Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Bellefleur

Bellefleur

28-10-2009 om 16:21

'te jong voor haar leeftijd'

Ik heb nu al van verschillende kanten gehoord dat mijn dochter van 10, 'te jong voor haar leeftijd' is. Wat moet ik met die opmerking? Ze doet het goed op school, is minder goed in sociale contacten. Ik zie wel dat ze wat jonger is, maar dat woordje 'te' maakt dat ik me zorgen maak. O ja, die kanten: dat is haar leerkracht, een professioneel begeleider en een logopediste.

mar-ank

mar-ank

28-10-2009 om 20:22

Bekend

Mijn dochter is ook jong voor haar leeftijd. Niet te jong, vind ik zelf, maar jong in vergelijking met haar klasgenootjes. Ze speelt ook het liefst met jongere kinderen. En is helemaal niet bezig met Hyves, MSN, en dat soort dingen, en 'Boer zoekt vrouw' zegt haar nog helemaal niets. Maar verder zit ze lekker in haar vel, het gaat goed op school (al is ze wel een buitenbeentje), en heeft een paar goede vriendinnen.
Ik vraag me wel eens af wat dan 'normaal' is. Ik vind nl zelf de andere meiden in haar klas wel eens wat 'te oud' voor hun leeftijd! Dan denk ik; je bent 10, wees nog maar even lekker kind.
Het is maar waar je het mee vergelijkt...

Fraz

Fraz

28-10-2009 om 20:44

Precies

de ene 10 jarige is de andere niet. Wel grappig mijn dochter is ook vrij jong voor haar leeftijd. Ze heeft drie vriendinnen die bij haar in de groep zitten van haar leeftijd en dan gedraagt ze zich meteen wat "ouder" maar ook een vriendin even oud maar die zit een groep lager (groep 6 dus) en met haar kan ze weer lekker wat jonger zijn. Verder speel mijn dochter nog lekker met barbies en verkleden, is nog helemaal niet zo bezig met jongens en uiterlijk. Ach ze zijn nog maar 10. Soms al zo wijs maar dan ook weer lekker nog een kind.

koentje

koentje

28-10-2009 om 21:31

Joh...

laat je niet zo opfokken!
Als iemand zoiets zegt moet je even doorvragen wat ze concreet bedoelen. Daaraan kun je bekijken of je daar iets mee zou willen/kunnen.
En wat je ermee moet.... Helemaal niets! Je verandert er niets aan al zou je willen en iedereen heeft recht op zijn eigen tempo.

Bellefleur

Bellefleur

29-10-2009 om 09:18

Knuffels

Misschien laat ik me inderdaad wel opfokken.
Een professioneel begeleider zei bij het vertrek tegen me, met zo'n zorgelijk gezicht 'ze is wel erg erg jong voor haar leeftijd'. Als je dat hoort denk je dat ze misschien wel niet helemaal goed bij zinnen is. Ik heb haar altijd wat jong gevonden, en daar mijn schouders over opgehaald. Ze heeft een bed vol knuffels, en alle knuffels hebben een eigen karakter en stem. En met die knuffels speelt ze met haar grote broer fantastische avonturen. Moet ik dan ineens 'ouwelijke' onderwerpen aansnijden en bijvoorbeeld zeggen dat knuffels kinderachtig zijn?

knuffeltje

knuffeltje

29-10-2009 om 09:42

Ach

Hier een dochter van dertien (!), die nog met knuffels speelt. Verder niks mis met die griet. Tja, ze zal op school haar mond er over houden, want echt cool is het natuurlijk niet.
Lekker laten spelen! Je kunt je hele leven nog serieus zijn.

anders

anders

29-10-2009 om 10:58

Hier zoon vijftien

heeft nog steeds zijn knuffel in bed en oh wee wie er iets over durft te zeggen!

