Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vriendjes die afspreken, maar het kan nooit bij de ouders thuis

Ken je het ook? Je kind spreekt af met vriendjes, en ze komen spelen - een keer, drie keer, twaalf keer, maar nooit een bezoekje terug. Ik zit met een consequent onwillig ouderpaar, dat aan de schoolpoort altijd wel een smoes heeft om de kinderen niet bij hun thuis te laten spelen. Zo ben ik ongewild en onbetaald gastouder van een werkend echtpaar, omdat ik toevallig van huis uit werk en mijn man door ernstige ziekte ook thuis is. Ik heb er al woorden over gehad met mijn man: Hij vindt dat ons kind moet kunnen spelen, maakt niet uit waar. Ik vind dat sommige ouders misbruik maken van onze situatie. Wat zou jij doen om ervan af te komen?

Holiday

Holiday

11-05-2011 om 18:32

Op jouw voorwaarden

Ik ken het niet, gelukkig. Je wilt niet dat er misbruik van je wordt gemaakt, maar je wilt wel dat je kind lekker kan spelen.

Mijn tip: erger je er niet meer aan, het is nu eenmaal zo. De vriendjes mogen komen spelen, maar alles op jouw voorwaarden. Dus de ouders moeten zelf brengen/halen, uiterlijk om 5 uur. Ik moet er zelf geen last van hebben (in de zin van dat ik er iets voor moet doen om het mogelijk te maken). Telkens thuis brengen of zo is dus geen optie. Er zit ook een voordeel aan, je hoeft zelf de deur niet uit om 5 uur om je kind ergens te gaan halen ;-) Of gaan ze zelf?

Waarom oppas

Waarom denk je dat je gezien wordt als gratis opvang? Speelt het kind dan elke week op dezelfde dag bij jullie? En als het een keer niet kan worden deze ouders dan boos?

Als dat niet zo is dan vinden die ouders het gewoon prettig als hun kind ergens gaat spelen. En is het aan jou om te bepalen of jij het prettig vindt. En zo niet dan zeg je af en toe toch dat het niet buj jullie kan. Bij ons mag altijd iemand komen spelen maar soms kan het niet. En dat zeg ik dan ook 's morgens al tegen de kinderen.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

bibi63

bibi63

11-05-2011 om 21:02

Helemaal eens met sahara

Niets aan toe te voegen. En inderdaad. Halen doen de ouders maar lekker zelf.
gr. Bibi

prullie

prullie

12-05-2011 om 07:51

Herkenbaar

Ik snap je ergernis helemaal, hier gaat dat ook zo..onze jongens hebben altijd wel een vriendje te spelen, helemaal niet erg en erg gezellig. Maar....bij 2 van die vriendjes zijn ze zelf nog nooit geweest, ook altijd een smoesje dat het daar niet kan. En omdat de jongens zo leuk met elkaar spelen en kunnen opschieten komen ze dan maar weer hier. Het is geen ramp hoor maar ja, zou het ook wel een keer fijn vinden als het eens een keer andersom was.Ik heb weleens gezegd: nu komt X wel een keer bij jou", jongetje was het er mee eens maar daaaaaar kwam moeders weer aan...pft

Wat lijkt het me ontzettend sneu...

...voor kinderen als je ouders je na school liever kwijt dan rijk zijn. Volgens mij voelen die kinderen haarfijn aan dat ouders geen tijd hebben, danwel geen zin in drukte of gedoe.

Ik herken het op zich wel hoor, het probleem, heb het als niet werkenende moeder vroeger ook wel eens aan de hand gehad. Maar ik hou me bij de cobi benadering...zolang de kinderen lol hebben en lekker spelen,laat ik het maar fijn gaan, en bedenk me af en toe dat ik blij ben dat het 'bij ons' allemaal wel kan.

mieke-j

mieke-j

12-05-2011 om 09:16 Topicstarter

Aanna

Wat betreft Cobi's opmerking of de ouders aan de schoolpoort staan: Het is de oppas (opa) van het kind die de zorg afschuift. Want 4 kinderen ipv de 3 waar hij op moet passen is hem waarschijnlijk te veel. Het is geen rustig kind, je moet er echt bij blijven en corrigeren. Hij rent en schreeuwt in huis en heeft al meubilair kapot gemaakt en omver gelopen (ondanks de regel: niet in de woonkamer).
Het alleridiootste was een ouder van een kind waarmee mijn zoon op de zaterdagse club zit. "Kan ik hem wat eerder bij jullie komen dan brengen jullie ze samen naar de club". Vond ik o.k. De vader bracht het kind gehaast maar liefst anderhalf uur te vroeg en zei voordat hij de autodeur dichtdeed: "...en om 6 uur kom ik hem ophalen (3 uur na de club)!! Ik had niet eens de kans om te zeggen "Maar..." Toen de vader terugkwam zei ik: En de volgende week bij jullie, he! Maar gek, he... ze konden niet.

