Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ayla

ayla

31-07-2011 om 08:51

Vanaf wanneer alleen thuis

deze week moesten er dringend boodschappen gedaan worden, jongste wilde wel mee, oudste niet, net terug van vakantie, moe etc, ze wilde thuisblijven. Van mij mocht het, van papa niet. Onverantwoord vond hij het, haar alleen thuis laten. Stel je voor er gebeurt wat. Oma en opa waren het naderhand natuurlijk helemaal met hem eens, stel je voor, ze zou van de trap vallen, er zou brand uitbreken etc. Mijn verweer dat een 10 jarige ook van de trap kon vallen maakte niets uit. We hebben het hier over een vrij verstandig 7 jarig meisje, we zouden een uurtje weg zijn geweest, de winkel ligt op 5 minuten rijden,ze kan ons bellen en onze beste vrienden wonen op 2 minuten loopafstand. Ik vind dus dat een 7 jarige best even alleen kan blijven, ze zal hoogstens de snoeppot plunderen, nou ja er zijn ergere dingen.

liora

liora

31-07-2011 om 09:26

Ayla

Hoi,

Ik vind dat een 7-jarige best even alleen kan blijven als ze dat wil, maar ik zou het wel opbouwen. Ik zou dus niet beginnen met een uur. Eerst eens een kwartiertje naar de buurvrouw of zo.

Liora

ayla

ayla

31-07-2011 om 09:46

Al gedaan

ze blijft al zeker een jaar korte tijd alleen thuis, bijvoorbeeld broertje naar school brengen als zij niet lekker was, even snel naar goede vrienden of met kleine broer rondje fietsen. Manlief heeft dat allemaal ook nooit iets gevonden maar er is nooit iets gebeurt. Heb haar zelfs uitgetest door aan te bellen en te kijken of ze open deed, dat deed ze dus niet, ze belde mij om te melden dat er iemand aan de deur stond. Ze weet wat ze moet doen en niet moet doen.

Brianna F

Brianna F

31-07-2011 om 10:13

Ayla

Jij kent je eigen dochter het best, wat voor de ene 7-jarige nog lang niet aan de orde is, kan een andere 7-jarige prima aan en dat heeft ze al bewezen bij die actie van papa. Maar ik zou wel even de buurvrouw inseinen dat je even weg gaat en dochter alleen thuis is.

guera

guera

31-07-2011 om 10:38

Ja hoor

hier zoon van 8 die al geruime tijd kortere of langere tijd alleen thuis blijft met een max van 1,5 uur.
Hij weet hoe hij moet bellen en wat de afspraken zijn.
Als ik echt lang wegben bijv 1,5 uur dan sein ik de buuv in....

koentje

koentje

31-07-2011 om 10:57

Ayla

Het is heel verschillend per kind hoe dat loopt. Grappige is dat jij een 7 jarig verstandig meisje en ik een 13 jarig minder impulsief jongetje waarbij exact hetzelfde probleem speelt.

Ik denk dat je vooral op je gevoel moet vertrouwen. En, niet verder vertellen, maar ik heb ook een man die vaak erger bezorgd is dan ik en liever geen risico's neemt. En stiekem denk ik dan vaak dat dat komt omdat ik zoon beter ken en aanvoel wat hij wel/niet aankan. Ik merk dat mijn man daar dan in moet groeien; nog moet wennen aan feit dat hij al meer kan dan hij denkt. Dus of het gevoel van je man daar nou over klopt of niet: je doet er goed aan denk ik om toch een compromi te bedenken in dat soort gevallen. Gewoon eigenlijk om je man een beetje ruimte te geven te groeien daarin.
Kijk, zo'n overbezorgde man moet je ook een beetje koesteren. Je moet ze de kost geven die het niet uitmaakt!

koentje

koentje

31-07-2011 om 11:00

Herstel

Het is heel verschillend per kind hoe dat loopt. Grappige is dat jij een 7 jarig verstandig meisje en ik een 13 jarig minder impulsief jongetje waarbij exact hetzelfde probleem speelt.

minder impulsief = juist impulsief en hyperactief

en exact hetzelfde probleem= zit ook op het punt dat hij wel even alleen thuis kan blijven en vader dit nog betwijfelt.............

essie

essie

31-07-2011 om 11:36

Hier ook hoor.

