Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

mosie

mosie

20-08-2010 om 21:25

Voor het eerst op kamp (groep 8)

Onze zoon gaat volgende maand voor het eerst op kamp.
We zullen ongetwijfeld wel een brief krijgen van hoe en wat etc.......maar heeft iemand misschien tips voor mij, oftewel voor onze zoon?
Er gaan zo'n 42 kinderen en 4 volwassenen mee.
Vind ik persoonlijk nogal weinig.
Hoe gaat zo iets eraan toe/
Het is voor ons echt de 1e keer, dus misschien is het een beetje een rare vraag, maar alle tips, ervaringen etc. zijn welkom.
Bedankt
mosie

Velen met hem

Ik denk dat veel kinderen in groep 8 op kamp gaan. Dat gingen wij vroeger ook, 6e klas. Vaak als afsluiting van de basisschool.
Ik heb niet echt tips. Je zult wel een lijstje krijgen van school wat hij bij zich moet hebben. Eventuele persoonlijke spullen ( medicijnen, reservebril...)weet je natuurlijk zelf.
Lekker uitzwaaien en veel plezier wensen en lossssslaten. Mijn zoon gaat ook dit jaar voor het eerst op kamp (ook groep 8)Leuk hoor! Ik vind een begeleiding van 1 op 10 niet weinig. Althans, niet voor 11/12 jarigen.

Bastet

Bastet

21-08-2010 om 07:55

Lossssslaten

Je krijgt vanzelf een brief met uitgebreide info en een paklijst.De vier mensen die meegaan,kennen alle kinderen heel goed.Even slikken,uitzwaaien,uitzitten,ze zijn zo weer thuis.Dan is hij vies,bekaf,en wil bijslapen..)
Groetjes,Bastet

liora

liora

21-08-2010 om 11:54

Verbaasd

Hoi,

Ben verbaasd dat hij nu pas voor het eerst op kamp gaat...op de school van mijn zoon gaan ze in groep 4 voor het eerst en dan elk jaar.

Maar goed, hij zal zich toch wel redden als 11-jarige?

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

janneke2421

janneke2421

21-08-2010 om 12:13

Pelle

Hallo Pelle;

Nou, mijn dochter (gaat over 2 weken naar groep 8; zuiden des lands) heeft in groep 6 en groep 7 kamp gehad; en niet met sport. In groep 8 heeft ze weer kamp.

Ik weet wel, dat inderdaad veel scholen pas kamp hebben in groep 8, maar dat is dus niet per definitie zo.

P.S.: Is bij jullie de school weer begonnen en is de uitslag van de entreetoets nu inmiddels binnen?

Groetjes van janneke2421

liora

liora

21-08-2010 om 12:17

En afgezien van school zijn er toch nog veel andere clubjes waarmee je op kamp gaat?

Maar hoed, feit is dat hier een vraag ligt van iemand wiens kind voor het eerst op kamp gaat, ook al lijkt me de leeftijd dus zo hoog dat ik de zorgen niet helemaal snap.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Maxime.M

Maxime.M

21-08-2010 om 12:40

Hier ook maar een kamp

Hoi,

Op onze basisschool is ook maar een kamp hoor, alleen met groep 8 en wat mij betreft is dat prima. Ik weet zeker dat mijn kinderen dat vanaf groep 4 al helemaal niet leuk hadden gevonden.
Verder was hier ook de mogelijkheid om met sport een keer op kamp te gaan maar ivm bedplasproblemen wilde mijn kind niet (en dat snap ik) kamp groep 8 was niet onderuit te komen en natuurlijk ook een leuk iets om niet te missen, dus met duidelijke afspraken met de meesters en juffen is mijn kind er droog doorheen gekomen (toeval, want is meestal nat)

Maxime

margje van dijk

margje van dijk

21-08-2010 om 14:16

Kampveteraan

Hoeveel kampen onze kinderen al niet gehad hebben, ik ben de tel kwijt geraakt. Toch zijn ze "nog maar" 12, 11 en 8. Hier bij ons op school 3 kampen: groep 6, 7, en 8. Dan op scouting al vanaf 6 jaar elk jaar een hele week op kamp en ook nog allerlei weekend-kampen. Dan van de hockey ook nog weekend-kampen. Kortom, ik heb hier alles al wel eens gezien.

