Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Muriel

Muriel

28-10-2011 om 10:25

Sinterklaas

Onze jongste dochter (9) weet inmiddels van "Het Grote Geheim van Sinterklaas". Dat betekent dat het Sinterklaasfeest nooit meer hetzelfde zal worden (in spanning wachten en zingen tot Zwarte Piet op de deur klopt om een zak vol cadeautjes te brengen).

En nu weten we even niet meer wat we moeten doen. In spanning wachten op iemand die niet bestaat, slaat nergens op. Maar de meiden (ook nog een oudere dochter van 12) zitten wel verwoed in de boekjes te schrijven en lijstjes te maken!

Eigenlijk vind ik het zelf ook leuk om ze, naast hun verjaardag, wat te verwennen (wij geven bijna nooit zomaar iets tussendoor) en natuurlijk een gezellige dag/avond te vieren. Maar hoe gaan we het aanpakken?

Iemand leuke ideetjes om het toch echt feestelijk te maken, met cadeautjes? Oja, surprises is geen goed idee. Mijn man gruwelt ervan en de rest van de familie (ja, we moeten ook nog rekening houden met opa, oma, oom, tante en neefje (die ook voor het eerst niet meer gelooft) ook.

Ben benieuwd!
Muriel

Sancy

Sancy

28-10-2011 om 11:54

Muriel

Bij het eerste sinterklaasfeest dat mijn kinderen niet meer geloofden, heb ik een speurtocht door het hele huis gemaakt. Met kleine gedichtjes (6-8 regels) gaf ik een hint waar er iets lag (welke ruimte van het huis) en als ze het gevonden hadden, zat op dat cadeau een gedicht met de volgende hint. de kinderen vonden het fantastisch, nog steeds de leukste sintviering hier ;-)

Muriel

Muriel

28-10-2011 om 13:10

Sancy

Helaas, een speurtocht door het huis hebben we al een keer gedaan. Bij ons zat er altijd standaard een gedicht onderin de zak ("Zo, dit was het laatste cadeautje, de zak is echt leeg." "Neeeeeee, ik wil kijken of er nog een gedicht in zit!") met aanwijzingen waar het "grote cadeau" (dat niet in de zak paste) lag. En dan moesten ze zoeken. Was altijd erg leuk inderdaad.

Voor de anderen: doen! :-)

Tango

Tango

28-10-2011 om 22:14

Zak kadootjes

Het is ook voor kinderen die niet meer geloven leuk om een zak met kadootjes voor de deur aan te treffen, dat herinner ik me in ieder geval van vroeger nog wel.
Toen mijn jongere zus ook niet meer geloofde hebben we nog een tijdje surprises en gedichten gedaan en daarna kadootjes met Kerst gedaan. Echt hele bijzondere dingen deden we eigenlijk nooit, maar gezellig was het altijd wel.

Valkyre

Valkyre

29-10-2011 om 08:53

Wij

Wij waren vroeger (het het overlijden van mijn vader) maar met z'n drieën thuis, dus we waren ook snel klaar met uitpakken. We gingen altijd eerst uit eten en daarna vierden we sinterklaas: warme choco, sintsnoep, open haard aan, pakjes uitpakken. Heel gezellig.

groet, Valkyre

Brianna F

Brianna F

29-10-2011 om 09:22

Nou

Waarom zou je meteen de hele pakjesavond afschaffen omdat er niet meer gelooft wordt. Dat hebben wij nooit gedaan. Gewoon de betreffende avond de zak cadeaus voor de deur,welwillende buurman die even flink klopt, toch de spanning bij de kinderen, leuk. Gezellige avond van gemaakt met wat lekkers erbij. Groot en klein vinden cadeautjes uitpakken leuk hoor. Het geinige was wel, dat er opeens cadeautjes voor papa en mama bij zaten waar deze geen idee van hadden.
We hebben ook een tijdje met suprises gewerkt, maar de mannen in het gezelschap vonden dat gruwel, terwijl de vrouwen het geweldig vonden. Even OT Zijn de mannen altijd de spelbrekers? Dit is het eerste jaar dat we alleen gaan gourmetten op de avond zelf (want kinderen te druk met studie om suprises te knutselen) maar stiekum vinden we het allemaal maar kaal zo.

Hier

Hier heb ik de eerste paar jaar vol overtuiging gezegd dat er géén kadootjes meer kwamen.
Grote verrassing natuurlijk als er toch een brief door de bus was gedaan (door mij op de mat gegooid :-)) met daarop een zwarte vingerafdruk en de opdracht in de schuur of kelder of een andere plek te kijken. Alwaar natuurlijk een zak met kadootjes stond.
En ieder jaar (nu nog steeds....) doe ik de avond van de binnenkomst van Sinterklaas wat in onze schoenen.

