Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

marieke

marieke

16-10-2011 om 22:46

Tijgermoeder

Een moeder die haar kind zo beschermt tegen de grote en vooral boze buitenwereld. Waar gaat het om: mijn dochter zit voor de tweede keer in groep 5, nieuwe groep met voor haar allemaal nieuwe kinderen. Het gaat goed, we zijn blij dat ze de kans krijgt dit jaar over te doen. Een van de kinderen uit haar klas, mag niks. Als er getrakteerd wordt, zegt hij nee, mag niet van thuis. Schoolfotograaf? Hij staat in de groep, maar wordt 'zwart'' gemaakt zodat niemand hen herkent. Kinderfeestjes? Alleen als mama vooraf de ouders geïnspecteerd heeft, akkoord heeft bevonden en het feestje thuis wordt gehouden, anders mag hij niet komen. Sinterklaas, kerst? Mag hij niet aan meedoen. Optredens van school? Alleen als alle ouders hun camera thuis laten. BSO? Veel te gevaarlijk, buiten spelen, idem. Fietsen? Kan hij niet: veel te gevaarlijk. Alleen naar school: hoe verzin je het. Als deze mensen dit zouden doen uit geloofsovertuiging, daar kan ik nog inkomen, naar dit is zo over beschermend, ik snap het niet. Heb er al met andere ouders over gehad en die zeiden dat moeder liever het kind thuisonderwijs wilde geven, want de omgeving was/is absoluut ongeschikt om een kind een veilige opvoeding te geven. Alles, maar ook echt alles op school staat ter discussie, zelfs het lesmateriaal wordt gekeurd om er zeker van te zijn dat er niks is waarvan zoon schade kan oplopen. Het gevolg? Het jochie staat buiten de groep, de weinige vriendjes die hij had, zijn door mams afgekeurd, hij is erg lastig in de groep, eist aandacht op en z'n moeder valt de leerkracht om de haverklap lastig. Een van de ouders noemde dit gedrag tijgerouder en ik snap nu wel waarom dit zo heet, maar waarom doet iemand zo? Ook ik wil mijn kind beschermen, maar dit is, volgens mij, verstikken! Wat zal zo'n kind gaan doen als hij puber wordt? Eigenlijk vind ik het gewoon zielig.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Tja

Er zit denk ik niets anders op dan het zelf eens aan deze moeder te vragen. Het komt wat extreem over. Ik zou eerst eens rustig informeren zonder er allerlei consequenties aan te verbinden, zo'n moeder zal mogelijk snel in de verdediging gaan en daar heb je niets aan. Misschien zit er wel een verhaal achter dat je kunt begrijpen.

Echt annej?

Zou jij op de moeder afstappen en vragen waarom ze opvoedt zoals ze doet?
Ik zou dat dus never nooit niet doen. Tenzij ik misschien zelf iets had georganiseerd waar het bewuste kind niet aan mee mag doen. Als de moeder dat bij mij persoonlijk kwam afmelden, zou ik wel vragen of er een probleem is waardoor kind niet meekan, of dat ik het zou kunnen aanpassen zodat kind wel mee mocht.
Nee, ik zou het werkelijk niet in mijn hoofd halen om er zomaar op af te stappen. Ik kan me voorstellen dat er wdb misschien wel via school het een en ander boven water komt, maar dat hoef ik als ouder dan weer niet persé te weten.

proza

proza

17-10-2011 om 09:11

Inderdaad, jammer voor het kind. En we kunnen met z'n allen wel speculeren wat de reden is (stalkende ex, kind verloren, religie etc) maar dat heeft verder geen zin. Ik zou ook never nooit niet op die moeder afstappen en zeggen dat ze iets niet goed doet of zo. Het enige wat ik zou doen (en dat waarschijnlijk al niet eens) is mijn ongerustheid neerleggen bij de leerkracht. En helaas, meer kun je niet doen.

Rosase

Rosase

17-10-2011 om 09:29

Je kunt helemaal niets

Want hoe extreem het ook is wat ze doet, het mag. En ze is aan niemand verantwoording schuldig.

Ik zou me daar ook echt niet mee gaan bemoeien. Ik geloof niet dat betreffende moeder mij zou gaan uitleggen waarom ze doet wat ze doet.

Laat het lekker over aan school. Die kunnen misschien nog wat bereiken.

Zielig is het wel. Zowel voor het kind als voor de moeder. Neem tenminste aan dat zij zich liever ook over andere dingen druk gemaakt zou hebben.

Weten waarom

ik zou ook erg nieuwsgierig zijn waarom ze zo doet, het komt op mij als een psychische aandoening over. Ik denk dat iedereen in zijn omgeving wel een gezin kent waar het er wat vreemd/heel anders aan toe gaat. Gewoon maar je niet er mee bemoeien !

guera

guera

17-10-2011 om 10:33

Vreemd hoor

dat jullie zeggen: niks doen!
Als er een vermoeden bestaat van mishandeling zegt iedereen hier. Eerst praten met de ouders, misschien kun je iets doen? misschien zijn ze overspannen? zielig etc. Kijk of je kan helpen?
Nu zegt iedereen: tja pech gehad. Misschien is er wel een stoornis maar ja dat moeten ze zelf weten.

