Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Madge

Madge

25-09-2008 om 13:24

Slaapprobleem 5 jarige stijfkop.... zucht... wie helpt?

Mijn dochter van 5 en een half slaapt slecht de laatste tijd. Ze is nu een maand zonder speen (maar heeft ook al wel goed zonder geslapen) maar nu is het elke avond/nacht feest. Ze slaapt goed in maar wordt wakker om 10/1/2/3/5/6 uur (niet elk tijdstip maar wel een paar) en dan moet ze plassen/poepen/nachtmerrie/water/mist mama etc etc. Ik word er knettergek van. We hebben al van alles geprobeerd; stickers (belonen), straffen etc etc. Vannacht was ik het zo zat en heb staan gillen dat ik er keelpijn van kreeg. Ze heeft voor straf tien min. in de strafhoek gezeten.... Uiteindelijk was ik zo boos dat ze haar bed niet meer uitdurfde en is in slaap gevallen. Maar ja niet echt gezellig natuurlijk. Ze is enorm koppig; op 2 jarige leeftijd heeft ze ook al probl. met poepen gehad en daarvoor zijn we naar de poeppoli geweest. Maar nu dit... wie heeft tips?
Madge (die moe is)

Wat kan ze zelf oplossen?

Mijn eerste gedachte is: wat kan ze zelf oplossen? Kan ze 's nachts zelf naar de wc, of een bekertje water pakken? Alles wat ze zelf kan afhandelen hoeft ze jou niet wakker te maken. (stiekem hoor je het vast wel, maar goed, laat ze maar zelfstandig worden).
Voor een nachtmerrie oid heeft ze natuurlijk wel haar ouders nodig.
Het komt over of er eigenlijk niets aan de hand is met haar, behalve dan dat ze aandacht nodig heeft. Prijs haar de volgende ochtend als ze wel wakker is geweest, maar jullie niet nodig had.
Verder geen tips, wel medelijden, want slaapgebrek is zo venijnig. En, geen ervaring met deze nachtelijke avonturen, wel ervaring met een enorm koppige troela.

Mamvantwee

Mamvantwee

25-09-2008 om 15:05

Sterkte

Ik kan je (nog) geen tips geven, maar wens je sterkte. Slaaptekort is verschrikkelijk, dáár weet ik helaas meer van dan ik zou willen.

Madge

Madge

25-09-2008 om 19:04

Hazelnoot en mamamiekie..

. bedankt voor jullie snelle reacties. Ik kan er geen peil op trekken; de ene nacht komt ze 1 keer rond 4 uur en gaat weer slapen en de andere nacht komt ze 6 keer of heel soms zelfs helemaal niet. Pff. En ze kan zelf plassen, water halen etc maar dat vertikt ze, het is of te donker (terwijl we al de lamp op de gang aanhouden) of ze mist mama (grr) of er is wel iets anders. het is idd een machtsstrijd geworden die ik vannacht na veel gegil heb gewonnen maar ja dat vind ik niet echt een oplossing. Soms denk ik; ik neem d'r bij mij in bed, het gaat wel weer over, maar ja dat wil ik eigenlijk niet; ze draait en woelt en moet gewoon in d'r eigen bed... hellup!
Madge

Meyke

Meyke

25-09-2008 om 20:09

Wat hier hielp...

het is dus een probleem wat nog niet zo lang duurt, maar er nu wel inslijpt en je wilt het doorbreken.
Ik las dat je al een beloningssysteem had geprobeerd, maar ik weet niet wat je beloning was. Hier lukte het vrij snel met als beloning logeren bij iemand (zelf kiezen wie, diegene alvast inseinen!). Want logeren kun je alleen als je goed kunt slapen, anders heeft die ander er geen zin in. Na 15 stickers mocht er (meteen het eerste weekend) gelogeerd worden en was het patroon doorbroken.
Hij koos een vriendinnetje en ik moet wel zeggen dat die moeder het geweldig oppakte. Het mocht meteen, ze vroeg meteen als ze hem zag steeds hoe ver hij was en dat ze er zo'n zin in had... Dat hielp ook wel erg!

