Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Roosje

Roosje

07-09-2011 om 20:28

Tiet zat?! [borstvoeding geven aan kleuters]

Ik zit net het journaal te kijken en wat blijkt: er is een campagne gestart om peuters en kleuters ook bortvoeding te geven. Ik weet niet eens bij welke rubriek ik dit moet zetten!
Het ging erom om meer begrip te kweken voor moeders die hun peuter of kleuter nog borstvoeding geven. Heb er zelf helemaal niks mee. Er was een jongetje te zien van bijna 5, nou sorry hoor, ik kan me voorstellen dat kind en moeder ervan kunnen genieten, maar zo'n kind zit al op school en kan met zulke dingen toch gepest worden?
Ik vind het niet meer dan normaal dat mensen dit vreemd vinden, maar er kan natuurlijk anders over gedacht worden. Ben benieuwd naar de reacties!

Nou inderdaad

ik vind het ook geen gezicht.... vreselijk!

krin

krin

07-09-2011 om 21:28

Maar

Waarom is het vreselijk? Wat is er precies vreselijk aan? Dat die moeders dat doen, of dat ze het niet stiekem doen?
Ik mag mezelf geen langvoedster noemen (anderhalf jaar), maar ik kan er wel andere woorden voor verzinnen dan vreselijk. Het is toch niet vies of vunzig? Het is gewoon eten.

Vic

Vic

07-09-2011 om 21:42

Och

Volgens mij heb ik maar 1 keer in het openbaar gezien dat een kleuter bv kreeg. Dat vond ik wel wat apart, maar ik stoor me er verder niet aan.

dc

dc

07-09-2011 om 22:22

Het groeit

Toen mijn oudste baby was kon ik me echt niet voorstellen dat ik lang zou voeden. Maar ik had nooit een reden om te stoppen, en je groeit erin mee met je kind. Na z`n eerste jaar had ik nooit echt meer reden om in publiek te voeden, maar hij heeft tot 18 maanden thuis nog borstvoeding gehad. De 2e ook, en de 3e ga ik ook weer proberen.

Op een gegeven moment zag ik geen reden meer om het te stimuleren, maar als het kind gewoon door wil blijven gaan, waarom niet? Ik denk dat de weerzin ertegen eigenlijk meer zegt over de seksuele beelden die we opgedrongen hebben gekregen over borsten, dan over wat het in feite is. Borstvoeding is een natuurlijk iets, en niet iets seksueels, dus waarom dan zo`n weerstand?

Vreselijk?

Ik heb mijn tweeling gevoed tot ze bijna drie waren. Zij vonden het lekker, ik vond het prima. En vooral makkelijk. Wat is er daar vreselijk aan? Het is eigenlijk heel natuurlijk om kinderen tot de kleuterleeftijd te voeden. In veel landen van de wereld wordt dat ook gedaan.

Maar okee, er zijn grenzen :0)) http://www.youtube.com/watch?v=AOfI48IWESo

skik

Heel gewoon

Mijn kinderen hebben tot na de kleutertijd bij me gedronken. Hoog tijd dat moeders in Nederland leren dat dat niet raar of ongebruikelijk is, maar normaal kan zijn (als kind dat wil).

Massi Nissa

Massi Nissa

08-09-2011 om 08:13

Jeetje

Ik vind er niet echt iets vreemds aan. Vroeger kreeg je zeker drie jaar bv. Anders was mama elk jaar zwanger, en dat trok ze niet. Ik vond ook niets vreemds aan het filmpje. Jongetje krijgt borst. Nou en?
In het algemeen mag er nog wel wat meer bv-promotie komen. Ik kom nog teveel jonge moeders tegen die echt denken dat kv ongeveer hetzelfde biedt als bv.
Groetjes
Massi

Valkyre

Valkyre

08-09-2011 om 09:09

Haha massi

Bedoel je nou het filmpje van skik?