Zoon van net 6 wil soms echt niet mee…bijv. als de hond uitgelaten moet worden. Ik neem dan wel de jongste mee van 2 jaar en loop een kortere ronde. Ik ging ook wel eens zoon uit school halen (30 min max) als mijn dochter lag te slapen.

Iemand zei hierboven iemand zeggen: "Niet verder vertellen". Wat bedoel je hiermee?

liora

liora

31-07-2011 om 11:44

Koentje

Nog nooit zo'n verwarrend = onbegrijpelijk herstel gelezen.

koentje

koentje

31-07-2011 om 11:48

Essie/liora

sorry mijn herstel was nog erger dan het al was begrijp ik?

essie ik zei'niet verder vertellen' daarmee bedoelde ik het gevoel dat ik heb dat ik mijn zoon beter ken dan mijn man (denk ik) waardoor ik beter kan beoordelen wat hij wel/niet aankan. Maar dat is nogal arrogant om te denken, vandaar 'niet doorvertellen'

Jade

Jade

31-07-2011 om 12:10

Vanaf een jaar of...

...6 / 7 was mijn dochter hooguit eens een keertje een kwartier thuis, terwijl ik even naar het dorp moest. Dat is gelukkig niet ver, maar ik kon dan fietsen als de beste;-)

De eerste keer dat ik dat deed was ze een jaar of 6 en na een kwartier (zo ongeveer) kwam ik thuis en in het hok hoorde ik al muziek, die vanuit huis kwam. Huh?

Eenmaal binnen: ze had de gordijnen dicht gedaan, haar lichtslang incl. discobal naar beneden gehaald en had haar eigen disco opgezet;-))

Vic

Vic

31-07-2011 om 12:19

Mijn oudste bleef al wel eens een half uurtje alleen thuis toen ze 5 was. Jongste van 6,5 mag sinds een paar maanden alleen thuis blijven. Ik ben begonnen met een kwartiertje, en dat ging prima, dus nu ga ik ook gewoon boodschappen doen (max. een uur alleen).

Aan kind overlaten

gewoon vragen of zij er al aan toe is en dus wat oefenen wat ze moeten doen en laten.

Mijn oudste is nu 8,5 en kan een half uur alleen blijven, langer niet. Eerdere pogingen misluktte, ze vindt het onprettig en eng. Ze kan wel zelf een boodschapje halen, dat ben ik dus wat aan het uitbreiden/opbouwen.

ayla

ayla

31-07-2011 om 13:07

Dank

ze vind het niet eng zelf, volgens mij vindt ze het zelfs prettig, even alleen zijn. Ik heb haar 1 keer eerder ruim 3 kwartier alleen gelaten toen ik naar de winkel moest. Halverwege belde ze me toen op, of alles goed met me ging en om me te vertellen dat ze van me hield en nee ik hoefde me niet te haasten, ze was tv aan het kijken.
Naar de winkel zou ik haar nog niet sturen, ze is nog te dromerig met de straat oversteken etc, Maar voor alle winkels moet je hier wel een vrij drukke straat oversteken.

Man is voor mijn gevoel vaak erg bezorgd, wel schattig natuurlijk maar ik vraag me dan wel eens af of ik niet weer te gemakkelijk ben. Ik heb snel zoiets laat maar gaan, ook in speeltuinen etc, terwijl hij vaak precies wil weten waar ze zijn en wat ze doen.

ayla

ayla

31-07-2011 om 13:14

Trouwens

regels zijn, niet naar buiten en niet de voordeur openmaken. ik sluit de voordeur ook af maar laat de achterdeur open en het poortje ook, ze kan dus weg als er echt iets is.

