Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Tessa

Tessa

27-11-2011 om 08:18

Trakteren

Hoi,

Mijn dochter wordt 5 jaar en gaat natuurlijk trakteren op school.
Maar......Ik heb echt totaal geen inspiratie, heeft iemand een leuk idee? Het is woensdag al!
Ik kan in het archief niets vinden (maar ben niet zo goed in zoeken geloof ik)

Groetjes Tessa

Massi Nissa

Massi Nissa

27-11-2011 om 08:30

Gewoon

Hoeveel tijd heb je? Typ 'traktatie' in op Google en je krijgt zesentwintig miljoen hits. Je kunt je volledig ongans knutselen. Mijn dochter werd enkele weken geleden ook vijf en wij hebben gewoon samen cakejes gebakken en met glazuur haar voorletter erop gezet. Eenvoudig, iedereen lust het en het ziet er superfeestelijk uit in een mooi mandje met een frisse theedoek eronder. Gefeliciteerd trouwens, het is zo'n leuke leeftijd voor een meisje!
Groetjes
Massi (lui)

TessaS spreeuw

TessaS spreeuw

27-11-2011 om 08:43

Bedankt voor je reactie, maar ik ben nog veel luier.....heb namelijk geen zin om 33 cakejes te bakken.

Ik dacht meer aan zo'n soepstengel met dropveter en visje eraan, maar dan iets origineler.
Op google ook veel zelf bakken, ben ik niet zo best in.

Nog iemand een idee??

Groetjes Tessa

Uitdelen

Op de school van mijn kinderen werd snoep uitgedeeld maar dan moest het wel mee in de tasjes naar huis. Alleen voor de leerkrachten zorgde je voor cake of chocola of zoiets, daarmee gingen de kinderen dan de klassen rond.
In een ongeinspireerd en druk jaar heb ik ook weleens uitdeelzakjes gekocht, dat was gewoon business en te koop. En anders nam ik boterhamzakjes en verdeelde daar snoep ove uit de supermarkt. Lintje of strikje erom en klaar.

Yta Chalne

Yta Chalne

27-11-2011 om 11:31

Oh ja

Uitdelen in deze tijd van het jaar: kruidnoten. Lust iedereen. Zelf haal ik dan een doos kant-en-klare uitdeelzakjes bij de groothandel, maar je kunt ze vast ook in een gebreide wc-rol stoppen met een dakje van ontbijtkoekrondjes ofzo...

Mijn beste herinneringen aan de vrije schooltijd van mijn oudsten betreffen de uitdeelsessies. Kwamen ze weer thuis met een handgevilt zakje met bloembollen, vonden alle ouders fantástisch. Kinderen vonden helaas een voorverpakte stroopwafel veel aardiger :-)

Sascha2

Sascha2

27-11-2011 om 11:41

Bak van zanddeeg (evt vermengd met speculaaskruiden) sterrenkoekjes en stop er direct na het bakken een sateprikker in. Mocht je zin hebben dan kun je ze versieren, maar het hoeft niet.
Mijn zoon zal deze week voor het tweede jaar trakteren op kruidnootjes, in een klein juten zakje (via internet besteld, maar dat zal voor jou niet meer lukken denk ik). Ander zakje voldoet ook, natuurlijk

Sascha2

Sascha2

27-11-2011 om 11:41

Bak van zanddeeg (evt vermengd met speculaaskruiden) sterrenkoekjes en stop er direct na het bakken een sateprikker in. Mocht je zin hebben dan kun je ze versieren, maar het hoeft niet.
Mijn zoon zal deze week voor het tweede jaar trakteren op kruidnootjes, in een klein juten zakje (via internet besteld, maar dat zal voor jou niet meer lukken denk ik). Ander zakje voldoet ook, natuurlijk

Bij lidl

kun je leuke cakejes krijgen die aan de bovenkant al zijn geglazuurd en versierd met kleurtjes. Op een dienblad zetten, parapluutjes erin prikken, klaar.

En gefeliciteerd met je dochter!

