Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

makakos

makakos

05-02-2011 om 10:39

Vriendje mag niet met zoon mee

Vandaag is me iets overkomen waar ik eigenlijk toch wel lichtelijk verbaasd over ben.

Even de voorgeschiedenis: Zoon (bijna 9, groep 5)is dit jaar van school veranderd. Hij vond daar al snel een heel goed vriendje. Ik heb de oma een keer ontmoet die niets dan lovende woorden voor deze vriendschap had en onlangs is vriendje voor het eerst bij ons thuis wezen spelen, weliswaar vergezeld door zijn moeder. (Ik woon in het buitenland en daar worden de kinderen naar mijn mening vaak wat overbeschermd)

Nu heeft mijn dochter morgen haar verjaardag en dan mag zoon ook altijd een vriendje uitnodigen. We gaan naar een atelier waar ze iets gaan schilderen. Een paar dagen geleden had ik de moeder van vriendje gebeld of haar zoon met mijn zoon meemocht naar het verjaardagsfeestje van mijn dochter. En nu belt ze vandaag dus af met de mededeling dat ze haar kind niet alleen laat met anderen! Hij mag dus niet mee.

Ik probeer het niet persoonlijk op te vatten maar helemaal lekker zit het me ook niet.Ik zou mijn zoon zo laten gaan,het is niets gevaarlijks en bovendien is het geen klein kind meer en ga ik ervan uit dat andere ouders ook oplettend zijn. Ik heb vertrouwen in hem en als het niet leuk is of die ouders wat vreemd zijn kan hij me dat prima vertellen en gaat hij gewoon de volgende keer niet.

Zie ik dit soort dingen nu zo makkelijk of is dit inderdaad overbeschermend bedrag? Misschien dat het nog een rol speelt dat de desbetreffende jongen enig kind is waarvan de vader tijdens de zwangerschap is vertrokken en voorgoed verdwenen? Of misschien hebben wij als gezin geen goede indruk gemaakt?

May

May

05-02-2011 om 11:15

Neem haar ook mee

Als ik het zo lees, ligt het zeker niet aan jou. Bied haar aan om mee te gaan en ga samen aan de koffie terwijl de kinderen aan het knutselen zijn..

Fraz

Fraz

05-02-2011 om 11:23

Goed oplossing van may

gewoon haar ook mee vragen. Dan durft ze het de volgende keer misschien wel aan.

makakos

makakos

05-02-2011 om 12:17

Maar

dat is het probleem niet. Verder komen zo en zo bijna alle ouders mee. Ik dacht juist haar een lekkere vrije zondagochtend te bezorgen want die kinderfeestjes zijn vaak toch een verplichting voor de ouders, zeker als je zoals in dit geval niets gemeen met de andere ouders hebt omdat het om een hele andere klas gaat.

Bovendien heeft ze het zelf ook niet voorgesteld dus waarschijnlijk heeft ze daar ook geen zin in. En ik ga dus echt niet smeken. Zoon heeft nog genoeg andere vrienden en er komt nu een ander vriendje mee die wel alleen met ons mee mag.

Verder weet ik dat dit een NL forum is, juist daarom vroeg ik me af of jullie dit ook overbeschermend gedrag vinden en dat het dus mede aan mijn achtergrond ligt, of dat ik zelf als persoon de dingen simpeler zie.

Meer expliciet

Bij culturele verschillen kan het helpen om toch meer expliciet te zijn en te vragen. Je maakt vaak te snel veronderstellingen die je een vervelend gevoel geven.
Deze moeder voelt zich nu mischien beledigd omdat je haar niet vanzelfsprekend gevraagd hebt om mee te gaan, terwijl dat daar de gewoonte is. Zo'n uitzondering vraagt dan om een vervelend gevoel, op zijn minst een vraagteken bij die moeder.
Stel het gewoon bij haar aan de orde en leg uit wat jou bedoelingen waren met de eenzijdige uitnodiging aan zoon. Waar ik vandaan kom.... Ze kan vast wel begrijpen dat je het goed bedoeld hebt maar zal zich even over de door jou niet passende uitnodiging heen moeten zetten. Dit soort zaken kunnen vervelende gevolgen hebben als je het laat zitten. Dat vervelende gevoel blijft en speelt een volgende keer weer op.

makakos

makakos

05-02-2011 om 16:38

Misschien gelijk

@AnneJ, misschien heb je daar wel een punt.

In ons eerste telefoongesprek vroeg ze bv wel om het adres van het atelier. Misschien dat ik toen niet toen duidelijk genoeg ben geweest dat ze ook welkom was. Ik heb daar misschien een beetje overheen gepraat omdat ik in haar plaats zelf liever thuis zou blijven dan weer 2 uur verplichte praatjes met onbekenden houden.