Ik heb zelf maar een half jaar borstvoeding gegeven, om fysieke redenen moest ik helaas stoppen. Twee of drie jaar lijkt me niet vreemd, en het lijkt me dat voor de gezondheid van het kind het juist in de kleuterleeftijd nog heel goed kan zijn (weerstandverhogend als je net naar school gaat). Maar ik kan me er eerlijk gezegd niets bij voorstellen mijn Spruitje van ruim vier nog aan de borst te hebben. Dat is denk ik ook cultureel bepaald: in veel Zuid-Amerikaanse landen is het heel normaal om een kleuter nog bv te geven, m.n. bij de armere "indianen." Dat heeft denk ik ook met gebrek aan goed voedsel te maken - hoe minder goed voedsel, hoe belangrijker die bv weer wordt. Maar er wordt in onze cultuur wel raar tegenaan gekeken, en daar heb ik, vrees ik, ook wel wat van meegekregen.

Wat ik me afvraag: hoe is het om in het openbaar bv te geven aan een kind van vier, vijf? Wat zijn de reacties? Of doen de meeste mensen dat toch maar liever alleen thuis?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Snap het niet helemaal

Het is in Nederland zeer ongebruikelijk om kinderen in de peuter- en kleuterleeftijd nog borstvoeding te geven, en daarom ziet het er in onze ogen ook gek uit.

Ik snap die campagne niet helemaal trouwens, waarom richten ze zich niet op het geven van borstvoeding aan baby's en dreumesen? Op dat gebied is er nog zat werk te verrichten. Zo'n campagne als deze geeft de anti-bv maffia alleen maar weer extra munitie.

Chris (6 maanden en 14 maanden gevoed)

Thursday Next

Thursday Next

08-09-2011 om 10:58

Geen probleem

Hoewel ik zelf maar 4 maanden gevoed heb heb ik er geen probleem mee. Als iemand lang wil voeden, nou mooi, geniet er van!
Wat ik wel jammer vind is dat deze mensen er vaak (niet altijd!) vanuit gaan dat zij echt het beste doen. Dat het echt zo jammer is dat niet iedereen hun peuter/kleuter nog voedt.

"je vond het makkelijk? Hoezo? Ook buiten de deur? Ben je zo \'lui\' dat je trui optrekken voor twee kinderen makkelijker is dan ze allebei een bekertje drinken geven".

Ja, zoiets eigenlijk. Dat vond ik nou zo makkelijk van borstvoeding, je kan de deur uit zonder na te denken en te plannen, je hebt altijd wat te drinken bij je. Hoe makkelijk wil je het hebben, steriele melk, altijd op voorraad, ready to use met ingebouwde distrubutieattributen? Ik was er ook niet goed in, dat geklooi met flesjes, spenen, poeder en water. Ik heb het even geprobeerd, één voeding per dag, toen ik bij mijn oudste supermoe was van de combinatie huilbaby en verbouwing/verhuizing, maar ik vond het meer gedoe dan even zelf voeden.

Ik denk niet dat ik de jongens na pak 'm beet een maand of 18 nog in het openbaar gevoed heb, omdat het zich toen beperkte tot een keer 's ochtends en/of 's avonds. Maar als ik dan mensen over de vloer had ging ik het echt niet laten, dus ik zal vast wel eens een groot kind gevoed hebben in het bijzijn van anderen. Zo'n situatie als jij beschrijft bij het zwembad zou best eens voorgekomen kunnen zijn, ik weet het eigenlijk niet meer precies. Op gejengel om de borst op tijden of plaatsen wanneer ik het niet nodig vond ging ik niet in. Maar op gejengel om een pakje appelsap wanneer ik het niet nodig vond ook niet. Ik vind bv echt niet veel anders dan melk uit een bekertje op die leeftijd. Alleen komt het dan niet uit een pak maar uit mij.

skik

Borsten

Los van of het gewoon zou moeten worden gevonden om kleuters te voeden of niet, ben ik blij dat mijn borsten geen melk meer produceren. Niet omdat mijn lijf dan weer 'van mij' is of zoiets, maar omdat ik het gevoel niet altijd prettig vond.

