Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

bripa

bripa

06-01-2010 om 09:17

's Nachts veel plassen

Even een vraagje. Mijn zoon is 4 jaar en 3mnd en hij plast zoveel het s'nachts dat hij s'morgens helemaal nat is. Hij heeft luier maatje 6 maar ik heb ook al de broekjes geprobeert en ook de huggy's nachtluiers maar iedere morgen is meneertje weer nat. Hij drinkt sávonds niet echt veel melk voor het slapen gaan en vantevoren misschien nog een glasje sinasappelsap. Wie heeft ook dit probleem of wanneer begint hij droog te worden. Of advies?

bertje1

bertje1

06-01-2010 om 09:20

Avond

ik zou hem niet veel meer te drinken geven 'savonds (en helemaal geen sap, dit is, zo vlak voor het tanden poetsen, niet echt goed voor de tanden). misschien iets melk en niet veel meer. Ik denk overigens dat het een kwestie van tijd is.. probeer hem eens zindelijk te maken.. hij is 4!

Vic

Vic

06-01-2010 om 12:02

Nou ja

Pelle weet er meer van, maar het is helemaal niet uitzonderlijk dat een kind van 4 's nachts nog niet zindelijk is. 20% van de kinderen is met 5 jaar nog niet droog 's nachts. Het heeft ook niets te maken met wel of niet veel drinken 's avonds, want zindelijke kinderen worden vanzelf wakker als ze moeten plassen 's nachts. Ik zou zeggen, laat hem goed plassen voordat hij naar bed gaat, koop de grootste maat luier en leg een antidoorlekmolton op het bed. Meer kun je niet doen.

100%mama

100%mama

06-01-2010 om 13:27

Idd

een kind kan je in de nacht niet zindelijk maken, dat heeft met de slaapstand van de nieren te maken welke nog niet goed wordt aangemaakt bij kinderen zodat de hersenen het seintje "ik moet plassen dus wakker worden" nog niet goed snappen. Wat je zou kunnen proberen is hem 's avonds zelf nog even te laten plassen, hiermee train je niet de aanmaak van het stofje naar de hersenen, maar voorkom je wel dat het bed elke nacht nat is. Na het eten niet drinken heeft er niets mee te maken helaas in die zin dat het niet zal helpen hem eerder zindelijk te maken of minder nat, de nieren blijven gewoon door produceren namelijk met het vocht in het lichaam. Helaas weten we er hier alles van, alleen hebben we hier een medische oorzaak (niet mee gegroeide blaas), maar dit is het verhaal van onze uroloog.

Tango

Tango

06-01-2010 om 14:44

Vreemde reactie

Van Bertje, probeer hem eens zindelijk te maken. Dat lukt je dus niet als het alleen om 's nachts gaat. Inderdaad zal het zo zijn dat hij niet wakker wordt doordat hij moet plassen.
In vind op zich melk en sap na het eten wel vrij veel en inderdaad sap vlak voor het slapen en daarna tanden poetsen is niet echt een goede combinatie. Misschien kun je een van de drankjes weglaten.
Verder inderdaad voor het slapen goed laten plassen, 's nachts als je zelf gaat slapen hem nog een keer laten plassen. Dan moet het aardig lukken. Hij zal er w.s. niet zindelijk van worden, maar plast dan wel minder in de luier.
Wij doen het ook zo bij Tangozoon (5 jaar). Hij slaapt met luier maat 5, groter lukt niet want is weer te ruim. Het is maar een smal mannetje. Omdat de luier ook vaak te nat is en daardoor dus ook zijn pyjama en zijn bed, laten we hem ook weer 's nachts plassen. Hij doet het dan halfslapend dus voor het zindelijk worden zal het w.s. weinig opleveren. 's morgens is hij ook gewoon weer nat, maar niet doorweekt in ieder geval. We zullen nog wel even te gaan hebben voordat hij zindelijk is 's nachts.

joos

joos

06-01-2010 om 20:10

Melk

Laatst heb ik eens gekeken op internet of er een relatie is tussen melk(producten) drinken en bedplassen. Volgens een belgische site (http://www.stopbedplassen.be/patientendownloads/drink_en_eet_folder_NL.pdf) is die relatie er. Dus misschien dat daar het euvel ligt? Ik weet het niet hoor, maar het zou kunnen dat hij door het melk drinken extra moet plassen 's nachts? Los daarvan is het inderdaad helemaal niet vreemd als een kind met 4 jaar nog niet zindelijk is.