Bovendien had ik al twee vriendinnetjes in de auto (zonder begeleidende ouders!) en is het eigenlijk niet bij me opgekomen dat dit soort zaken hier een rol zou kunnen spelen.

Maar ik moet zeggen dat ze daar zelf ook niet duidelijk in is geweest. Ze had zelf toch ook direkt in het eerste gesprek kunnen zeggen dat ze het jongetje liever zelf brengt?

Aan de ene kant zit ik er aan te denken haar even te bellen, aan de andere kant wil ik van een mug ook geen olifant maken en haar misschien laten denken dat ze perse moet komen. Misschien toch maar even doen vanwege de gemoedsrust.

+ Slimme Brunette +

+ Slimme Brunette +

05-02-2011 om 20:00

Ben het met zelazny eens

In welk land woon je? Ik in Spanje en hoewel ouders hier ietsje beschermender zijn, heb ik sinds de kleutertijd nooit gedoe gehad met ouders die er per se bij wilden blijven.

makakos

makakos

05-02-2011 om 21:06

Niet buiten spel gezet

Ik denk niet dat ik haar buiten spel heb gezet.Ik heb haar de ruimte gegeven zelf te beslissen en haar echt niet "verboden" mee te komen of het idee gegeven dat ze niet welkom is. Het is hier in Griekenland zo vanzelfsprekend dat ouders meekomen dat ze zelf makkelijk aan had kunnen geven dat ze zoon liever zelf brengt.

In mijn opinie is het dus uitgesloten dat ze zich buitengesloten voelt en niet goed genoeg vind ik al helemaal elke logica te buiten gaan als het om een kinderfeestje gaat waar de hele klas is uitgenodigd.

Maar zoals ik al zeg, dat is mijn opinie. Ik kan niet in ieders gedachtenkronkels kruipen. Als het hier om een geval van miscommunicatie gaat is dat jammer. Bij de eerstvolgende gelegenheid zal ik er voorzichtig op terugkomen en daarmee is de kous af.

Ik blijf me hier echter verbazen over dat overbeschermende. Vooral ook omdat in mijn naaste vriendenkring dat niet zo heerst. Ook mijn Griekse man is niet zo. Maar goed, ik respecteer ieders "angsten" en het zij zo. Maar ik vind het wel sneu voor het vriendje dat graag wilde komen en klaagt tegenover zoon dat zijn moeder zo bang voor vanalles en nog wat is.

Elx

Elx

07-02-2011 om 14:10

Enig kind & alleenstaande moeder

Wat er misschien ook mee te maken hebt, dat ze een "beetje" overbezorgd is, omdat zoals je zei dit haar enige kind is, die ze alleen opvoed.

Ik woon ook in buitenland en soms worden dingen gewoon verkeerd opgevat. Zoals je zei; volgende keer als je haar ziet, leg je even uit dat ze ook welkom was geweest. En daarmee is kous af. Niet te groot maken.

Misschien vond ze t gewoon nog een beetje "eng" om haar dierbare zoon met relatief vreemden mee te laten gaan.

Elx

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

makakos

makakos

08-02-2011 om 14:59

Moeder gezien

Gisteravond op een ouderavond de betreffende moeder gezien en gezegd dat ik niet wist dat ze haar zoon niet alleen laat en dat het absoluut niet mijn bedoeling is geweest haar in een ongemakkelijke situatie te brengen.

Nu kwam ze weer met het verhaal dat zijzelf niet zozeer problemen heeft, maar dat haar zoon zelf niet durft en dat tegenover mijn zoon niet wilde zeggen.

Eigenlijk geloof ik er niets van en dat doet er ook niet toe. Al met al blijf ik vinden dat ze het raar heeft gebracht. Toen ik haar zag heeft ze ook helemaal niet gevraagd hoe het feestje was geweest oid.

Ik vind het jammer voor zoon als een potientele vriendschap op deze manier belemmerd wordt. Ik voel me nu echt ongemakkelijk om dat jongetje zelfs nog maar eens bij ons thuis uit te nodigen want blijkbaar gaat hij nergens zonder z'n moeder heen. En om nu elke keer een paar uur verplicht met die moeder koffie te gaan zitten drinken, daar heb ik ook geen zin in.

En een beetje ot, maar ook niet helemaal: Vond het heerlijk om gisteren op de ouderavond van de leerkrachten te horen hoe volwassen en zelfstandig mijn kinderen zijn! Van die Hollandse nuchterheid hebben ze hier geen kaas gegeten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.