Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Elisabeth

Elisabeth

30-03-2010 om 15:46

's avonds alleen fietsen

Tot hoe laat laten jullie je kinderen alleen fietsen nu het langer licht is/wordt?
Hier een zoon van 11 en een dochter van 9 jaar.
Vinden jullie dat bv 20.00 uur nog kan? Ze zouden in dit geval samen fietsen.

We wonen in een groot dorp en ze hoeven alleen door de bebouwing te fietsen.
Ik ben benieuwd naar jullie ideeën hierover.

Elisabeth

koentje

koentje

30-03-2010 om 16:16

Simpel

nee,
ik zou het niet doen. Veel facetten spelen mee. maar in ieder geval:
-echt verkeersinzicht is er pas vanaf 12 jaar in complexe situaties
-een kind van 11 draagt geen verantwoording voor een kind van 9. (denk je in als er iets gebeurt zit ie met een levenslang schuldgevoel...en jij?)
-inschemer en avond is er toch een grotere kans op dronkelappen of ander gespuis wat akelige dingen wil doen met jouw kindjes. Ook in een (groot) dorp.

Bekijk eens via de andere kant: Is het zoveel moeite om je kinderen te halen en mee te gaan? Is het je de onrustgevoelens waard dat je thuis gaat zitten in de zenuwen tot ze er zijn?

Gaat je het alleen om het tijdstip? Je vertrouwt ze wel qua fietsgedrag en zo?

Volgens mij is het nu de zomertijd is ingegaan om 8 uur nog hartstikke licht. Hier moest ik mijn kinderen van de week tegen die tijd echt naar binnen roepen omdat ze nog buiten op straat aan het wave boarden waren& ik er een paar door het bad heen wilde jagen voor het echt bedtijd was. Dus qua 'engheid' lijkt me 8 uur nou niet echt een probleem.

Ingrid (die zich toch ergens altijd blijft afvragen of er in de schemer echt meer rare dingen gebeuren buiten dan overdag.)

amk

amk

30-03-2010 om 16:53

Koentje

-inschemer en avond is er toch een grotere kans op dronkelappen of ander gespuis wat akelige dingen wil doen met jouw kindjes. Ook in een (groot) dorp.

Dit is een onderbuik gevoel en statistisch niet aangetoond. Gistermiddag half 3: onze plaatselijke dronkenlap was idd dronken. Maar dat is ie om 10 uur ook en om 11 uur 's avonds ook.

koentje

koentje

30-03-2010 om 17:25

Amk

yer right... dat is waar. Maar toch vind ik in de avond een ander gevoel dan de ochtend. Hebben anderen dat niet dan?

emma43

emma43

30-03-2010 om 18:19

Ja hoor koentje

hier nog zo een muts.......ik vind 19.00 uur in de winter ook heel anders aanvoelen in de winter dan in de zomer.

Mijn kind zou om 8 uur nog wel ergens naartoe mogen fietsen,maar ik zou inderdaad wel kijken waar hij voorbij kwam.Maar dat ligt aan mijn kind,ik zou hem niet langs een hangplek laten fietsen,maar dat is omdat 1 rotopmerking of stoer jongensgedrag hem dagen van streek kunnen brengen.En overdag zie je op die hangplekken niemand.

Zo is fietsen in de spits,rond 5 uur hier in het dorp weer erg eng,het is dan superdruk,verkeer van een grote fabriek,dat door ons dorp scheurt.

De een wel de ander niet

Mijn kinderen mochten op zich met 11 jaar wel alleen (in het licht) naar huis fietsen, maar mijn 11-jarige zou ik denk ik niet alleen laten fietsen met een 9-jarige. Vind het eigenlijk nog een beetje een twijfelgeval. Is ook meer gevoelsmatig denk ik.

Ik laat mijn dochter van bijna 13 pas sinds kort met haar zusje van 8 (overdag) alleen fietsen.

Het belangrijkste is natuurlijk hoe jij je er zélf bij voelt; zit je je inderdaad op te vreten of voel je je er goed bij?

Emmalynn

Terpi

Terpi

30-03-2010 om 20:18

Ontaarde moeder

Mijn zoon van 11 is deze winter om 21:15 uur door het donker met een vriendje van dezelfde leeftijd naar huis gefietst elke woensdag. Vriendje moest overigens nog veel verder fietsen en die ging dan alleen verder. Zoon van 10 zou ik al jaren graag alleen laten fietsen maar die vergeet helaas op de hoek van de straat al waar hij heen ging, hoe de weg dan loopt en wat nou eigenlijk de zin van ons bestaat is. Die fietst dus niet alleen ;)

tonny

tonny

30-03-2010 om 21:55

Wat vinden ze zelf?