Guinevere

Guinevere

12-05-2011 om 09:57

Opa

Ik kan me wel voorstellen dat het voor Opa nogal pittig is om nog een 4e kind erbij te nemen. Ik vind het al geweldig dat hij er 3 "doet"!
Kan jouw kind niet op een ander moment bij het vriendje gaan spelen? In het weekend, in de vakantie? Gewoon die ouders opbellen en vragen of dat kan, omdat je kind dat leuk zou vinden.

Milkshake

Milkshake

12-05-2011 om 11:15

Tja

Dit soort dingen ligt toch echt bij jezelf en niet bij de ouders. Dan moet je gewoon duidelijker zijn. Ik heb er zelf nooit een probleem mee. Mijn dochters mogen altijd vriendinnetjes meenemen. Mocht het een keer niet kunnen dan zeg ik dat in de ochtend. Hier spelen ook diverse kinderen heel vaak maar ik voel me toch echt geen goedkope opvang. Als het namelijk niet kan, dan kan het niet en ik laat me er mijn planning niet door in de waren schoppen. Wat dat betreft sluit ik me aan bij de posting van Sahara. Het valt me altijd wel op dat het dan om kinderen gaat die luidruchtig etc. zijn. Het is niet meer dat je het kindje niet zo ziet zitten?

Bij jezelf houden

Ik kan me de ergernissen wel voorstellen hoor. Maar anderzijds weet je nooit wat er zich allemaal achter voordeuren afspeelt. Er zijn andere situaties dan 'luiheid' waarom mensen liever geen andere kinderen over de vloer krijgen. Zo had ik zelf vroeger een vriendinnetje met alcoholverslaafde ouders die liever geen pottenkijkers hadden. Een kennis van mij nodigt nooit vriendjes van haar zoon uit omdat ze zich schaamt voor haar kleine en (in haar ogen) rommelige huis. Ik heb geleerd mild te zijn in mijn oordeel, dat scheelt een hoop ergernis.
Wel vind ik, net als mijn voorgangers, dat ik weinig last hoef te hebben van mijn gasten. Ik verwacht dat ze opgehaald worden en ik verwacht dat ze zich gedragen. Meubels vernielen zou voor mij toch wel een reden zijn om een kind niet meer uit te nodigen.
[email protected]

Milkshake

Milkshake

12-05-2011 om 16:30

Lorwyn

Ik bedoel meer dat het jouw keus is om je planning in de war te laten brengen. Je weet ook niet wat voor afspraken die ouders met die dochter hebben. Dus dat bedoel ik met het ligt meer aan jezelf in dit soort situaties.

Milkshake

Milkshake

12-05-2011 om 21:51

Lorwyn

Sorry maar nu draai je de boel toch echt om. Eerst zeuren dat je je een goedkope oppas voelt en als ik dan zeg dat het je eigen beslissing is als het op deze manier gaat dan ben ik ineens cru als ik een meisje wegstuur (wie zegt trouwens dat ik haar wegstuur, ik zou haar misschien wel meegenomen hebben met waar ik ook naar toe moest)en als dat niet gaat tja, dan had ik haar misschien wel weggestuurd. Als jij dat cru vind dan moet je ook niet zo zeuren. Nogmaals je weet niet wat voor afspraken dat meisje met haar ouders heeft.

Margriet*

Margriet*

12-05-2011 om 23:43

Dat zou voor

mij nou een moment zijn om de ouders te bellen en de situatie voor te leggen. Dan niets zeggen en horen wat hun reactie er op is. Ik zou me niet zo voor het blok laten zetten. Ik zou als het zo gaat graag van ouders zelf horen hoe het nu zit. Kinderen brengen soms een andere boodschap over dan het is werkelijkheid is. En als het wel klopt (of de situatie is vervelend thuis) dan zou ik dit helemaal willen melden om ouders dit te laten weten. Niet om het kind als slachtoffer te laten dienen maar wel om je eigen grenzen hier in aan te geven. Je bent tenslotte het helemaal niet eens met de gang van zaken.
En waarom hebben ouders als ze in het onderwijs werken niet woensdagmiddag vrij?

liora

liora

12-05-2011 om 23:47

Doe het niet

Als het spelen niet wederzijds is, hou ik het af. Ik vind dat namelijk niet gelijkwaardig.

