Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

magdalena

magdalena

20-09-2008 om 20:22

Vertrouwen in de scouting kwijt, maar dochter wil graag blijven, wat nu?

Mijn dochter van 8 zit sinds 3 jaar op scouting en vind dit erg leuk. De laatste tijd zijn er echter een aantal dingen voorgevallen waardoor ik mijn vertrouwen in de scouting ben kwijtgeraakt, buiten dat om doen ze geen leuke dingen meer zoals vroeger
De laatste jaar is de groep van 15 naar 8 meisjes gegaan en dat is ook niet voor niets. Ze doen steeds minder actieve dingen en er is een heel aantal keren vlak van te voren afgebeld (de laatste keer om half 10 de avond ervoor vanuit de kroeg?). Het ergste vind ik nog dat het zomerkamp een week van te voren is afgebeld omdat er een leiding ziek was. Gevolg: een hevig teleurgesteld kind. het ergste was nog dat ik vandaag op de website zag dat de andere 3 leidingen meegingen met het zomerkamp van de groep oudere meisjes (terwijl de groep van mijn dochter n.b. op het zelfde terrein, in dezelfde week zou kamperen??), stonden daar gezellig op de foto.. Waarom kon mijn kind dan niet mee??
Affijn, ik ben het helemaal zat en wil dat mijn dochter eraf gaat. 2 andere kinderen gaan nu ook naar een andere scouting en ik wil dat mijn dochter daar ook naar toe gaat, echter, dochter wil per se hier blijven.
Ik weet nu niet goed wat te doen, wie heeft er een goed advies?
p.s., vandaag zou er een gesprek met de leiding zijn, maar dat ging dus weer niet door....

mar

mar

20-09-2008 om 20:47

Tja

Vanuit mijn eigen ervaring als leiding sprekende....
- het geen leuke dingen meer doen, is dat jouw beleving of die van jouw dochter? het kan namelijk zijn dat de kinderen op een bepaald moment sommige dingen niet meer willen doen. Bij ons had ook de groep enige inspraak, al hadden wij wel een heel arsenaal aan scouting dingen waar niemand onderuit kwam ;-).
Het kan ook zijn dat de leiding sommige dingen niet leuk vindt of de vaardigheden niet heeft om het uit te voeren/begeleiden. Als het om de basale scoutingdingen gaat heb je een goed punt om het eens met de leiding te bespreken (of het bestuur eens te peilen)

- afbellen van een bijeenkomst. Bij ons gebeurde dat nooit, maar wij hadden ook genoeg leiding. Als er leiding ziek was of niet kon, ging een opkomst altijd door. Minimum was wel 2 man. Tenzij er een goede reden voor is, vind ik het afbellen niet kunnen. Dit is iets om met de leiding te bespreken en duidelijk te maken dat kinderen zich op een opkomst verheugen. Of de leiding in de kroeg zit of niet is niet ter zake. Scouting is én vrijwilligerswerk én in de vrije tijd, dus wat ze er naast doen is niet jouw zaak. (klinkt misschien bot, maar niet zo bedoelt)

- Afbellen zomerkamp. Tja, ook bij ons zou dat niet snel gebeurd zijn. Genoeg leiding en anders altijd wel de mogelijkheid om hulpleiding ergens vandaan te halen. Maar... als er zieken zijn en er is geen vervanging, dan is er een probleem. Op kamp met te weinig leiding is risicovol en heel zwaar voor leiding. ik kan mij dus voorstellen dat hoe jammer het ook voor de kinderen is, het kamp is afgeblazen. Dat de overige leiding met een ander kamp meeging is hun goed recht, vind ik. Daar maakten ze deel uit van een groep leiding, waar hoogstwaarschijnlijjk iemand anders de hoofdleiding had. Dat is heel wat anders dan zelf een kamp moeten leiden.
Verder is er over het algemeen wel wat regelgeving bij scouting. Bv dat de leiding een kampcursus heeft gedaan. Welke regels er nu gelden weet ik niet exact, maar ook daar kan een knelpunt zitten.

al met al vind ik je twijfel wel terecht. Ik zou dus zeker het gesprek met de leiding aangaan. Niet gelijk aanvallend (ga uit van hun goede bedoelingen tot het tegendeel blijkt). Krijg je niet het idee dat het helpt, ga dan eens naar het bestuur.

magdalena

magdalena

20-09-2008 om 22:37

Lastig

het vanuit de kroeg afbellen was de avond laat voor de opkomst van de volgende ochtend. Dat is toch vreemd? Het gaat niet omdat mensen in de kroeg zitten maar de manier waarop er afgebeld wordt. Kind weer teleurgsteld dat de scouting alweer niet doorging
MIjn dochtertje vind video kijken en naar het zwembad wel leuk maar er worden bijna geen scouting dingen meer gedaan. Dat is het probleem voor mij.
Ik heb al op website gekeken of er ergens staat wie/wat het bestuur is maar dat heb ik dus niet kunnen bespeuren.
Het dilemma voor mij is vooral dat mijn dochtertje heel graag wil blijven maar dat ik er meer dan genoeg van heb, en ja, wat doe je dan?

ma

ma

20-09-2008 om 23:09

Waarom blijven?

Waarom wil je dochter blijven? Wat vindt ze er zo leuk? Zitten haar vriendinnetjes nog op deze scouting? Zijn er al vriendinnen over naar de andere scouting? Ik zou haar toch gewoon een paar keer op proef naar de andere scouting sturen. Dan kan ze vergelijken. Misschien wil ze daarna wel over.

