Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Asa Torell

Asa Torell

14-08-2011 om 17:32

Slecht humeur door tv

Een hardnekkig probleem hier is dat zoon (7) van tv, en ook van andere beeldschermdingen, zo vaak ongenietbaar wordt. Dan is hij echt zeker een uur (s avonds vaak tot bedtijd) in een bui waar niets deugt en hij ook alleen maar vervelende acties bedenkt. We proberen wel van te voren af te spreken dat hij rustig blijft na de tv, en dat helpt soms wel maar vaak ook niet. Dan heb ik het idee dat hij er echt geen controle over heeft.
Is er iemand die dit herkent en een oplossing weet? Behalve uiteraard de tv-tijd verder beperken, maar ik gun het zoon in principe wel en vind het jammer dat het hierop strandt; verder heb ik niet zoveel bezwaren tegen tv.

Omschakelen

Wat me te binnen schiet is dat het een probleem kan zijn met omschakelen. Wat misschien helpt is om dan iets anders te plannen wat zoon ook leuk vindt of wat nodig is maar geen suffe activiteit waar zoon een hekel aan heeft. Ik herken de kleefkracht wel.
Verder heb ik zelf niet zoveel met vaste tv-tijden of beperkingen behalve als het de andere normale dagelijkse zaken in de weg staat. En dan mag een kind even mopperen maar dan doen we wat anders, zonodig samen. Even geduldig zijn en de frustratie accepteren maar kort zien te houden kan misschien helpen.

Inderdaad

Zoonlief hier geeft niks om tv, maar om de computer des te meer. En als hij moet stoppen wordt hij chagrijnig ende vangt aan te klieren. Meestal helpt het wel om hem af te leiden met iets leuks, in zijn geval helpen met koken of een gezelschapsspelletje (waarbij ik hem dan wel moet laten winnen haha). Of ik laat hem zijn oudste kleren en zijn kaplaarzen aantrekken en schop hem naar buiten om lekker in de plassen te gaan stampen. Vindt ie ook enig, en plassen genoeg tegenwoordig :-) .

En soms helpt niks. Dan laat ik hem rustig uitchagrijnen, uiteindelijk vindt hij dan zelf wel weer een leuke bezigheid. Ook heel leerzaam.

Sanctie

Hier de regel: als er gemopperd wordt als de tv uitmoet dan is er morgen geen tv. Werkt behoorlijk goed.
Hier was het ook altijd gejank en driftbuien. vooral rond etenstijd kan ik dat niet hebben. De dip in humeur is er nog steeds al ze te lang tv hebben gekeken maar ze leven hem niet meer in mijn buurt uit, tenminste geen twee dagen achter elkaar :-)

Weer

Weer

14-08-2011 om 22:18

O ja!

o ja, heel veel herkenning! En niet alleen voor tv maar bij elk beeldscherm. Computer, ds, alles! En inmiddels is meneer 12 jaar, en geloof me: het wordt niet beter. Na elk beeldscherm is hij chagrijnig, destructief, zoekt ruzie, ligt lamlendig op de bank en ga zo maar door. Het enige dat dan helpt is hem in beweging krijgen maar dat is niet makkelijk in zo'n bui!
Wat wij dus hebben gedaan is paal en perk stellen. Een tijdslot op de computer en hele duideliijke afspraken. Na het eten geen ds, geen computer en alleen tv als we met het hele gezin kijken. Echt relaxed is het niet want ik ben liever wat makkelijker in de opvoeding maar ik besef me in deze dat het echt heel slecht voor hem is. Het doet iets met hem wat niet goed is. Ik ben er nog niet achter wat het is, maar ik hou voet bij stuk. Het gekke is dat hij de enige is in het gezin die hier last van heeft. Zijn jongere broer bijvoorbeeld kan heus ook genieten van computer en tv maar loopt na 20 minuten steevast weg om iets anders te gaan doen. Maar 12jarige raakt in een soort trance ofzo en heeft nog nooit uit zichzelf een beeldscherm uitgezet.
Ik heb dus niet echt een oplossing voor je, alleen was ik achteraf gezien graag wat eerder begonnen met harde maatregelen zoals
tijdsafspraken. Ik denk dat mijn zoon een serieus risico loopt wat betreft verslaving en ik ben blij dat ik me dat realiseer en er iets mee doe. Ik kan natuurlijk niet inschatten of dat voor jouw zoon ook geldt, maar ik denk dat het geen kwaad kan om alert te blijven.