Chris

Prima, maar niet voor mijn neus

Ik heb een paar jaar geleden een programma op tv gezien dat ging over bv geven aan kleuters tot achtjarigen, meen ik. De moeder die dit deed, was voor mij een prototype alto/hippie, wiens kinderen meerdere malen per dag kwamen drinken bij haar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar lichtelijk onpasselijk van werd. Deels misschien door de entourage en de manier waarop ze leefde. Naief misschien, maar ik had dit nooit eerder gezien. Waarschijnlijk heeft het mijn beeldvorming bepaald, maar ik ken niemand niemand in mijn omgeving die ook maar zou overwegen zo lang bv te -willen- geven.
Ik heb mijn dochter tien maanden bv gegeven en dat vond ik prima zo. Het werd fysiek ook best zwaar en echt veel kwam er ook niet meer uit.
De eerste maanden van haar leven zat ik de helft van de tijd met haar bij me, want ze had altijd honger en mijn bv was echt geen magere melk, kan ik je vertellen. Dus die tien maanden waren voor mij prima!

Iris

Iris

08-09-2011 om 17:10

Ruim twee jaar aan de borst

Mijn oudste heeft ruim twee jaar borstvoeding gehad. Het eerste jaar alleen maar borstvoeding en na een half jaar kwam er fruithap bij. Dit ook i.v.m. allergieën. Ze had trouwens koemelkallergie en dus nooit een fles gehad. Toen ik in verwachting was van de tweede begon het pijn te doen en omdat ze nog maar één keer dronk ('s avonds in bed) was dat makkelijk om mee te stoppen.
Nummer twee heeft 14 maanden gedronken en ineens wou hij niet meer. Dat was wel lastig, want ik zat nog op 3 keer voeden per dag. Heb toen afgekolfd en zo heeft hij toch nog lang moedermelk gekregen.
In het openbaar heb ik tot een jaar of anderhalf gevoed, gewoon even snel aanleggen en niemand had het in de gaten. Maar meestal deed ik het thuis.
Inderdaad heeft het vele voordelen zoals genoemd. Onze kinderen hebben nooit een fles gehad en nooit een speen en hebben mooie rechte tanden, scheelt weer kosten van de ordontoloog. En...ik heb honderden euro's uitgespaard, want kunstvoeding is erg duur.
O, ja kinderen worden er slim van, zeggen ze, kan kloppen ze zitten allebei op het gymnasium nu.
Ik vind het een goede campagne. Maar ik snap ook wel dat het niet voor iedereen is weggelegd en niet bij iedereen lukt het borstvoeding te geven. En je moet zelf ook wel gemotiveerd zijn.
Nadeel is dat ik wel een paar keer borstontsteking heb gehad en dat is super pijnlijk.
Ik vind het ook niet vies of raar om te zien, een wat groter kind aan de borst. Daar heb je ook borsten voor!

Ook in de dreumes/peuterleeftijd

Het zal al nooit zo in mijn systeem om vanalles en nogwat mee te nemen voor onderweg, dus ik vond het ook in de dreumes/peutertijd handig om in 'noodgevallen' bv bij de hand te hebben. In de praktijk dronken ze eigenlijk alleen 's ochtends en 's avonds, dus kwam midden op de dag in het openbaar voeden zelden of nooit voor, maar als we bijvoorbeeld bij oma aten dan kregen de jongens rustig mij als toetje in een kamer met visite. Tuurlijk hadden ze ook een glaasje aanmaaklimonade of een schaaltje yoghurt kunnen krijgen, maar dan vond ik bv nuttiger. Of als je een dag op pad bent geweest en 's avonds in de file stond en het allemaal langer duurde dan gepland. Kan me nog een kilometerslange file vanwege een ongeluk op de snelweg herinneren. Reuze makkelijk dat je dan wat te drinken bij je hebt voor die kleintjes. Even verkassen naar de achterbank en hopla.

skik

Pakjes

P, waarom negeer je zo halstarrig het argument dat bv gemakkelijk is? Het is echt wel gemakkelijker om onderweg je drinken altijd bij je te dragen en geen gedoe te hebben met flesjes en poeder en magnetrons (bij baby's/dreumesen) en pakjes drinken (bij peuters/kleuters).

