Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

even zonder naam

even zonder naam

03-11-2011 om 23:06

Seksspelletjes net over de schreef - wat doe je dan? (lang)

Mijn tweeling van vijf speelt vaak met ons buurjongetje van bijna acht. Dat vinden ze meestal erg leuk - vooral mijn dochter die me regelmatig vertelt dat ze verliefd op hem is en later bij hem gaat wonen. Maar de afgelopen week hebben ze allebei, onafhankelijk van elkaar, verteld dat hij soms aan hun bips/plassertje zit, en niet altijd stopt als ze dat vragen. Niet OK natuurlijk - te groot leeftijdsverschil, niet volledig vrijwillig, dit moet gewoon ophouden. Het is trouwens ook niet de eerste keer - een jaar geleden trok hij telkens broekjes van onze kinderen uit, maar daar is hij mee opgehouden nadat we hem erop aansproken.
Onze kinderen lijden er overigens niet merkbaar onder. Wel heeft ons dochtertje vaak een wat rood plassertje, dat zou er mee te maken kunnen hebben.

We hebben geprobeerd er met de ouders over te praten, maar die schieten helemaal in de verdediging. Iedereen geeft hun zoon altijd de schuld en dat moet nu maar eens afgelopen zijn, en mijn dochter is ook heus niet zo'n lieverdje. Vast niet, maar wie de schuld heeft zal ons eigenlijk een zorg zijn - als hun zoontje werkelijk het willoze slachtoffer is van ons sluwe dochtertje moet dit evengoed ophouden.

De vraag is dus wat we hier nou mee moeten. Het is gedrag wat over de schreef gaat, maar maar net. Aan het leeftijdsverschil en het overwicht dat hij op ze heeft kan ik niks doen, dus dan moeten dit soort spelletjes niet gebeuren. Maar we willen ook geen maatregelen nemen die de kinderen als straf kunnen zien. Hoe voorkomen we dit soort spelletjes met deze jongen zonder het signaal te geven dat er iets fout is met de spelletjes op zich?

Voorlopig hebben we maar besloten dat ze niet daar moeten gaan spelen, en dat als hij hier komt er altijd een volwassene bij moet zitten. Dat hebben we ook aan ons buurjongetje en onze kinderen verteld, zonder te beschuldigen.

Wat kunnen we verder doen met deze situatie?

C

C

03-11-2011 om 23:29

Er is een grens overschreden

Of het nou de grens van jouw dochter is, of die van jou. Kom op zeg...."net over de schreef"..... Jij voelt je niet tof bij deze situatie. Maar jouw kind geeft aan NEE te zeggen. En dan moet NEE ook echt NEE zijn. Wanneer haar "vriendje" dit niet wil stoppen, dan ben jij er als volwassene om 4kant achter je kind te staan. En wat mij betreft zou het me werkelijk geen moer uitmaken of het zoontje van de buren 'altijd de schuld overal van krijgt'. Ik zou het heel dicht bij mezelf houden in dit gesprek. Ik vind het vervelend, ik voel me er niet goed bij en ik wil dat het stopt.
Ik ril heel erg bij jouw opmerking: mijn kinderen lijden er blijkbaar niet onder......en dan terloops over een rood plassertje praten. maar dat is persoonlijk.
Haal bij de bieb leeftijdsgerichte boekjes over dit onderwerp en bespreek ze uitvoerig. Desnoods in overleg met buurvrouw en buurjongen erbij.Natuurlijk horen dit soort spelletjes tot bepaalde hoogte. Maar de grens moet wel heel duidelijk overkomen bij allen.
succes ermee

dc

dc

03-11-2011 om 23:32

Nou

Sorry, ik vind de spelletjes met zo'n leeftijdsverschil wel fout, en zou mijn kinderen zeggen dat hij ze dat soort spelletjes niet met hem mogen doen. En als hij aandringt, dat ze naar jou gaan.

