Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

mama 32

mama 32

27-10-2010 om 13:23

Typecursus (on)zin?

Hallo allemaal.
Momenteel krijg ik via school steeds aanbiedingen voor mijn zoon (groep 7) om een typecursus te gaan volgen.
Wat vinden jullie? Is het echt nuttig of leren ze het zich zelf ook wel aan in deze tijd?
En bij wie / waar hebben jullie kinderen deze cursus gevolgd? En hoe is dat bevallen?
Bedankt voor het meedenken!
mama32

Ook ontzettend blij

Dat ik blind kan typen met 10 vingers. Je hoeft trouwens niet per se een real life cursus te volgen. Op internet kun je ook handige programma's downloaden om te leren typen. Kost niks.

Chris

Vera*

Vera*

27-10-2010 om 15:03

Nodig

Vroeger kon je het op je cv zetten als je een typediploma had en had het meerwaarde. Nu kun je gewoon niet zonder typevaardigheid.
Op de middelbare school worden er heel veel verslagen e.d. gemaakt en dat gaat allemaal op de pc.
Dochter wilde graag leren typen en heeft in groep 6 vorig jaar een cursus gedaan. De oudste vond op de basisschool dat hij super snel kon typen en dat een typecursus grote onzin was. Misschien omdat hij zijn zus bezig zag maar vorig jaar in de brugklas vroeg hij zélf of hij de typecursus kon doen die via school werd aangeboden. Achteraf is hij er zo blij mee en had er eigenlijk spijt van dat hij het niet eerder had gedaan/willen doen.

Vera

Link

Toevallig kwam ik van de week met zoon op deze site terecht: www.typetopia.com

Heel grappig concept om kinderen blind te leren typen.

Ik heb zelf jaren geleden (1986 ofzo) een typecursus gedaan op zo'n ouderwetse echte typemachine, maar ik heb er nog dagelijks enorm veel profijt van!

Cursus

Ik heb vorig jaar zo'n briefje ingevuld voor info over zo,n cursus. wist ik veel dat er dan iemand bij je thuis komt om je die cursus aan te smeren! ( Ik hou daar helemaal niet van, maar het leed was al geschied.)
Er kwam een vreselijk opdringerige irritante man langs, en toen die man 2 woorden had gesproken wist ik al dat ik die curusus net wilde! ( Natuurlijk vertrok hij niet na 2 woorden want daar was hij veel te opdringerig voor.)
Onze dochter kon al behoorlijk snel typen dus we zagen het nut er toch ook niet zo van in.
Dan zou ik eerder voor zo'n doe-het-zelf cursus van internet gaan.

Annet

Annet

27-10-2010 om 20:07

Heel waardevol

Dochter heeft leren typen toen ze in groep 6 zat. Ze heeft hiervoor de cdrom Type-expert Junior gebruikt, veel geprezen hier op ool.
Ze heeft een premie van mij gekregen toen ze een bepaald niveau haalde. Ze kan blind typen.
Ze zit nu op het VO en ze heeft dagelijks voordeel van haar typekunsten. Juist op de basisschool hebben ze tijd genoeg om het typen te oefenen. En blind typen is echt heel wat anders dan redelijk snel typen met vier vingers.
Een cursus zou ik niet doen.

kaatje43

kaatje43

27-10-2010 om 22:12

Zou het zeker doen

Allebei mijn jongen hebben het gedaan. De één zelfs met een diploma. Dat vind ik dan niet nodig maar goed. Ze hebben er met werkstukken, huiswerk zoveel gemak van. Als ze het systeem maar kennen, de snelheid komt vanzelf. Lekker laten doen dus.

m ik

m ik

28-10-2010 om 08:04

Bol.com ! (+ link)

Hier op school ook zo'n brief en inderdaad ... je krijgt een man thuis, waar ik dus ook niet op zit te wachten. En dan het bedrag : 200 euro !!! Dacht het niet. Toen op aanraden van iemand typetopia bekeken, maar ook dat bedrag vond ik veel (145 euro dacht ik).
In een ander Ouders Online-draadje hier eerder over typen gaf Pelle de tip van Bol.com. Ik heb daar de dvd met typecursus besteld voor 9,99 en deze maand zónder verzendkosten.
http://www.bol.com/nl/p/computer/type-expert-junior/1003004000007943/index.html
Dochter is er mee bezig een heel enthousiast !

