Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Speelafspraakjes en opvang

Hoi, wellicht hoor ik eigenlijk bij de rubriek kinderopvang te posten, maar daar leek het wat rustig, en hier zitten de ervaringsdeskunndigen, denk ik...

Mijn zoon is net 3 jaar, dus het is tijd om na te denken hoe we de zorg gaan organiseren als hij zo naar school gaat. Even wachtlijsten en zo buiten beschouwing latend (want wellicht wordt daardoor toch alles anders dan hoe ik het nu bedenk), willen we het liefst 3 dagen BSO (in het zelfde gebouw als waar hij nu op de creche zit en zijn zisje ook nog twee jaar op de creche zal zitten). Dan ben ik 1 dag thuis, en 1 dag wordt door papa in combinatie met een oppas gedaan.

Wat ik me nu afvraag is: hoe gaat dat dan met speelafspraakjes (en clubjes). Ontzeg ik hem die mogelijkheid doordat hij 3 dagen BSO heeft, of zal dat dan net zo makkelijk op de overige twee dagen gebeuren en vindt hij dan verder zijn vriendschappen wel op de BSO? Ik heb zo'n soort angstbeeld van 5 kindjes die naar de BSO gaan en de rest die allemaal leuke speelafspraakjes maakt en elkaar uitnodigt voor kinderfeestjes en dergelijke. Hoewel ik het niet zeker weet, heb ik het vermoeden dat hier in de buurt (amsterdam zuid) veel moeders niet werken, flexibel werken of er veel au pairs/oppassen zijn, waardoor er relatief weinig kinderen naar BSO gaan (of mss is dat mijn eigen vooroordeel over de buurt waar ik woon;-)).
Tenslotte is ook nog een overweging dat mijn zoon tot nu toe NUL geinteresseerd is in speelafspraakjes. Is dat normaal voor jongetjes van ruim 3? Ik weet het eigenlijk niet. Hij kan op het kdv goed alleen en samen spelen, maar als ik wel eens suggereer om ergens te spelen of iemand te vragen te komen spelen zegt hij 'nee, wil met jou spelen'. Misschien dat een BSO dus juist wel bij hem past, omdat hij niet snel zelf initiatief zal nemen?

Ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Mammalies

liora

liora

11-01-2009 om 15:51

Ervaring

Hoi,

Ik heb hier ervaring mee en nog wel in dezelfde buurt!! Mijn zoon ging in groep 1 drie middagen naar de nso en nu in groep 2 zelfs 4 middagen.
Ik vind wel degelijk dat er daardoor weinig tijd overblijft voor spelen en clubjes. Woensdagmiddag is hij vrij maar zit hij op judo, dus ook dan kan er eigenlijk niemand spelen.
Hierdoor is een deel van mijn weekend altijd in het teken van het spelen. Ik probeer het meestal zo te regelen dat er 1 keer iemand hier komt spelen en dat zoon 1 keer uit spelen gaat. Maar heel vaak kan dat niet want we hebben ook vaak andere verplichtingen. Maar 1 speelafspraak per week hebben we zeker in het weekend.
Op zich gaat dat allemaal nog wel, alleen iets als zwemmen kan ik er absoluut niet meer inplannen. Heb dan voorlopig ook besloten dat hij dat dan maar met schoolzwemmen moet leren, eventueel nog aangevuld met wat les tegen die tijd. Maar nu dus echt nog niet!

Ik heb dan wel weer het geluk dat de nso ook naschoolse activiteiten heeft, dus daar kan hij tzt ook naartoe. Nu heeft hij zijn handen vol aan zijn reeds drukke programma.

Liora

angel3

angel3

11-01-2009 om 16:22

Vantevoren organiseren

het is erg normaal dat een kind van 3 nog niet in afspraakjes is geinteresserd, dat allereerst. Toen zoon 4 was en op school zat was hij dat zelfs nog niet. Veel te spannend. Pas toen hij 5 was was hij er wat enthousiaster over en durfde toen pas bij anderen te spelen, heel soms.....ook niet altijd.
Zoon gaat 2 keer naar BSO en heeft 1 keer zwemles dus maar 2 dagen op te spelen (woensdag en vrijdag).
Het is zoals het is en kinderen weten dat al snel van elkaar. Je hoort s morgens de kinderen al uitgebreid: he pietje kan je komen spelen of moet je naar de oppas?

Soms regel ik het vantevoren en bel dan een ouder of zoon daar op een bso dag kan spelen, dat breekt een beetje het bso gedoe voor hem en dat is eigenlijk nooit een probleem.