De meeste voor de hand liggende tips zijn door anderen ook al gegeven, maar ik doe het ook nog maar eens:
- met 11 jaar op kamp is helemaal niet eng, is de gewoonste zaak van de wereld, dus vertrouw er maar op dat je kind en de leiding dat echt kunnen handelen;
- waarschijnlijk maak jij je meer zorgen dan je kind; ga in ieder geval je eigen zorgen niet overdragen op je kind, dat scheelt al een slok op een borrel;
- ga niet bespreken hoe om te gaan met evt heimwee of zo: gewoon laten gaan en gewoon wachten tot-ie weer terug komt. Geen mobieltjes mee, niet bellen, geen foto's meegeven, al dat soort dingen niet. Hoe minder aandacht je hieraan besteedt, hoe beter.
- accepteer dat dit een week is voor je kind, en niet voor jou. Daar hoort ook bij dat hij de dingen op zijn manier doet. Hij komt dus waarschijnlijk lekker zwart thuis, en alle schone (onder)broeken zitten nog in zijn tas als hij terugkomt. Maar ach, zo gaat het. Dit is een fact of camplife. Zet hem onder de douche als hij thuis komt en dan praten we er verder niet meer over ;-)
- geniet er zelf ook van: de dynamiek in je eigen gezin is heel anders als er een kind niet bij is. Maak hier juist iets leuks van, ga ook eens iets aparts doen met evt. andere kinderen. Die komen waarschijnlijk ook op een andere manier los, als hun broer er even niet is.

Succes!
Margje

Vic

Vic

21-08-2010 om 20:36

Wat een flauwe reacties

Als mijn dochter voor het eerst op kamp gaat is ze al 12. Ze doen dat hier in groep 8 nl ergens in mei. Ze zit niet op sport of scouting en heeft ook geen behoefte aan zeil- of paardenkamp. In de vakantie heeft ze wel een nachtje gekampeerd met twee vriendinnen (ouders stonden een stukje verderop in een camper).
Ik ga er vanuit dat het helemaal goed gaat komen volgend jaar. Hoop wel dat ik tijdig de paklijst krijg, want wij hebben geen luchtbed of slaapzak dus die moet ik dan ergens lenen.

Bastet

Bastet

22-08-2010 om 09:02

Vic

Meestal is een slaapzak voldoende,vaak voor weinig te krijgen bij Bristol ofzo,mocht het lenen niet lukken!Of bij mij,als je in de buurt woont..:)
Groetjes,bastet

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-08-2010 om 11:50

Mosie

Hoe zo'n kamp eraan toe gaat:
Waarschijnlijk gaan ze naar een kampeerboerderij oid. Slapen zal in slaapzalen gebeuren, het verschilt per gebouw hoeveel kinderen op een zaal slapen (kunnen er vier zijn maar ook twintig).
Eten is meestal aan lange tafels in een centrale ruimte of buiten. Vermoedelijk krijgen de kinderen zelf een rol in het dekken van tafels, afruimen, afwassen etc. Wellicht ook bij het koken, dat zal denk ik wel als er vier man begeleiding is.
Ze gaan vast een paar grote (bos)spelen doen, een bonte avond (zelf optreden voor elkaar, disco, chips), een speurtocht, naar het zwembad en misschien een keer een uurtje rondstruinen door dorp/stad om het kampzakgeld uit te geven (terwijl begeleiding met koffie en appeltaart op een centraal gelegen terras zit).
Tussendoor zullen er rustmomenten zijn waarin kinderen even kunnen doen waar ze zelf zin in hebben: spelletjes, lezen, beetje kletsen op de slaapzalen.
Bedtijd zal later zijn dan thuis - en na bedtijd wordt het vaak erg gezellig op de slaapzalen (wie durft er naar de meisjes-slaapzaal?).
Voor heimwee hebben de meeste kinderen echt geen tijd, en bovendien vinden ze het meestal véél te leuk. Ze kennen elkaar natuurlijk ook al 8 jaar, dus voor de meesten voelt het erg vertrouwd.
O ja, natuurlijk is er een keer een nachtspel (dierengeluidenspel, smokkelspel) of nachtwandeling. Lekker met z'n allen gillen en met zaklampen schijnen, grote pret.

Heimwee

Oei, ik zie me nog zitten op mijn eigen kamp; we hadden macaroni gegeten, wat ik helemaal niet lustte (nu nog niet!) en ik voelde me doodongelukkig. Belde naar huis met de smoes van buikpijn en mijn ouders kwamen me ophalen. We waren er pas een paar uur. Even na het eten zat ik met een paar meisjes in onze caravan en werd het gezellig, maar toen waren de ouders al onderweg...durfde ze natuurlij niet meer terug te sturen ;-)

mosie

mosie

22-08-2010 om 14:51

Ijsvogeltje

Bedankt voor je uitleg, ik wilde idd een beetje weten hoe het eraan toe gaat.

