Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Tihama

Tihama

26-05-2011 om 12:42

Vriendschapsprobleem: krabbenmand

Mijn dochter van 10 worstelt al een aantal dagen met een serieus probleem. Ze loopt echt met een steen op haar maag omdat ze niet weet hoe ze het op moet lossen. Ik heb daarom aangeboden dat ik de vraag hier wel wil stellen omdat hier vaak moeders zijn die goede tips hebben. Ik heb haar ook verteld dat dit een probleem is dat heel vaak voorkomt bij meisjes van haar leeftijd. Dat ze niet de eerste of de enige is.

Mijn dochter heeft een reeks aan vriendinnen. Zowel in de klas als daarbuiten. Speelafspraakjes te over.

Nu heeft ze 3 vriendinnetjes in de klas waarmee ze veel speelt. De eerste is Natalie (gefingeerde namen). Dat is echt haar allerbeste vriendin en dat is wederzijds al 6 jaar lang. Dan zijn er Roelien en Liesbeth. Om die laatste twee gaat nu het probleem. Als dochter met Roelien speelt, dan vertelt die vervelende verhalen over Liesbeth. En als ze met Liesbeth speelt, dan hoort ze vervelende verhalen over Roelien. Dochter geeft aan dat ze die verhalen extra vervelend vindt omdat er iets van waarheid in zit. Ze zegt dat ze dan bij zichzelf merkt dat ze gaat twijfelen of het misschien niet waar is. Het zaad van de twijfel.

Vriendin Natalie heeft haar gisteren aangeraden om een volwassen gesprek te voeren met Roelien en Liesbeth. Maar dochter vertelde gisteren dat ze dit niet kan doen, want dan zou ze tegen de beide meisjes moeten vertellen wat de ander gezegd heeft en dan zou ze hen allebei verraden.
Dochter zei dat ze zich zowel bedroefd als bang voelt. Bedroefd omdat ze steeds merkt dat de ene vriendin de andere niet aardig vindt. Bang dat als ze er iets aan doet, ze allebei de vriendinnen kwijtraakt. Ik heb dochter uitgelegd dat die meisjes dit doen omdat ze bang zijn dat ze achteraan komen te bungelen als vriendin. Ik heb gevraagd of het zin heeft om gewoon steeds te zeggen ‘ik wil niet dat je zo over haar praat’. Ze verwacht dat dit niet veel zin heeft, en ze merkt ook dat ze er moeite mee heeft om zichzelf steeds te vertellen dat de roddels niet waar zijn.

Ik zie het zelf als een typisch krabbenmandfenomeen, maar ik weet nog geen oplossing. Ik heb dochter beloofd dat ik de vraag nu in mijn middagpauze zou stellen en dat we vanavond samen gaan kijken of er tips zijn, die haar kunnen helpen. Ik hoop dat iemand een goed idee heeft.

Alvast bedankt.

Tihama

Tja

gewoon zeggen dat ze moeten ophouden met roddelen en als ze echt iets te melden hebben dat maar bij die ander moeten doen.

"praat niet over elkaar maar met elkaar" (quote oude leerkracht van dochter1).

Beste dochter van tihama

je kunt denk ik, toch het beste duidelijk zeggen als een van de twee vriendinnetjes iets vervelends over de ander zegt.

Probeer te zeggen dat je het vervelend vindt en dat je zo niet over het andere vriendinnetje wil praten. Of dat je een afspraak met allebei apart maakt en zegt: als we samen spelen gaan we het niet over Roelien of Liesbeth hebben.

Blijkbaar zitten die twee meisjes elkaar een beetje dwars en zou het zomaar kunnen dat jij straks de kwaaie piet bent, want ze gebruiken jou om vervelende dingen over elkaar te zeggen. Straks sta je er tussenin.

Dus: duidelijk zeggen dat je dat niet leuk vindt en afspreken dat dat gespreksonderwerp 'verboden' is tijdens jullie speelafspraakjes.

Anders blijf je met die baksteen rondlopen en blijft de situatie zoals ie is. Blijkbaar ben jij degene die dat moet doorbreken.