Milkshake

Milkshake

13-05-2011 om 09:19

Lorwyn

Maar wat had jij gedaan als je een afspraak in het ziekenhuis had? Een afspraak waar je echt heen moest? Het ligt er ook aan hoe oud de kinderen zijn. Je hebt het over een sleutel dus waarschijnlijk zijn ze toch wel rond 9 jaar of ouder. Als ik een afspraak had gehad dan had ik kinderen van die leeftijd even alleen thuis gelaten of voorgesteld dat je dochter met haar vriendin meeging zodat vriendin dan niet helemaal alleen thuis zit. Kijk als ze nu helemaal geen sleutel had gehad dan vind ik de situatie toch nog wat anders maar ze kon gewoon het huis in.

Mieke

oh herkenbaar, ik heb ook een tijd mij dood zitten ergeren aan ouders die hier hun kinderen kwamen dumpen, zo makkelijk voor hen ! Dan stond ik vlak voor de bevalling weer met andermans kinderen hier te zwoegen en dat waren dan meestal ook de kinderen die nogal veel aandacht vroegen, ongeloveijk dat ik hoogzwanger die kinderen heb mee genomen !

Sindsdien ben ik gewoon vaker nee gaan zeggen. Als het niet over en weer kan dan niet. Ik zeg nu ook gewoon recht voor de raap "ja maar nu bij jullie, vorige keer zaten ze ook al bij mij en anders niet". Tja, en ik moet zeggen, het is hier rustiger geworden. Mijn dochter speelt nu ook meer met de kinderen in de straat, het aantal kinderen is beperkter geworden, de frequentie aan afspraakjes is gelijk maar dus dan wel over en weer, nee zeggen is prima !!

Meyke

Meyke

13-05-2011 om 17:30

Margriet

"En waarom hebben ouders als ze in het onderwijs werken niet woensdagmiddag vrij?"

Eh, omdat de woensdagmiddag in het onderwijs gewoon werktijd is misschien? De kinderen hebben dan wel vrij, maar dan houdt het werk nog niet op.

Meyke

Meyke

13-05-2011 om 17:31

Sorry

primaire reactie, anderen waren me al voor zie ik nu.

liora

liora

13-05-2011 om 19:12

Izar

Ik vind het wat anders als het kind de reden is dat het altijd bij ons moet. Maar als het de ouders zijn, heb ik daar geen begrip voor.

Annet

Annet

13-05-2011 om 19:52

Milkshake

Natuurlijk kun je als ouder een dringende afspraak hebben. In dat geval bel ik de ouder van een vriendje/vriendinnetje met het verzoek of zij mijn kind kunnen opvangen ivm dringende afspraak.
Ik laat het maken van een afspraak dan niet over aan mijn kind.
Dit werkt prima. Ouder snapt dan ook dat het een vaste afspraak is.
Ik maak hier zelf gebruik van en dat gaat ook wederzijds zo. Ideaal zo'n vangnet.

Voor wat hoort wat?

Sorry maar ik kan me echt niet druk maken over hoe vaak een kind hier speelt en of dat wel eerlijk verdeeld is met daar spelen. Mijn kinderen willen met iemand spelen. Prima, intereseert me echt niet waar dat dan gebeurt: daar of hier. Op de drie opvangdagen kunnen mijn kinderen ( bovenbouw basisschool) wel bij andere kinderren spelen maar niet hier, ik werk dan elders en de gastmoeder heeft teveel kleine opvangkinderen dus afspraak is mag wel bij vriendin maar niet bij gastmoeder) op de andere 2 werkdagen en weekend kunnen vriendjes wel komen spelen.

Zo heeft dochter een vriendin die regelmatig voor de lol hier blijft slapen. Mijn dochter zal daar miet snel slapen, meisje slaapt met zijn tweeen op kamer en er is geen ruimte op slaapkamers voor logee. Geen probleem.

Zolang de knderen goed met elkaar kunnen opschieten en ik ze niet steeds bezig hoef te houden of politieagent moet spelen mogen ze bij mij zo vaak spelen als ze willen. We hoeven toch niet bij alles voor wat hoort wat toe te passen. Ik voel me niet misbruikt als een kind heel vaak komt. Als het mij eens niet uitkomt weiger ik maar dat is gewoon een kwestie van nee zeggen.

