Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Wanneer ga je naar de dokter (dochter van 8 nog niet 's nachts zindelijk)

Dochterlief is bijna 8. En al die jaren nog niet 's nachts zindelijk. Heel af en toe per ongeluk een keer droog, maar daar houdt het mee op. Begin dit jaar (voorjaarsvakantie) zijn we met een plaswekker begonnen. Na een paar weken inderdaad resultaat. Vanaf mei zo'n beetje echt droog, dus zonder plaswekker en zonder luier. Iedereen hartstikke blij natuurlijk. Maar na de zomervakantie gaat het steeds slechter. Eerst dacht ik dat ze moest wennen in groep 5 en dat het wel weer beter zou gaan. Maar dat is dus niet het geval. En ook overdag is ze vaak weer een beetje nat. Geen hele plas dus, maar 's avonds merk ik dat ze een wel erg vieze onderbroek heeft.
Wat ons verder opvalt is dat ze 's avonds zo vaak plast. Ze krijgt om half 4 (uit school) een beker drinken en 's avonds bij het eten, meer niet. Ze gaat om een uur of 8 naar bed, en voor 9 uur heeft ze dan al 3 keer geplast. En geen druppels, maar echte plassen. En dat heeft ze eigenlijk altijd al zo gedaan. Ook toen we met de plaswekker bezig waren, die ging altijd al om 9 uur af.
Ik ben de weg een beetje kwijt nu, en baal natuurlijk van elke avond haar bed verschonen. Helaas is de plaswekker overleden, dus nu maar even een luierbroekje aan. Maar dat is ook niet afdoende, blijkt.
Wat denken jullie: nieuwe ronde plaswekker, of is er meer aan de hand?
Engeltje

Pippin

Pippin

16-10-2010 om 16:07

Ik zou gaan

Ik zou naar de huisarts gaan. Ik ken een meisje met soortgelijke problemen. Haar moeder heeft het er bij laten zitten. Hoe ouder het kind werd, hoe minder ze open stond om over haar incontinentie te praten. Ze was op een gegeven moment 16, al die tijd 's nachts incontinent en nog nooit naar een uroloog geweest. Ik vind dat zo zonde. Er zijn mensen die hiervoor hebben doorgeleerd, het lijkt me slim om die een keer mee te laten kijken/denken.

Bastet

Bastet

16-10-2010 om 16:09

Ik zou....

Ik zou of een nieuwe ronde plaswekker overwegen,mits dochter gemotiveerd is,of overleggen met de huisarts een verwijzing vragen naar een speciale poli op dit gebied.Zij weten er daar alles van,bekijken het probleem van diverse invalshoeken,ik heb er goede ervaringen mee.Zoek van te voren even uit of het ziekenhuis in de buurt zo'n poli heeft,niet alle huisartsen zijn op de hoogte van dergelijke poli's.

Engeltje

helaas hier wat ervaring met kind dat 's nachts niet zindelijk is. Je vertelt dat je dochter vooral 's avonds veel plast. Dat deed bij mij een alarmbelletje doen afgaan.
Hoeveel drinkt jouw dochter overdag? Het is belangrijk om veel te drinken namelijk en ook te plassen. Dus niet lang ophouden en dan dus uit nood moeten rennen en dus wat urine verliezen.
Als je dat gaat doen namelijk dan krijg je een gestresste blaas en die wil een keer ontspannen en doet dat dan dus 's nachts.
Daarom 's ochtends twee glazen drinken bij het ontbijt (thee en glas water of zo). Voor het naar school gaan plassen, bij de tien-uur pauze plassen, tussen de middag plassen, voor het naar school gaan of einde tso plassen. Dan plassen als je thuis komt of als je nog op school bent en zo maar door.
Onze zoon heeft nu naar school drie bekers drinken mee en die moeten leeg. Juffen weten ervan. Even voor de duidelijkheid, school met continuerooster.

