Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Rowan

Rowan

25-01-2010 om 11:44

Voorlichting en woordgebruik

Hallo,

Mijn dochter is bijna 6. Ik heb laatst het boek. "Ik vind jou Lief" van Sanderijn van der Doef gekocht. Een heel leuk boek over liefde, vriendschap, vrijen en bevruchting. Het is een soort boek om te gebruiken bij de sexuele voorlichting. In het boek wordt in het hoofdstuk vrijen gesproken over de "penis" en de "vagina". Zelf zou ik nog andere bewoordingen gebruiken zoals piemel en plasser, en het misschien wat anders uitleggen dan in het boek. Ik sluit echter niet uit dat ik over niet al te lange tijd toch ook moet vertellen wat de woorden penis en vagina betekenen.
Mijn man schrok daar erg van. Hij vond het boek sowieso allemaal onzin en zag niet het nut van voorlichting in op deze leeftijd. Hij vond zelfs dat onze dochter de woonden vagina en penis niet voor haar 12e (!) hoorde te kennen.
Ik vind dat grote onzin. Toevallig vraagt mij dochter nog niet waar de baby's vandaan komen, zodat ik haar daarover nog niet teveel vertel. Maar als ze het echt vraagt, ga ik haar gewoon vertellen hoe het zit.
De woorden penis, vagina en misschien later ook kut en lul, ga ik haar ook uitleggen.
Wat is jullie mening hierover?

Rowan

Vic

Vic

25-01-2010 om 12:12

Toch niets schunnigs aan?

Woorden als k*t en l*l wil ik hier in huis niet horen (van de kinderen), maar wat is er mis met vagina en penis? Mijn dochter van 5 weet wel hoe haar plasser officieel heet; die komt toch ook voorbij bij het benoemen van alle lichaamsdelen?

rowan

rowan

25-01-2010 om 13:58

Lichaamsdeel

Precies mijn woorden. Het zijn toch gewoon lichaamsdelen en dat zijn nu eenmaal de officiele termen voor die lichaamsdelen.
Ik kan best weleens boos op mijn man worden, omdat hij zo conservatief is. Ik denk dat het komt omdat hij heel ouderwets is opgevoed. Bij hem thuis werd er nooit over sex en vrijen gesproken. Hij is ook niet voorgelicht, behalve dan door zijn broers.
K*t en L*l mag hier straks ook niet zomaar gezegd worden, maar ik wil de kinderen wel duidelijk maken wat die woorden betekenen. Op die manier hoop ik dat ze die woorden niet zomaar in de mond zullen nemen.
Rowan

Kadonaj

Kadonaj

26-01-2010 om 09:45

Wij noemen het altijd een vagina

want zo heet dat ding toch ook? Piemel noemen we piemel...klaar.

als ik hoor hoe andere mensen krampachtig een andere naam aan het verzinnen zijn... want waarom is het bij een meisje een plasser en bij een jongen dan ineens een piemel, die plast daar toch ook mee?

Of benamingen als tuttie, poes, yoni etc...ik vind het allemaal grote onzin...

Wij ook

Mijn dochter noemt het bij haarzelf nog wel eens plassen maar wij zeggen ook gewoon vagina, dus ze weet wat het betekent. Penis gebruiken we eigenlijk niet, maar ik geloof wel dat de oudste 2 het woord en de betekenis kennen. K*t en l*l zijn scheldwoorden, voor de kinderen toch zeker, dus die willen we ook niet horen.
Overigens kunnen die vragen over sex op hele handige momenten komen. Niet dus.... Zoonlief vroeg dit weekend (eindelijk, hij is 7 en ik heb het hem vaker uitgelegd maar hij heeft gewoon nooit geluisterd) in een bomvolle trein van Schiphol naar Rotterdam: "mama, wat is sex nou eigenlijk?" Leuk....