sjalot

sjalot

28-10-2010 om 10:37

Typecursussen overzicht (lang)

Ik heb een paar maanden geleden voor mezelf de mogelijkheden op een rijtje gezet. Daarbij heb ik veel gehad aan de eerdere discussies op dit forum, waarvoor dank! Mijn zoon doet op dit moment de Typetopia-cursus, dus daar weet ik het meeste van.

* Instituut Pica
- Berucht vanwege de verkoopmethode: een vertegenwoordiger komt bij je thuis en zet ouders en kind onder druk om meteen te tekenen.
- Schijnt €200 te kosten.
- Opdrachten staan op papier en worden wekelijks toegestuurd. Geen internet, en dus (neem ik aan) ook geen directe feedback op het typen en geen spelletjes.
- Meerdere personen kunnen de cursus doen, alleen kan er maar één het officiële diploma halen.

* Typetopia (www.typetopia.nl)
- Kost €145 (maar met wat googelen kun je wel €15 korting krijgen)
- Je kunt gratis starten met de eerste paar lessen van de cursus.
- Volledig online, afwisselende soorten opdrachten, directe feedback op het typen. Je kunt de cursus overal doen waar je een computer met internet hebt.
- De cursus bestaat uit 100 'dagen' (lessen), die ca. 25 minuten duren. Je kunt dit in je eigen tempo doen, aanbevolen wordt tenminste 3 keer per week te oefenen.
- Gericht op kinderen, opdrachten worden afgewisseld met spelletjes. Bij de spelletjes wordt ook het typen geoefend.
- Aandacht voor houding, RSI-preventie.
- De cursus is voor 1 persoon (je moet inloggen om aan de cursus te werken; het systeem houdt bij waar je gebleven bent).
- Je krijgt een kartonnen 'dashboard' toegestuurd om tijdens het werken aan de cursus over het toetsenbord te plaatsen, zodat je de toetsen niet ziet. De toetsen worden dus niet afgeplakt, wat handig is voor andere gezinsleden.

* LOI kidzz (www.loikidzz.nl)
- Kost €187,50
- Bestaat net als Typetopia uit 100 lessen van ca. 25 minuten.
- Gericht op kinderen, bevat ook een online spel (waarbij het typen geoefend wordt).
- Combinatie van gedrukt materiaal en online lessen.
- Toetsenbordstickers worden toegestuurd.

* Ticken (www.ticken.nl)
- Kost €39,95, noemt zichzelf "de Easyjet binnen de typecursusbranche".
- Je kunt gratis de eerste les volgen.
- Niet speciaal op kinderen gericht.

* DVD-ROM: Type Expert Junior
- Kost ca. €10 (o.a. bij bol.com te bestellen)
- Gericht op kinderen, inclusief twee spelletjes.
- Onduidelijk voor welke computers deze geschikt is (wel voor Windows (maar welke versies?), waarschijnlijk niet voor Mac).
- Meerdere personen kunnen de cursus doen.

sandra75

sandra75

28-10-2010 om 12:22

Even over pica

heel toevallig is hier dinsdagmiddag een vertegenwoordiger van Pica geweest. Ik ben niet onder druk gezet om te tekenen:-) de kosten zijn 198 euro voor twintig weken. Zoon (groep 6) krijgt (als we akkoord gaan en zoon zelf ook wil, heeeeel belangrijk haha..)elke zaterdag een envelop met vijf lessen (dus in totaal honderd lessen) de vijfde les is een toets die verzonden wordt naar zijn begeleidster ( je hebt idd geen mailadres nodig want alles schijnt via de site zelf met inlogcode en wachtwoord verzonden te kunnen worden)en spelletjes zitten er ook bij, vier stuks in totaal en de 'juf' laat weten wanneer de spelletjes geopend mogen worden.