Hanne.

Hanne.

07-01-2010 om 10:19

Zindelijk maken

Bertje, zou je alsjeblieft willen vertellen hoe je een kind 's nachts zindelijk maakt.

Mijn zoon van 5 en ik zouden je erg dankbaar zijn!!

Bertje

De kruitvat heeft wel grotere luiers. Die heeft nachtluiers voor kinderen va ca. 20 kilo, die kunnen meer aan. Ze hebben 2 maten.
Wellicht hebben andere merken ook nachtluiers/ broekjes met grotere maten?

gr Pham

bertje1

bertje1

07-01-2010 om 15:03

Zindelijk

nou ik dacht eigenlijk te lezen dat hij nog helemaal niet zindelijk is.. ik weet eigenlijk niet of dat klopt. Ik zie heeel veel mensen pas heel laat beginnen met zindelijkheidstraining, terwijl je het voor het 2e jaar al kunt starten en al rond 2 zindelijk kunt zijn. Vaak komt de nacht daar dan snel achter... vandaar mijn opmerking.
Hoe komt het overigens dat in de warme landen kinderen al met 1 zindelijk zijn????? (althans, dit heb ik gehoord)(geen luiers, die worden langs de kant gezet en zijn heeel snel zindelijk..)

Vic

Vic

08-01-2010 om 12:13

Bertje1

Ik heb helemaal nooit gedaan aan zindelijkheidstraining. Als kinderen extreem vroeg zindelijk zijn is dat toch ook vaak een kwestie van als ouder op tijd signaleren of een kind moet plassen, en het dan razendsnel op de wc zetten. Bij mijn kinderen heb ik het op zijn beloop gelaten en die werden helemaal vanzelf zindelijk, ruim voordat ze 4 waren. Hoefde ik helemaal niets voor te doen. Ik zeg niet dat dat de ideale manier is, maar voor mij een stuk prettiger dan maandenlang met een potje achter mijn kind aan rennen, en extra wassen te draaien.

Hier

zoon van november 4 geworden. Maar 's nachts gewoon luier om. Overdag kan hij makkelijk 3 uur plas ophouden, bijv. tijdens winkelen of ergens naar toe gaan. Dus dachten wij lukt 's nachts ook.
7 uur naar bed, 10 uur laten plassen, NAT. Ok verschonen, paar uurtjes later gaan kijken, weer nat. Hij plast helaas gewoon door. Het 'seintje' werkt helaas nog niet. Heeel soms gaat het een deel goed en is hij rond 10 uur droog maar de hele nacht is hij nog nooit droog geweest. Dus hier gewoon maat 5 aan en zijn 's morgens zeik nat. Helaas. Hij is maar 15 kg dus groter heeft hier geen zin, lekt het gewoon via de benen.
Rymcke

Flora B

Flora B

08-01-2010 om 21:36

Wij worden er gek van......

Mijn bedoeling was om een draadje te starten, maar Bripa is me voor. Maandenlang is het goed gegaan en was hij droog, maar sinds hij naar school toe gaat (vanaf de zomervakantie) is het bijna elke nacht raak en plast hij in bed. Ik gebruik de broekjes van de Kruidvat, maar dat lekt gewoon heel erg, we gebruiken de grootste maat. Ik was op zoek naar iemand die de ultieme tip heeft voor het soort en merk luier!