Verder vind ik dat al dat gespeel bij die hele kleintjes maar een beetje gehypt wordt ook door de kinderen zelf. Zoon kwam voor de kerst huilend van vermoeidheid uit school maar er MOEST gepseeld worden....niet dus!
Hier wordt gemiddeld 1 keer in de week gespeeld (of hier of ergens anders) en soms ook niet. Geen enkel probleem. Het is soms al druk genoeg.

groet

Asa Torell

Asa Torell

11-01-2009 om 20:14

Hier gaat het als volgt

Om te beginnen, zoon had voordat ie naar school ging nooit een eigen speelafspraakje. Kwam gewoon niet in ons op en in hemzelf ook niet. Maar eenmaal op school, had ie het binnen de kortste keren door en nu is ie niet te houden wat dat betreft.
Verder heeft ie net als jouw kind straks (waarschijnlijk dus), 3 middagen BSO. En nou wil het goede geluk dat de vriendjes daar ook allemaal zitten! Dezelfde als uit de klas. Dus op de BSO kan ie ook lekker met ze spelen. Ik woon in een heel normale buitenwijk in de randstad en zeker niet ergens waar bijna alle kinderen naar de BSO gaan, maar het schept duidelijk wel een band tussen zoon en de andere kinderen uit zijn klas die er ook heen gaan, heb ik de indruk.
Zoon heeft dus 2 middagen voor afspraakjes en wat we ook wel eens doen, is afspreken op een BSO middag, dat ie met een vriendje meegaat dat die dag geen BSO heeft. Daar haal ik hem dan rond half 6 op. Andersom (kind gaat met ons mee ipv BSO) komt ook voor. Dit moet natuurlijk wel een beetje afgestemd, maar het hoeft ook niet elke dag wat mij betreft. In totaal mag zoon van ons ook maar 2 afspraken per week, anders wordt ie veel te hyper en ongenietbaar. Hij zit verder niet op een sport, daar heeft ie nog geen behoefte aan en wij ook niet. Veel van zijn vriendjes wel trouwens, dus daardoor vallen ook bepaalde dagen al af.

Hier zou 3 bezette middagen een beetje veel zijn

..het komt weleens voor dat we afspreken met een kind dat anders naar bso zou gaan, maar meestal moet het toch gebeuren op de vrije middagen.

Het hangt er gewoon vanaf hoe de meeste andere kinderen zitten. Tot onze eigen verbazing is het op onze school een behoorlijk homogeen gebeuren, veruit de meeste ouders werken 4-4 of 3-4, dus de kinderen gaan meestal maar 2 dagen naar de bso. Het afspreken gaat daardoor meestal op de dagen dat kinderen allebei thuis zijn.

Ik zou rustig afwachten hoe het gaat lopen, je kunt altijd nog je werktijden aanpassen. Niet op de muziek vooruit lopen, misschien gaat het wel prima zo!

Jesse_1

Jesse_1

11-01-2009 om 21:59

Tja

Ik vond zelf wel dat het lastig was om speelafspraakjes te kunnen plannen, aangezien andere kinderen óók nog sport e.d. hebben en dat misschien juist op de voor jouw kind vrije middagen.
Vriendschappen op de BSO zijn overig vrij vluchtig - vwb kinderen van een andere school. Als ze met kinderen van hun eigen school (groep) zitten, kan dat juist heel leuk zijn.
Kinderen met een jaar of 4 zijn lang nog niet altijd zelf toe aan speelafspraakjes (dus met 3 zeker nog niet altijd!!).
Kanttekening: onder de populairste kinderen voor speelafspraakjes bij onze jongste zit een tweeling die sowieso 3 dagen naar de BSO gaat, dus de populariteit zal 't 'm niet doen.
Jesse

Nasha the first

Nasha the first

11-01-2009 om 22:17

Afspreken op een bso-dag

doen wij hier ook gewoon, geen probleem....

Hier

ging dochter 2 en nu 1 dag slechts naar nso. Als jouw kind met name op de standaard dagen gaat dan zullen er echt wel ook andere kinderen uit zijn klas die dag erop zitten. Mijn dochter zit op een nso waar ook kinderen van andere scholen op zit, het maakt haar niets uit, ze heeft op nso weer andere vriendinnetjes/vriendjes dan op school.

Verder krijg je op tijd voor de verjaardagsfeestjes de uitnodiging, dan kan je vragen of de ouder van het jarige kind jouw kind van school mee wil nemen zodat hij er toch bij kan zijn.

Tja en zwemles kan je bijvoorbeeld op de dag doen dat jij of jouw partner thuis is. Andere clubjes misschien op zaterdag, als hij daar uberhaupt zin in heeft natuurlijk.

ach het wijst zich vanzelf allemaal wel.

mammalies

mammalies

12-01-2009 om 20:55 Topicstarter

Dank jullie wel

voor de adviezen en info.

Inderdaad, niet op de muziek vooruitlopen en maar eens kijken hoe het gaat lopen zometeen. Da's sowieso een goed advies voor mij want ik kan me nu al druk maken om hoe ik de avondvierdaagse in 2012 inplan, bij wijze van spreken...

En geruststellend dat er van alles mogelijk blijkt, zoals speelafspraakjes op nso dagen of op de overige dagen en dat het in ieder geval niet hoeft te betekenen dat hij al bij voorbaat buiten de boot gaat vallen...

Eerst maar eens voorbij de wachtlijsten zien te komen!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.