Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Waar allemaal groeipijn?

mijn dochter van bijna 7 heeft nu al een week of 2 af en aan overal pijntjes, ze kan dan niet slapen want ze heeft ergens wel "heel erg" pijn. Nu is mevrouwtje bijna jarig en wacht ik even dat allemaal af voordat ik mij zorgen ga maken. Maar ik ben wel even benieuwd waar groeipijn allemaal kan zitten, is dat niet voornamelijk in de beengewrichten (knieen, enkels) ?

Iig gaan we nu de 2e week in dat ze sávonds niet kan slapen (gisteren was het 23.00 voordat ze eindelijk sliep....), het begint een beetje een drama te worden, de ene dag is het haar knie, de andere dag haar onderrug, buikpijn heeft ze sowieso heel vaak (vooral als ze boos/moe is). Speciale creme/plasebo's werken allemaal niet.

Manda Rijn

Manda Rijn

17-02-2010 om 21:57 Topicstarter

Placebo

.

Linda99

Linda99

17-02-2010 om 22:10

Wat je kan doen.....

Zou best door de verjaardagsstress kunnen komen. Mijn oudste heeft vlak daarvoor ook overal last van ;-)

Maar wat je zou kunnen proberen is een keer paracetamol te geven. Bij "echte" groeipijn werkt dat namelijk. Moet ik helaas regelmatig gebruiken voor mijn jongste van 4. Die heeft vaak groeipijn in knieën of enkels. En dan alleen 's avonds laat/'s nachts. Ze wordt er wakker van.

Zelf had ik vroeger ook vaak groeipijn en altijd in mijn knieën.

Feitelijk is het bij groeipijn niet het bot wat pijn veroorzaakt maar het vlies wat eromheen zit.

Hier ook groeipijnen gehad

maar dan voornamelijk in de knieen en een enkele keer in de enkels. Hopelijk gaat het na haar verjaardag vanzelf over en is het bij haar nu verjaardagsstress.

Mamvantwee

Mamvantwee

18-02-2010 om 09:21

Paracetamol

Onze jongste (4) heeft ook regelmatig groeipijn. Altijd als hij al slaapt, dus nooit 's avonds voordat hij gaat slapen (dan is het meer uitstelgedrag...). Hij wordt dan hard huilend wakker om 23 uur, of 2 uur.
Wij geven paracetamol en dat werkt prima. Dan kan hij (en wij) weer slapen.

groet, Mamvantwee

In de lies

Als ik vroeger groeipijn had, had ik die altijd in de lies. Was volgens de huisarts normaal :-)
Wat ik weet van groeipijn, is dat het het oprekken van de spieren is. Je botten groeien en rekken de bijbehorende pezen en spieren op. Dat is de pijn die je dan voelt.

T&T

T&T

18-02-2010 om 10:59

Spiroflor

Spiroflor is een homeopatisch middel bij spier en gewrichtspijn. (mag ik dat hier zeggen of is dat reclame?) Ik gebruik het zelf om te ontspannen na een hefige training, maar bij groeipijn werkt het ook goed. Mijn dochter heeft geregeld pijn/krampen in haar benen het 's nachts, en dan verzacht het wel. Als het echt erg is idd een kinderparacetamol.
groetjes, Tess

Puck

Puck

18-02-2010 om 12:26

Bijna genista

HEt zijn niet de spieren die oprekken maar het botvlies. Spieren kunnen de groei wel bijhouden, zijn ze flexibel genoeg voor. Eigenschap van groeipijn is dat het vooral 's avonds en 's nachts is. Overdag wordt je lijf door de zwaartekracht ieniemienie ingedrukt en als een kind in bed ligt strekt het lichaam zich iets meer uit en komt het botvlies meer gespannen te staan. Hier vooral groeipijn in de lange botten: bovenbeen en vooral scheenbeen. Het enige dat helpt is paracetamol.

koentje

koentje

18-02-2010 om 12:29

Groeipijn

zit niet in gewrichten. Het zit meestal in benen, soms armen en altijd tweezijdig.

Er wordt ook wel door sommige wetenschappers gedacht dat groeipijn ontstaat doordat de spieren en de botten niet gelijktijdig groeien en dus aan elkaar trekken.
Groeipijn komt vooral in de nacht voor.
Volgens wetenschappers van de universiteit van Wisconsin is dat goed te verklaren. Ze deden onderzoek naar de groei van lammetjes. Daarbij stelden ze vast dat botgroei vooral ’s nachts plaatsvindt. Ze ontdekten verder dat de botten alleen groeiden als de dieren lagen. Er rust dan geen gewicht op de poten en waarschijnlijk hindert belasting de groei. Dat verklaart waarom kinderen overdag geen last hebben van groeipijn. Ze belasten dan hun botten en gewrichten door te lopen en spelen. (Gezondheidsnet.nl)
We weten dus niet hoe groeipijn ontstaat, maar wel dat het altijd gelijktijdig aan twee kanten voorkomt en dat het kan helpen om een warm bad te nemen, of een massage of spieroefeningen. Allemaal dingen om de bloeddoorstroming beter te maken!

Manda Rijn

Manda Rijn

18-02-2010 om 12:40 Topicstarter

Niet tweezijdig

gisteren was het weer 'feest', huilen, hele tijd uit bed, pas om half 11 was het stil.

ze heeft het niet in beide benen, het is meestal 1 plek. Pillen wil ze niet slikken, zetpil wil ze ook niet meer en sinaspril vindt ze vies.

Hopelijk is het na het weekend weer allemaal voorbij ;-)

Bibi72

Bibi72

18-02-2010 om 12:47

Smelttablet?

Mijn dochter wil ook geen pillen slikken of zetpillen. Maar de paracetamol als smelttablet (van roter geloof ik bananensmaak) lukt wel! Misschien een tip?

Mamvantwee

Mamvantwee

18-02-2010 om 12:59

Of in limonade

Natuurlijk niet goed voor de tanden, maar een tabletje oplossen in limonade en dan snel laten opdrinken. Wij hebben Sinaspril met pepermuntsmaak, dat wordt nog wel geaccepteerd.

Hier is de groeipijn bij zoon ook meestal aan 1 kant. Hoewel die kant per keer wel wisselt. En altijd in zijn benen, onderbeen meestal, soms bovenbeen. Altijd 's nachts (23 uur is voor een kleuter ook nacht). En alleen paracetamol werkt, zeker bij een kind dat alleen maar wil slapen op dat tijdstip, niet in is voor experimenten, maar wel pijn heeft...

Intussen weet hij dat een pilletje helpt. Dat maakt het gemakkelijker weg te krijgen.

sterkte.
groet, Mamvantwee

Guinevere

Guinevere

18-02-2010 om 13:07

Zeggen

Heb je je dochter uitgelegd dat het groeipijn is? Bij onze zoon was alleen de uitleg dat het kwam door het groeien voldoende om de pijn te kunnen verdragen. 's Morgens rende hij dan gelijk naar de meetlat om het resultaat te bekijken. Toen was hij wel pas 5 trouwens, dus hij geloofde het toen nog als hij elke nacht wéér een centimeter was gegroeid. :-)

Linda99

Linda99

18-02-2010 om 13:07

Manda

Wij gebruiken al jaren vloeibare paracetamol (van Sinaaspril) voor de kinderen. Handiger dan zetpillen en lekkerder dan die kauwtabletten.

Succes komende dagen!

Puck

Puck

18-02-2010 om 14:04

Koentje

Ook ik dacht dat groeipijn niet in gewrichten voorkomt, maar de vele reacties die ik daarop kreeg ben ik nu mer geneigd te zeggen dat wat groeipijn genoemd wordt ook in de gewrichten kan zitten. En verder is het niet het bot dat de pijn veroorzaakt, maar het botvlies eromheen dat de groei van het bot niet bij kan houden. En verder is groeipijn echt niet altijd aan beide kanten (of aan beide kanten even erg) mijn oudste had van 1 been altijd veel meer last dan van het andere been, en toch is hij niet scheefgegroeid.

Puck

Puck

18-02-2010 om 17:16

Manda, kauwtablet

Manda, behalve vloeibaar heeft sinaspril ook een kauwtablet met een lichte pepermuntsmaak. En tja, op die leeftijd was ik al "keihard" tegen mijn kinderen: wil je geen pilletje, dan houd je maar pijn, maar dan wil ik je niet horen klagen. O, ik ben soms zo'n ontaarde moeder ;-)

Manda Rijn

Manda Rijn

18-02-2010 om 17:48 Topicstarter

Puck

ja dat heb ik ook gezegd "geen pil dan ook niet huilen". Maar die van mij is zo onwijze eigenwijs en koppig daar krijg je geen pil in. Ik nmerk dat ik zelf nu ook een kort lontje naar haar toe krijg, soort wraak gevoel ofzo omdat ik zelf zo gestresst van het gehuil en gedoe sávonds ben. Gelukkig was ze vandaag met iemand mee om te spelen.

oh ik ben zo moe, de baby was vannacht ook aan het spoken tussen 1 en 2, ik ben een vaatdoek, hopelijk sprokkel ik vannacht genoeg energie bij elkaar om het feestje door te komen (met dikke paracetamol moet het denk ik wel weer lukken).

Kort lontje

Dat kan ik me voorstellen Manda, een spokende baby en koppige oudste spreken een geduldvoorraad wel heel nadrukkelijk aan. Is zo'n paracetamol niet ergens doorheen te prakken?
Hopelijk is het snel voorbij. En bij mij was groeipijn vrijwel nooit tweezijdig.
Puck, weer wat geleerd. Meneer Midas Dekkers had mij kennelijk verkeerd voorgelicht over wat er nu precies opgerekt wordt ;-)

Puck

Puck

19-02-2010 om 13:04

Genista

Maar er zijn ook verschillende meningen over wat er nu opgerekt worden. Maar volgens mij is botvlies het meest waarschijnlijker.
En Manda: klinkt niet meer dan logisch dat je een kort lontje hebt, ik hoop dat je snel weer een beetje bij kunt slapen. En als je oudste nu bij jullie in bed legt? Wij deden dat ook wel als de kinderen ziek/niet lekker in hun vel zaten, gewoon om van het gez#^% af te zijn, dan sliepen we allemaal het snelst weer verder en eigenlijk hebben we nooit echt problemen gehad om ze daarna weer aan hun eigen bed te laten wennen. Soms duurde het wel een week ofzo, maar uiteindelijk gingen ze zonder strijd weer in hun eigen bed slapen.

koentje

koentje

19-02-2010 om 14:53

Puck

ik weet niet waar jij de wijsheid vandaan haalt om dat met zoveel stelligheid te zeggen, maar de wetenschap is nog lang niet uit over de inns en outs van groeipijn. Dat is wat ik erover lees op internet.
Je zou dus ook kunnen zeggen dat als de pijn in gewrichten zit of het niet tweezijdig voorkomt, dat het dan dus geen groeipijn is.En dat las ik dus ook op internet!

Puck

Puck

19-02-2010 om 15:29

Koentje

Mijn kennis heb ik van een huisarts en orthopeed. Lijkt me toch in het algemeen een betrouwbaardere bron dan internet. Jij beweert andere dingen dan ik met dezelfde grote stelligheid overigens dus waarom zou dat meer waar zijn dan wat ik opschrijf..
En als zowel huisarts en orthopeed mijn kind diagnostiseren met groeipijn, wie ben jij dan om te zeggen dat het geen groeipijn kan zijn omdat het niet aan twee kanten voorkomt zoals jij "op internet" hebt gelezen?? Beetje raar, vind je niet?

koentje

koentje

19-02-2010 om 15:48

Nee,ik...

sugereer dat het misschien geen groeipijn is. Ik bedoelde meer; je kunt dat dus ook opvatten als teken dat het geen groeipijn is. Want groeipijn is niet echt te diagnosticeren, het blijft een soort gissen.

Puck

Puck

19-02-2010 om 16:33

Tuurlijk koentje

Het is ook meer uitsluiten van andere dingen en als het dan onverklaarbaar is dan "zal het waarschijnlijk wel groeipijn zijn". Zo is het bij ons in ieder geval gegaan. En als deskundigen het mij dan vertellen na onderzoek dan neem ik eerder aan (terwijl ik uiterst kritisch ben wat dat betreft) dat het wél groeipijn is dan dat ik aanneem dat het het niet is "omdat ik iets anders gelezen heb op internet"

Manda Rijn

Manda Rijn

19-02-2010 om 21:39 Topicstarter

Het was een lange dag

schorre stem, pijn in voeten en onderbenen, ben compleet gesloopt maar mevrouwtje heeft een mooi feest gehad en is net gaan slapen naast een vriendinnetje wat ook nog mocht blijven logeren hier. De baby slaapt nu ook want die was moe na een dag creche.

En dit jaar zonder paracetamol want die bleek opeens op te zijn (vriend heeft barstende koppijn gehad de hele dag, dus die moest ik ook de hele tijd ontzien...), maar het was leuk. Vanavond ook geen geklaag gehoord over pijntjes, die komen misschien morgen dan weer als dat vriendinnetje weer weg is.

Ik ga maandag even langs de apotheek, kijken wat ze allemaal hebben aan kinderpijnstillers.

Ik kruip mijn nestje in, lekker een kwartiertje zappen met de poes knorrend naast mijn hoofd en dan slapen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.