Ik weet niet hoor maar dit is een andere vorm van kinder mishandeling. Of niet? wanneer is het eigenlijk kindermishandeling?
Wat is daarvan de definitie? Ik vind het nl ook mishandeling als ouders hun kinderen maar volproppen met troep en de kinderen dan echt veeeeeeeeeeel te dik zijn.

Tango

Tango

17-10-2011 om 11:13

Mishandeling en guera (ot)

Ik vind het inderdaad ook een vorm van mishandeling, net als wat jij als voorbeeld noemt Guera. Dat is ook mishandeling.
Erop afstappen zou ik w.s. ook alleen doen als het jongetje een vriendje van dochter zou zijn en dus niet zou mogen komen spelen of op een partijtje komen. Anders zou ik dus inderdaad naar school gaan en het daar aangeven.
Nog even ot, Guera. Dat van dat volproppen met eten, dat zie ik dus hier bij een vriendinnetje van Tangodochter. Tangodochter vertelt me regelmatig wat het meisje thuis allemaal te eten krijgt en het meisje wordt dus steeds dikker. Ze is nu zo'n 1.40 m en weegt 58 kilo. Dit vind ik dus heel zorgelijk. Ik loop ook al een tijdje te twijfelen wat ik ermee moet.

proza

proza

17-10-2011 om 11:30

Nee

Niet helemaal niks doen, melden bij leerkracht en dan kan school het overnemen. Als school er al niet mee bezig is....

Tirza G.

Tirza G.

17-10-2011 om 12:12

Mag niks of wil niks?

Marieke, je schrijft: Schoolfotograaf? Hij staat in de groep, maar wordt 'zwart'' gemaakt zodat niemand hen herkent - ook ik ben nogal op privacy gesteld en gezien de huidige tendens van scholen om klassenfoto's op internet te pleuren, vind ik dit niet zo gek. Kinderfeestjes? Alleen als mama vooraf de ouders geïnspecteerd heeft, akkoord heeft bevonden en het feestje thuis wordt gehouden, anders mag hij niet komen - mijn kind wílde niet naar feestjes. En in een ander draadje mag een kind van 11 niet logeren zonder al deze voorwaarden. Waar ligt de grens?
Sinterklaas, kerst? Mag hij niet aan meedoen - mijn kind wílde hier niet aan meedoen.
Optredens van school? Alleen als alle ouders hun camera thuis laten - zie boven. Ik wil mijn kind niet op internet hebben, basta.
Als deze mensen dit zouden doen uit geloofsovertuiging, daar kan ik nog inkomen, naar dit is zo over beschermend, ik snap het niet.
Waarom kun je het uit geloofsovertuiging wel begrijpen, maar uit levensovertuiging niet? Er zijn ouders die de wereld nou eenmaal zien als een groot kwaad. Zie andere draadje. Dit lijkt me een exponent.

Tirza

Evenzo

Evenzo

17-10-2011 om 12:45

Ik ken zo'n moeder

Ik ken een moeder die ook zo 'dwangmatig' om gaat met de privacy van haar zoon. Ze is weg gevlucht bij haar mishandelende buitenlandse ex-partner die heeft beloofd dat hij haar wat aandoet als hij haar vindt en dan hun zoon meeneemt naar zijn land. Het zoontje gaat dus onder moedersnaam naar school en getracht wordt zijn foto van internet te weren.

Evenzo

Daar moest ik ook aan denken. Het is wel typisch iets van deze tijd om dan te denken aan psychische stoornissen, kindermishandeling. Dus ja, misschien is het juist wel handig om eens contact te leggen en een vertrouwd contact te worden, als daar aanleiding toe is gezien het contact dat kinderen hebben in de klas.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

17-10-2011 om 14:55

Overigens

slaat de term 'tijgermoeder' niet op een moeder die haar kind teveel beschermt, maar op een moeder die haar kind kosten wat het kost tot hoge prestaties dwingt.

Chippie

Chippie

17-10-2011 om 15:13

Feiten

Wat zijn de feiten?

Kind mag blijkbaar wel op de klassenfoto en moeder wil deze foto niet op internet hebben. Ik denk dat er genoeg situaties denkbaar zijn waarom moeder dit niet wil. Vind ik dus niet raar.

Traktatie: is het echt zo dat hij nooit een traktatie mag of mag hij niet altijd een traktatie?
Sinterklaas en kerst: hoezo doet hij niet mee? Gaat hij naar huis als er een kerstboom moet worden geprikt of een Sinterklaasliedje wordt gezongen?
Hoezo wordt lesmateriaal gekeurd? Bladert de moeder wel eens door de boeken (goh, doe ik ook wel eens) of gaat ze daadwerkelijk op hoge poten naar de directie om 'het' te verbieden (hoe dan)?
Hoezo zijn de vriendjes afgekeurd door moeder? Hoezo valt moeder leerkracht lastig?

