Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Leandra

Leandra

04-10-2008 om 12:53

Tafelmanieren

Hallo!Ik erger mij de laatste tijd aan de tafelmanieren van mijn oudste zoon. Hij smakt en eet met z'n mond open. Dat heeft hij niet altijd gedaan. Hij is niet verkouden o.i.d. Ik kan het elke maaltijd 10 keer zeggen, maar het helpt niets. Heeft iemand ideeën om hem hier vanaf te helpen?

Groetjes Leandra

koentje

koentje

04-10-2008 om 14:14

Ligt er een beetje aan

Hoe oud is hij en waarom is het nu ineens een item?
Ben jij er meer op gaan letten of is het ineens erger geworden? Kon hij het eerst wel netjes of irriteert het je ineens omdat je vanaf een bepaalde leeftijd verwacht dat ze er zelf op letten?

In ieder geval kun je om de sfeer aan tafel goed te houden proberen er steeds op een positieve manier iets van te zeggen. Benoem het bijv. steeds even als je ziet dat het een paar happen goed gaat.
Benoem wat hij moet doen (hou je lippen op elkaar)(eet met je mond dicht) i.p.v. steeds te mopperen 'zit niet zo vies te eten of andere negatieve invalshoeken.

Je kunt hem als het te gek wordt van tafel sturen of ergens anders verder te laten eten. Misschien kun je hem op een of andere manier belonen als het goed gaat. Laat hem bijv. kiezen wat morgen te eten als hij netjes eet.
Zoiets?

Angela67

Angela67

04-10-2008 om 14:41

Herkenning

hoi Leandra,
grappig, oudste van 7,5 jr heeft het ook (al jaren...) en jongste (4) bijv. niet. Oudste heeft ook regelmatig z'n lippen van elkaar bij tv kijken e.d. dus daarbij hebben we al ontwikkeld dat ik even, zonder commentaar, hem snel aankijk en zelf nadrukkelijk m'n lippen op elkaar doe of even met m'n vingers m'n lippen opelkaar duw. Dan heeft ie de hint en hoef ik het niet te zeggen. Aan tafel (bij het eten met open mond) heb ik af en toe, als het 'zeggen' me de keel uit hangt een briefje liggen met daarop een mond met dichte lippen en dan houd ik dat briefje stilzwijgend omhoog of maak er een grapje bij. Als er evt. gesmakt wordt dan hebben wij de opmerking 'he ik hoor een kameel' oid. Maar af en toe dan zeg ik: < ..>, ik zeg het nu niet nog een keer. Hup gewoon mond dicht. En dan best wel beetje bozig. Dat legt weer even de nadruk erop en gaat het weer wat beter (min of meer de rest vd maaltijd), of dan heeft ie nog maar weinig aanmoediging nodig.
OVerigens is het 'gewoon' meeestal het trainen van de lipspieren (als er niets met verstopte neuzen is, dat vraag ik 'm wel altijd even voordat ik ga corrigeren of mopperen...). En als we een tijdje goed geoefend hebben (bijv. tijdje potlood tussen lippen bij voorlezen of tv kijken) dan gaat het ook meteen een stuk beter.
Bij hem hangt dus met open mond eten en met open mond tv kijken ed. samen volgens mij. Dat hoeft niet bij iedereen te zijn natuurlijk.
succes!
Angela

Maylise

Maylise

04-10-2008 om 15:07

Eenvoudig op te lossen

Bij slechte en/of onaangename tafelmanieren waarschuw ik één keer en wie dan nog een keer in de fout in gaat mag in de keuken verder eten. Smakken is zeer onsmakelijk dus dat tolereer ik niet. Iets anders is natuurlijk als iemand fysiek niet in staat is om niet te smakken. Dan zou het wel zielig zijn om iemand daarvoor van tafel te sturen.