Ik zou trouwens nooit beide kinderen samen thuis laten, de kans op ruzie en daardoor gedoe is me te groot. Ook dochter met een vriendin laat ik niet alleen thuis. Het is dus dochter alleen of niet.

Fiorucci

Fiorucci

31-07-2011 om 13:41

Inderdaad pelle

Pas vanaf hun tiende liet ik ze zelf bepalen hoe en wat op dat vlak, op hun zevenste gingen ze gewoon mee, punt..:)

Vic

Vic

31-07-2011 om 13:56

Zeker

Maar juist bij de boodschappen vind ik het dan weer niet persé noodzakelijk dat ze mee gaan. Als ik alleen ga, ben ik veel sneller klaar. Ze mogen natuurlijk wel mee, maar als ik ze de keuze geef blijven ze vaak liever thuis. Ze zijn met zijn tweeën ook heel leuk met elkaar, dus het gaat prima.

Vic

Vic

31-07-2011 om 14:16

Tja

Mijn oudste krijg ik sowieso niet meer mee, die heb ik al teveel verpest ;-) Jongste vindt het dan nog wel leuk, maar als die gaat helpen gaat het echt allemaal veel langzamer. Wil ze het wagentje duwen enzo, of dingen gaan bekijken. Als ze samen thuis zijn maak ik oudste wel verantwoordelijk voor jongste. Dat is wel zo duidelijk. Oudste maakt ook geen misbruik van haar 'gezag' dus ze hebben het heel gezellig samen.

Maylise

Maylise

31-07-2011 om 14:44

Toevallig

Gisteren moest ik heel even weg en ik had alleen mijn jongste zoon en nichtje tussen. Nichtje is 8 jaar. Ze waren zo leuk aan het spelen dat ze geen zin hadden om mee te gaan. Ik zou binnen een half uur/drie kwartier terug zijn. Ik heb besloten om ze samen alleen te laten. Afgesproken dat ze niet de deur op zouden doen als er iemand aan zou bellen en dat ze mij zouden bellen als er iemand voor de deur stond. Ik had mobiel mee. Ik was zelfs nog iets langer weg en kwam na 50 minuten terug. Ze waren nog steeds met hetzelfde spel bezig en het was prima gegaan.

Ik zou het ook wel aandurven om nichtje kort alleen thuis te laten. Ze is redelijk bijdehand en raakt niet vlug in paniek.

Overigens betekend dit niet dat ze nu voortaan altijd thuis mogen blijven. Als ik wil dat ze meegaan dan gaan ze gewoon mee ongeacht of ze daar nou wel of geen zin in hebben.

Jade

Jade

31-07-2011 om 19:41

Kind zelf laten bepalen...

Ik heb het mijn kinderen nooit zelf laten bepalen of ze thuis wilden blijven of niet. Die keer dat ik mijn dochter alleen heb gelaten was mijn eigen beslissing. Overigens wist de buurvrouw wel dat ik even naar de dorpswinkel ging, toen durfde ik het wel aan;-)

De eerste keer was ze dus een jaar of 6 (7), de tweede keer toch wel wat jaartjes ouder;-))

Asa Torell

Asa Torell

31-07-2011 om 21:16

Hier

blijft zoon sinds ongeveer een jaar regelmatig een half uurtje alleen thuis. En de laatste tijd soms ook wat langer als ik boodschappen ga doen. Dat gebeurt alleen op mijn initiatief. Zoon mag dan altijd tv kijken wat betekent dat hij in een zombie verandert die geen seconde aan andere dingen (snoeppotten of wat dan ook) denkt. Ik moet wel bekennen dat ik hem nog niet geïnstrueerd heb hoe hij mij kan bellen, dit ga ik morgen meteen maar eens rechtzetten! Voor de rest zijn hier de regels: niet opendoen, niet de telefoon opnemen.
Hier is papa overigens ook de voorzichtigste maar dit vindt hij wel in orde - in tegenstelling tot slapende baby's of peuters alleen thuislaten, dat doe ik daarom ook nooit.

