Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ano9

ano9

26-01-2009 om 19:32

Respect

mijn zoontje van 8 jaar komt vorige week thuis met de vraag... mama wat is respect? ja, leuke vraag, maar ik weet niet goed hoe ik het in kindertaal moet uitleggen. normen en waarden enzo. dan krijg ik de vraag, wat zijn normen en waarden. mijn man en ik komen er niet uit. meestal kunnen wij zijn vragen wel goed beantwoorden en uitleggen maar nu even niet.

Karlijn

Karlijn

26-01-2009 om 20:07

Misschien

Misschien zou ik wat voorbeelden voor mijn kind opnoemen. Bijvoorbeeld dat je een ander niet zomaar uitlacht of pest om wat die ander vindt of doet.(en dan nog daarvan een voorbeeld noemen) Dat je elkaar laat uitpraten. En ga zo maar door. En dan vertellen dat al die dingen respect inhouden.

Nu ik erover nadenk is het best moeilijk om het goed aan een kind te verwoorden. De vraag van normen en waarden heb ik hier ook al gehad, vond ik iets makkelijker.

groetjes Karlijn

Hetzelfde

En daarbij kwam voor zoon ook nog de boodschap dat je uit respect niet altijd kan zeggen wat je denkt. Eerlijk zijn, natuurlijk. Maar als je oma "een zeurpiet" vindt dan kan je dat beter niet zeggen, uit respect.
En een grote mond tegen volwassenen toont vaak ook niet van respect. Mijn zoon kan feilloos opnoemen voor wie hij repect heeft. Ook voor wie hij dat niet heeft. Dus uit respect moet hij wel eens zijn mondje dichthouden.

koentje

koentje

27-01-2009 om 11:48

Oei lidwientje

Ik schrik van je laatste zin. Met de rest ben ik het wel eens. Maar respect wordt meer als term genoemd de laatste jaren om het grote geb rek wat er aan is in de maatschappij. Daarmee is het geen loze kreet geworden, althans niet voor mij.
Als dat voor jou wel zo is... heb je wel een probleem, of anderen met jou!

bobbit

bobbit

27-01-2009 om 17:54

Koentje

Ik begrijp wel wat Lidwientje bedoelt. Althans via school en ik breng mijn kinderen bij dat je een ander in zijn waarde laat,iedereen is anders en daar moet je met begrip/respect mee omgaan. Echter... ik zie in mijn omgeving in de winkel,kinderen op straat die het begrip gebruiken om iets af te dwingen en dan wordt het begrip agressief gebruikt en verliest het zijn waarde. Respect moet je krijgen en niet afdwingen. Nu gebeurt het dat ik bijvoorbeeld in de winkel gedachteloos bij de vrieskist sta en ik achter mij hoor sissen:""geen respect, laat mij erbij, je staat in de weg mens""

Maylise

Maylise

28-01-2009 om 16:56

Snap lidwientje wel

Ik ben het eigenlijk ook wel eens met Lidwientje. Respect is zo'n enorm inhoudloze kreet geworden. De betekenis is zo breed getrokken dat alles er onder valt en dus eigenlijk ook weer niks. Een van mijn zoons roept om de ander zin iets in de richting van "respect, man" of weet ik veel. Alles kan daar onder vallen of mee bedoeld worden. Dus nee, respect in de huidige zin zoals het nu gebruikt wordt is voor mij ook volkomen inhoudsloos.

Maylise

koentje

koentje

28-01-2009 om 21:31

Ja,

als het zo gebruikt wordt in die context, is het inderdaad inhoudsloos!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.