Ik denk dat als het een grijs gebied is, niet zeker weet of het schadelijk is of niet, je als ouder beter een duidelijke veilige limiet kunt vaststellen. Dat maakt het voor hen duidelijk en makkelijker om nee te zeggen.

anderss

anderss

04-11-2011 om 09:26

Merkwaardig

ik vind het vreemd dat jullie in de eerdere actie van het buurjongetje geen grond zagen eens met die andere ouders in gesprek te gaan. Ik zou zelf toch wel het idee hebben dat dit jongetje toe is aan voorlichting. Verder geven ouders aan dat hun zoontje altijd overal de schuld van krijgt: hij is dus kennelijk al vaker bij rottigheidjes betrokken: is dat jullie nog nooit opgevallen? Waar waren jullie of die andere ouders toen die spelletjes plaatsvonden? IK zou persoonlijk iets meer toezicht houden met twee meiden van vijf en een jongen van acht die kennelijk al een reputatie heeft.
IK zou vooral mijn eigen kinderen prijzen dat ze dit aangegeven hebben en het hebben over hoe ze kunnen voorkomen dat er over hun grenzen gegaan wordt. Maar vooral ook zelf iets beter opletten.

*bella*

*bella*

04-11-2011 om 10:00

Lijkt me niet zo lastig

Toezicht. Snap ook niet zo goed waarom dat er niet was. Kan me sowieso niet herinneren dat mijn 5-jarigen veel zonder waakzaam oog waren, en in deze situatie kun je niet zonder.

dc

dc

04-11-2011 om 13:59

Hier wel hoor

Mijn 5 jarige zoon speelt regelmatig bij onze 8 jarige buurjongen. Die vertrekken dan naarboven om met de dr Who spullen te spelen of op de WII die bij hun op zolder staat. Ik heb van hem nog nooit gehoord dat er iets seksueels gebeurd is. En ik vind het vrij normaal om die 2 lekker samen te laten spelen.

Ik zat er trouwens nog even over te denken, en volgens mij kun je niet "een beetje" over een seksuele grens heengaan. Je zit aan de goede kant, of je zit fout. En dat kun je je kinderen niet vroeg genoeg leren.

Bespreken, bespreken,..

Ik zou als ouders dit niet licht opvatten, zeker als de buurouders nog eens zeggen impliciet dat het vaker gebeurt (hun zoon krijgt altijd de schuld..) ,
1. ga naar de huisarts en bespreek dit met hem
2. er zijn websites van de rijksoverheid over plagen/ pesten en ongewenst gedrag, met richtlijnen wanneer in te grijpen

En natuurlijk je dochters niet meer met buurjongen laten spelen, aangezien hij niet is opgehouden met in hun onderbroek te zitten, zoals jullie als ouders al eerder duidelijk hebben aangegeven! Communiceer met de buren ook dat je niet wil dat buurjongen met je kinders speelt. (is niet prettig om te doen, maar jouw kinderen zijn het belangrijkst)

vlinder72

vlinder72

07-11-2011 om 10:08

Huisarts erbij?

Dit lijkt op een zaak zoals onlangs een heel lang stuk in de volkskrant over stond. Seksuele spelletjes door kinderen is heel normaal. Het jongetje is niet een zwaar gefrustreerd geval en de meisjes zijn niet getraumatiseerd. Helaas schijnen ouders en scholen tegenwoordig helemaal door te slaan waardoor normaal (ontdekkings)gedrag ineens als iets afschuwelijks gezien wordt.

Maak het daarom niet te groot. Ik zou niet weten waarom je naar de huisarts zou moeten stappen.

Belangrijkste is dat deze jongen dus niet met jullie dochter mag spelen. Hij houdt namelijk niet op als zij dat wel aangeven. Ik zou dat ook op die manier tegen zijn ouders zeggen. Heel vervelend maar samen spelen gaat dus niet. Overigens zou bij mij een 8 jarige ook niet met mijn 5 jarige mogen spelen als ze met welk spelletje dan ook door zouden gaan terwijl de ander dat niet meer wil (zwaardvechten of zo).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.