Mamvantwee

Mamvantwee

29-10-2009 om 12:24

Ach

Ik had ook tot minstens mijn 13e 6 knuffels in mijn bed. Ze hadden allemaal een naam, een vaste plaats, en ja, een heel 'karakter'. Het is toch best goed gekomen met mij hoor...;)

groet, Mamvantwee

Mamvantwee

Mamvantwee

29-10-2009 om 12:27

En fantasie

Fantasie is iets prachtigs vind ik. Als 'men' zegt dat je dochter nu toch wel eens 'groter' mag zijn/doen, bedoelt 'men' daar dan mee dat ze niet meer zo in haar fantasiewereld moet leven? Ik vind het juist aan te moedigen dat kinderen gebruik maken van de fantasie, ik ga er altijd lekker in mee (en eigenlijk geldt dat ook voor volwassenen, maar die zijn al zo geconditioneerd...)

Herkenning!

Ondanks mijn eerder vraag over speelgoed voor een 10-jarige herken ik dit dus ook ! Ik vind dat veel meiden uit haar klas al zulke "ouwe tutten" zijn! Die spelen amper nog buiten en zitten alleen maar achter de computer. Ik krijg gelukkig geen commentaar van buiten af, maar ik laat haar ook nog lekker "kind" zijn hoor!
Enne, ook hier staat het bed nog vol met knuffels hoor!

Fraz

Fraz

29-10-2009 om 15:33

Hier ook

volop knuffels en die moeten zelfs mee naar beneden op de bank als we naar studio sport gaan kijken.

emma43

emma43

29-10-2009 om 16:04

Hier ook

jongetje,9 jaar,speelt,praat met zijn knuffels,heerlijk.
Maar is inderdaad ook TE jong voor z'n leeftijd...???
Tja,hij loopt niet te schelden,te schoppen,houdt niet van voetballen en hoeft niet stoer te zijn.

Tegenwoordig kunnen kinderen haast geen kind meer zijn.K3 is in groep 3 al kinderachtig en barbies,wat toch TIENERpoppen zijn ,daar mag je schijnt op je 9de al niet meer mee spelen.Jammer,hoor.

Idem dito

Ook hier een zoon (14) die heel jong is in zijn doen en laten. Zijn beste vriend is ook twee jaar jonger. Ik vind het geen probleem. Man heeft er soms wel eens wat moeite mee, maar als ik zie wat sommige jongens van zijn leeftijd af en toe uitvreten, dan ben ik blij dat hij nog echt zo'n jochie is.

Als je dochter lekker in haar vel zit, zou ik me er geen zorgen over maken en je er al helemaal niets van aantrekken wat een ander zegt. Geniet gewoon lekker van haar, zoals ze is en laat je niets aanpraten.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

29-10-2009 om 17:44

Bellefleur

"Wat moet ik met die opmerking?"

Eigenlijk zou je die vraag gewoon moeten stellen aan die leerkracht, begeleider of logopediste die die opmerking maakt. Gewoon doorvragen. 'Wat bedoel je hiermee precies?' 'Hoezo noem je het 'te'?' 'waardoor komt het dan precies dat je haar zo jong vindt?' 'Vind je dat ik mij zorgen moet maken?'
Dikke kans dat ze het helemaal niet zorgelijk vinden, en alleen maar wilden constateren dat ze wat jong overkomt. Maar misschien zien ze wel heel opvallende zaken, maar dat mogen ze je dan eens uitleggen.
Als ik jouw verhaal lees, zie ik geen zorgelijke situatie. Maar ja, dat kunnen wij natuurlijk ook niet opmaken uit een paar zinnetjes. En denk maar zo: het is wat het is. Er zijn geen pilletjes om je dochter 'ouder' te maken. Ze is misschien niet gemiddeld; maar is dat erg?

Bellefleur

Bellefleur

29-10-2009 om 19:52

Een pilletje, en de duvel...