Rafelkap

Rafelkap

09-01-2010 om 13:08

Potje onder bed

Wij zetten sinds kort een potje onder het bed van onze zoon (bijna 5, ook 's nachts nog niet zindelijk en de laatste tijd ook nat 's ochtends). Bij zijn eerste droge luier mag hij een playmobielpoppetje uitzoeken weet hij, dit heeft vannacht goed gewerkt want hij had een hele grote plas gedaan (wel nog een plasje in de luier) Maar dat scheelt aanzienlijk: hij was tenminste niet meer nat!
De w.c is bij ons beneden en we hebben een traphekje voor zijn broertje, dus hij moet op het potje 's nachts.

100%mama

100%mama

09-01-2010 om 13:20

Luierbroekjes

Hier gebruiken we de luierbroekjes van C1000. Op een enkele keer na geen doorlek. Wara je wel op moet letten is dat de piemel naar beneden is. De enkele keer dat hij nat is zit zijn piemel omlaag....

Rafelkap

Rafelkap

09-01-2010 om 17:11

100% mama

Maar die moet ook omlaag zitten :-) Dat is waar, met luier aan is het verboden te masturberen omdat anders alles wordt natgeplast :-)

100%mama

100%mama

10-01-2010 om 12:47

ik bedoelde dat zijn piemel dan omhoog zit, het mastruberen snap ik niet helemaal (ben blond he!), doelde op na het plassen de luier omhoog en dan zit de piemel vaak ook omhoog...:)

rowan1

rowan1

11-01-2010 om 12:15

Meer drinken overdag

Ik heb eens van mijn fysio gehoord dat het ook te maken kan hebben met een te kleine blaascapaciteit. Veel drinken overdag kan helpen om een grotere blaas te krijgen.
rowan

Rafelkap

Rafelkap

11-01-2010 om 18:53

By the way

Dat mastureren was een grapje. Mijn zoontjes zaten/zitten wel eens met hun hand in de luier en dan heb ik dat liever niet. Niet dat ze niet aan zichzelf mogen zitten maar omdat dan alles weer wordt natgeplast als het piemeltje weer verkeerd zit.
Hier een mijlpaal, zoontje was vannacht helemaal droog gebleven. 1 grote plas gedaan in het potje. Hij was apetrots!

Tango

Tango

12-01-2010 om 15:57

Rafelkap

Volgens mij klopt dat helemaal hoor wat je zegt over dat aan de piemel zitten. Tangozoon was vanmorgen ook opeens weer nat, maar dan helemaal aan de zijkant van zijn broek. Dan moet zijn piemel toch naar boven hebben gezeten. Ik had de piemel toch echt omlaag gedaan vannacht na het laten plassen, maar of hij is spontaan omhoog gegaan of Tangozoon heeft bewust of onbewust zijn hand in de luier gedaan. We hebben dit ook al eens eerder aan de hand gehad. Het maffe is ook dat als ik hem 's nachts laat plassen, hij vaak een stijf piemeltje heeft daarna waardoor het moeilijk naar beneden gaat. Ik vermoed dus dat het daar fout gaat. Eerder hebben we ook om die reden het 's nachts plassen maar gestopt, het werkte alleen averechts. De laatste tijd ging het dus goed, op vanmorgen na.
En natuurlijk weten jongetjes ook op deze leeftijd al dat het prettig is om met hun piemeltje te spelen, het begin van masturberen dus.
Wel goed dat jouw zoon droog was. Tangozoon heeft onlangs ook 2 nachten gehad dat hij droog was, maar wij laten hem dus plassen, ik begrijp dat jouw zoon zelf wakker wordt om te plassen. Goed hoor.

Jitske de Graaff

Jitske de Graaff

14-01-2010 om 09:15

Geen foutje

was juist een goedje dat hij droog was. :-)

Maak je geen zorgen, het komt vanzelf. Mijn zoon is net met 5,5 jaar zindelijk 's nachts. Ging gewoon vanzelf, steeds meer droge luierbroekjes, en uiteindelijk alleen maar.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.