Chris

Vic

Vic

27-11-2011 om 13:11

Vader

Toen jongste 5 werd wilde haar vader 'ook eens een keer' de traktatie maken. Hij heeft er echt werk van gemaakt. Voor 30 kleuters bananenbootjes. Banaan, sateprikker erin, daaraan touwtjes gebonden met nibbitringetjes eraan. Alle 30 bootjes lagen op een schaal waar hij met blauw papier een zee van had gemaakt. Ik kan me voorstellen dat het gelijk de laatste keer was dat hij de traktatie heeft gedaan ;-) Ik ben zelf wel van het cakejes bakken. Dat is geen werk, met een uurtje ben je klaar, en nu ik lees dat je ook glazuurpennen hebt, heb je die '5' er ook in no time op gemaakt. Ik heb nog eens met een sateprikker 30 x een '6' gekliederd en vervolgens in de vruchtenhagel gedoopt. Dat doet het altijd goed. Ook leuk zijn prikkertjes met kaas, worst en een schijfje komkommer. Vinden de kinderen altijd erg lekker.

buzz

buzz

27-11-2011 om 13:41

Mijn zoon

Heeft vorge maand (efteling fan) op schatkistjes getrakteerd.
(zijn van die doosjes in de supermarkt waar veredelde tumtummetjes in zitten.
Ik had op internet een klein plaatje van de draak opgespeurd, in veelvoud zo groot als een vlaggetje uitgeprint.
uitgeknopt op een stokje gemaakt, stokje in het schatkistje, en een plakbare edelsteen op het doosje geplakt, het was een hitje.
Vorg jaar muisjes van karton gemaakt met een dropvreter als staartje, was minder een hit.

Uitdelen

Ach en tegenwoordig kun je het toch niet iedereen naar de zin maken. Je kunt het wel proberen maar er zijn altijd leerkrachten die de cake niet willen, want die voortdurende stroom jarige kinderen en ze zijn ook aan de lijn. En ik pakte dan de tasjes uit van mijn kinderen met die door anderen uitgedeelde snoepzakjes en als ze na een week nog op de wasmachine lagen gooide ik ze weg. Oh ja, het is leuk om in zo'n zakje een fluitje of een ander ding te stoppen, dat werd hier dan weer wel gewaardeerd.

Vic

Vic

27-11-2011 om 15:26

Geen keuze

Ik heb wel eens de fout gemaakt om twee verschillende soorten snoep te laten trakteren. Toen had ik ook geen zin om te knutselen dus had ik een mooie (prinsessen-) schaal met van die kleine tompoesjes en soesjes. Bleek de hele kleuterklas van oudste geen tompoucen te lusten (oftewel, er zegt er eentje 'huh, dat lust ik niet', en vervolgens alle 30).

Rafelkap

Rafelkap

27-11-2011 om 17:20

En hier

hier: doosje smarties en zakje knikkers, dit samen als cadeautje ingepakt. En vorig jaar een dropsleutel met een leuke sleutelhanger eraan.

Fleur Mas

Fleur Mas

27-11-2011 om 17:46

Party-kids

Google eens op party-kids,heel veel trakteer ideetjes en sommige zijn zo simpel, mandarijn met een gezichtje,ik denk je hier wel wat makkelijke,nietteveeltijdkostende,traktaties kan vinden

Tessa

Tessa

27-11-2011 om 20:01

Bedankt

Voor alle tips! Ik geloof dat ik voor de cakejes met letter 5 ga. Moet te doen zijn voor de luilakken onder ons toch?

Groetjes Tessa

Die glazuurstiften

Die had ik ook om een 5 te schrijven op de traktatie van dochter, maar dat werd dus niet hard, toch niet in de tijd die ik er voor had (2 dagen), het bleef taai en plakkerig. Dat was niet echt een succes. Ik had Prinses Lillifee Glitterstiften.

Cijfervormpje

Er zijn ook koekstekers te koop in de vorm van een cijfer. Kan je dus van zandtaartdeeg allemaal 5jes bakken.
Heb hier een 6 liggen, maar het werden uiteindelijk toch dinokoeken. Dat was veel gepruts (een zandvormpje werkt niet goed als koeksteker), dus dat doe ik niet nog een keer. Die zes gebruik ik wel als hij 9 wordt, en als dochter 6 en 9 wordt ;-), en volgend jaar ga ik weer naar de kookwinkel, voor de 7.