Gr. Poezie.

ishtar

ishtar

29-10-2011 om 14:13

Brianna

zijn de mannen altijd de spelbrekers?
Nou nee, mijn beide broers en vader vinden de surprises ook geweldig, mijn man niet.
Schoonzus houdt ook niet van gedichten, mijn man ook niet;-)
Wij vieren het inmiddels ook niet meer met het óuderlijk gezin plus 'aanhang', het is niet meer te organiseren. In plaats daarvan komt er bij mijn ouders een Sint, (voor de 2 jongste nog gelovigen) en vieren we het verder thuis met gezin. Met op de deur bonzende buur. Maar ok, wij hebben ook nog een gelovige thuis, maar ik verwacht eigenlijk dat we het volgend jaar, als ook hij hoogstwaarschijnlijk in het grote geheim zal zijn ingelicht, nog steeds een bonzende 'Piet' bij de zak zullen hebben. En dan een kwasi geschrokken pa of ma die de gang uitloopt 'wat hoor ik nu?' Ik denk dat ze de humor daar ook wel van zullen inzien;-)

Fiorucci

Fiorucci

29-10-2011 om 16:38

Brianna

Nee hoor, mijn man vindt het juist onwijs leuk, de kinderen zuchten diep maar uiteindelijk vinden ze het op de avond zelf geweldig.

Hier

in Schotland vieren nog we altijd Sinterklaas, niet altijd op 5 december, want dat is hier natuurlijk een gewone avond, waarop we soms niet allemaal vrij zijn. Dit jaar met zijn vieren, kinderen zijn 19 en 21. Vooral veel kleine cadeatjes en iets Nederlands, zoals Suske en Wiske's, Donald Duck, dit jaar Xenos' Delfs Blauw textiel.
Voorwaarde is bij ieder cadeau een gedicht(je)/ fopcadeauverpakking. Omdat de kinderen het moeilijk vinden in het Nederlands te dichten, is het Internet een uitkomst. Hilarisch soms de gedichten die net de plank misslaan en juist wel spijker op de kop. Ook je broer en zus het hele huis door laten zoeken met overal aanwijzingen, fopcadeautjes. Veel snoep, gevuld speculaas, Sinterklaas CD en vlaggetjes en we kunnen het wel over 3/4 uren uitsmeren.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

29-10-2011 om 19:46

Hier

Geloven wij allemaal gewoon in sinterklaas. Ook al is dit eigelijk niet zo.
Wij zijn dol op sinterklaas.Het is voor ons allemaal een grote verassing wat er uit de zak komt. Wij doen niet aan verlanglijstjes, maar verzinnen voor elkaar allemaal leuke cadeaus. We pakken ook altijd enorm uit. Geen speurtochten, maar ouderwets gebonk op de deur.
Dendy

MerelR

MerelR

29-10-2011 om 22:18

Heel veel cadeautjes

Toen de kinderen niet meer geloofden hebben we een tijdje alleen maar gegourmet en één groot cadeau gekocht. Maar dochter vond een echte pakjesavond toch leuker. We houden niet van surprise maar al weer sinds een jaar of vier koopt iedereen voor iedereen allemaal kleine cadeautjes en zo hebben we een tafel vol met heel veel pakjes en hebben we een heel leuke avond.

Maylise

Maylise

30-10-2011 om 00:51

Net als dendy

Wij geloven ook allemaal nog in Sinterklaas en ook in de Kerstman. Wij vieren Sinterklaas dus elk jaar nog met veel plezier, een zak met cadeautjes en gebons op het raam/deur en soms zelfs een hilarisch optreden van Sinterklaas of Piet (in de vorm van een welwillend kind)

Ik ben dol op gedichten maar minder op surprises maar dat is iedereen verder vrij in. Cadeautjes van mij en mijn moeder gaan gepaard met gedichten maar vanuit de rest van het gezin komen er ook surprises.

merene

merene

30-10-2011 om 08:52

Wij

Wij gaan dit jaar (voor het eerst) cadeautjes voor elkaar kopen. Iedereen koopt voor iedereen een cadeautje van max 10 euro. De jongste gaat onder begeleiding, maar ik denk dat oudste op haar fiets richting dorp zal gaan.

Mijn dochter is dol op gedichten schrijven, dus zij heeft bedongen dat iedereen in ieder geval één gedicht schrijft.
Een echte surprise maken zit er hier niet in. Iedereen heeft het erg druk deze weken.

Wat zij niet weten is dat wij wat extra's in de zak stoppen.
En ik denk dat we vooraf lekker gaan gourmetten ofzo.

Muriel

Muriel

30-10-2011 om 09:38

Dank!

Ik ben weer erg dankbaar met dit forum, want ik ben echt weer een stuk verder!

Heb de rest van de familie voorgesteld om het idee van Poezie dit jaar te doen (die brief met zwarte vingerafdrukken: briljant). Vooral omdat het nu een issue is of we het wel of niet vieren. Zal teleurstelling geven als we het niet echt vieren, maar de verrassing des te groter als er wel een zak cadeautjes is!

Het idee van Merene vind ik ook leuk, maar dan voor volgend jaar. De jongsten zijn 8 en 9, dus nog iets te klein om cadeautjes te kopen, vind ik. En omdat het allebei kinderen zijn met wat moeite op school, vrees ik dat gedichten schrijven voor die twee alleen maar stress oplevert nu...

Ik ben benieuwd hoe de rest van de familie reageert en ik kijk toch al uit naar 5 (zal wel 4 worden) december! De voorpret kan beginnen!

Groetjes,
Muriel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.