Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ayla

ayla

05-04-2011 om 10:23

Wanneer in staat door drukke stad fietsen

Ayladochter (6,5) haar school ligt op ongeveer 25 minuten fietsen van ons huis, om daar te komen moet je echt dwars door de stad fietsen. Of midden door het stadscentrum met kleine straatjes, ’s ochtends vrachtverkeer die bij de winkels uitladen etc of over de grote weg en brug met het doorgaande drukke verkeer. Voordat kleine broer naar school ging nam ik haar vaak achterop mee op de fiets, nu gaat dat niet meer. Op mijn werk heb ik geen mogelijkheid een aanhangfiets of kar te plaatsen. Ze moet dus zelf fietsen wil ik de komende lente of zomer ze op de fiets kunnen brengen. Vanaf wanneer is een kind in staat om 25 minuten heen en ’s middags terug te fietsen door een drukke stad. Is dat iets wat ik met haar kan oefenen en trainen. Ik moet erbij zeggen dat ze niet briljant fietst en snel afgeleid is.

Guinevere

Guinevere

05-04-2011 om 10:34

Alleen?

Bedoel je zelfstandig gaan of begeleid fietsen? Ik neem aan het laatste?
Tja, ik ken de situatie natuurlijk niet. Maar ik zou zeggen, ga eerst die route eens oefenen op een moment buiten de spits, en dan kijken hoe dat gaat. Wij fietsen nu 's morgens ook door de spits heen, maar dat is geen grote stad en minder ver. Ik houd zoon gewoon rechts naast me, of als het te smal is voor me.

Artikel oo homepage

Of nee, de vraagbaak opvoeding en gedrag. Met ongeveer een antwoord op deze vraag en adviezen. Maar mijn eerste gedachte: 25 minuten voor jou alleen of voor dochter op de fiets? Wat ik alleen in 12 min fiets, daar doe ik met kinderen 20 minuten over. Dus als het voor mij 25 min zou zijn zou ik met kinderen erbij bij 35-40 min rekenen.Dus half 9 school begin betekent dan 7.45 fietsen uit de schuur halen....
Zo snel fietsen 6 jarigen niet hoor, en zeker niet zo´n eind (ongeveer 6 km?)

Algebra

ayla

ayla

05-04-2011 om 10:49

Naast mij

naast mij natuurlijk, ik zie haar de komende 3 jaar echt nog niet in staat om dit alleen te fietsen. En ik fiets 20 tot 25 minuten erop en dan fiets ik door. Dochter haar school begint om 8.25 dan zou ik idd al een kwartier eerder moeten vertrekken. Daarbij denk ik dat ze eerst al een nieuwe fiets moet want op haar 16 inch fietsje is het niet te doen

Guinevere

Guinevere

05-04-2011 om 10:54

Aanhangfiets

Als je het niet prettig vindt vanwege het drukke verkeer, kun je toch die aanhangfiets nog overwegen. Die kun je toch ook bij de school losmaken en daar parkeren?

koentje

koentje

05-04-2011 om 11:21

Ja dat kan

en dat heb ik ook een hele tijd gedaan. Ik reed dan wel met een halve stang aan mijn zadel zodat je geen gebruik maakt van de bagagedrager. Het voordeel van de aanhangfiets is dat je dochter ook even rustig aan kan doen als ze het niet trekt, fysiek. Tegelijkertijd kan dat ook een nadeel zijn als ze snel opgeeft in dat opzicht.
Mijn zoon is zo'n stoere adhder; wel keihard willen trappen maar geen gevoel voor het andere verkeer en maar afgeleid. De aanhang was een uitkomst voor hem en mij! Ik was soms zo moe dat ik me door hem liet voorttrappen en alleen hopefde te sturen. Hij had het niet eens in de gaten.
Niet doorvertellen he?☺

Toch moet je ook met de aanhangfiets leren fietsen. Er zit een heel stuk achter je fiets waar je rekening mee moet houden met bochten en oversteken. Maar voor mij was dat geen punt. Gewoon even oefenen op een rustige plek met weinig verkeer.

Maar volgens mij is een kind van 6.5 echt wel in staat om drie kwartier te fietsen. Als het verder lichamelijk niets mankeert natuurlijk!