Wat uitharden betreft: gesmolten chocola hardt veel sneller uit dan poedersuikerglazuur, heb ik gemerkt. Je kan het uitharden van chocola bovendien ook nog versnellen door het baksel kort in de ijskast te parkeren.

Groeten,

Temet

Food and non food

non food doe ik altijd voor de opvang (creche tm 4 jaar):
- pakjes klei, goedkoop bij de Action, action dingetje eruit, foto kindje erin.
- metalen schepjes (lobbes.nl), harkjes, 3 in een verpakking, per kind 1 ding, foto kindje met lintje eraan.
- stiften van ikea, ikea dingetje eruit, foto kindje erin.

food: friet bakjes bij snakcbar gekocht, 1 vakje met rode jam (ketchup), 1 met slagroom (mayo) en plakje cake gesneden als frietjes erbij. Neem niet te droge cake dan valt het uit elkaar.

- sleutelhangers (lobbes.nl) met 2 dropsleutels eraan, dropsleutels moesten wel 1 keer doorgeknipt worden om ze eraan te krijgen maar ze plakken daarna goed weer vast.
- cakejes met versiering, topper waren de spuitbussen slagroom die ze zelf mochten leeg spuiten, leerkracht was daar minder blij mee.
- koekjes zelf bakken, elk kind een papieren zakje met koekjes erin

Laatste traktatie waren ijshoorntjes (albert heijn) met in elkaar gedraait spekje als bolletje erin, pech was dat de spekjes openbarstte dus die spekjes moet je er pas laat in draaien.

Verder check ik altijd bij de leerkracht hoeveel kinderen waarvoor allergisch zijn en koop ik dus voor die kinderen iets van non-food, schriftje, setje potloden, dat soort werk van rond de euro voor die paar gevallen en dan pak ik het in, doe ik omdat ik het zo sneu vindt dat die kinderen anders telkens uit hun door hun moeder mee gegeven bakje iets mogen hebben.

Wat ik ook een leuke traktatie vond was een muziek cd met alle favoriete liedjes van kind in kwestie, werd hier toen veel gedraait.

Voor komende verjaardag (duurt slechts nog maar 3 maanden lol) zit ik te denken aan zakjes zoete popcorn in van die witte boterhamzakjes (geen idee of die nog verkocht worden) met foto kind erop geprint (weet nog niet of mijn printer dat 30x keer trekt) anders maak ik printjes op stickervellen. Komt wel goed dus en nog 3 maanden om voor te bereiden ;-)

Sinterklaas traktatie

heel voor de hand liggend maar why not.

Gewoon van die cakevormpjes kopen, vullen met gemengde pepernoten/snoepjes en dan in folie, lintje erom heen, klaar.

Of rode mijtertjes maken uit papier waar dan een spek in zit, oid. Of pietenmutsjes van crepepapier en papieren band, vullen met pepernoten.

of gewoon kleine appelflapjes in een vrolijke servet, ook altijd goed.

Oh ja, ook een old time favourite: bellenblaas met sticker kind erop, altijd goed op de creche of in kleuterklassen.

Ik zit nu zwaar te denken over de aanschaf van een suikerspinmachine, heb zo'n zin om daar eens 30 dingen mee te maken.

Wanneer bakken jullie de cakejes?

Ik moet volgende week ook weer aan de bak, dochter wordt 5. Ik maak ook vaak cakejes (gewoon zo'n muffinbakmix) als traktatie. Maar omdat ik bang ben dat die dingen oud worden, maak ik ze altijd 's ochtends voordat we naar school gaan. Nou vind ik het zelf eigenlijk altijd weer wat overdreven als ik om 6.00 uur die dingen sta te maken, misschien kan dat best de dag ervoor. Blijven die dingen lekker en hoe houd je ze goed vers? Koeling of juist niet? Volstaat huishoudfolie over de bak heen? Of moeten ze luchtdicht?

Joh,

gewoon de avond ervoor bakken, goed laten afkoelen en dan aluminiumfolietje erover. Vervolgens lekker tot zeven in uur in bed blijven liggen ;-)

Chris

Avond van te voren

nadat ze klaar zijn, oven uit, deur op een kiertje, als oven afgekoelt is, deur weer dicht. S'ochtends ze eruit halen.

liora

liora

28-11-2011 om 10:42

Kopen

Je kunt toch ook cakejes kopen en die versieren?

