Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Hugnyt

Hugnyt

15-01-2009 om 09:44

Verjaardagsfeestje en jehova

Hallo allemaal,
even het volgende, mijn zoontje wordt bijna 6 en weet al welke kinderen hij wil uitnodigen op zijn feestje. Nu zit daar een meisje bij (net een maand op school en klikt leuk tussen haar en mijn zoon)waarvan haar moeder en zij (ze is gescheiden) Jehova getuigen zijn. Zij vieren de dingen anders dan wij, dus geen verjaardag, sinterklaas, kerst e.d. Dus een verjaardagsfeestje zit er denk ik niet in.
Wat is wijsheid? Eerst met moeder over praten of ze wel mag komen? En de kans lopen dat het niet mag en dat ík moet gaan uitleggen aan mijn zoontje dat ze niet mag komen vanwege haar geloof. Of het kindje een uitnodiging geven en het thuis laten bepalen wat ze ermee doet?
Vind het moeilijk.
Alvast bedankt, Hugnyt

Sandra

Sandra

15-01-2009 om 09:55

Maak het probleem niet te groot

Joh, maak het probleem niet te groot. Zeg gewoon even tegen de moeder dat jouw kind haar dochter graag wil uitnodigen. Dan geeft de moeder wel aan of het wel of niet kan. En als ze niet kan, dan kun je samen even afstemmen wat je hierover tegen de kids zegt. Het een jehova kun je gewoon praten hoor, ook over dit soort dilemma's. (dat is tenminste mijn ervaring, had een aantal hele leuke jehova-collega's, die ik altijd het hemd van het lijf vroeg over dit soort zaken, heeft boeiende gespreksstof opgeleverd).

Hugnyt

Hugnyt

15-01-2009 om 10:23

Het is geen mega probleem

en ik weet ook wel dat Jehova's kunnen praten, ik heb al meerdere malen met haar gesproken. Maar zou het gewoon lastig vinden om het uit te leggen aan mijn zoon, zeker omdat ik zelf niet goed snap waarom ze deze gebeurtenissen niet zo vieren. Ik had vroeger ook een vriendin die Jehova getuige was en ik vond het vooral heel zielig voor haar dat ze geen traktaties aan mocht nemen met verjaardagen en nooit op een kinderfeestje mocht komen. Ik voelde mezelf voor haar daar altijd heel rot over.

Oudste....

heeft ook jaren een heel dik vriendje gehad dat niet op verjaardagsfeestjes mocht komen. Hoe sneu ik dat ook vond, het werd al snel normaal. Wel heeft mijn oudste (deels ter compensatie denk ik) samen met een paar vriendjes jarenlang 'zomaar' logeerfeestjes georganiseerd in een of andere schoolvakantie waar betreffende vriendje dan wel mocht komen. Prima oplossing vond ik zelf!

Ingrid

Streng?

Ik heb me ooit eens laten uitleggen dat iemand op zijn verjaardag centraal staat en dat Jehova's dat niet willen, omdat je je dan als het ware boven God stelt. Maar of dat werkelijk de reden is weet ik niet zeker. Ik ken trouwens ook Jehova's die hun kinderen wel mee laten doen aan allerlei activiteiten en ook verjaardagen. Even vragen aan de moeder lijkt me inderdaad de beste oplossing.

Hugnyt

Ik zou het kind gewoon een uitnodiging geven/sturen, dan hoor je vanzelf wel of ze wel of niet mag komen. Een ander die uitgenodigd gaat worden kan misschien wel niet om een andere reden. Probeer niet te veel vooruit te denken en al helemaal niet vóór iemand anders te denken. Misschien vieren ze het zelf wel niet maar mag ze wel naar een feestje van een ander.

Jesse_1

Jesse_1

15-01-2009 om 21:41

Uit respect

zou ik niet alleen de uitnodiging sturen, maar juist ook de moeder even aanspreken bij het geven hiervan ("ik weet dat jullie zelf geen verjaardagen vieren, maar zoon wilde je dochter graag uitnodigen. Mag ze wel op de verjaardag van een ander komen, of dat ook niet?" oid)
Jesse

Overleg

Ik zou inderdaad even overleggen met de ouders.Mijn vriendinnen vroeger mochten NIET naar feestjes en partijen, maar misschien zijn er ook mensen die sommige regels wat laten vieren om wille van de kinderen.

