Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

dani

dani

05-12-2011 om 18:29

Vriendschap met drie meisjes - altijd één te veel?!

Onze dochter (6) hoort bij een vriendinnenclubje van drie meisjes uit haar groep. Eerst ging dat prima, de laatste tijd lijkt het alsof het een beetje een strijd is om de gunst van het populairste meisje. Soms als er twee aan twee dingen gedaan worden op school is dat moeilijk, maar ook gewoon "vrij" spelen in de pauze levert gedoe op.

Ik heb het vandaag toevallig gezien, hoe ze een beetje werd buitengesloten. Niet eens zozeer dat de andere twee bewust onaardig tegen haar deden, maar meer met elkaar bezig waren en steeds wegrenden als dochter voorzichtig toenadering zocht... Maar ik weet niet of het altijd zo gaat en of het altijd dochter is die het derde wiel is of ook soms een van die andere twee. Ze speelt graag met beide meisjes één op één, speelafspraakjes met twee zijn altijd gezellig. Grotere kinderfeestjes trouwens ook. Het is meer het derde-wiel-syndroom ('nou heb ik niemand') Het andere meisje lijkt er geen last van te hebben, dochter trekt zich er wel veel van aan.

Wat te doen? Hoort het erbij? Moeten dochter leren met zijn drietjes te spelen, of die andere twee maar in hun sop laten gaarkoken? Moet ik me er (voorzichtig) mee bemoeien, of is het morgen vanzelf opgelost?

Anne

Anne

05-12-2011 om 21:24

Kan jarenlang goed gaan!

Zoals ik al aangeef, het kan ook (jarenlang) goed gaan met drie meiden. In elk geval bij mijn dochter (groep 8) die vanaf groep 1 beste vriendin was met eentje. In groep 4 of 5 (geloof ik) kwam vriendin 2 erbij en sindsdien zijn ze met zijn drieen supergoed bevriend. Op school vaak met zijn drieen, daarbuiten vaak een op een, maar soms ook met zijn drieen.
Misschien wel handig je dochter te adviseren ook met andere kinderen te spelen zodat ze niet afhankelijk is van die twee. Vooral als zij zelf last heeft van de situatie (dat de andere twee soms meer naar elkaar trekken - maar kijk uit dat je haar geen probleem aanpraat, als ze er geen last van heeft, heeft ze er geen last van).
Maar ja, dan moet het met die anderen ook wel klikken en moet ze dat dus ook willen. Soms helpt investeren in andere vriendschappen, maar soms ook niet (bij gebrek aan een echte klik).
Mijn dochter vindt heel veel meiden aardig, maar speelafspraakjes doet ze toch alleen met haar beste twee vriendinnen.

Ik denk....

..dat je sowieso de term 'vriendenclubje' moet loslaten. Op deze leeftijd hebben kinderen zeker vriendinnen die favoriet zijn maar omgaan met andere kinderen is erg goed. Het maakt ze ook weerbaarder om beter met hechte vriendschappen om te kunnen gaan.
Mijn jongste heeft ook 2 beste vriendinnetjes en met z'n 3-en werkt het soms wel en soms niet. Ik bemoei me er alleen mee als het uit de hand loopt.
Wie weet blijven ze met z'n 3-en goede vriendinnen zoals hierboven. De tijd zal het leren ;-) Zo niet, dan zijn er nog genoeg andere kinderen op school.

Hou ik ook niet van

dat clubjes gebeuren, dat wordt dan zo gecultiveerd door de ouders. Laat het ze lekker zelf uitzoeken, laat haar ook spelen met andere kinderen. Hier een dochter van bijna 9 die af en aan met een paar kinderen speelt. Een paar keer achter elkaar met x en dan opeens niet meer, tja. Ik heb de indruk dat die echt hechte vriendschappen zich later ontwikkelen.

Ik vind het prettig dat er variatie in zit, af en toe vist ze naast het net maar dat lost zich de volgende dag wel weer op met een ander kind. Mijn ervaring is dat die clubjes dus gecultiveerd worden door de ouders (vooral als die ouders ook vrienden zijn) en dat kan ook contacten met andere kinderen belemmeren.

Mascha

Mascha

06-12-2011 om 11:06

Ging hier goed

Dochter heeft vanaf haar 10e tot haar 15e twee beste vriendinnen gehad. Alledrie waren ze heel goed bevriend met elkaar, soms werd er in duo's afgesproken maar vaak met 3 en dat ging eigenlijk altijd goed. Eigenlijk is er pas het laatste jaar met eentje de klad erin gekomen (andere school) en gaat ze minder met dat ene meisje om maar nog wel met de andere. En de andere twee gaan ook nog samen om. Er is geen ruzie, maar wel wat verwijdering door het ouder worden en andere interesses. Maar voorheen ging het altijd goed, het kan dus wel, als het maar evenredig verdeeld is.
(zelf 'ben' ik trouwens ook een 3 vriendinnenclubje met mijn 2 andere vriendinnen, gaat ook al jaren goed)

Maar goed, een 3 tal kan natuurlijk ook helemaal niet lekker lopen, zeker als de verhoudingen niet goed verdeeld zijn, of wanneer er 2 meer naar elkaar toe trekken en daarbij geen rekening houden met de derde.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.