Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Clo

Clo

23-07-2010 om 09:44

Scoutingkamp (jubjam) en heimwee.. tips?

Het zit zo: dochter van 8 wilde een aantal weken geleden heel graag naar de JubJam, vijf dagen. Ik had mijn bedenkingen (groot, massaal, eerste keer, eerste kind ;-)) maar we hebben het toch goed gevonden (ik wil haar niet beperken met mijn eigen angsten en bovendien gingen haar vriendinnetjes ook) en haar ingeschreven. Heimwee, daar had ze nooit zo'n last van. Tot het laatste weekendkamp dat twee dagen duurde. Ze heeft het heel leuk gehad maar aan het einde wilde ze weer snel naar mama toe (het is anders geen mamaskindje). Sinds toen heeft ze het erover dat ze eigenlijk niet op kamp wil, ze wil bij mama blijven. Maar, nu ik er eenmaal achter sta, weet ik dat het een enorm evenement is dat ze gaat missen, terwijl ik ook verwacht dat ze het, eenmaal daar, wel heel leuk gaat vinden. Het zou zonde zijn. We hebben haar telkens verteld dat er ook een ouderdag was, dat we op de helft van de week haar kwamen opzoeken en dat vond ze fijn. Die ouderdag blijkt nu niet door te gaan om het risico van heimwee aanwakkeren te mijden! Dat viel niet goed. We hebben haar enigszins gerustgesteld met de mededeling dat als ze gaat en ze wil naar huis, we haar meteen komen halen, ze hoeft het van ons alleen maar te proberen, maar wie heeft nog meer goede heimweetips?

Tips

Al jaren ga ik mee als leiding op scoutingkamp dus hierbij wat tips vanaf de 'andere'kant.

- geef géén foto's mee van thuis.
- benadruk niet te vaak dat je komt halen, dan wil ze de 1ste dag al naar huis.
- zorg dat ze een knuffel bij zich heeft waaraan ze zich kan troosten
- maak afspraken met de leiding: wanneer mag het door, dus wanneer kan de leiding troosten even doorduwen wanneer wordt je echt gebeld, soms moet het kind even ergens doorheen waarna het weer goed gaat en blijft gaan
- heeft de leiding heimwee pilletjes? Wij gebruiken die, dat waren gewoon snoepjes in de EHBO doos die op de cruciale momenten werden gegeven. (voor kinderen natuurlijk niet te zien dat het snoepjes waren, met veel water innemen, ze zijn erg vies ;-))
- benadruk de leuke dingen: kijk nog eens op de website, wat kan ze allemaal doen? Ze gaat met een vriendin waar heeft ze zin in?
- koop een leuk boek of klein spelletje samen met haar speciaal voor kamp dat ze pas daar mag lezen of doen.
- probeer nu in de voorbereiding er zo min mogelijk over te praten: als zij er over begint zeg dan dat het vast heel leuk gaat worden, misschien voelt ze jou angst toch een beetje, al is het non verbaal!

Probeer zelf een lach op je gezicht te plakken bij afscheid, wens haar veel plezier en verberg je eigen angst en tranen voor de terugweg naar huis zonder kind.

Ik heb heel wat moeder huilend naar huis zien gaan, zeker bij die kleine kinderen die voor het eerst mee gaan, maar het lukte hen nog wel om net te doen alsof bij het uitzwaaien. En neem afscheid zoals vroeger op KDV en nu op school: kort en bondig!

Ik hoop dat je er wat aanhebt! En voor je dochter vooral heel veel plezier! Als ze wordt aangestoken met het jamboree virus (zoals ik) heeft ze nog heel wat leuke kampen voor de boeg!!

Clo

Clo

23-07-2010 om 10:13 Topicstarter

Dank!

Tips van een pro! Ik ga er (stiekem) mee aan de slag. Ik zou haar trouwens zo een foto hebben meegegeven, is maar goed dat ik even het forum ben op gegaan, dan kunnen we deze beginnersfout alvast vermijden! In ieder geval gaan we vanmiddag, nadat we ijs hebben gegeten vanwege de laatste schooldag, de crocs kopen die ze zo graag wilde hebben om mee te nemen op kamp!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

23-07-2010 om 11:28

Inderdaad

Ook ik heb jaren zelf kampen begeleid. De tips zijn inderdaad prima. Heimwee-pillen zijn super, ze werken vrijwel altijd. Bespreek het ook ven met de leiding! Hier trouwens ook twee jubjam-gangers.

Clo

Clo

23-07-2010 om 12:17 Topicstarter

Leiding

Dus ik ga ook eens even de zaken aan de leiding voorleggen. Vragen of ze wel pillen hebben ;-). Ik bedenk me nu, ik heb thuis een kussenspray, die ruikt zachtjes naar lavendel, die kan ik misschien meegeven? Of zou dat juist heimwee opwekken? Hier gebruikt ze hem wel eens als placebo, als ze niet kan slapen.

