Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
jessica

jessica

20-06-2010 om 01:29

Vertellen sinterklaas

Onze tweeling (augustus) 8 jaar,geloven nog heilig in de Sint. Volgend schooljaar gaan ze naar groep 5 en daar doen ze natuurlijk niet meer aan die sint viering. Aan de ene kant vind ik het ook nog we leuk als ze nog geloven,maar als de hele klas weet hoe het in elkaar steekt vind ik het ook wel zielig al ze het nog niet weten hoe het zit.
Ze hebben het er wel met andere kinderen over die wel weten hoe het zit en die zijn zo lief om nog hun mond erover dicht te houden.
Ik denk erover om het hun gewoon te vertellen hoe het zit. Hoe hebben jullie dat gedaan?.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Verteld

hoi Jessica
Ik heb het mijn dochter (8) afgelopen maart verteld omdat ze naar groep 6 gaat. In groep 5 gelooft hier de helft van de klas nog, mijn dochter geloofde ook nog heilig dus ik zag weinig reden om het te vertellen.

Maar nu naar groep 6 is het echt afgelopen.

Ik heb haar een dagje meegenomen naar een stad om samen te winkelen. dat vindt ze al heel erg leuk, een 1-op-1 moment. We zijn in een eetcafe gaan lunchen, mocht ze zelf bestellen enzo. Tijdens de lunch heb ik de geschiedenis verteld (bisschop van mira etc. zie wikipedia), en hoe het tot sinterklaas is gekomen. Haar reactie was ' o dan had dat jongetje in mijn klas toch gelijk'. Schijnt dat er kinderen waren geweest die al wat gezegd hadden maar die geloofde ze niet. Nu ik het zo vertelde geloofde ze wel dat Sinterklaas niet bestaat

Daarna zijn we verder gaan winkelen, de dag afgesloten met een kop warme chocolademelk in een chocoladewinkeltje en daar nog heel even het weer besproken.

Daarna heeft ze het er nauwelijks meer over gehad. Ze ziet het wel zitten om zelf ook kadootjes te kopen. Wel heel positief, ik had verwacht dat ze het heel moeilijk zou vinden want ze geloofde nog zo heilig!

Groetjes
Gruffalo

Lou

Lou

20-06-2010 om 11:46

Het geheim van acht

Ik heb het vorig jaar, toen mijn dochter acht was, verteld tijdens de zomervakantie. Ik noemde het het geheim van acht, dat was een tip van iemand op het forum hier. "Je bent nu acht, nu ga ik je het geheim van acht vertellen." Lekker rustig op de camping voor de tent, ver weg van alle sintstress. Dat ging uitstekend. Misschien voor jou ook een idee, aangezien ze in augustus acht worden?

mar

mar

20-06-2010 om 11:53

Wij dubben ook nog

hier een 9-jarige die in groep 5 zit. Ook zij gelooft nog, voor zover wij weten. Nu zitten groep 5 en 6 bij elkaar, dus wat dat betreft is er nog geen noodzaak om het te vertellen en krijgen ze ook nog gewoon het cadeau van de sint.
Maar, volgend jaar gaat ze naar een andere school en komt hoogstwaarschijnlijk in een combi 6, 7 en 8. Daar zullen ze allicht aan surprises doen, dus ook wij moeten nog een mooi moment zoeken. Er schijnt een verhaal te zijn, maar dat heb ik nog niet kunnen vinden....

Zwarte Piet

Zwarte Piet

20-06-2010 om 12:23

Vertellen!

En wel zo snel mogelijk. Toen ik klein was ben ik door iemand anders ingelicht over het feit dat Sinterklaas niet bestond en ik kan je vertellen: Ik voelde me knap bedonderd door mijn ouders, die me jarenlang hadden voorgelogen dat Sinterklaas bestond. Met mijn eigen kinderen heb ik me voorgenomen niet mee te doen aan verspreiding van leugens en heb er nooit geheimzinnig over gedaan of-ie nou wel of niet bestond.

Annet

Annet

20-06-2010 om 15:33

Mar, boek over het geheim van de sint

Het geheim van de Sint - Je zult eraan geloven
door: Greet de Bruijn en Don Croonenberg
uitg.: The Bitter End
ISBN: 90-809169-1-9
leeftijd: 8+
Prijs: EUR 8,35

Wij hebben dit ook gebruikt. Erg leuk verhaal, veel waargebeurde historie in verwerkt.
Het boek is niet meer te koop in de boekhandel maar wel rechtstreeks bij de auteurs.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-06-2010 om 00:31