Mijn advies dus: neem even kritisch het drink- en plaspatroon van dochter overdag door.

groetjes van Purk

Tango

Tango

16-10-2010 om 21:19

Naar de dokter

Ik zou ook naar de dokter gaan en een doorverwijzing vragen naar een plaspoli. Hier kunnen ze kijken of er daadwerkelijk iets aan de hand is. In het AMC zit er een, weet niet of dat bij jou in de buurt is.
Het lijkt me dat je dochter eerder te weinig drinkt dan teveel, wel apart dat ze dan zoveel plast. Het zou kunnen dat ze een te kleine blaas heeft. Ik ken een meisje dat ook regelmatig in haar broek plaste overdag. Ouders zijn ook naar de plaspoli gegaan en kwamen er dus achter dat ze een te kleine blaas had. Ze moet dus vaker plassen dan gemiddeld. Ze voelt vaak ook niet dat ze moet, dus moet ze op vaste tijden gaan. Ouders gaan nu een trilhorloge aanschaffen voor haar dat bijv. elk uur een trilsignaal geeft waardoor ze herinnert wordt te gaan plassen.

Puck

Puck

16-10-2010 om 22:15

Wakker in bed = veel plassen

Volgens mij is het helemaal niet zo bijzonder dat je als je nog wakker ligt in bed je vaak moet plassen. Ik herken dat bij mezelf ook, ik ga pas in de "nachtstand" als ik ook echt ga slapen. Lig ik nog wakker in bed te lezen of t.v. te kijken dan moet ik ook om de haverklap plassen. Dat op zich is niet zo bijzonder, ik weet dat anderen dat ook herkennen.
Maar in jullie geval zou ik het denk ik ook gaan bespreken met de huisarts. Ze kan kennelijk wel droog blijven 's nachts, maar er is "iets" dat dat nu blokkeert. Zit ze verder lekker in haar vel.

Engeltje

Engeltje

17-10-2010 om 01:21 Topicstarter

Even verdere uitleg

Dank voor de reacties tot zover. Een aantal van jullie denkt dat ze te weinig drinkt. Maar ze krijgt gewoon 's ochtends een beker thee, op school tussendoor een pakje, tussen de middag een beker melk, om half vier een beker limo en bij het avondeten een beker water of limo. Dat lijkt me een heel normale hoeveelheid.
En dan het plaspatroon. 's Ochtends bij het opstaan, op school een keer, tussen de middag verplicht plassen, ik geloof dat ze 's middags op school ook nog wel een of twee keer gaat, om half 4 verplicht plassen, dan gaat ze altijd voor het eten nog een keer en voor het naar bed gaan. Lijkt me ook redelijk normaal. Wel zit ze vaak te 'wiebelen' voor ze gaat als ze met iets bezig is, maar ook dat is volgens mij iets dat meer kinderen hebben.
Nog even voor de goede orde: ze plast overdag dus niet echt in haar broek. Net een druppeltje, omdat ze te laat gaat.
Puck, jij had het over de 'nachtstand'. Dat herken ik wel van haar. Ze had altijd moeite om in slaap te vallen, sinds kort geven we haar wel eens melatonine. Dat helpt haar goed om snel in slaap te komen. Maar misschien slaapt ze dan te diep om wakker te worden voor een plas. Ik ga daar eens mee stoppen, het is nu toch vakantie, dus ze kan wel wat slaap missen. Voor zover ik weet is er verder niets aan de hand. Ze doet het goed op school, heeft genoeg vriendinnen. Hooguit wat vaker mot met grote broer dan we gewend waren, maar ze waren dan ook uitzonderlijk lief en gezellig met elkaar, een beetje meer ruzie is eigenlijk alleen maar normaal ;-).
Ik heb de plaswekker bij mijn technische vader ingeleverd in de hoop dat die hem kan reanimeren, dan gaan we daar eerst maar weer een poging mee wagen. Want inderdaad, ze kan het dus wel!
Dank voor het meedenken tot zover, het helpt wel om mijn gedachten een beetje op een rijtje te krijgen. Was tot nu toe voornamelijk boos en teleurgesteld, maar daar lossen we natuurlijk niets mee op...
Engeltje