Bij ons op school gaat alleen groep 8 op kamp, en verder is mijn kind nog nooit op kamp geweest met zijn sport, dus idd vind ik het best een beetje lastig.
Ik moet het loslaten en ervan uit gaan dat alles goed gaat en dat hij een veel te leuke tijd heeft om heimwee of iets anders te krijgen.

Thanks again
Mosie

mosie

mosie

22-08-2010 om 14:53

Oh, nog even

een gsm mee, mag zeker niet?
en een eigen zaklampje?

Misschien ben ik een beetje te voorbarig, want de lijst hebben we nog niet gekregen waarin staat wat ze wel en niet mee mogen nemen.

Mosie

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-08-2010 om 15:34

Mosie

Bij de kampen van mijn kinderen, zijn telefoons niet toegestaan. Zaklamp wel hoor, zal waarschijnlijk wel op de paklijst staan.
Ik denk dat voor veel kinderen het de eerste keer op kamp zal zijn hoor. Niet iedereen gaat immers met een sportclub op kamp, en ook zit natuurlijk niet iedereen op Scouting. En weet je, aan het begin van een kamp is iedereen een beetje onwennig, maar dat is heel snel over. De kinderen zijn zó gewend aan het 'kamp-leven'.
Beste herinneringen van mijn oudste aan het groep 8-kamp: pokeren. Met een heel clubje zijn ze daar op de eerste dag mee begonnen, en hebben dat vervolgens ieder vrij moment gedaan. Ze stonden er geloof ik zelfs speciaal om 6 uur voor op, ha ha,

Nely

Nely

22-08-2010 om 20:16

Nog geen ervaring hier

met schoolkamp omdat ze dat hier pas in groep 8 doen en daar gaat mijn zoon over 2 weken pas heen.

Maar op de website van onze school staan altijd foto's van het kamp als de leerlingen weer terug zijn, dat is wellicht bij meerdere scholen zo. Dan krijg je alvast een indruk wat er zoal gedaan wordt tijdens die dagen kamp, dat zijn er hier 3. En het zijn activiteiten zoals ijsvogeltje beschrijft dus sport en spel, corvée en een bonte avond.

Fraz

Fraz

22-08-2010 om 21:32

Ook wel grappig

hier gaan groep 6,7 en 8 samen op kamp en zijn ze verplicht een knuffel mee te nemen (zodat iedereen er een heeft en men daar niet gepest mee wordt of niet mee durft te nemen). Verder gaan hier ook altijd de fietsen mee (in een vrachtwagen) en hebben ze dus 1 dag een fietsexcursie, verder een sportdag, speurtocht en een pyamaparade.

Ook veteranen

Ik ben een beetje verbaasd dat er nog zoveel kinderen nooit op kamp zijn geweest....Hier in onze omgeving valt er niet aan te ontkomen...Alle verenigingen gaan op kamp.De voetbalclub, de zwemclub, de gymverenging, de muziekvereniging, de speeltuin, de handbalverenigig, de tennisclub etc. etc.
En omdat bijna alle kinderen wel lid zijn van de een of andere club ken ik eigenlijk geen kind dat nog nooit op kamp is geweest. Oudste ging al toen ze 4 was (met de judo) wel hier ter plaatse...dus dicht bij huis. En eigenlijk gaan ze nog elk jaar, soms 1 keer soms 2 keer. Het is zelfs zo dat ik paal en perk heb moeten stellen aan de 'kampen', hier is de regel, niet meer dan 2 kampen per jaar. Anders kies je maar.(dat is inclusief school, maar die gaan alleen in groep 4 en 8). Oudste is dit jaar nog geweest met muziek en jongste met de speeltuin en school. Jongste kon ook met gym nog mee...maar dat hebben we dus over laten gaan.
Misschien heeft het met onze omgeving te maken (oosten ven het land) dat ze hier zo vaak op kamp gaan? Ze gaan meestal lopend of op de fiets...dus dichtbij...?
Kamp is leuk...een avontuur, gewoon rustig blijven en je angsten niet over brengen...dat is het beste.
groeten albana

Nely

Nely

23-08-2010 om 20:10

Wel op scouting gezeten

maar onze zoon is nooit mee gegaan op kampen die langer dan 1 nacht duurden terwijl die wel werden georganiseerd.