Een gemiddeld kind is het zeker niet! (maar dan nog, ik moet het gemiddelde kind nog tegenkomen...) Ze is klein van stuk, volgens de schoolarts 'te dun' Ze gaat naar logopedie, en doet een soort sovatraining. Alle deskundigen die haar pad kruisen, maken dezelfde opmerking. Ik heb besloten om aan haar sovatrainer te vragen wat hij bedoelt met deze opmerking. En of hij een receptje kan uitschrijven voor een pilletje om haar wat ouwelijker te laten worden ;-)
Vanmiddag had ik het met haar huidige meester over de vorderingen van logopedie. Waarop de meester spontaan verzuchtte dat ze zo volwassen over komt soms. 't Is alsof de duvel er mee speelt...

Hillary

Hillary

30-10-2009 om 09:59

Jong

Hier ook een dochter van 10 (groep7). Voor de oppervlakkige kijker komt ze ook jong over denk ik. Ten eerste is ze al een van de jongsten van de klas, sommigen zijn meer dan een jaar ouder. Voor haar leeftijd is ze ook nog eens klein en vrij tenger. Sommige zijn al twee koppen groter. Al haar vriendinnen fietsen op een veel grotere fiets dan zij. Bij sommige meisjes zie ik al wat vrouwelijke vormen verschijnen, bij haar niks. Verder heeft ze een heel kinderlijk gezicht, heel klein neusje enzo. Kan ook door haar deels Aziatische afkomst komen. En dan stopt ze (helaas) ook nog eens vaak op onbewaakte momenten haar duim in de mond. Ze heeft ook een kinderlijk stemmetje. Ik denk dat men ook geneigd is om haar als kinderlijk te bestempelen. Ze heeft wel onlangs haar Diddl-rugzak verruild voor een Bjorn Borg tas. Hoewel ze Diddl nog heel leuk vindt. Maar ze ziet dan wel op een gegeven moment dat zij nog de enige is. Wel vraagt ze van de week na het openen van een bankrekening hoe groot de kans is dat de bank failliet gaat en hoe het dan met haar geld zit. Ik heb haar uitgelegd dat zolang ze onder een ton zat dat geen probleem was. Na even nadenken vond ze dat niet haalbaar en was ze akkoord. Ja dan vind ik haar dus zelfs vrij wijs voor haar leeftijd. Wat ik dus probeer te zeggen dat je ook op moet passen dat men zich niet teveel door uiterlijk laat leiden. Ik zie niet zo het probleem van kinderlijk. Heeft vaak zo zijn voordelen, zeker op de middelbare school, duurt het tenminste wat langer tot de hormonen de overhand krijgen en school ze niet meer kan boeien.

Hillary

Hillary

30-10-2009 om 10:02

Nog even over knuffels

Ook mijn dochters bed nog vol hoor. Dan is het weer een voordeel dat ze klein is, passen er nog lekker veel knuffels bij. Ze slaapt tegenwoordig met haar dekbed overdwars (zo klein is ze dus haha), dan vallen de knuffels er niet af. Overigens ook zoon van 11,5 (groep 8) slaapt nog met knuffels hoor, behalve als hij ergens gaat logeren.

Tirza G.

Tirza G.

30-10-2009 om 12:29

Mijn dochter ook

En die is 19. En woont op kamers. Maar mooi dat er knuffels in haar bed liggen.

Tirza

Te oud voor knuffels

Vandaar dat mensen me altijd te jong schatten - ook ik heb (behalve Genistus) nog altijd knuffels in bed.

Bastet

Bastet

30-10-2009 om 16:07

Ik snap het ook

Daarom word ik ook jonger geschat natuurlijk,ik spaar elfjes!:)
Bastet

Bellefleur

Bellefleur

31-10-2009 om 10:43

Andersom

Zou het andersom ook werken? Ik jat een berg knuffels uit het bed van mijn dochter en stop ze in mijn bed. Word ik de ochtend er na dan ook jonger geschat? ZOu kunnen toch?

kaatje43

kaatje43

31-10-2009 om 11:45

Zoon van bijna 12 en bijna 15 met knuffels

En ik moet het niet in mijn hoofd halen om ze weg te halen. Hele toneelstukken worden er nog mee gespeeld.