Leiding

Heb vertrouwen in de leiding, die hebben hier (als het goed is) ervaring mee en weten hoe ze ermee om moeten gaan. Maak afspraken over al dan niet ophalen met de leiding, niet met je dochter, die zal dan bij het eerste beetje heimwee wellicht alles op alles zetten om opgehaald te worden :) Ook vriendinnetjes of andere kinderen kunnen enorm helpen. Die krijgen soms meer voor elkaar dan de leiding, mits ze zelf geen heimwee hebben, anders versterkt het elkaar alleen maar.
Ze gaat het vast hartstikke leuk hebben! Succes!

MM.

MM.

26-07-2010 om 15:16

Jubjam begonnen

Wat een rotweer... en dat na wekenlang zon, uitgerekend vandaag. Ik heb vanmorgen dochter plus drie andere kabouters naar Roermond gebracht.
In Roermond moesten we zo'n drie kwartier wachten tot de hele groep compleet was. Niemand had een regenpak of regenlaarzen, dat zat allemaal in de bagage die gisteren al moest worden ingeleverd :(
En dan moeten ze eerst nog sjouwen met die zware tassen (zo'n trolley rolt natuurlijk voor geen meter in die modderzooi...) en de tenten opzetten in de regen, ze hebben écht wel pech.
Maar morgen wordt het mooi weer, bij de opening!

Groet MM

ijsvogeltje

ijsvogeltje

26-07-2010 om 16:00

Regen

Ja, jammer van die regen! Manlief is vanochtend ook vertrokken. Onze welp gaat pas zaterdag, hij zit in de tweede 'shift'. En een trolley mee op kamp? Nee, dat werkt niet, ha ha. Zoon krijgt een rugzak mee, wel zo handig.

MM.

MM.

26-07-2010 om 16:17

Rugzak, ijsvogeltje

Jij zegt nou wel ha ha, maar als je ziet wat er allemaal op die paklijst staat om mee te nemen krijg je dat echt niet in een rugzak die nog te tillen is voor een kind in de kabouterleeftijd. En dan heb ik echt niet overdreven veel ingepakt. Ze heeft een grote weekendtas met wieltjes.
Ja, balen van het weer, tijdenlang stond er prachtig kampweer aangekondigd en ineens sloeg het om :(

MM

Clo

Clo

27-07-2010 om 08:52 Topicstarter

Nog even...

De mijne is kabouter, dus die gaat zaterdag. Het gaat op en neer met de tegenzin. Ze wilde wel gaan toen we crocs gingen halen, toen ze die eenmaal had wilde ze niet meer en toen gisteren haar vriendinnetje dat zaterdag ook meegaat langskwam en vertelde dat er ook een internetruimte was wilde ze wel weer mee ;-). Gaat nog een kluif worden. En mèn, ik ben van het lichte pakken, maar die kinderen moeten vijf paar schoenen ofzo mee?

Lastig!

Ha Clo,

het is altidj lastig dit, vooral omdat ze weet dat het komt en er natuurlijk veel mee bezig. Probeer toch zelf zo min mogelijk over te zeggen of hou het een beetje vaag, bijv: 'het zal heus wel leuk worden' en 'probeer maar gewoon' (zonder te zeggen dat je komt halen, want dat blijft erg hangen en als ze dan op kamp een keer een beetje heimwee heeft wil ze gelijk naar huis, terwijl een klein beetje heimwee soms niet erg is.)

Ik weet niet wat er op de pak lijst staat, maar ik zou naast de crocs (handig voor douchen, stormbaan en 'savonds) een paar stevige loopschoenen die bij voorkeur waterdicht zijn en eventueel regenlaarzen meegeven, maar meer zou ik niet doen! Vooral licht houden, ze moeten het ook zelf dragen!!
Groet

Clo

Clo

28-07-2010 om 09:39 Topicstarter

Marsy

Dankje voor je tips. Morgen gaan we nog wat inkopen doen, dan zal er misschien wel wat protest komen. Of juist niet. Het is bij dochter vaak juist even de drempel waarna de soep niet zo heet gegeten wordt, ik hoop dat dat ook nu weer het geval is. Nog even voorzichtig polsen of ze de foto's en nieuwsitems wil bekijken, ik zag foto's van leiding subkampen. Ik ga niet aandringen natuurlijk, maar misschien is het fijn als ze al wat gezichten ziet die ze dan kan herkennen. Hoewel ze natuurlijk met haar eigen vertrouwde kaboutergroepje (beste vriendinnetje incluis) is.

Clo

Clo

02-08-2010 om 09:11 Topicstarter

Weg

Ze is al twee dagen weg. Na een kleine crisis met inpakken (zie offtopic) hebben we haar uitgezwaaid en er was niks meer van tegenzin te merken! Ik ben zoooo benieuwd hoe ze het heeft (ik wou dat het al donderdag was). Maar geen nieuws is goed nieuws!

Clo

Clo

06-08-2010 om 08:59 Topicstarter

Terug!

Ze is er weer, en ik ben trots op haar, want ondanks een beetje heimwee in het begin heeft ze het helemaal volgehouden!

LJ

LJ

09-08-2010 om 09:09

Super!

Weer een hobbel overwonnen...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.