Madge

Oh Madge, ik leef zo met je mee. Ik weet alles van dat soort nachten. Mijn oudste (nu 5) heeft ook een tijd gehad dat hij heel erg slecht sliep en zeer vroeg wakker werd. Zo erg als bj jou niet, misschien 2 keer 's anchts en dan om 5 uur wakker (maar ik heb er nog 2 die 's nachts wakker worden dus ik ken die nachten, je wordt ontoerekeningsvatbaar). Ik heb ook wel een staan schreeuwen. Pure wanhoop.
Hier is het een stuk beter. meneer blijft nu vaak tot half 7 in bed, soms 6 uur ipv om 5 uur op. Af en toe wordt hij 's nachts wakker en roept hij mij (toevallig afgelopen 2 nachten).
Ik heb ook met beloningssyteem gewerkt, nachtlampjes die op bepaalde tijdstippen aan gingen. Hielp niet zo goed. Wat wel wat hielp is hem uitleggen dat als ik steeds wakker gemaakt ik een hele moeie moeder word die niet zo vrolijk is. Verder een klokje, kan hij zelf zien hoe laat het is (hij kan geen klokkijken, maar wel cijfers herkennen) en in principe mag hij niet uit bed voor het 7 uur is.
Als hij dan mij niet wakker heeft gemaakt 's nachts en 's ochtends niet achterlijk vroeg zijn bed uitkomt, dan prijs ik hem de hemel in en maak een rondedansje met hem.

Maxime

Maxime

26-09-2008 om 09:51

Misschien...

Hoi,

Je kan in ieder geval een potje op haar kamer zetten, daar kan ze dan de nachtelijke plasjes op doen, en een flesje water naast haar bed (of drinkbeker, antilek) dan hoeft ze je daarvoor niet meer wakker te maken. Verder ben ik in de nacht nogal saai en nors en niet spraakzaam. Dus bij een huil of zeurbui ging ik wel eventjes bij hem zitten, beetje aaien over de bol (en dan was ik haast zittend aan het slapen) en strompelde weer terug naar mijn bed. Om de volgende roepbeurt papa te sturen. We hebben hem nooit in ons bed gelegd (past niet, dan kan ik niet meer slapen) dus die optie was er voor hem niet. Het ging uiteindelijk weer over.

Sterkte
Maxime

Madge

Madge

26-09-2008 om 19:51

Hai allen, wat ik gister heb gedaan..

.. had ik ook ooit al es bij de oudste gedaan; ik heb d'r een slaapshirt van mij gegeven als tutteldoek voor in bed. Ruikt naar mij, en dat vindt ze heeeerlijk... en verdomd, vannacht is ze om 6 uur gaan plassen en zo weer in bed gaan liggen, ik heb d'r verder niet gehoord. Heerlijk, ik heb haar de hemel in geprezen en stickers geplakt en nu mag ze lang opblijven ;-)))

Wie weet...bedankt voor het meedenken!

Madge

linda

linda

28-09-2008 om 15:29

Lastig...

ik moet zeggen deat het bij ons niet zo extreem is als bij jou... kan me wel voorstellen dat je onwijs aan je tax zit.

wat ik me altijd weer voor de geest haal als het een zootje dreigt te worden: voorspelbaar zijn, saai houden, rustig blijven (rustig blijven rustig blijven ;)) en tien kilo geduld meenemen op je rug.

Ik denk dat ik als het echt te gek zou worden, inderdaad een logeertruc zou uithalen. Op de een of andere manier gaan dingen bij oma altijd anders dan thuis, en logeren vindt ze heerlijk.

Sterkte, het gingeen nacht goed, hopelijk heeft ze de smaak te pakken!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.