Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Helen

Helen

16-09-2009 om 11:04

Slaaptijden

Mijn dochters van 4 en 6 jaar gaan op dezelfde tijd naar bed zo rond 19.15. Mijn oudste dochter heeft laatste tijd moeite met inslapen en ligt lang wakker. Ik heb het idee dat ze minder slaap nodig heeft en later naar bed kan. Mijn jongste vindt het niet eerlijk als haar oudere zus later naar bed mag -> flinke drama.
Hebben jullie tips hoe ik dit kan aanpakken?

dank jullie wel voor het meedenken.

groetjes Helen

Lou

Lou

16-09-2009 om 11:12

Doorzetten

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe laat oudste moet opstaan, of dat makkelijk gaat, en of ze van zichzelf veel of weinig slaap nodig heeft, maar los daarvan is het niet vreemd dat een kind van twee jaar ouder later naar bed gaat. Als je zelf ook al het idee hebt dat ze later naar bed kan zou ik daarom gewoon even doorzetten: het is misschien niet leuk voor jongste, maar wél eerlijk. Wat zij zegt (het is niet eerlijk) is gewoon niet waar.

Of kunnen ze allebei later naar bed, dat zou ook een makkelijke oplossing zijn :-)

groet,

Lou

Linda99

Linda99

16-09-2009 om 12:05

Gewoon doen

Jammer voor de jongste, maar ook ik zou ze niet tegelijk doen als dat voor de oudste duidelijk niet werkt.

Hier wat meer leeftijdsverschil dus altijd al verschillende bedtijden. Jongste weet gewoon niet beter dan dat zij eerst gaat ;-)

Hier gaat de jongste van bijna 4 om 19.30 en de oudste van bijna 8 een uur later.

Niet eerlijk

Je oudste dochter kan net zo goed gaan klagen dat het niet eerlijk is: namelijk dat zij gelijk met haar jongere zus naar bed moet gaan! En daarin zou ze nog gelijk hebben ook.

Gerry

Gerry

16-09-2009 om 13:07

Wel eerlijk

Het lijkt me uitermate eerlijk dat een kind dat ouder is later naar bed gaat. Als je jongste zes is zal ze ook minder slaap nodig hebben en ook later mogen. Nu is ze nog niet zover, logisch toch?

Jade

Jade

16-09-2009 om 13:08

Inderdaad,

gewoon doen en stug doorzetten.

Dan maar een flinke drama met de jongste, daar komt ze wel overheen:-)

mar-ank

mar-ank

16-09-2009 om 13:24

Ook gehad

Wij hebben hetzelfde probleem gehad. Heel land zijn onze dochters (ze schelen twee jaar) tegelijk naar bed gegaan, maar ook hier heeft de oudste gewoon minder slaap nodig dan de jongste en vonden we ook dat zij gewoon langer op mocht blijven vanwege haar leeftijd. Drama dus bij de jongste. Toen hebben we met haar afgesproken; als jij er in licht, moet je zus naar bed. Dus hoe langer jij drama maakt, hoe later je zus naar bed gaat. Nou, dat hielp! Ze heeft zich nog nooit zo snel uitgekleed. We hadden dit (gelukkig) van te voren met oudste besproken, want anders was voor haar de teleurstelling wel groot geweest; ze mocht nu 10 minuten later dan haar kleine zusje. Maar dat was de eerste avond, en daarna werd het drama minder, en ging het uitkleden steeds langzamer (terug richting het normale tempo), en uiteindelijk was het zelfs helemaal geen item meer voor de jongste; zij gaat gewoon iets eerder naar bed dan oudste.

Fly

Fly

16-09-2009 om 15:00

Grappig

bij ons was de oudste juist altijd eerder moe, en ook eerder op in de ochtend. De jongste (scheelt anderhalf jaar) ging daardoor al op natuurlijke wijze tegelijkertijd naar bed met de oudste, want de jongste kon het veel langer volhouden, die is juist nooit in bed te krijgen. Nu de oudste aan het puberen slaat wordt het wel anders - die wil nu ook later naar bed en is er 's ochtends niet meer uit te krijgen.

Puck2

Puck2

16-09-2009 om 16:47

Went snel

Hier gingen de kinderen (7 en 11) tot de zomervakantie ook tegelijk naar bed. Oudste had meer slaap nodig dan jongste en dat ging op die manier prima. Nu kan oudste ineens met minder slaap toe en mag een half uur later dan jongste naar bed. De eerste dagen gaf dat bij jongste wel gemopper i.d.d.: het is niet eerlijk dat ik eerder moet. Toch volgehouden en binnen een week waren ze aan het nieuwe gewend en ging het zonder problemen.

judiths mama

judiths mama

16-09-2009 om 20:10

Nog even lezen?

Misschien vind je oudste het wel heel interessant als zij nog wat mag lezen in bed?

Mijn dochters zijn ook 4 en 6, ik heb ook het idee dat de oudste wat later naar bed zou kunnen. Maar ik moet eerst zelf nog even aan het idee wennen dat ik een stukje avond in moet leveren, als zij wat langer opblijft... O, ik voel me wel een slechte moeder als ik dit zo opschrijf...

Saskia

Leeftijdonafhankelijk en verder jammer dan ;-)

Wij hebben 4 kinderen. Nu in de leeftijden 10, 13, 16 en 18. Wij hebben altijd gekeken naar de slaapbehoefte van de kinderen, dus ongeacht leeftijd en wie er jonger of ouder is.

De drie oudsten hebben de eerste jaren, totdat de oudste zo'n 13-14 jaar was, bij elkaar in één slaapkamer geslapen. Inderdaad was zij op een gegeven moment toe aan 'later naar bed gaan'. Nummer 2 en 3 probeerden daar een slaatje uit te slaan want het was toch niet eerlijk?! Waarom zij wel en ik/wij niet?

Om te voorkomen dat het uit de hand zou lopen, hebben we meteen aangegeven dat dit een afspraak was tussen papa/mama en oudste zus en dat dit niks met de afspraken tussen papa/mama en de andere kinderen te maken had. Dat zij ook wel eens andere (gunstigere) afspraken hadden dan de oudste. (PUNT UIT, zou ik bijna zeggen ;-)
Blijkbaar heeft hier ook de fermheid waarmee wij dit gemeld hebben indruk gemaakt. Verder geen problemen cq. drama's gehad.

Lezen

hier kids van 5 en 7. zelfde situatie op die leeftijd gehad. heb eerst geprobeerd om de oudste een 1/2 uurtje later naar bed te laten gaan, maar de jongste was dan nog wakker en begon gezellig te reageren vanuit zijn bed. Ik was er ook niet blij mee want ik ben langer druk met ze naar bed te brengen. nu gaan ze weer tegelijk naar bed en de oudste mag nog even lezen. Jongste accepteert dit en oudste voelt zich de oudste en ik hoef nog maar 1x even naar boven om het lampje uit te doen en welterusten te zeggen. iedereen blij

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.