Die plasneiging voor het slapen

Wat Puck beschrijft heb ik ook. En mijn oudste dochter ook. Ik plas overdag 'gewoon' ,ik denk 3 of 4 keer. Maar buiten die keer ;s morgens zijn het altijd miniscule plasjes. Terwijl ik toch moet...en goed uitplas (let ik speciaal op want gauw anders blaasontsteking). Maar 's avonds als ik in bed lig......dan moet ik opeens in een half uut tot 1 uur tijd wel 3 of 4 keer plassen. En geen kleintjes maar gewoon redelijk grote. Ik vraag me ook altijd af, waar komt dat vandaan? Dat is echt niet alleen die 2 kopjes koffie en ene glas water wat ik doorgaans in de avond drink. En oudste dochter heeft het ook. En wij hebben die rare plasgewoonte vlak voor slapen beiden ons leven lang al (en beiden geen droogproblemen in de nacht ooit gehad). Dus ook ik herken het plasgedoe in het uurtje dat we wakker in bed liggen.
groeten albana

Mover

Mover

18-10-2010 om 10:37

Wat vindt ze er zelf van?

Wat vindt je dochter er zelf van, dat ze 's nachts nat is, en ook overdag het niet altijd droog houdt? Vindt ze het vervelend, of interesseert het haar niet (zo erg)?
Wanneer het haar niet boeit, dan is er ook nog deze manier - genoemd in wat oudere draadjes op dit forum. Laat haar iedere keer zelf het bed verschonen, en wanneer ze zit te wiebelen, meegaan naar de wc, controleren of ze droog is, en dan naar haar kamer sturen om te verschonen. Oftewel, laat haar merken dat het haar tijd kost, en dat ze sneller klaar is wanneer ze eerder naar de wc gaat.
Nogmaals, het is een manier, ik zeg niet dat het voor jouw dochter een goede is, maar de gedachte erachter lijkt me niet verkeerd, zeker als ze voor de vakantie wel droog kon zijn/blijven.
Succes met het vinden van de goede manier.

Engeltje

Engeltje

28-10-2010 om 20:10 Topicstarter

Update

Om te beginnen: het gaat nu iets beter. Ze heeft nu weer gewoon luiers aan, en ze blijft gemiddeld 2 van de 3 nachten droog. En meestal wordt ze, als ze in haar luier plast, ook nog wel wakker om de rest op de WC te doen.
Helaas hebben we zelf de plaswekker laten stuiteren, dus teruggaan heeft geen zin. Ook mijn vader heeft hem niet meer aan de praat gekregen, dus nu aarzelen we of toch weer een nieuwe moeten aanschaffen (via Marktplaats dan deze keer, broekjes heb ik nog).
Ze lijkt er niet mee te zitten. Maar ze was wel heel trots toen ze uiteindelijk zonder luier kon na de exercitie met de plaswekker. Dus helemaal duidelijk is het niet. Haar zelf het bed laten verschonen zie ik echt niet zitten, dan is ze echt goed wakker en valt vervolgens weer moeilijk in slaap. Terwijl als ik haar even in ons bed leg ze zo weer verder slaapt als ik haar bed verschoon. En wakker ben ik toch al...
Nou ja, nog geen oplossing dus, maar het is al wel minder erg dan voorheen. Misschien toch omdat de druk er nu af is (niet meer iedere nacht bed verschonen en een boze moeder).
Engeltje

Vera*

Vera*

28-10-2010 om 21:31

Dubbel

In de plaswekkerperiode maakte ik het bed op met dubbele onderlakens. Dit was dus een waterdicht matrasdek, molton en hoeslaken en dat dan dubbel. Met een nat bed hoef je dan alleen maar één setje te verwijderen en dan ben je verder klaar. Hier was het dekbed vaak niet of maar een beetje nat en dan draaiden we het dekbed om (volgende dag verschonen) en anders lag er al het logeerdekbed kant en klaar om zo op bed te gooien. Een andere pyama aantrekken is het meeste werk.

Vera

Ja heb ik ook

ik moet zeker 2 keer plassen voordat ik echt in slaap val, ik kan niet in slaap vallen met een gevulde blaas. Ik heb ook het idee dat mijn lijf gewoon zo is geprogrammeerd dat ik vocht af drijf als ik stil en rustig in bed lig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.