Ik mis de feiten en zonder feiten kan ik weinig. In alles wat je hier neerzet lees ik met name jouw waardeoordeel. Dan is het een dingetje wat wordt verbonden aan een ander dingetje en dat schoolpleinmoeders groot opblazen. Ook jij verbindt dingen aan elkaar zonder de achtergrond te kennen en zo ontstaat er een heel verhaal.

Misschien is er wel iets met het kind aan de hand waardoor het jochie niet 123 mee kan naar verjaardagsfeestjes op drukke plekken, houden ze qua voeding (suikers, kleurstoffen) daarom sterk de controle in eigen hand, is het daaorm ondoenlijk om hem zelf naar school te laten fietsen en overleggen leerkracht en kind meer dan gemiddeld, het lesmateriaal mag niet met allerlei plaatsjes gepimpt zijn omdat dat het kind daardoor wordt afgeleid. En ja, misschien staat het jongetje door zijn gedrag wel eens buiten de groep. En ja, voor sommige kinderen zou thuisonderwijs, onderwijs zonder veel prikkels een uitkomst zijn.

Ik zeg niet dat het waar is wat ik zeg, ik heb weinig verstand van zaken als autisme ed maar er zijn andere opties mogelijk.

Als je iets niet snapt, moet je vragen. Je moet geen - in jouw ogen onbegrijpelijke - dingen aan elkaar gaan plakken en er je eigen conclusie aan gaan verbinden.

+ Brunette +

+ Brunette +

17-10-2011 om 20:26

Even tegenspreken.

Als er op school getrakteerd wordt, zegt hij hij niets mag aannemen. Wat zegt hij letterlijk? Ben je daarbij? Het kind heeft misschien wel een voedselallergie.

Feestjes-inspectie en niet buiten spelen doet me vermoeden dat er sprake is van een rare ex. Idem dito voor Sinterklaasfeesten e.d. waarbij iedereen zomaar kan in- en uitlopen.

Het keuren van lesmateriaal is inderdaad wat apart maar was je daar zelf bij? Gaat het niet gewoon om kritische opmerkingen, dat ze een beetje zeurt over de boeken maar op een begrijpelijke manier?

Het jongetje staat waarschijnlijk vooral buiten de groep omdat hij zich niet leuk gedraagt. De paar jongetjes die met hem omgaan zijn misschien net de "losertjes" met dubieuze ouders.

Irritant dat ze telkens de leerkrachten aanvalt maar ook dat vind ik niet abnormaal, op elke school heb je van die protest-ouders.

Of het écht om een zielig geval gaat, weet ik dus zo net nog niet. Het enige dat voor mijn gevoel in de richting wijst van overbescherming is dat hij niet mag fietsen omdat dat te gevaarlijk zou zijn maar als moeder niet uit de Nederlandse cultuur komt, kan ik me zelfs daar nog wel iets bij voorstellen.

Weet je zeker dat je je hoofd niet op hol laat slaan door roddelende medemoeders?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

17-10-2011 om 22:04

Heb je al eens met de ouders gesproken?

Marieke, heb je de ouders zelf al eens gesproken? Uit jouw bericht begrijp ik dat je het er in ieder geval met de anders ouders over hebt gehad. Ik kan het op basis van wat je schrijft niet helemaal inschatten, maar ik krijg het gevoel dat iedereen OVER dit kind/moeder praat, maar er niet MEE. In dat geval wil ik je waarschuwen voor aannames en interpretaties. Misschien is de werkelijkheid wel een heel andere.

Helemaal met ijsvogeltje eens

Dat denk ik ook.
groeten albana

Sassie

Sassie

18-10-2011 om 20:16

Marieke

Als je deze moeder wat beter zou leren kennen, krijg je misschien wel een in en in triest verhaal te horen waar je haren van overeind gaan staan. Nee, niet alles is misschien te verklaren (zoals het lesmateriaal keuren), maar misschien wel een indirect gevolg van wat misschien een verschrikkelijk trauma voor die vrouw is geweest waardoor ze nu alles probeert te controleren en in de hand probeert te houden (dit kan absurde vormen aannemen).

Misschien (en ik zeg het nu heel voorzichtig) heeft ze eerder een kind verloren van diezelfde leeftijd wellicht door laksheid van anderen (misschien een dodelijk ongeval tijdens een feestje van een vriendje?) waardoor die vrouw psychisch zo'n klap heeft gekregen.

Ze probeert hoe dan ook overduidelijk een veilige cocon om haar kind heen te bouwen.

Je komt er alleen achter waarom ze zo doet door het haar zelf te vragen.
Oordeel niet te snel zou ik je willen adviseren. Er zit wellicht veel meer achter dan je wellicht zou willen weten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.