Maylise

Misschien wisselen?

oudste hier at altijd prima keurig. opeens ging ze smakken. ook rond de 10 jaar. wij maar mopperen. pas bij de tandarts ontdekten we dat haar mond als de kiezen opelkaar staan niet eens dicht kon! door het wisselen en die grote voortanden 'pastte' de boel(tijdelijk) niet meer. nu is het nog steeds maar zo, zo. maar 't gaat voorruit. de mond kán met wat wil nu dicht.
dus let daar eens op?
groeten albana

Leandra

Leandra

05-10-2008 om 12:46

Reactie

Hallo!

Het smakken en met open mond eten deed hij eerst niet. leeftijdsgerelateerd ergeren is er wel met vlees snijden. Dat kan hij nog niet en ik vind dat hij daar oud genoeg voor is. hij moet gewoon met mes en vork eten. Niet elke maaltijd, maar hij moet het wel kunnen vind ik.Geen hand onder het hoofd gaat ook redelijk. Als ik dat zeg is, is het wel klaar.
ik rpobeer het soms met humor, maar niet altijd. Ik heb hem gisteren wel gezegd dat ik 1 keer waarschuw en dat hij daarna ergens anders kan zitten. Dat hielp al aardig goed. Hij was zelf ook blij. Zijn gebit is in orde. Hij is net woensdag bij de tandarts geweest.
ik heb hem al uitgelegd dat hij zijn lippen op elkaar moet houden en alleen zijn kaken moet bewegen. Dat hebben we droog geoefend.
Dus bedankt voor de tips,wie weet is het leed binnenkort geleden!

Vera*

Vera*

05-10-2008 om 13:37

Mes en vork

Waarom niet altijd met mes en vork eten? Het is iets wat er gewoon in moet zitten en waar je dan niet meer over moet nadenken. Nadenken of je vandaag wel of niet van je moeder met mes en vork moet eten is veel lastiger.
Als je nog niet goed vlees kunt snijden is het wel handig om een scherp mes te hebben. Dat leert het makkelijkst.
Hier eten ze met mes en vork. Ze weten dat doet moet en je hoeft er, als het een keertje niet zo goed gaat, ook maar weinig van te zeggen.
Pizza, friet en pannenkoeken worden trouwens meestal zo gegeten.

Leandra

Leandra

05-10-2008 om 17:16

Vera

We hebben wel elke dag een mes en vork bij het eten, maar ik laat hem niet altijd zelf snijden. Dat bedoel ik. Hij vindt het lastig om te snijden en daarom doe ik dat soms. Kan beter niet, denk ik :)

Groetjes Leandra

Roos

Roos

06-10-2008 om 12:11

Smakken brrr...

Smakken is echt mijn nummer 1 ergenis, altijd al zo geweest. Ik kan van iedereen uit mijn omgeving vertellen hoe ze eten. (wist je dat sommige mensen kreunen tijdens het eten?!).
Ik ben dus gezegend met twee smakkende kinderen. En echt, iedere maaltijd spreek ik ze erop aan, maar niets lijkt te helpen. Ik lees dus erg geinteresseerd mee.
Roos

anne

anne

08-10-2008 om 16:45

Punten verdienen

Wij zijn na de grote vakantie met een 'tafelmanierenproject'gestart. Vijf regels opgesteld: met mes en vork eten, niet praten met volle mond, op je billen zitten, ellebogen van tafel, vragen of je van tafel mag (niet smakken zit er niet bij, had wel gekund). Iedere avondmaaltijd kan ieder kind (8,6 en 4) en wij als ouders ook, één punt verdienen. Bij een voldoende aantal punten gaan we in de herfstvakantie een dagje uit met zijn allen. Het werkt ontzettend motiverend. Eerste paar dagen steeds aan het begin van de maaltijd de regels laten opnoemen. Kinderen vinden het een sport en letten ook op ons.
Misschien kunnen we na de herfstvakantie er weer regels aan toe voegen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.