Ik neem echt niet altijd eten/drinken mee in de auto 'omdat er van alles kan gebeuren'. Het komt hier dus best wel eens voor dat ik niet voldoende drinken heb ingeslagen/meegenomen. Dan valt er niks door te geven naar de achterbank.

Maar we dwalen volgens mij af van waarom het gaat. Het gemak van bv is in wezen natuurlijk een bijzaak.

Chris

Niet iedereen neemt eten/drinken mee in de auto

Want ik deed/doe dat niet. Was niet zo'n moeder met een moedertas waarmee je twee weken weg kon blijven (quote Brigitte Kaandorp). Toch een uitkomst dan, dat je dan twee jengelende, vermoeide jongentjes in slaap kan krijgen met een slokje.

skik

Hanne.

Hanne.

09-09-2011 om 12:26

Niets mee

Ik neem voor mijn peuters/kleuters inderdaad ook nooit wat mee. Ja als we naar zuid Frankrijk gaan, maar zolang we binnen NL blijven kunnen ze best een paar uur zonder eten en drinken.

Maar on topic. Ik vind het prima als mensen kleuters borstvoeding geven. Zal misschien eens raar opkijken, maar da's meer omdat je het gewoon nooit ziet dan omdat ik het gek zou vinden.

Vind alleen niet dat daar nu specifiek campagne voor gevoerd moet worden. Laten we nu eerst maar eens zorgen dat vrouwen massaal doorgaan met het geven van borstvoeding na de 3 maanden. Daar lijkt me meer winst te behalen. Wordt meteen de doelgroep voor de peutervoeding een stuk groter van.

P, ik wou dat ik was zoals jij, maar ik ben nu eenmaal een onverantwoordelijk mens. Ik neem niet overal pakjes drinken en eten, pleisters en een thermodeken naar toe. Gelukkig had ik in de bv-tijd wel altijd melk bij me.

Chris

Eens en vraag

P, in principe zijn wij het geloof ik eens. Ik vind het prima als vrouwen hun kleuters nog voeden, maar zelf zou ik het niet doen. En ik vind daarnaast dat zo'n campagne beter gericht zou kunnen zijn op het langer geven van bv dan drie maanden.

Ik viel er over dat je mij en anderen een onverantwoordelijk moeder noemt omdat we geen pakjes eten en drinken in de auto hebben onderweg. Meen je dat nou echt?

Chris

Hanne.

Hanne.

09-09-2011 om 16:47

Overantwoord

Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Vind je het echt onverantwoord als je op een ritje van Amsterdam naar Maastricht geen eten en drinken mee neemt?

Rit duurt ruim 2 uur. In het theoretische geval dat je aan het einde van de rit in de file komt/ongeluk krijgt en 2 uur geen kant op kan zouden de kinderen 4 uur zonder eten en drinken zitten. Leuk is misschien anders, maar onverantwoord?

In alle andere gevallen waarbij de bewoners van de achterbank om dreigen te vallen neem ik de eerste afslag en zoek een supermarkt. Leed ook weer geleden.

liora

liora

10-09-2011 om 09:31

Eens met p

Ik neem altijd eten en drinken mee, ook al om gezeur en gejengel te voorkomen. Ook om kosten te drukken trouwens.
En met kinderen in de auto heb ik altijd iets bij me inderdaad!