Mathilde

Mathilde

28-01-2010 om 11:30

Leuk boek

Hier is het boek 'Ik vind jou lief' erg populair bij zoon (bijna 4) en dochter (6). Ik heb het volgens mij een jaar geleden gekocht na een tip op OOL en ze vragen nog regelmatig of ik het voorlees. In het boek gebruiken ze inderdaad de termen penis en vagina, maar het leuke is dat ze er ook bijschrijven dat je vader of moeder andere woorden kunnen gebruiken (en dat vullen de kinderen dan in). Schuttingtaal leren ze op school wel, daar hoef ik niet aan mee te doen.
Verder vind ik deze leeftijd juist wel makkelijk voor sexuele voorlichting, omdat ze zelf nog vrijwel nergens schaamte over voelen en dus alles durven te vragen wat bij hen opkomt. Ik moet er niet aan denken om met een puber van 14-16 ineens een officieel gesprek aan de keukentafel te moeten voeren over dit onderwerp :-). Dat ik het af en toe toch wel een tikje verlegen word van hun vragen, tja dat is dan maar zo. Dusse, als jouw man er nu moeite mee heeft, vraag hem dan of hij ze dan uitgebreid gaat voorlichten als ze 12-13 of zo zijn :-). Ik denk het niet!
Mathilde

ayla

ayla

29-01-2010 om 08:37

Hier gisteren

midden in de macdonalds, mama hoe komen babies nou in de buik,en me nou niet voor de gek houden he mama ik wil het echt weten. Ik geloof dat ik enigzins een kleur kreeg. Ik heb iets gemurmeld over een beetje van papa en een beetje van mama en dat wordt een baby en die gaat groeien. Ik kreeg gewoon in een overvolle mac de woorden penis en vagina mijn mond niet uit :-)

Het

Ik heb het boek ook in huis; oudste zei van de week: 'als je een baby wil, dan krijg je die gewoon.". Euh nee, zei ik al.

Op zich vind ik het hele hoe-noem-je-de-piemel niet zo spannend, maar ik vind het - wellicht mijn eigen schaamte - dat hij nog zo jong is om te vertellen dat papa zijn piemel in mama d'r vagina heeft gedaan en dat hij en zijn broer zo zijn gemaakt.

Dat stukje, "het" dus, durf ik nog niet te vertellen.

Iemand dit al wel gedaan?

Linda

Mathilde

Mathilde

29-01-2010 om 10:52

Dat heb ik hier wel verteld, want oudste (toen 4 denk ik) wilde dat per se weten: maar HOE komt dat zaadje dan bij de mamma in de buik, door de mond of je navel? Ow, door het babygaatje, oké en HOE komt het dan precies IN dat babygaatje en waar heeft pappa die zaadjes dan? Met zo'n kruisverhoor moet je wel :-). Ze vond 'het' heeeeeeel raar, en toen kon ik haar geruststellen met de mededeling dat dit een speciaal spelletje is voor grote mensen en dat die het meestal heel leuk vinden, maar dat het nog niks is voor kinderen. 'O ja, net zoals zoenen, dat is ook zo vies'. Haha.
Trouwens, het boek sleept je er wel doorheen :-).
Mathilde

ayla

ayla

29-01-2010 om 11:32

Haha ja linda

dat 'het ' beschrijven ben ik nog niet aan toe, gelukkig ging dochter redelijk akkoord met het een beetje van mama en een beetje van papa. Maar toen, hoe komt die baby dan eruit. ik verteld dat die door het plasgaatje komt (ik weet het anatomisch niet helemaal correct), mama niet plagen zei ze toen, dat kan toch niet. Ik maar uitgelegd dat dat gaatje groter wordt als een baby geboren moet worden en dat het daarna vanzelf weer kleiner wordt. Ze zat me stomverbaasd aan te kijken.

Vic

Vic

29-01-2010 om 12:34

Erg

Ik weet nog wel dat mijn oudste vijf jaar geleden die vraag stelde, hoe dat zaadje nou in de buik van mama kwam. Het is heel erg, maar ik heb het dus niet verteld en gezegd dat ze dat maar aan papa moest vragen. Toen ging ze er ook niet op door. Toen oudste onlangs een nieuw zusje kreeg heb ik tussen neus en lippen door gevraagd of ze inmiddels wist hoe baby's verwekt worden. Haar antwoord was 'ja allang, en daar wil ik het helemaal niet over hebben'.