Als er surprises gemaakt moeten worden

vind ik dat het tijd wordt om het te vertellen, hoewel ik me nu suf zit te denken of ik dat niet toch nog een jaar heb weten te rekken. Mijn dochters waren namelijk 9 toen ik vond dat het welletjes was. Als ze zelf een surprise moeten maken vind ik dat het tijd wordt om het geheim prijs te geven en daar moet je echt al een paar maanden voor Sinterklaas mee beginnen.
Als je het moeilijk vindt om ze uit de droom te helpen kun je ook kijken of ze er dit jaar niet zelf achter komen. Ik zou in ieder geval niet meer actief leven in het Sintverhaal blazen. Gewoon afwachten wat ze zelf zien en vragen. Als ze door de surprises, of door tv-beelden bijvoorbeeld, met erg directe vragen komen kun je daar eerlijk op antwoorden.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-06-2010 om 00:40

Zwarte piet

Wat naar dat jij het zo negatief hebt ervaren. Ik denk alleen dat jouw reactie niet voor ieder kind opgaat. Als je net zoveel werk maakt van het prijsgeven van het geheim als het in stand houden ervan denk ik dat een kind er geen trauma aan over hoeft te houden. Mijn oudste dochter reageerde vrij nuchter. Ze dacht stiekem al wel dat het inderdaad niet waar was. De jongste was de dag waarop ik het vertelde wel even boos. Dat heeft niet lang geduurd. Het had ook wel zijn leuke kanten om nu net als alle groten te weten hoe het zat. Ik liet ze meteen bij de eerstvolgende Sinterklaas zelf inkopen doen en dat was wel spannend.

reina

reina

21-06-2010 om 08:59

Zomer

Wij hebben het destijds beide kinderen verteld in de zomer (de jongste, toen 7, net voor een vakantie in Spanje, want hij bleef maar zeuren over Sinterklaas, hoewel we naar de Pyrenee├źn en niet naar Madrid gingen ) In de zomer speelt het hele sintgedoe niet, dus waren ze aan het idee gewend toen Sint in t land verscheen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

21-06-2010 om 09:57

Dochter van 7

gaat nu naar groep 5 en we hebben haar net verteld dat sinterklaas niet bestaat. Het merendeel van de klas geloofde al niet meer. Dochter wel, maar die zag toch al wel dat het verhaal niet helemaal klopte. Ik weet zeker dat ze in december er weer helemaal voor was gegaan, maar om dan als enige nog gelovig te zijn dat wilden we niet. Dochter vond het trouwens wel heel leuk om nu groot genoeg te zijn om de waarheid te weten en ze verheugd zich nu al erop om ook een paar kadootjes te kunnen kopen en die in de zak te kunnen doen.

Dendy

Surprises

afgelopen jaar in groep 5 deden ze bij mijn dochter in de klas ook aan surprises maar dat maakte voor mijn dochter niet uit. Die snapte best dat de sint het heel erg druk had met al die kleine kinderen, en dat zij de sint best konden helpen

ik zou het ook vervelend vinden als mijn dochter de enige in de klas was die nog geloofde. als ze er dan achter komt kan ik me voorstellen dat ze zich vervelend er over zou voelen.

Gruffalo

sandra75

sandra75

22-06-2010 om 10:10

Het grote geheim van negen

onze oudste zoon is nu tien en toen hij negen was hebben we hem begin november verteld over het grote geheim van negen. Het was ons al opgevallen dat hij steeds vaker nadacht over hoe Sinterklaas binnenkwam (hij had immers geen sleutel en alle ramen en deuren waren dicht, we hebben verwarming dus via de kachel kon het ook niet..) Man en ik hebben lang volgehouden dat dat het grote geheim van Sinterklaas was, dat wist alleen hij hoe hij binnenkwam. Omdat ze in groep 5 lootjes gingen trekken en hij dat toch wel een beetje raar vond hebben we hem het 'grote geheim van negen' verteld. Hij was supertrots dat hij het nu wel wist en zijn broertje nog niet (die is gelukkig nog maar zevenik vind die verwonderde snoetjes nog veel te leuk haha) We hebben oudste wel op het hart gedrukt dat hij het niet mag vertellen, ook niet als ze ruzie hebben ( jij bent een baby want jij gelooft nog in Sinterklaas...daar waren we een beetje bang voor maar tis nog steeds niet gebeurd

Lou

Lou

22-06-2010 om 20:02

Sandra

Net zoals bij ons dus, alleen was het hier het geheim van 8!

*bloempje

*bloempje

25-06-2010 om 14:04

Net verteld

Ik heb het net een maandje geleden verteld. Ze was echt beledigd dat we haar in de maling hadden genomen, maar ze vindt het nu ook superstoer dat zij het weet en haar broertje nog niet. Heb het expres nu verteld. Zo van: mama gaat jou een heeeel groot geheim verklappen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.