Primavera

Primavera

10-09-2011 om 14:59

Fantastische ors mèt antilichamen

Hèt grote voordeel van bv voor peuters en kleuters is dat het een fantastische ORS is mèt antilichamen en veel smakelijker en makkelijker naar binnen te krijgen dan dat spul wat je in de apotheek kunt kopen. Mijn peuters (aan bv in kleutertijd ben ik nooit toegekomen) zijn hierdoor een paar keer 'gered' van ziekenhuisopname voor infuus.
Toen ik de oudste borstvoeding gaf was het nog absoluut not done om een baby langer dan 3-6 maanden te geven. BV gaf je tot de eerste potjes (daarna zou het niet meer genoeg voedingsstoffen bevatten of de smaakontwikkeling niet bevorderen) en zo'n grote baby (+6 maanden) aan de borst was toch geen gezicht? Je had toch opvolgmelk?
In die tijd werd er door de fabrikanten hard aan gewerkt om het idee vast te houden dat borstvoeding alleen maar vergleken kon worden met kv1, zodra het over kv2 (+6 maanden ) ging werd er keihard gesuggereerd dat nu je baby meer voedingstoffen nodig had of nu de borstvoeding af begon te nemen je toch maar het beste produkt X of Y kon kopen als het beste voor je baby. Er stonden geniepige grafiekjes bij waarin de bv/kv1 kolon na 6 maanden verdween en vervangen werd door allerlei mogelijke babymelkprodukten. Borstvoeding na 6 maanden werd niet eens als optie genoemd! De klapper vond ik altijd dat danoontje start e.d. produkten werden aanbevolen als goed voor de eerste hapjes, waarmee in feite moedermelk dus wordt veruild door een koemelkprodukt met suiker/zoetstoffen en kleurstoffen.
Ik heb in die tijd herhaaldelijke vragen gekregen waarneer ik dacht te stoppen. Mijn eenvoudige redenatie dat als kinderen tot (toen nog) 1 jaar kennelijk bijzondere melk nodig hebben je dan maar het beste de bijzondere melk kan geven waarin de natuur gratis voorziet werd door maar weinig gedeeld. Opvolgmelk werd als een must voor goede gezonde voeding gezien ipv als een vervangingsprodukt wat je rustig over kan slaan. Ik vrees dat er nog steeds mensen zijn die denken dat het erbij hoort.
Maar goed, nu zijn we vele jaren verder en mag een baby inmiddels wel tot ongeveer een jaar aan de borst, maar vindt 'men' het dus geen gezicht om een peuter of kleuter aan de borst te hebben. Nou dat is dan jammer voor 'men'.
Wel is het zo dat naarmate de kinderen ouder worden je ze minder vaak voedt, minder op vraag en ook veel minder buitenshuis. Ze kunnen dan best even wachten. Ik vindt grotere kinderen die om pakjes zeuren trouwens even vervelend als grotere kinderen die aan de kleding van de moeder beginnen te rukken, omdat ze stantepede borstvoeding op vraag willen.
Verder ken ik wel vrouwen die hun kind(eren) tot 6-7-8 jaar gevoed hebben. Hele normale vrouwen en kinderen waar je verder echt niets aan ziet en van niks zou weten als ze je het niet zouden zeggen. Ik ken er trouwens geen die dat buitenshuis deden en ik heb maar een enkeling gezien die bijv. in haar eigen huis terwijl ik op bezoek was haar kind aanlegde. Meestal wordt de borstvoeding naarmate het kind ouder wordt in de privésfeer gehouden.
Ik vindt dat het gewoon een kwestie tussen moeder en kind is hoe lang ze door willen gaan met de borstvoeding. Als één van twee er genoeg van heeft dan houdt het op, simpel. Ophouden uit angst voor pesten lijkt me trouwens een hele slechte reden en bovendien helpt je conformeren aan de massa niet eens tegen pesten. Zelfverzekerd zijn en juist niet bang zijn voor wat anderen vinden maken je juist veel minder snel een pestslachtoffer.
Groeten Primavera

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.