Groetjes,

Ma

Anja

Anja

27-01-2014 om 15:34

Waarom steek je zelf geen handje toe?

Er gaat in jouw ogen veel mis. Maar wat kun jij doen om er voor te zorgen dat er dingen beter gaan?
Klagen wat er niet goed gaat is makkelijk. Maar je kunt onderdeel zijn van het probleem of onderdeel van de oplossing...

Angela67

Angela67

27-01-2014 om 15:36

oude posting (OT)

hoi Anja,
de posting waarop je reageert dateert van 2008. Niet dat discussies niet interessant kunnen zijn na die tijd maar of de oorspronkelijke poster nog actief is is misschien de vraag.
gr Angela

kampleidster

kampleidster

27-01-2014 om 15:44

ergste?

"Het ergste vind ik nog dat het zomerkamp een week van te voren is afgebeld omdat er een leiding ziek was"

Ik snap dat je er van baalt (zou ik ook doen), maar had je dan gewild dat ze met te weinig leiding op kamp gingen? Of dat er een wildvreemde bijgehaald zou worden waar jij je kind aan ging meegeven? Als het leidingteam al klein is, dan kan 1 zieke inderdaad roet in het eten gooien. Het is niet niets hoor, om een groep kinderen een week op kamp mee te nemen. Dat is alleen verantwoord als je een team hebt met genoeg kwaliteiten in huis. Een kamp afblazen kan dan een verstandige keuze zijn. Wij hebben dat ooit ook eens moeten doen. Iets langer van te voren, dat gelukkig wel.

Maar goed, er speelt meer, dus ik kan je twijfel wel voorstellen. Maar je dochter wil graag blijven, dus ik zou het zelf voorlopig nog even aankijken. Het is haar hobby, niet die van jou. Ik zou proberen je eigen frustraties aan de kant te zetten. Maar waar de grens ligt, kun jij uiteindelijk alleen maar zelf bepalen.

Anja

Anja

27-01-2014 om 18:56

Angela67

Hoe kan dat nu weer?

Angela67

Angela67

27-01-2014 om 19:24

alles wat je ziet...

is aan te klikken en je kunt er een reactie op plaatsen, vroeger kon dat niet met archief nu wel.
gr Angela

Dalarna

Dalarna

27-01-2014 om 19:53

nounou kampleidster

Als een heel kamp moet worden afgezegd omdat 1 leidster ziek is is er ergens iets verkeerd geregeld, ook daar kan een leidster ziek worden dus ze hadden te weinig mankracht ingeroosterd. Als je dan ook nog hoort dat het andere kamp op hetzelfde terrein gewoon doorging vraag je je af waarom 3 leidsters niet genoeg zijn op 8 kinderen?

Juno

Juno

27-01-2014 om 21:10

Dames!

Dit kamp was bijna ZES jaar geleden! Dit speelt toch niet meer? Die leiding is vast niet meer als vrijwilliger aanwezig, kind van Magdalena is 14 en als ze nog op scouting zit is het bij een andere afdeling. Adem in, adem uit.

Dalarna

Dalarna

28-01-2014 om 08:31

Gaat het niet om

Ik reageer gewoon op kampleidster die het blijkbaar normaal vindt dat een heel kamp niet door gaat door 1 zieke. Dan heb je het niet goed geregeld en dat is mijn punt.

kampleidster

kampleidster

28-01-2014 om 09:55

Dalarna

Dalarna, een scouting-groep draait volledig op vrijwilligers, vaak jonge mensen. Voor veel clubs is het enorm moeilijk om hun leidingteam goed gevuld te krijgen - en te houden. De zaterdagmiddagen zijn de eerste prioriteit, dat lukt vaak nog wel, al dan niet met incidentele hulp. Voor een week kamp moet je als team gewoonweg meer in huis hebben. Als die 16-jarige hulpleiding ziek is bij kamp: daar valt vaak nog wel een oplossing voor te vinden. Is het echter de teamleider (en bijvoorbeeld de enige met een rijbewijs en/of kampervaring), dan valt de stabiele basis weg. En heb je soms weinig keuze als scoutinggroep. Natuurlijk, het zou mooi zijn als er meer speling is, maar dan kun je een aanzienlijk deel van de scoutinggroepen (en andere vrijwilligersclubs) direct opheffen.
By the way: ooit werd ik als 16-jarige leiding. Vlak voor het kamp viel onze teamleider weg. We bleven met drie 16-jarigen over. En lieten het zomerkamp doorgaan, met 30 kinderen, en 2 moeders voor de boodschappen en het koken. En de ouders, die gaven hun kinderen mee. Toen vond ik dat volstrekt normaal. Nu ik zelf kinderen heb (ook bij scouting) sta ik daar heel anders in. Mijn kind zou in een dergelijke situatie niet meegaan op kamp. Sterker nog: ik zou er volledig vanuit gaan dat het bestuur het kamp zou aflasten.
Of samenvoegen met een andere groep op zo'n moment verstandig is (zoals jij suggereert) weet ik niet. Dat hangt van zoveel dingen af. Wat voorop moet staan is dat er ervaren leiding moet zijn, die de kinderen kennen, en waar je als ouder je kind met een gerust hart aan mee kan geven.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden