Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Massi Nissa

Massi Nissa

05-02-2012 om 13:16

Vroeg wisselen

Dochter is vijf jaar en twee maanden. Afgelopen week is haar eerste 'grotemensentand' doorgekomen en de dag erna viel het melktandje eruit dat er vlak voor zat. Nu hoor ik van verschillende kanten dat net vijf wel vroeg is voor wisselen. Wat is een meer gangbare leeftijd, dan?
Haha, als ze op de vrije school zat, scheelde dit mooi weer een jaar kleuteren: als je wisselt, mag je leren lezen.
Groetjes
Massi

Vic

Vic

05-02-2012 om 13:22

Normaal?

Mijn oudste was 4 toen ze begon te wisselen, dat was vroeg. Jongste begon met 6, is nu 7 en heeft net haar 3e tand gewisseld. 5 is dan precies gemiddeld ;-)
Overigens heeft jongste nu nog drie tanden die vreselijk los staan, en schots en scheef. Als die er allemaal binnen een maand uitvallen heeft ze niets meer staan. Dat zal er leuk uitzien ;-(

Vroeg

Mijn zoon wordt komende week vijf. Twee weken geleden waren we bij de tandarts en toen bleek dat hij al wiebelondertanden heeft. Die zullen er dus wel snel uitgaan. De tandarts vond dat ook vroeg.

De een wisselt gewoon wat eerder dan de ander. Jammer wel dat we met een jaar of 40 niet nog eens een setje nieuwe tanden krijgen. Dat lijkt me wel wat.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app

Talia

Talia

05-02-2012 om 16:36

Tja

Volgens mij is het een beetje erfelijk bepaald, in elk geval weet ik nog dat mijn oudste vroeg was met wisselen. Ik ben geen idee wat "gangbaar" is, alles is mogelijk, dacht ik! Jongste is nu 5 jaar en 8 maanden en ze heeft zes tanden er al uit. Onder zijn ook al twee nieuwe tanden, maar boven heeft ze nog een forse patatschuiver :).
Was jouw dochter als baby misschien ook snel met tandjes krijgen? Dat is hier in elk geval wel zo!

Ik wist dat niet, van dat leren lezen na wisselen bij de antroposofen ... in elk geval zou het bij mijn meiden mooi aansluiten: het zijn talige, vroeg lezende kinders :).

Hier ook vroeg

Hier ook vroeg

05-02-2012 om 21:05

Luna

Hier 3 kinderen, allemaal begonnen met wisselen met 4 jaar. Ja, dat is vroeg. Maar je houdt het toch niet tegen :-)
Voordeel: oudste was allang klaar met beugels toen ze naar het VO ging. Vond ik erg handig. Al die afspraken, is toch makkelijker te doen als ze dicht bij huis op de basisschool zitten dan op een school op 3 kwartier fietsafstand.

Luna

Massi

Massi, je kan toch alsnog voor die VS kiezen? En dan maar hopen dat zoon t.z.t. ook een beetje vlotte wisselaar is.

Maar goed dat wij dat niet gedaan hebben trouwens. Bij onze zesjarige zit nog niet éen tand los en hij leest al ondertitels. Hij was trouwens laat met tanden krijgen ook. Als dat voorspellende waarde heeft verwacht ik overigens dat zijn zusje pas gaat wisselen in de brugklas, want ik besefte van de week dat zij - volgende maand 3 - nog niet eens een volledig melkgebit heeft (er mist nog een kies)

Groeten,

Temet

Beetje vroeg

Maar alle kinderen zijn weer anders. Hier was dochter 4,5 toen er 2 ondertanden gewisseld werden en vanmorgen eerste boventand eruit en er komen kiezen door. Best vlot, hoor ik om me heen, maar ja, het kan maar gebeurd zijn;-)

Fianna

Fianna

05-02-2012 om 22:08

Niet heel vroeg denk ik?

Mijn oudste was net 4 (maar hij had met 6 maanden al 8 tanden en met 1 jaar een compleet gebit) en mijn een na oudste net 5. Bij mijn dochter van 4.5 zitten een tand los.
5 vind ik dus niet heel vroeg. Volgens mij wel gangbaar toch?

Hanne.

Hanne.

06-02-2012 om 09:24

Bijna 7

Hier was oudste bijna 7 toen het wisselen begon. Inmiddels ruim 7.5 en pas 5 tanden er uit.

Middelste is ruim 5.5 en er wiebelt nog niets. Ondanks dat ze regelmatig even probeert.

Ik ben zo blij dat ik niet voor de vrije school ben gegaan. Beide kinderen lezen al...

Hier laat

met een 9 jarige die er pas 3 uit heeft en een bijna 8 jarige die ook aan zijn 3e wiebeltand bezig is. Ze kregen ook pas laat tanden (maar lezen al wel jaaaarren....) Gelukkig geen Vrije School hier.
Algebra

Vic

Vic

06-02-2012 om 10:10

Volgens onze tandarts

Volgens onze tandarts is het beter om laat te wisselen. Dan kan de kaak optimaal groeien om later ruimte te bieden aan alle volwassen tanden. Bij jongste zie je dat ook heel mooi. Ze heeft een heel smalle kaak, en toen haar voortanden een jaar (!) los stonden, zag je dat ze steeds meer ruimte er omheen kregen. Ze heeft overigens ook nog steeds niet haar eerste vaste kiezen (die komen normaal rond 5,5 jaar), maar de tandarts zag wel al bobbels op haar tandvlees. Nu is ze met alles een beetje laat, dus we blijven geduldig wachten.

Anne Carin

Anne Carin

12-02-2012 om 18:41

Wisselen

Het lijkt me aan de vroege kant maar ja, wat doe je eraan? Ik denk ook dat het erfelijk bepaald is en een relatie heeft met hoe vroeg/laat je tanden kreeg. Zoon hier was laat, had net met z'n eerste verjaardag z'n eerste tand en wisselde z'n eerste tand toen hij 6 jaar en 9 mnd was! gelukkig zat hij niet op een vrije school ;-)! Volgens onze tandarts trouwens is laat wisselen beter omdat de tand meer uithardt als hij langer in de kaak zit! Maar of dat echt zo is? Zoon (nu 15) heeft wel een sterk gebit, geen één gaatje tot nu toe.

Massi Nissa

Massi Nissa

12-02-2012 om 19:58

Laat is beter, ja

Dat hoorde ik ook al hier om me heen en nu dus op OO. Laat is beter. Onze tandarts heeft al voorgesteld om haar kiezen te sealen zodra ze door zijn. Haar beide ouders hebben namelijk een zwak gebit en dat is tot op bepaalde hoogte erfelijk bepaald. Allemaal bedankt voor het reageren, trouwens!
Groetjes
Massi

Guinevere

Guinevere

12-02-2012 om 21:54

Beu

Ja, nou, ik moest vandaag gelijk aan deze draad denken. Zoon (4 3/4 jaar) heeft zijn eerste wiebeltand. Beuh, veel te vroeg volgens mij. Veel kaakruimte is er nog niet over, daar hij uiterlijk prima voor een 3-jarige kan doorgaan. Ben er dus niet erg blij mee.

ikke

ikke

15-02-2012 om 18:40

Ze zijn ook heel vroeg de kinderen

Mijn zoon is nu 6 en mij valt op dat heel veel leeftijd genootjes aan het wisselen zijn. Ik kan mij nog herinneren dat we met de communiie met een fietsen rek liepen allemaal. Daar hebben ze nu dus allemaal geen last meer van als ze zo vroeg beginnen met wisselen. Mijn zoon heeft nu op 4 weken tijd alle 4 zijn voor tanden uit 2 boven en 2 onder. Een echt gat dus. Net een baby moet hem weer een slabber voor hangen maar de nieuwe tanden komen wel heel snel door.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.