Hoe meer je je ergert hoe moelijker je het jezelf maakt. Of nee zeggen of niet zeuren zou ik zeggen.
Groeten, Ekeim

Fiorucci

Fiorucci

14-05-2011 om 07:37

Milkshake

Maar wat had jij gedaan als je een afspraak in het ziekenhuis had? Een afspraak waar je echt heen moest?
Dan bel ik ouders van vriendinnetjes, of ze mij uit de brand kunnen helpen. Dat komt wel eens voor, en andersom ook. En een moeder helpt ons binnenkort met Pinksteren, zodat ik een nachtje weg kan met mijn man.
Ik heb al besloten haar dochters deze maand een avondje mee te nemen naar discozwemmen. Omdat zij dan ook even een avond haar handen vrij heeft, ze is alleenstaand. Niet omdat ik vind dat dat hoort, maar om te laten blijken dat ik het erg waardeer, haar gastvrijheid.

Sascha2

Sascha2

14-05-2011 om 10:51

Kan er niet van wakker liggen

Ik zou niet eens weten wat de verhouding is in het aantal keren ergens spelen van mijn kinderen. Bij ons kan er op twee dagen per week worden afgesproken. En of dat nou hier is of elders maakt me niet uit. Net zomin als het aantal. Als de kinderen voor de zoveelste keer hier willen afspreken en het past in mijn dagindeling, prima. Ik laat me daarbij niet leiden door de vraag of het wel in evenwicht is. Wat mij betreft gaat het om de wens van de kinderen, verder niet.
Als er een kind bij is dat veel sloopt houdt het wel ergens een keer op, denk ik (is nog niet oorgekomen), maar dat heeft niets te maken met de vraag of mijn kinderen vaak bij dat kind thuis spelen of niet.

Milkshake

Milkshake

14-05-2011 om 11:44

Fiorucci en annet

Mijn vraag wat je zou doen als je echt een belangrijke afspraak had gehad was bedoeld voor Lorwyn omdat zij in haar posting aangeeft dat haar planning in de war werd geschopt omdat vriendin met vriendin thuiskwam en ze het vriendinnetje niet naar huis wilde sturen. Daardoor kwam haar planning in de war en daarvan baalde ze. Ik reageeerde daar op omdat ik niet mijn planning op die manier in de war zou laten schoppen en vandaar mijn vraag wat ze had gedaan als ze echt een afspraak had waar ze niet onderuit had gekund. Omdat ze vriendinnetje niet wilde wegsturen en mij cru noemt omdat ik dat volgens haar wel zou doen.

Verder sluit ik me aan bij de posting van Ekeim. Zo gaat het hier ook. Als het niet kan dit aangeven en voor de rest mogen ze zo vaak komen spelen als ze willen en dat om en om heb ik niks mee.

Milkshake

Milkshake

14-05-2011 om 11:46

Pelle

Ik hoor nooit smoesje maar ik vind het ook geen probleem dus als het kan is het antwoord ja en volgen er geen smoesjes :-).

liora

liora

14-05-2011 om 11:52

Sascha

Natuurlijk staat de wens van het kind centraal. Waar ik echter niet tegenkan is als de kinderen vaak bij elkaar willen spelen, zij geen uitgesproken voorkeur hebben over bij wie, maar de ouders het zo draaien dat het nooit bij hen is.

Inderdaad vind ik voor wat hoort wat. Omgekeerd als mijn zoon twee keer bij iemand heeft gespeeld zal ik er echt op staan dat het de volgende keer bij ons is. Het werkt dus beide kanten op.

Liora

Fiorucci

Fiorucci

14-05-2011 om 12:21

Nou, nee

Ik vind het niet zo'n punt als de balans zo uitvalt dat kind toevallig vaker hier is, ik ga het niet turven.
Mijn dochter speelt toevallig momenteel wat vaker bij haar vriendin, omdat ze graag samen op de Wii spelen, en die heb ik niet. Moeder van vriendin vindt het geen punt, en houdt het ook niet bij..:)

Annet

Annet

14-05-2011 om 22:23

Duidelijk milkshake

Jouw posting had ik anders begrepen. Nu zijn we het helemaal eens :-)
Overigens vind ik een scheve verhouding ook niet erg, zolang het goed voelt (dat betekent meestal dat ik de reden snap, zoals momenteel een vriendje waarvan de vader ziek is. Vriendje speelt momenteel altijd hier. Dat vind ik prima. Ik wil alleen niet ongevraagd als oppas dienen)
Er zijn ook kinderen die veel liever ergens anders spelen dan thuis. Vind ik ook prima als ze daardoor meer bij ons spelen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.