Carmen

Carmen

29-01-2010 om 18:50

Maar ayla.

Waarom? Waarom in vredesnaam vertellen dat de baby door het plasgaatje komt? Wat schiet je daar nou mee op? Is het echt zo moeilijk om te vertellen dat er naast het plasgaatje een babygaatje is? Zeker als je kind zelf al aangeeft dat ze je niet gelooft.

Carmen.

Piemel - vagina?

Mijn zoontje is 2,5 jaar oud en hij is zich er al een tijd lang erg van bewust dat hij een piemel heeft, wij noemen dat ook een "piemel" en hij zelf ook. Ik vind dat een prima woord voor kinderen. Penis vind ik een raar woord voor (kleine) kinderen.
Hij is er ook al een tijd mee bezig dat ik (zijn moeder) geen piemel heb. Met Freud in gedachten, wil ik hem niet aanleren dat ik (en alle andere vrouwen) "niets" , of alleen maar "geen piemel" heb. (Om twee redenen: ik wil niet dat hij bang zou worden dat hij zijn piemel zou kunnen verliezen, en ik vind het idee dat vrouwen "niets" hebben schadelijk.) Ik wil hem uitleggen dat ik (en alle vrouwen) geen piemel heb maar wat anders. Maar nou vind ik het zo vreemd dat er geen vrouwelijk equivalent voor het woord piemel is. Vagina vind ik inderdaad bij penis horen, het woord komt uit het Latijn en het is de wetenschappelijke benaming. Komt bij dat vagina voor hem nog een moeilijk woord is om uit te spreken. Maar alle Nederlandse woorden voor vagina die ik ken, vind ik niet geschikt. Iemand een idee? Hoe noem je de vrouwelijke piemel?
Overigens heeft zoontje de boodschap allang begrepen en voel ik me er waarschijnlijk ongemakkelijker bij dan hij...

Vic

Vic

30-01-2010 om 10:21

Alle gaatjes

Die had ik even gemist, dat verhaal over baby's uit het plasgaatje. Mijn dochter weet dat ze 'daar beneden' drie gaatjes heeft, en ook wat de functie daarvan is (plas-, poep- en babygaatje). Minder geslaagd vind ik dat ze er soms heel erg mee bezig is en heel geïnteresseerd hoe dat er dan precies uitziet en voelt.

ayla

ayla

30-01-2010 om 15:40

Omdat

ik daar in mijn schok zo snel niet aan dacht. Het klopt helemaal en jullie hebben uiteraard gelijk. Ik heb me al voorgenomen een keer een boekje bij de bieb te halen en het goed uit te leggen

Beetje o.t.

Anatomie: Net bracht ik mijn zoon van bijna 3 naar bed en tegelijkertijd stond mijn man uitgebreid in de wc te klateren. Ik zei tegen zoon: stil eens, je kan papa horen plassen! Zegt hij: o, ik dacht dat het de kraan was. Ik: Ha, ha, nee papa's plaskraan. Hij: Neeee, is toch geen kraan! Hij heeft toch niet van die knoppen hier. (wijst in zijn zij)

Om toch een beetje op het onderwerp van dit draadje terug te komen. Als mijn zoons (andere is bijna 6) vragen hebben over het ontstaan van zwangerschappen probeer ik het altijd zo duidelijk mogelijk en op hun niveau uit te leggen. Piemel, plasser en babygaatje. De vraag hoe het zaadje van papa nou precies in de buik van mama komt heb ik nog niet gehad maar ik zou geen moeite hebben om het uit te leggen hoor. Hoewel, midden in de McDonald of trein praat het misschien wat minder ontspannen.....

Mathilde

Mathilde

01-02-2010 om 14:49

Die heet...

Clitoris. Afgelopen zomer ontdekt door dochter; hee mamma, kijk eens, wat is dit dan? Deze zaterdag stond er nog een groot artikel in de wetenschapsbijlage van NRC over dit bijzondere orgaan. Eigenlijk is het een zwellichaam, waarvan je het overgrote deel niet kunt zien en dat even groot is als de mannelijke variant. Wat we clitoris noemen, is te vergelijken met de 'glans' van de penis. Dus vrouwen hebben ook een piemel :-).