Tango

Tango

28-11-2011 om 11:46

Hier ook makkelijk

Eigenlijk altijd kant en klare cakejes van de Aldi, deze glazuren we dan met een leuk kleurtje en dan iets erop. Vorig jaar dino's erop gedaan voor Tangozoon, dit jaar klikklak-kikkers (alles van Lobbes), voor Tangodochter van die klaphandjes, ook van Lobbes. Altijd weer een succes. Evt. nog wat smarties of andere versiering in het glazuur, dan ziet het er nog leuker uit.
Aldi heeft ook van die handige brownies in verpakking, die hadden we dit jaar voor de BSO en de scouting (er moest erg veel getrakteerd worden)met een vlaggetje en een snoepkikker, apekop of varkenskop erop. Ook een succes en nog makkelijker.
Maar het kan altijd nog makkelijker. Vandaag zag ik op school een moeder met kind met een traktatie binnenkomen: mandarijnen met een gezichtje erop getekend en een parapluutje erin. Tja, eh....ik geloof dat ik mijn kinderen daar nu net weer geen plezier mee zou doen.

Limi

Limi

28-11-2011 om 14:32

Wat een gedoe allemaal

Ik doe een doosje rozijntjes en een dingetje in een zakje en dat is het.

Ik zie soms enorme geknutselde creaties de school ingedragen worden en dan vraag ik me af, voor wie doen ze dat? Er is hier nog nooit zo'n creatie heel thuis aangekomen en de kleuters zelf interesseert het volgens mij ook niet waar de leuke/lekkere dingen in zaten.

Vic

Vic

28-11-2011 om 14:34

Limi

Mijn kind vindt het zelf leuk om een mooie traktatie uit te delen. En ik ga natuurlijk voor de bewonderende blikken van andere moeders op het schoolplein ;-)

Ayanna

Ayanna

28-11-2011 om 14:50

Afgeschaft

Op de school van ons zoontje is sinds vorig jaar het trakteren afgeschaft. Onder andere vanwege de 'tegen elkaar opbiedende moeders'. Het kon niet gekker, groter en duurder bij sommige ouders. Ouders die het niet zo breed hebben, konden daar amper tegen opboksen met hun zakje chips van de Aldi. Tevens wilde school een stempel drukken op het tegengaan van ongezonde dingen. Iedereen trakteerde op zoet, koek, snoep, chips enz. Kinderen die een gezonde traktatie meenamen werden scheef aangekeken.
En ik vind het prima! Mijn kind heeft niet het gevoel dat hij iets mist met verjaardagen. Wordt nog steeds superleuk gedaan door de leerkrachten. En de kinderen missen de traktatie niet eens. Nogmaals, ik vind het een perfecte oplossing.

Rafelkap

Rafelkap

29-11-2011 om 08:58

Limi: rozijntjes

Mijn ervaring is dat rozijntjes uitdelen nog kan tot en met 4 jaar, maar met 5 is dat te kinderachtig en wil kind dit niet meer. Om uit te delen dan, thuis mag het nog wel.
Maar ik ben ook van de makkelijke, 32 cakejes bakken zie ik niet zitten :-)

krasje

krasje

29-11-2011 om 09:19

Lekker makkelijk...

...maar misschien niet zo goedkoop.

Van die mooie muffin-papiertjes kopen,
goedkope muffins kopen,
op school de muffins in de papiertjes doen,
paraplutje er op,
klaar.

Dat heb ik ooit een moeder op school zien doen,
geweldige oplossing vond ik het.

Krasje

Rafelkap

Rafelkap

29-11-2011 om 10:28

Krasje

Ja maar goedkope muffins, dat klinkt wel vies. Wel lekker makkelijk maar mijn kind hoeft geen drek te eten. Voor mij geen optie.

Maylise

Maylise

29-11-2011 om 13:48

Rafelkap

Beetje overdreven. Die goedkope muffins zullen misschien wat droog zijn of wat te zoet of iets dergelijks maar daar zal geen kleuter over vallen. Goedkoop is lang niet altijd mindere kwaliteit overigens. En zelfs als het wel mindere kwaliteit is zal geen kind daar iets aan over houden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.