Schoolkamp heeft hij volgend jaar dus dan voor de eerste keer 3 dagen/2 nachten van huis weg.

mosie

mosie

25-08-2010 om 21:22

Gevraagd om te helpen met eten koken

Ik twijfel of ik dat moet doen. Niet omdat ik niet wil, maar omdat het voor zoon dus de 1e keer is dat hij op kamp gaat en dan echt zonder mij en zijn vader is.
Ik ben bang dat als hij weet dat ik er op 1 van de avonden bent om te helpen koken, dat het voor hem alleen maar moeilijk wordt om mij weer weg te zien rijden.
Ikzelf zou niets liever willen om te helpen zodat ik kan zien waar hij slaapt etc......maar ik denk toch dat het beter is van niet!

Wat vinden jullie?
Mosie

Jessica de Vries

Jessica de Vries

26-08-2010 om 08:00

Mosie

Spannend hoor zo'n eerste kamp. Mijn zoon (groep 7) gaat over drie weken ook voor het eerst. Niet alle kinderen hebben op die leeftijd al ervaring met op kamp gaan. Mijn zoon zit verder niet op clubjes en het is ook echt de eerste keer dat hij op die manier op stap gaat. Echte tips heb ik niet voor je omdat het voor ons ook de eerste keer is maar ik lees met interesse mee. Enne... ik vind het ook heel spannend ;-)Ik wens jullie zoon een heel leuk schoolkamp!

Hanne.

Hanne.

26-08-2010 om 08:29

Kan je kiezen

Kan je kiezen welke avond je gaat. Dan zou je er bv voor kunnen kiezen om de 1e avond (alle ouders gaan weg, jij alleen wat later) of de laatste avond (iedereen wordt weer opgehaald) te gaan.

Puck

Puck

26-08-2010 om 09:11

Mosie

Volgens mij is het voor jou nog spannender dan voor je kind ;-)
Mijn ervaring (onze school gaat al vanaf groep 3 op kamp) is dat het overgrote deel van de kinderen het leuk vind als paps of mams ergens mee komt helpen en in het algemeen zijn er ook geen problemen als de ouder dan weer weggaat. Heb je redenen om te denken dat je zoon het moeilijk vind als je weer weg gaat? Heeft hij bij logeerpartijtjes ook problemen? En overleg anders gewoon met je zoon of hij het leuk vindt als je komt helpen. Ik heb nu niet meer het hele draadje teruggelezen, maar ik mis een beetje de inbreng van je zoon zelf, wat vindt HIJ nu van het kamp? Ziet hij er tegen op of vindt hij het gewoon spannend.

Ook hier een dochter voor het eerst op kamp

en zij is ook al 11 jaar. Met paardrijden en de BSO had ze ook al wel op kamp gekund, maar daar had ze toen zelf helemaal geen zin in. Veel van de kinderen die dan meegaan kende ze niet eens. Nu wel, deze kinderen zitten inderdaad al 8 jaar bij elkaar in de klas, en ze heeft er enorm veel zin in. Mobieltjes mogen hier wel mee, maar mogen alleen 's avonds aan. Maar goed, mijn dochter heeft nog geen mobiel, die krijgt ze op haar 12e verjaardag. Ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt, ook geen moment aan getwijfeld eigenlijk.

mosie

mosie

26-08-2010 om 11:19

Ik denk dat ik er meer

moeite mee heb dan hij.
Hij vindt het wel spannend, maar heeft er ook zin in.
Ik moet hem loslaten, en ik denk dat het voor hem een stuk prettiger is als ik er niet ben.
Ik help al veel op school, al vanaf groep 1, dus aan de andere kant is dit ook wel weer een leuke 'afsluiter'wat hulp betreft.
Bedankt voor jullie input.
Mosie

PS; sorry voor het nieuwe draadje onderaan, maar ik wist niet of iemand nog naar dit draadje zou kijken, vandaar!

Puck

Puck

26-08-2010 om 14:32

Mosie

Je vult zoveel in voor je kind: "ik denk dat het voor hem makkelijker is als" "Zou het niet beter voor hem zijn als". Je kind zit in groep 8, die kan heel goed zelf denken. Vraag dus gewoon aan hem of hij het prettig vindt als je komt helpen. Laat los..... volgend jaar gaat hij naar het VO, dan kun je nog veel minder voor hem bepalen en daar kan je beter nu maar aan wennen. Als je zoon het wel spannend vind maar er wel zin in heeft dan maak jij je nu echt zorgen om niets.

mosie

mosie

26-08-2010 om 14:38

Puck

Ik kan alleen maar zeggen dat je gelijk hebt!
Ik ga het vandaag aan hem vragen!
Thnx
Mosie

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.