100%mama

100%mama

01-08-2011 om 12:13

En hier

blijft zoon (7) elke dag alleen.....een paar keer per dag zelfs.....hihi,grapje, hij blijft thuis als ik de honden uitlaat!

Maar serieus, hiermee hebben we het wel opgebouwd en kan ik nu met een redelijk gerust hart (ik blijf het lastig vinden hoor) een snelle boodschap doen. Regels zijn : niet open doen, geen telefoon aannemen, binnen blijven en nergens aanzitten. Telefoon ligt klaar en de achterdeur is van de knip zodat hij in geval van nood naar biten kan. Hier gaat het super goed, meestal zit/ligt hij in dezelfde houding tv te kijken als dat ik hem heb achter gelaten. Is hij buiten dan moet er OF een buurvrouw thuis zijn (altijd wel) of hij gaat mee.

Ik vind best dat hj mag zeggen dat hij geen zin heeft om mee te gaan, zeker als het om boodschappen doen gaat. Daar vind ik namelijk ook geen bal aan (maar helaas moet ik wel, hihi)!

Toen

mijn dochter 7 was bleef ze ook wel een uurtje tot 1.5 uur alleen thuis. Ze is nu 8 en dat blijft hetzelfde.

Maar ik heb wel het probleem wat Pelle aanstipte: ik heb nu een dochter die zelf wil beslissen of ze meegaat of niet en ze wil dus nooit meer mee, naar nergens. Om haar nog eens mee te krijgen is er altijd een heus drama nodig. Moest ik het opnieuw kunnen doen, dan zou ik daar echt wel mee uitkijken.

liora

liora

01-08-2011 om 15:14

Jij bent de baas

Hoi,

Het probleem van Pelle ken ik niet. Ik ben namelijk de baas en ik bepaal wanneer mijn zoon de keuze heeft om wel of niet mee te gaan.
En als hij mee moet, en dus niet mag kiezen, en hij wil niet, dan valt het gewoon onder 'helaas moeten we allemaal in het leven dingen doen waar we geen zin in hebben'.

Liora

Fransien

Fransien

01-08-2011 om 16:06

Bepalen en rekening houden met

Bij ons bepaalt het kind ook niet was hij/zij mag, maar luisteren we wel naar hun wensen. Voor mijn dreumes die steevast een middagslaapje deed tijdens de lunchpauze van school (geen continurooster hier) was het niet goed als ze steeds mee moest en effectief maar een half uurtje kon slapen terwijl ze anderhalf nodig had. De oplossing van de babyfoon bij de buurvrouw viel bij een deel van het schoolplein ook onder onverantwoord. De keuze om een koortsig kind van 6 lekker achter de tv te parkeren terwijl ik de andere twee naar school bracht (binnen 15 minuten terug) was ook al lang afgekeurd.
Mijn oudste van 7 mag zelf een weg met zebrapad oversteken (rustige weg, zeer overzichtelijk, wordt altijd voor de zebra gestopt) om naar muziekles te gaan. Bij haar is het verantwoord. Bij mijn tweede zou er geen haar op mijn hoofd zijn die daarover dacht, die is veel impulsiever. Een paar huizen verderop mag een kind van 5 al alleen het halve dorp door, dat is ook niet mijn keuze.
Terugkomend op de vraag, bij een zelfstandig kind zou ik het met 7 jaar rustig een kwartier tot half uur alleen laten, maar bij langer weg zijn zou ik mijzelf ongemakkelijk voelen.

Bepalen

Als ouder kan je best de kind de keuze geven om mee te gaan of niet, en daarnaast van je kind verwachten dat het meegaat op momenten dat jij dat wilt/nodig vindt. Dat heeft niets te maken met de macht uit handen geven. Als ouder bepaal jij namelijk wanneer kind mag kiezen en wanneer niet. En als dat te moeilijk is voor kind, dus als het lastig doet bij mee moeten, kan je je kind nog een keuze geven: zonder gezeur meegaan, of niet maar dan mag kind voorlopig niet meer kiezen in meegaan of niet (oftewel moet dan mee).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.