Vinden ze het zelf eng? Of is het je eigen gevoel?

Wat denk je dat er kan gebeuren?

Ze fietsen samen (!), het is bekend gebied in de bebouwing, ze gaan zonder dralen van A naar B. Van mij zou dat best mogen hoor!
Het is voor het zelfvertrouwen van kinderen prima om niet altijd overal gehaald en gebracht te worden.

Tja, waterdicht is het nooit en garanties kan niemand geven, maar kinderen moeten opgroeien en zelf ervaring opdoen.

Elisabeth

Elisabeth

31-03-2010 om 11:53

Reactie

Dochter van 9 fietst overdag hetzelfde stuk ook alleen dus de vraag is nu dus idd omdat het avond is, niet omdat ik de verantwoording dan bij de oudste neerleg.
Verkeerstechnisch is het niet moeilijk.

Koentje: Ik weet dat ze met 12 jaar pas meer verkeerstechnisch inzicht hebben maar ik vind dat ze het op deze leeftijd toch moeten leren omdat ze anders naar het VO ineens alleen moeten terwijl ze dan ook nog in de puberteit komen en dan ook nog stoer willen doen.

Ze fietsten de route meerdere keren per week en ze fietsen hem al heel lang (eerst dus altijd samen met mij waarop ik ze dus echt de verkeersregels geleerd heb en ook geleerd heb geen voorrang te nemen)

Zelf zouden ze het best willen, ik weet dat er altijd wat kan gebeuren, maar dat kan ook als ze 14 jaar zijn en om 20.00 uur alleen fietsen dus daarom heb ik dus ook mijn vraag vanaf wanneer zouden jullie het alleen toestaan????
Ikzelf zou ook best rustig thuis zitten te wachten, we hebben altijd goede afspraken over het naar huis komen als het afgelopen is dus ik weet ook wanneer ik ze thuis zou moeten verwachten.

Elisabeth

Dan maar gewoon proberen

Elisabeth, ik begrijp dat je er eigenlijk best een goed gevoel bij hebt. Nou, dan zou ik het gewoon een keer proberen!

Emmalynn

Jesse_1

Jesse_1

31-03-2010 om 16:10

Tijdstip maakt niet zoveel uit

Als het nog licht is vind ikzelf 20.00 geen probleem. Hangt natuurlijk van meerdere factoren af, maar als ze de route verder goed kennen zou ik ze gewoon laten gaan.
(Enger vind ik: 17.00 in de winter als het donker is!)
Jesse

Jesse_1

Jesse_1

31-03-2010 om 16:13

Koentje

"Is het zoveel moeite om je kinderen te halen en mee te gaan?"
Als je bijvoorbeeld ook 2 jongere kinderen thuis hebt die om 19.30 in bed liggen, en een man die niet thuis is die avond is het wel veel moeite. En andere ouders hebben dan vaak hetzelfde probleem.
Jesse

Marjoleine64

Marjoleine64

31-03-2010 om 22:47

Hier wel

Onze jongens van 12 en 10 fietsen alles zelf binnen het dorp (niet zo groot). Ook 's avonds. Voor jongste is dat terug van de voetbal of judo om 8 uur 's avonds, ook in de winter en dus ook heen al in het donker. Voor oudste is dat zelfs tegen 9 uur pas terug van de muziekles (hij moet volgend jaar ook naar het VO, 16 km, ook 's ochtends in het donker). Maar dit is dus echt zo'n dorp waar 'iedereen' elkaar kent en echt 'nooit' wat gebeurt. Afstanden maximaal 2 km, dus 5-10 min fietsen. Ze hebben er zelf ook nooit een probleem van gemaakt, en ik zie veel mensen die hun kinderen nog veel eerder veel vrijer lieten dan ik.
Marjoleine

koentje

koentje

31-03-2010 om 23:29

Jesse

in dat geval zou het antwoord 'ja' zijn. Het wa smaar een vraag om ter overweging mee te geven. ;'Zit je liever thuis in de zenuwen of hoeveel moeite is het... Ik ken haar situatie toch verder niet?

Elisabeth

Elisabeth

01-04-2010 om 10:46

Reactie

Volgende week is de situatie een keer dat ik 's avonds alleen thuis ben en de jongste inderdaad op bed ligt, dus uit praktisch oogpunt zou het handig zijn als ze alleen kunnen maar aangezien het op vrijdag kan ik ook de jongste langer ophouden en meenemen dus daar was mijn vraag niet speciaal voor bedoelt.

Het is meer een algemene vraag omdat ik het gewoon fijn is om te weten hoe andere ouders er over denken.

Elisabeth

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.