Weer

Weer

14-08-2011 om 23:32

Nou pelle

Tijdens reclame gebeurt er niets. Hij blijft gewoon als een zombie staren. Rende hij maar naar boven, dan zat er tenminste wat beweging in haha!

Weer

Weer

14-08-2011 om 23:35

O jee

Zie nu dat ik niet goed las, ze vliegen boven op elkaar ipv naar boven. Tsja, dat is vast ook niet fijn. Moet er wel beetje om lachen hoor, houden ze dan meteen weer op als programma weer begint?

Fiorucci

Fiorucci

15-08-2011 om 07:13

Hier....

Hier gingen ze reclames bespreken en een cijfer geven..:)

Kiki

Kiki

15-08-2011 om 07:51

Mijn oudste kan ook bozig worden

van de computer dan. TV hebben we niet. Dan gaat de computer gewoon uit en blijft voorlopig uit.
Als ik ergens niet tegen kan zijn boze buien omdat mijn zoon zijn vierkante ogen aan het trainen is.
Maar ik heb nogal een aversie jegens elke scherm en vind het eigenlijk al droef dat die computer (beperkt) in zijn leven is. Hoe handig en knap hij zich er al mee kan redden

Asa Torell

Asa Torell

15-08-2011 om 09:45

Precies zoals bij weer

Inderdaad, zoon verandert in een zombie voor de tv, maakt niet uit of het reclame is of wat dan ook. Je moet ook echt even voor hem langs zwaaien om aandacht te krijgen. En ook bij ons is hij de enige die hier last van heeft, dochter kan de tv gewoon als een soort behang beschouwen.
Wel fijn die herkenning... maar minder fijn voor jullie. Het grootste probleem is hier inderdaad rond etenstijd, zoon is daarvoor altijd even alleen thuis als ik dochter ophaal en mag dan tv kijken. Maar ja, het moment dat ie uitgaat is meestal als we gaan eten met als gevolg een bepaald ongezellige maaltijd. Ik ga daar maar eens wat andere schema's voor uitproberen zoals eerst nog 10 minuutjes voorlezen om zoon weer op aarde te laten terugkeren. Als zoiets niet helpt moet het misschien gewoon maar geschrapt worden rond die tijd.

Weer

Weer

15-08-2011 om 10:29

Asa

Het is raar, mijn jongste is 9 en ik weet nu al niet meer hoe je met een 7 jarige praat! Maar dat zou ik dus doen: praten. Met hem rond de tafel zitten en een soort van contract afsluiten. Waarschijnlijk weet hij donders goed dat dit speelt en voelt hij zichzelf niet lekker in zo' n bui maar kan hij er zelf niet uitkomen. Dit geeft mijn zoon in ieder geval aan maar die is dus al 12. Ik merk nu dat de duidelijkste afspraken het beste werken, zoals max 1 uur per dag computeren.
kan je niet met hem afspreken dat hij tv mag kijken als jij kookt maar dat hij op een vast tijdstip de tv moet uitzetten en de tafel moet dekken? Dan is hij actief bezig en dat helpt volgens mij het beste.
Overigens ken ik wel meer kinderen die dit hebben hoor, dus herkenning genoeg!

Weer

Weer

15-08-2011 om 10:31

O ja nog 1 ding

Hte is best waarschijnlijk dat dit gedrag zich van de tv naar de computer gaat verplaatsten als hij ouder wordt. Daar ben je op tijd bij, dus ik zou daar van meet af aan duidelijke afspraken over maken!

Asa Torell

Asa Torell

15-08-2011 om 11:46

Praten

Dat is inderdaad een goed idee. Met zoon valt meestal aardig te overleggen, maar met dit onderwerp gaat het moeizaam tot nu toe, ik denk omdat hij de bui (mogelijke tv-beperking) al voelt hangen... enfin, ik probeer eerst eens mijn eigen oplossing (voorlezen - dat vindt hij erg fijn) en dan gaan we verder zoeken.
Tot nu toe zijn hier weinig computerdingen in huis, geen ds of wii oid. En dit is wel een belangrijke reden ervoor, want ik verwacht inderdaad vergelijkbare problemen daarmee - terwijl ik het zoon allemaal best zou gunnen.