Bastet

Bastet

31-10-2009 om 12:46

Bellefleur

Wauw,dat zou een revolutie zijn!:)
Bastet

mar-ank

mar-ank

02-11-2009 om 11:11

Terug naar onderwerp

Ik denk nl dat jong zijn voor je leeftijd op zich niets met die knuffels in je bed te maken heeft. Mijn dochter is jong voor haar leeftijd en heeft nooit knuffels in haar bed gehad. Maar de manier waarop ze speelt (met rare baby-stemmetjes, liefst met jongere kinderen, andere spelletjes dan kinderen van haar eigen leeftijd) maakt dat ze jonger lijkt dan ze is. Ook de manier waarop ze met tegenslag omgaat; huilen. Omdat iemand iets verkeerds heeft gezegd of omdat ze zich pijn heeft gedaan. Bij andere kinderen van haar leeftijd zie ik dat veel minder (en ook bij jongere kinderen trouwens; haar zusje bv huilt veel minder gauw en is toch twee jaar jonger). En tenslotte haar interesses. De kinderen in haar klas zijn bezig met Hyves, MSN, mobieltjes, verkering, Boer zoekt vrouw, ed. Mijn dochter niet. Kan ook gewoon een andere interesse zijn hoor. Mijn dochter is bv. heel erg geinteresseerd in geschiedenis, wil graag naar het museum toe, weet alles van Koning Arthur, en kijkt naar het Klokhuis en het Junior Songfestival. En weet je, misschien doen die andere kinderen dat ook wel, maar die hebben inmiddels in de gaten dat het niet 'stoer' is om dat rond te bazuinen. En mijn dochter kan dat geen bal schelen. Die heeft zoiets van; je neemt me maar zoals ik ben. Hoewel ik vermoed dat ze dat niet bewust zo denkt. Maar eerlijk gezegd ben ik daar best trots op! Al levert het je niet veel vrienden op...

Bellefleur

Bellefleur

03-11-2009 om 09:14

Eigenzinning

Die knuffels als voorbeeld zijn een eigen leven gaan leiden in dit draadje. Ook mijn dochter moet niets hebben van hyves, msn enz. Ze blijkt zelfs de enige in de klas te zijn die geen nintendo ds heeft. Het is een eigenzinnig kind, nogal stellig in haar opvattingen. En daar maak je ook niet echt veel vrienden mee. Mijn moeder (leve het verschijnsel oma's!) vertelde dat ik ook nogal jong overkwam als kind. En ook ik ben eigenzinnig en grossier niet in vriendschappen. Het is gewoon erfelijk! Het arme kind...

Herkenbaar

Ik denk dat je als moeder gelukkig mag prijzen dat ze nog heerlijk kind is, zoals velen voor mij zeggen .... er is nog genoeg tijd om serieus te zijn.
Je zult zien dat als ze naar het voortgezet onderwijs gaat ineens groot gaat worden........dus koester dit gedrag maar, want ze zeggen niets voor niets dat kinderen te snel groot worden.

Mijn dochter is ook nog zo heerlijk naief en jong vergeleken met haar klasgenootjes, zij is bijna 9 en heeft ook tig knuffels in bed en als we gaan shoppen dan rent ze de eerste beste speelgoedwinkel in om vervolgens weer verliefd naar een andere knuffel te gaan kijken.
En dat eigenzinnige wat jij zegt herken ik ook in mijn dochter en daar ben ik alleen maar blij om, ze heeft genoeg zelfvertrouwen om niet met de meute mee te lopen en ik hoop echt dat ze dat blijft behouden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.