Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Schoolzwemmen en zwemles tegelijk?

Door verschillende omstandigheden (waaronder uitstelgedrag) heeft zoon van ruim 6,5 nog geen zwemles. Dat wilden we na de vakantie dan eindelijk maar eens gaan doen. Alleen: nu blijkt dat hij een klas gaat overslaan (van 3 naar 5) en in groep 5 gaat men ook schoolzwemmen.

Ik heb de indruk gekregen dat je van dat schoolzwemmen weinig moet verwachten, dus zwemles zal er daarnaast ook wel moeten komen. Maar ik vraag me nu af: is het handig om beide dingen tegelijk te beginnen? Gaat het elkaar niet in de weg zitten (ik lees hier wel eens over zwemleraren die dan de techniek van een andere leraar weer niet goed vinden - zit je daar weer tussen...).

Iemand ervaring met het gelijktijdig beginnen van schoolzwemmen en gewone zwemles?

Groeten,

Temet

Tango

Tango

03-07-2012 om 13:45

Juist wel

Als je beide tegelijk hebt kan het juist sneller gaan en zal je zoon misschien wel vlug zijn diploma hebben. Maar dan moet de lesstijl van beide inderdaad wel hetzelfde zijn. Zijn het schoolzwemmen en de zwemles niet in hetzelfde zwembad? Hier bij ons is dat wel zo en haalde Tangozoon afgelopen jaar twee diploma's door twee keer per week te zwemmen (schoolzwemmen en zwemles). Anders hadden we volgens mij nog in het zwembad gezeten hoor. Maar hier zwemmen ze dus al in groep 3.

Kans

Kinderen kunnen ook leren dat je iets bij de een anders doet dan bij de ander. Als ook de locatie verschillend is helpt dat verschil te maken. Daardoor kunnen ze leren om bewuster met hun techniek om te gaan. Dat kun je ondersteunen door ze te wijzen op de verschillen en als er commentaar op komt van de betreffende zweminstructeur dit neutraal te benoemen.
Ik zou het gewoon doen. Als het schoolzwemmen goed gaat is het prima en als het niet goed gaat kun je altijd nog school vragen om zoon niet mee te laten doen.
Zwemmen is een kwestie van doen.

amk

amk

03-07-2012 om 15:05

Opletten

ik zou het wel doen als ze dezelfde methode en juffen hebben. Zelf net een slechte ervaring met een switch van zwemschool, dochter heeft haar b gehaald bij school z, maar zou na een halfjaar bij zwemschool y voor c gezwommen te hebben bij school z niet meer voor b mogen afzwemmen wegens gebrek aan techniek.
Daar wordt nu heel hard weer aangewerkt.

Er kunnen heel grote verschillen tussen zitten.

Temet

Temet

03-07-2012 om 17:02 Topicstarter

Dank

Aha, weinig wolven en beren op de weg.
P, ik kan er zwaar naast zitten natuurlijk, maar ik verwacht dat een fors deel van de klas nog geen zwemdiploma heeft. Wat ik voor zoon dan wel weer prettig vindt, dan valt hij niet uit de toon. Ik heb het vermoeden dat het hem allemaal niet zal aanwaaien.

In het bewuste bad zijn verschillende zwemscholen actief, en in de rest van de omgeving zijn nog weer andere scholen bezig, dus de kans dat hij twee keer precies hetzelfde les krijgt lijkt me minimaal.

Maar inderdaad: voor het opbouwen van conditie en het regelmatig oefenen is het wel goed.

Over b en c denk ik nog maar helemaal niet. Eerst maar eens zien of a überhaupt binnen bereikt ligt :-)

Groeten,

Temet

amk

amk

03-07-2012 om 17:58

Bedoelde vooral

dat er grote verschillen kunnen zijn die voor je zoon verwarrend zijn bij de 1 moet ie zus en mag zo absoluut niet, en bij 2 moet ie zo en mag zus niet, leer dan nog maar eens zwemmen.