Terpi

Terpi

26-05-2011 om 13:31

Kaart/brief

Tihama, is het een optie dat jouw dochter haar 'probleem' via een briefje naar beide dames kenbaar maakt? Ik zie daarin het voordeel dat de andere partij het kan lezen op een zelfgekozen moment, eventueel reageren op een zelfgekozen moment ofwel gewoon laten zien dat de boodschap overgekomen is. Ook is het voordeel dat je dochter de kans heeft om ook uit te leggen wat ze fijn vindt aan de vriendschap zodat het niet ineens zal leiden tot een breuk.
Bijvoorbeeld zoiets als 'ik vind het leuk om vriendin met je te zijn, we kunnen altijd samen lachen, kletsen, 100 meter bankhangen, sporten of wat het ook is wat ze graag samen doen. Ik vind het alleen niet fijn als jij wel eens verhalen vertelt over Roelien/Liesbeth. Dat is ook een vriendin van mij, dus ik wil je vragen dat niet meer te doen. Ik zou het ook niet fijn vinden als er over jou gekletst werd, of over mijzelf. Zullen we gauw weer eens afspreken om te < vulietsgezelligsin>?
Geen idee, het is maar een slag in het duister ;) Ik wens je dochter in elk geval succes, het is een nare situatie en ik heb er respect voor dat ze zo goed kan omschrijven waarom ze last heeft van de situatie.

Toch echt zeggen

Ik vind briefjes geen goed idee....wie weet pikt diegene het verkeerd op,legt het verkeerd uit, gaat ermee naar juf en zegt: "Kijk eens waar ik van beschuldigd word!" ofzoiets......
Nee tóch écht zeggen. Zelf. Standvastig en volhouden. En als ze maar door en door gaan desnoods 'dreigen' dat als ze niet ophouden je het aan de ander doorverteld (diegene waarover geroddeld word).
De kans is groot dat jouw dochter straks de 'pispaal' is van beide vriendinnen....spiegel haar dat maar voor.
Dit lijkt erg op een spelletje 'hoe ver kan ik gaan?" in vriendschappen.........en vaak is diegene die zich juist afzijdig wil houden er later de pineut van.
groeten albana

Kobalt

Kobalt

26-05-2011 om 13:54

Vragen

Hoi,
Onze dochter heeft ook eens zoiets gehad.
Zij heeft toen aan de vriendin die roddelde (het was er maar eentje) gevraagd: 'Waarom vertel je me dit? X is een vriendin van mij, ik vind het niet leuk als je dit soort dingen over haar vertelt.' Ze heeft ook gezegd: 'Ik vind jullie allebei leuke vriendinnen. Ik vind jou ook leuk, daar heeft X niets mee te maken, ik blijf je heus wel leuk vinden. Ik kan heel veel mensen leuk vinden, ik kan met heel veel mensen vrienden zijn, ik hoef niet te kiezen.
Voor dat vriendinnetje was dat genoeg. Zij was echt bang, dat mijn dochter haar minder leuk zou vinden, door die ander. Het leek net of ze dacht dat vriendschap op kan raken, net als een zak drop. Als je moet delen, krijgt iedereen minder. Maar dat is niet zo. Vriendschap is als de lucht, of het water in de zee. Je hebt er oneindig veel van en kan het met iedereen delen. Het was voor dat vriendinnetje een grote opluchting, toen mijn dochter dat uitlegde.

Fiorucci

Fiorucci

26-05-2011 om 14:56

Heel herkenbaar

Oh ik herken dat enorm, volgens mij gebeurt dit heel veel op deze leeftijd, naar hoor. Volgens mij kun je niet veel meer doen dan blijven zeggen dat je het niet wilt horen.

Moek

Moek

26-05-2011 om 17:33

Tips doorgeven

Laatst had mijn dochter precies hetzelfde, ik ga de tips meteen doorgeven!

Gebeurde hier ook

Datzelfde gebeurde hier ook. Als ik erbij was en het hoorde vertelde ik ze dat er niet geroddeld hoort te worden over vriendinnen die er niet bij waren.
Maarja, je bent er natuurlijk niet altijd bij.
Ik hoop dat je dochter stoer genoeg is om te zeggen dat ze niet wil roddelen.

Annet

Annet

26-05-2011 om 18:51

Helemaal eens met kobalt

Dus een combi van zeggen dat je het niet wilt (ter verduidelijking)
+ uitleggen hoe je de vriendschap ziet (ter geruststelling)

Dochter van Tihama

Dochter van Tihama

26-05-2011 om 20:33

Antwoord

hoi, dank jullie voor de tips ik heb er veel aan. Een paar vond ik echt geweldig!!!

ik ga ff goed nadenken welke tips ik ga gebruiken. Ik ben ook heel opgelucht (niet letterlijk)nu ik weet dat ik niet de enige ben.

Dikke groeten van de Dochter Van Tihama

doei!!!!!!!

*bella*

*bella*

26-05-2011 om 22:31

Niet de enige?

Zie het als een super goede les, want ik ben het er niet mee eens dat het 'veel voorkomt op deze leeftijd'. Volgens mij blijft het nl. (gelukkig niet bij iedereen) Ik ken zo ontzettend veel volwassenen die dit doen. Dus als je er nu mee leert dealen, kun je daar een heel leven mee vooruit. (en je vriendinnen leren het misschien wel af, ook voor hen wellicht een mooie les)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.