Pelle, mathilde, vraag

"Jouw vraag zien we tig keer per jaar voorbij komen. Grofweg heb je vier soorten oplossingen:
1 Gewoon het beestje een naam geven.
2 Het tutje-doosje-mutsje-weet ik veel oplossinkje.
3 De babygaatje oplossing
4 Het hele verhaal ontwijken."

Pelle,
Ik denk dat je mijn verhaal niet goed hebt begrepen. Mijn vraag is juist: wat voor naam geven we het beestje? En dan geen flauwekul-namen als tutje-doosje-mutsje-poesje (wat moet een kind daarvan denken, die woorden betekenen toch allemaal wat anders?). Babygaatje vind ik ook onzin, het gaat op deze jonge leeftijd (jaja ik zit nu in de verkeerde rubriek ;-) niet om de vraag hoe de baby's gemaakt worden, maar om het benoemen van lichaamsdelen. En het hele verhaal ontwijken, ik dacht dat ik duidelijk had gemaakt dat ik dat juist geen optie vind.
Wat ik bedoel ligt meer in de lijn van Mathildes opmerking: het zwelweefsel van vrouwen is net zo groot als dat van mannen en is dus niet een "gat" maar juist volumineus. Het verschil is dat de piemel goed zichtbaar is en dat het bij vrouwen min of meer "van binnen" is. Dat heb ik mijn zoon ook verteld: de piemel van vrouwen zit in de buik en heet anders. Maar zowel vagina als clitoris vind ik ander soort woorden dan "piemel". "Piemel" vind ik een normaal Nederlands woord dat lekker bekt, en niet ontwijkend, kleinerend, afwijzend, denigrerend, "lelijk" of moeilijk is. Het is inderdaad niet toevallig dat er geen vrouwelijk equivalent is, dat werd in het artikel in NRC ook weer eens aangekaard.
En toch blijf ik nieuwsgierig welke naam jullie voor je kinderen aan de "vrouwelijke piemel" geven, en dan bedoel ik niet i.h.k.v. "hoe worden de baby's gemaakt", maar i.h.k.v. het leren kennen van eigen lichaam en dat van het andere geslacht. Of zien jullie kinderen hun moeder nooit bloot? ;-)

lukke

lukke

01-02-2010 om 21:45

Opsluiten?

Eh, als jouw man pas wil dat ze die woorden op haar 12e kent, zal jouw man haar vrees ik moeten opsluiten, want ze hoort ze echt eerder. Helaas zijn er ook veel meisjes die op hun twaalfde al verregaand sexueel contact hebben. Voorlichting is een bewezen manier om dat te vertragen, zeker doen dus!

Mathilde

Mathilde

02-02-2010 om 16:08

Kwestie van wennen

Da's een kwestie van wennen denk ik, welk woord makkelijk over je tong rolt. Persoonlijk vind ik piemel bijvoorbeeld een beetje eh l*llig overkomen. Bij ons kdv gebruiken ze consequent 'meisjes- en jongensplasser', ik praat thuis over plassertje en spleetje. Zo ziet de vulva er nu eenmaal uit. Overigens vind ik vulva wel een mooi woord. Ach, ik zou er geen halszaak van maken welk woord je nu precies gebruikt.

Annet

Annet

03-02-2010 om 22:05

Heel tevreden over de drie gaatjes

Jongens hebben twee gaatjes (1x poep, 1x plas in piemel), meisjes hebben er drie. Een babygaatje is eerst alleen het gaatje waar de baby uitkomt, bij ons tot ongeveer 5 jaar. Daarna is het babygaatje ook het gaatje dat gebruikt wordt om de baby te maken.
Een peuter vertel ik nog niet waar die piemel nog meer voor gebruikt kan worden, een 5-6 jarige wel.
Een clitoris vertel ik zelf pas later als het bewustzijn groter wordt dat sex niet alleen bedoeld is om kindjes te maken. Natuurlijk vertel ik wel op jonge leeftijd dat volwassenen sex prettig vinden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.