ik twijfel nog behoorlijk, vind het nogal wat maar goed, ik kan zelf ook blind typen en heb me dat zelf aangeleerd, geen diploma en +/- 280 aanslagen per minuut dus tja..heb je wel echt een cursus nodig???

wat zouden jullie doen?

oja, ieder kind slaagt..er komen geen extra kosten bij als hij het in die twintig weken niet redt, ze kunnen via de toetsen die ingestuurd worden zien waar het kind op moet letten (foute letters blijven rood en kunnen niet hersteld worden)

koentje

koentje

28-10-2010 om 12:45

Wij zijn hier

nu mee bezig.Het gaat best heel goed. Mijn zoon is bij les 20 en heeft 3 toetsen gemaakt.
Wij twijfelden niet echt omdat mijn zoon een rothandschrift heeft en we niet zien gebeuren dat dat verbetert. Zelfs ondanks het feit dat hij er weinig zin in had doet hij het toch best goed. Ik moet zeggen dat ik er wel naast zit om hem te stimuleren; maar dat heeft ook te maken met zijn adhd.

koentje

koentje

28-10-2010 om 12:47

Ennuh...........

onder druk gezet?
Zo voelde ik het totaal niet. Ik ben gebeld op eigen verzoek en deze meneer is op huisbezoek geweest om alles uit te leggen. Ik hoefde nauwelijks overtuigd te worden maar het was totaal geen opdringerig type. Het is maar net zoals je er zelf in staat natuurlijk.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

28-10-2010 om 13:28

Via school

Hier kun je in groep 7 aanmelden voor typles via school. Wordt door een of ander instituut gegeven, direct na schooltijd, gewoon op school (uiteraard geheel vrijwillig). Is inclusief examen. Voor oudste zoon betaalden we een paar jaar geleden 70 euro (of zoiets). Ben blij dat we hem dat hebben laten doen, hij heeft er veel profijt van!

Pica

Ook wij hebben vorig jaar voor zoon (toen groep 6) een cursus bij de pica besteld. Duur, dat wel. Maar het prettige vond ik dat er toch wel een bepaalde druk achter zat. Je moest gewoon iedere week je opdrachten insturen en die werden dan nagekeken door de typjuf.
Voor zoonlief had het zonder deze stok achter de deur niet gewerkt denk ik. Dus het ligt ook wel een beetje aan je kind welke cursus het meest geschikt is. Zoon kan nu uitstekend typen en zal dat dit jaar (hopelijk) erg laten blijken bij het maken van zijn werkstukken ;)
Oudste dochter heeft nooit een typcursus gevolgd en typt desondanks heel snel met een soort drievingersysteem. Maar ik moet zeggen dat ze ook veel fouten maakt.
Zelf vind ik mijn typdiploma één van de nuttigste die ik in mijn leven gehaald heb. Ik heb er inderdaad dagelijks plezier van...
[email protected]

mama 32

mama 32

28-10-2010 om 22:17

Geen onzin dus, maar wel duur

Bedankt allemaal voor het meedenken.
Morgen zou er iemand komen van pica, maar toen ik hoorde wat ik er voor moest betalen heb ik deze beste man afgebeld. Inderdaad €195,= en dat kan ik gewoon niet missen voor een typecursus.
Wel zie ik ondertussen het nut er van in dat mijn zoon leert typen. Ik had ook al even gekeken op typetopia, mijn zoon heeft een proeflesje gedaan en was heel erg enthousiast, maar ja, kost toch ook nog meer dan €100,=!
Ik ga nu eerst kijken naar een cd rom (goed idee bij bol.com!).
Weet iemand toevallig nog een website waar je een cursus zou kunnen downloaden?
Mama32

mama 32

mama 32

29-10-2010 om 16:28

Pelle

Kan die cd rom van bol ook vaker gebruikt worden?
mama32

m ik

m ik

29-10-2010 om 19:57

Typecursus bol.com ...

kun je inderdaad voor meerderen gebruiken. Ik spijker mezelf ook even bij, als mijn dochter er niet mee bezig is.
Je kan 'm ook volgens mij op meerdere computers installeren of uitlenen, want hij installeert zich op de harde schijf. Je hebt dus na het donwloaden de dvd niet meer nodig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.