Asa Torell

Asa Torell

23-08-2011 om 11:02

Het gaat wat beter

in ieder geval in mijn hoofd, doordat ik het probleem dankzij deze draad nu meer als 'here to stay' beschouw in plaats van iets waarvoor ik de juiste oplossing maar niet blijk te kunnen vinden.
Daardoor voel ik me ook meteen gerechtvaardigder om er paal en perk aan te stellen en de tv gaat dus ruim voor het eten uit, soms om voor te lezen maar vaak gaat zoon liever zelf nog wat spelen. En dan kan ik in ieder geval zelf alvast rustiger worden zonder die achtergrondherrie ;-).
Allemaal nogmaals dank dus voor de reacties!

En hier is het prut

Sinds de verhuizing in februari vroeg zoon niet meer om tv. Hij mocht af en toe een film kijken of iets via uitzending gemist maar dat was het. Een heerlijke tijd zeg.

Maar hoe meer hij dat mocht, hoe meer hij erom ging vragen en dat gedrein en gezeur staat me zo tegen. Hetzelfde met een spelletje spelen op mijn man's mobiel.

Dus nu mag hij even helemaal geen beeldschermtijd meer en ga ik maar iets verzinnen met een beloningskaart. Want over het algemeen is zijn gedrag momenteel ook niet zo schitterend. Voel me wel een beetje een rotmoeder maar we gaan het proberen.

Ik heb trouwens niet alleen hem met het beeldschermverbod, ook voor mij is het harder werken want ik doe dan wel extra spelletjes of boeken lezen oid. Zucht.

Asa Torell

Asa Torell

24-08-2011 om 10:28

Petal (enigszins ot)

Jammer dat de beeldscherm-uitstand bij jou ook niet werkt want je kunt hem op het moment natuurlijk goed gebruiken! Gaat zoon nog naar het kdv of ben je de hele week thuis met hem?
Wat slecht gedrag betreft, ik geloof dat ze het hier wel aanvoelen (herinner me dat ook van de vorige keer) dat ikzelf weinig kan hebben en dat er bovendien nog veel heviger gebeurtenissen op til zijn ;-) dus dat helpt helaas niet! Kwestie van uitzitten, hopelijk voor ons allebei niet meer zo lang ;-) en daarna dan de jaloezie-fase weer uitzitten ;-).

Asa

Godzijdank gaat zoon elke week nog 2 volle dagen naar het kdv. Die dagen heb ik ook echt nodig om even niets te doen/moeten en van de stilte te genieten.

Ik denk ook dat zijn gedrag deels mijn schuld is (ik kan veel minder hebben en ben een beetje wisselvallig qua humeur en geduld) en deels omdat er met school en een baby veel veranderingen aankomen.

Jij bent nu toch officieel 'overtijd'? Hopelijk niet meer dan 1-2 weken te gaan voor ons allebei.

Nog een tip

Mijn zoon is intussen 12 en ik zit hier te bedenken hoe hij zich gedroeg na het kijken van t.v. Ik herken wel wat in het gezeur als de t.v. tegen etenstijd uit moest.
Op andere tijdstippen was dit gedrag er eigenlijk niet, alleen eind van de middag. De oplossing was hier dat ik het gevoel had dat hij simpel weg gewoon "honger" had.Ruim voor etenstijd mocht er hier niets meer gegeten worden, zonde van mijn kookkunst!Maar de suikerspiegel(?) van zoon was intussen zo ver gedaald dat hij gewoon chagarijnig werd. Alleen was dat niet opvallend zolang hij naar de t.v. zat te staren...
Oplossing: Als de maaltijd nog lang op zich laat wachten wèl vast iets geven. Stuk fruit, crackertje, iets wat je zelf als ouder redelijk verantwoord vindt.
Suikerspiegel stijgt, en vaste tijd eten, vaste tijd t.v. uit.
Zoon is nu 12 en blèrt nu alleen:"Wanneer gaan we eten en wàt eten we?" Jullie kinderen zijn nog een stuk jonger en moeten misschien nog een tussendoortje?

Asa Torell

Asa Torell

26-08-2011 om 12:51

Wil

Goed dat je het zegt! Het zou best eens kunnen dat het gedoe weer erger is geworden sinds ik in de vakantie het vaste toastjes-eten bij thuiskomst zo'n beetje heb afgeschaft. Ik zet ze vanavond (donderdag is ook nog eens de slechtste avond van de week qua humeur hier) maar weer klaar ;-).

Asa Torell

Asa Torell

26-08-2011 om 13:46

Ehhh

toch zwangerschapsdement blijkbaar! Het is vrijdag... ook niet echt de beste dag overigens ;-).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.