mix

mix

03-07-2012 om 19:58

Idd

dat gebeurde bij mijn dochter met ook nog een verhuizing erbij( naar andere stad, dus andere school en andere zwemvereniging)
Dochter ging met 5 jaar op zwemles en haalde vanwege alle verschillen en het steeds in badniveau worden teruggezet (bij schoolzwemmen kreeg ze bandjes om terwijl ze bij part.zwemmen los in het diepe zwom, daarna bij een verhuizing naar andere stad dito)pas met 9 jaar haar A-diploma.
Die conditie zal hij vast vrij snel opdoen, ook met vrijzwemmen nog wel. Maar het is echt belangrijk dat ze op beide lessen dezelfde techniek leren. Waarbij mijn ervaring is dat die bij schoolzwemmen luizig was. Erg apart om de kinderen bijna allemaal de schoolslag verticaal zwemmend te zien doen met hele korte armslaagjes en trappelende benen :-)

Werkte hier niet

Dochter had les in het ene zwembad en schoolzwemmen in het andere. Wat ze bij de één leerde moest ze bij de ander weer afleren. En toen ze bij zwemles op vrijdag mocht afzwemmen, moest ze op schoolzwemmen de dinsdag ervoor nog met bandjes aan zwemmen. Hier heeft het de zaak alleen maar nodeloos opgehouden. Maar als les en schoolzwemmen in het zelfde zwembad en door dezelfde organisatie is kan het ook juist gunstig uitpakken.

skik

Temet

Temet

03-07-2012 om 22:14 Topicstarter

We zullen wel zien ...

Nou ja, we gaan het zien denk ik maar. Ik denk dat we toch maar gewoon ook met lessen moeten beginnen want anders schiet het helemaal niet op en dat zou zonde zijn. Komt bij dat we eigenlijk van plan zijn om de les te organiseren samen met vriendje-van-de-opvang, en daar was-ie wel voor in.
En nu maar hopen dat er geen twee tegengestelde technieken worden aangeleerd. Ik zou trouwens denken dat er weinig te variëren valt, maar dat dat niet klopt was me uit eerdere draadjes al duidelijk.

Groeten,

Temet

Tink

Tink

05-07-2012 om 23:03

Hier werkte het goed

Onze oudste was ook ongeveer de leeftijd van jouw zoon toen ze zwemles kreeg. In dezelfde tijd begon het schoolzwemmen. Schoolzwemmen werd door de gemeente georganiseerd, zwemles kreeg ze via de zwemvereniging, dus ook 2 verschillende instanties. Ze had ruimschoots binnen het jaar haar C-diploma.
Nou kan dat er ook aan gelegen hebben dat ze later is begonnen. Een kind van 5 of eentje van 7 is een groot verschil in spierkracht en uithoudingsvermogen, dat zal ook meegespeeld hebben.

Temet

Temet

06-07-2012 om 11:01 Topicstarter

Tink

Dat is ook een belangrijke reden dat zoon nog niet op zwemles zit. Mijn idee was om m met zijn zesde op les te doen. Door uitstelgedrag etc is hij nu al hard richting de 7.
Spierkracht - mmmm. Daar heeft-ie niet zo veel van geloof ik. Maar goed, toen-ie 5 was had-ie nog minder.

Binnen een jaar zijn C, dat zou mij werkelijk straal verbazen. Als hij binnen een jaar zijn A heeft zal ik al blij zijn.

Het zielige is: zelf denkt-ie dat-ie kan zwemmen, omdat hij daadwerkelijk blijft drijven met een zwemband om en dan met een rudimentaire slag ook wel een stukje vooruit komt (heeft Oma m geleerd in het zwembad van een bungalowpark). Ik heb hem uitgelegd dat de truc van zwemmen nou net is dat je ook blijft drijven en vooruit komt *zonder* zwemband. Dat zal m nog tegenvallen, vrees ik :-)

Groeten,

Temet

Tink

Tink

06-07-2012 om 23:54

Grin

Ik heb nog meer kinderen. En de 2 die volgen op de oudste, daarvan ben ik blij dat ze met 5 zijn begonnen met zwemles. De oudste van die 2 heeft er dik 4 jaar over gedaan om zijn C te halen en broerlief gaat hard diezelfde kant op. Met A binnen 1 jaar was ik héél blij geweest maar het heeft bij beiden meer dan 2x zo lang geduurd :)
De jongste wordt over een maand of 4 vijf jaar, en mag dan ook beginnen. Zal me benieuwen hoe lang die erover gaat doen.
Ik kan er niet mee zitten, ieder z'n eigen tempo...
Ik was trouwens net zo'n kind als jouw zoon. Viel inderdaad vies tegen, dat zwemmen zonder bandjes. Je zinkt zomaar zeg :). Het is goedgekomen, al heb ik nooit meer dan B gehaald.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.