Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Wiesje

Wiesje

30-09-2008 om 09:46

Sportfeestjes en meisjes van 8

Ineens heel erg in bij mijn dochter in de klas; Verjaardagseestjes in de sportschool! Ik persoonlijk vind dat een geweldig idee.
Mijn dochter, 8 jaar, heeft een moeilijke tijd achter de rug, ouders scheiden, pa weg, geen huis, 2 zieke oma's, een nog ergere dingen die ik niet eens op ga noemen. Ze begon op dat moment, net als mij, te schommelen met haar gewicht. Nu de omgeving weer redelijk stabiel is, het co-ouderschap *goed* loopt en ze op school haar vriendinnetjes weer terug heeft (wat kunnen kinderen en hun ouders hard zijn) blijft ze weer op gewicht. En een gezond gewicht trouwens, wel wat aan de hoge kant, maar gezond.
Ze is 32 kilo bij 1.35 en ja als je wordt uitgenodigd op sportfeestjes weet de halve klas dat. Vanochtend stond ze toevallig thuis op de weegschaal en toen kwamen de tranen, ze was veel te zwaar en moest afvallen, dat hadden de meisjes gezegd! Toen vielen er bij mij ook dingen op zijn plaats, dat ze steeds minder brood eet, dat ze geen warm eten wil, dat ze haar eten laat staan, (stiekum) water drinken en dat ze altijd honger heeft. Ik kan niet tot haar doordringen dat ze een gezond gewicht heeft qua BMI. Ook al ziet ze dit met eigen ogen.
Ik wil wel absoluut dat ze weer normaal gaat eten, maar ik vrees dat dit een grote strijd gaat worden.
Iemand nog tips hoe ik haar kan laten inzien dat ze gezond is, dat ze gezond leeft en dat ze op deze manier zeer ongezond bezig is?
Gezond leven is hier ontbijt (2 snee brood) middageten (4 snee brood) en een normale hoeveelheid aardapelen-groente-vlees als warm eten. Daarnaast 2 keer fruit op een dag, zuivel en thee/limonade zoveel als ze wil. Naar school gaat ze op de fiets, 2 keer gymles op school, 1 keer zwemles en na school wordt er buiten gespeeld. Bij haar vader hetzelfde patroon, alleen zonder het fruit.
Wie heeft tips voor mij?

Paula B

Paula B

30-09-2008 om 13:58

Gaat niet om haar gewicht

Ha Wiesje, het lijkt me dat het voor je dochter helemaal niet om haar gewicht gaat. Ze zal best geloven dat ze niet ongezond dik is, geen overgewicht heeft enzovoorts - maar dat lost haar probleem niet op. Haar probleem is dat die meisjes gezégd hebben dat ze moet afvallen. En ze weet hoe naar het is als je vriendinnetjes kwijtraakt. Ze heeft ook ervaren hoe makkelijk je vriendinnetjes kwijtraakt, kennelijk (bah!!). Dus heeft ze nu wsl het gevoel dat ze móet doen wat die meiden zeggen: afvallen.

Haar blijven vertellen dat die overtuiging niet klopt, levert voor haar alleen maar extra dilemma op. Vriendinnen vragen iets vrijwel onmogelijks met uitsluiting als straf (vermoed ik), da's al lastig, en dan vindt mama het niet goed en moet je stiekem gaan doen en verspeel je mama's steun... Begin dus met te benoemen wat er voor haar echt speelt: niet de gezondheid, maar het gevaar er sociaal weer buiten te vallen. Kijk hoe ze daarop reageert, en of jullie vanuit die invalshoek verder kunnen praten.
Je gezondheid en evenwicht opgeven voor 'vriendinnen' die je morgen weer om een andere reden kunnen buitensluiten, dat is natuurlijk ook geen goed idee.

Sterkte, voor jou en voor je meisje!

Wiesje

Wiesje

30-09-2008 om 19:18

Over het dagmenu

Over het dagmenu, dat is wat mijn dochter *normaal* eet (of waarvan ik vind dat ze moet eten). Kijkend op de site van het voedingscentrum zie ik dat dat wat veel is (met name het aantal boterhammen). Dat ze minder gaat eten; geen ontbijt, minder tussen de middag, warm eten laten staan onder het mom van niet lekker vinden.
Koekjes eten en snoepen gebeurd in principe niet, dat hebben we bijna niet in huis (de kinderen mogen elke dag 1 koekje)
Ik ga haar in ieder geval laten lezen wat het voedingscentrum voorstelt om per dag te eten.

Wiesje

Wiesje

30-09-2008 om 19:32

Paula

Paula, ik denk dat je een heel goed (maar oh zo gevoelig) punt hebt met je verhaal. Ergens denk ik dat dat heel erg bij haar speelt. Ze heeft zich min of meer verplicht gevoeld om zo snel mogelijk *volwassen* te worden. Ik ben al zeker een jaar bezig om haar weer kind te laten zijn. Tot voor kort had ik het idee dat dit lukte. Sinds de sportschoolfeestjes lijkt het wel bijna dat ik weer opnieuw kan beginnen. Nou lijken, ik denk dat dat wel moet.
Ik vind het heel erg fijn voor haar dat ze eindelijk weer met plezier naar school gaat en dat ze vriendinnetjes heeft gemaakt (of teruggewonnen). Morgen komt ze weer thuis, ik heb nog een hele nacht en dag om erover na te denken hoe ik het aan zal pakken.

Naar huisarts/diëtiste?

ik zou als ze al begint met 'stiekum' afvallen haar meteen meenemen naar de huisarts. als jij haar niet serieus neemt en ze doet het toch lijkt me dat een begin van eetproblemen. vertel het verhaal bij de huisarts, vraag desnoods om een verwijzing naar een dietiste. misschien stelt die haar 'gerust' dat ze gewoon kan zeggen dat ze onder behandeling is......ik vermoed niet dat die dietiste haar écht zal willen laten afvallen en die zal meer overtuiging hebben dan jij. misschien kan die dietiste haar ook beter uitleggen waarom ze gezond moet blijven eten...
en buiten dat ben ik met pelle eens dat jullie gezonde menu 'behoorlijk' is qua hoeveelheid. hier eet puber (bijna 15) ongeveer die hoeveelheid en die fiets ook nog 's elke dag tweemaal 18 kilometer. de hoeveelheid 'sport' vindt ik ook 'matig' dat bewegen zou best wat meer kunnen zijn in de verhouding van wat ze eet.
maar goed ik ben geen dietiste.
groeten albana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.