Als het niet mag kan je dit naar je kind uitleggen en het scheelt voor beide kinderen een evt teleurstelling

Maylise

Maylise

16-01-2009 om 12:08

Ja, overleggen

Ik zou even overleggen met de ouder. Dat doe ik wel vaker als mijn kinderen een kind uitnodigen waarvan ik weet dat de ouders niet geheel enthousiast tegenover een uitnodiging zullen staan om wat voor reden dan ook.

Maylise

Irma

Irma

16-01-2009 om 16:52

Komt niet

Ik ben bang je ze echt niet komt. Mijn zoon heeft ook een vriendje die van de jehova is. Ik kan het heel goed vinden met zijn moeder maar verjaardagsfeestjes zijn echt uit den boze. Zelfs tractaties op school mogen eigelijk niet (kind neemt soms toch, en juf houdt hem niet tegen, natuurlijk). Maar nee, verjaardag, absoluut niet (en kerst, pasen, eigenlijk alles wat leuk is).

Uit ervaring

hoi

uit ervaring weet ik dat dit heel lastig is, ik ben zelf als jehova opgevoed en mocht idd nooit naar kinderfeestjes enzo, toen onze oudste geboren werd besloten we toleranter te zijn en haar wel gewoon te laten gaan enmee te laten doen aan kerst,pasen enzo
dit werd echter niet op prijs gesteld door de rest, de druk is erg groot vanuit de groep om vooral persies te doen wat de rest doet, wij zijn er uiteindelijk uit gestapt. overigs vieren ze geen verjaardagen omdat de bijbel daar geen waarde aanhecht, de bijbel vermeld de verjaardag van gods zoon niet en de 2 keren dat er over gesproken word is in negatieve zin, heeft dus niks te maken met het feit dat jezelf belaqngrijker zou vinden.

succes ermee

Prulletje

Prulletje

21-01-2009 om 10:59

Cositamama

Cositamama, ik vind het geweldig dat jij hierop reageert en uitleg geeft!
Ik heb een vraagje. Ik begrijp de achtergrond van het niet vieren van de verjaardag. Maar ik kan niet begrijpen waarom je dan ook niet mee mag doen met andermans feestjes. Ik ben zelf bijvoorbeeld absoluut niet religieus. Atheist zelfs. Maar als mijn kind op school Kerstmis wil vieren of wordt uitgenodigd voor een suikerfeest, dan mag mijn kind gewoon meevieren. Omdat zij dat leuk vindt! Dat het in mijn ogen onzinfeesten zijn is dan mijn probleem. Ik bedoel: Wat voor kwaad schuilt erin het meevieren van andermans feest?

Prulletje

Prulletje

Prulletje

21-01-2009 om 22:52

Pelle

Nou nee, dat vind ik niet. Het gaat erom dat je in een maatschappij woont waar veel kinderen verjaardagsfeestjes vieren. Dat je die zelf niet viert is prima. Maar ik vind het wel handig als je een beetje begrip hebt en openstaat voor andere meningen. Ik denk dat je dat voor je kind over moet hebben.
En in dit geval gaat het om een verjaardagsfeestje, niet eens om iets religieus.
Ik hoop dat Cositamama wil reageren!

Prulletje

Prulletje

hoi hoi

dat wil ze wel dus zal het proberen kort uit te leggen
het staat niet in de bijbel dat die feesten gevierd moet worden behalve over de herdenking van jezus dood en bruiloften word er niks genoemd en aangezien heel duidelijk wordt verkondigd dat het heidens is en dus zondig wordt er geen verjaardagen,pasen,kerst,carnaval, halloween of sinterklaas gevierd. schoolreisjes gaan de meeste wel gewoon mee en (school)kampen ligt aan de strengheid van de ouders ik mocht niet mee met schoolreis naar frankrijk(en ik was al 16). doe je anders dan de groep word je zonder pardon genegeerd of er uit gezet. dus die paar ouders die wel soepeler willen zijn durven dat vaak niet bang voor de gevolgen.
maar ben eigenlijk benieuwd hoe t nu afgelopen met dat feestje van hugnyt ,weet iemand dat??

groetjes

Hugnyt

Hugnyt

26-01-2009 om 19:45

Dank jullie

Hallo, allereerst allemaal bedankt voor de reacties. Ik heb het met de moeder besproken dat mijn zoontje haar dochter wil uitnodigen voor zijn verjaardagsfeestje en ze zei dat dat mocht. Ik was helemaal verbaasd, al heb ik dat niet laten blijken. Ging er eigenlijk min of meer vanuit dat het niet kon.
Nou het feestje moet nog komen, dus puntje bij paaltje weet ik het niet, maar ben blij het hier als vraag te hebben kunnen stellen.
Groet, Hugnyt

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.