Vera*

Vera*

05-04-2011 om 11:29

Je koopt een ouder-kindtandem. Je oudste zit voorop en trapt mee (of niet) en jij stuurt en trapt en je jongste zit achterop. Er staan er genoeg op Marktplaats te koop.

Vera

ayla

ayla

05-04-2011 om 11:33

Aanhangfiets

Probleem van de aanhangfiets is dat er volgens mij maar 1 type is wat aan de bagagedrager vast kan want ik moet een stoeltje achterop kunnen hebben voor kleuterzoon. Een ouder, kindtandem heeft het nadeel dat ik hem niet kan stallen. Ik werk bij een grote universiteit en de bewaakte stallingen zijn te klein voor zo’n lange fiets en als ik hem zo neerzet is hij binnen 2 dagen gestolen.

Hanne.

Hanne.

05-04-2011 om 11:44

Stad niet afstand het probleem

Ik denk dat het drukke stadsverkeer, en niet zozeer de afstand het probleem is.

Als ik naar mijn oudste kijk tenminste(ook 6.5) die fietst al een tijdje met gemak afstanden van 10+ km.

Voor het verkeer in de stad is het denk ik een kwestie van oefenen en duidelijke afspraken maken. Stop=stop, en niet nog even doorrijden. En zorgen dat ze goed weten wat links en rechts is zodat ze naar je aanwijzingen kunnen luisteren.

Die aanwijzigen geef ik dan ook ruim van te voren. "Aan het einde van de straat moet je stoppen want daar hebben de auto's voorrang". "Pas op die rode auto rechts". Ik merk dat veel van de opmerkingen inmiddels in het systeem zitten, ik ze niet meer hoef te maken. Voor hele drukke plekken gaat er hier overigens nogsteeds een arm in de nek. Kan ik 'm een beetje bijsturen.

Marie

Marie

05-04-2011 om 11:44

Te lang - al gepast?

Hallo
Hoe ziet de bewaakte stalling er uit dan? Kan met eigenlijk niet voorstellen dat een fiets met aanhangfiets zoals een Add+bike daar niet in zou passen.
Als je de fiets nou eens aan de binnenkant tegen de buitenmuur zet? Dan gebruik je bijvoorbeeld de linker stalling voor de fiets en de rechterkant voor de aanhangfiets - die dan natuurlijk niet tegen de beugel aankomt (moeilijk uit te leggen zonder plaatje).
Zo deed ik dat (en andere collega's nu ook) om hun fiets met aanhangfiets of fietskar in de stalling hier bij het werk neer te zetten.
En anders koppel je de aanhangfiets op het werk los en gebruik je 2 fietsenstanderbeugels naast elkaar? En dan de handel met een ketting aanelkaar?
Zelf denk ik dat een Add+bike (of iets vergelijkbaars van ander merk) het beste is in jullie situatie. Zo heb ik de kinderen ook een paar jaar vervoerd. Eerst met Bobike Maxi achterop en later met Bobike Junior.
Voordeel is dat kind meefietst, wat het voor jezelf ook wat lichter maakt en kind doet conditie op.
Succes

amk

amk

05-04-2011 om 11:57

Follow-me

die wordt hier veel gebruikt. Kleine aanpassing aan de fiets van het kind, en je hangt die fiets achter jouw fiets.
Op school koppel je die af, en het draagstel gaat omhoog.
Je kunt er gewoon een kinderzitje bij hebben.
Mijn collega vervoert op die manier zijn 3 kinderen.
1 voorop, 1 achterop, 1 op de followme.

http://www.followme-tandem.nl/followme-tandem-index.htm

ayla

ayla

05-04-2011 om 12:00

De stalling

zijn eigenlijk gewoon wat rekken omheidn door een hek maar dat is allemaal zo krap bemeten en zo vol dat je er niet heel veel ruimte hebt. De add+ bike zou in principe wel een optie zijn, desnoods zet ik hem ernaast, ik lees echter dat de stabiliteit voor 7+ kinderen niet super is, iemand daar ervaring mee? En hoe makkelijk is zo'n aanhangfiets los te koppelen?

Vera*

Vera*

05-04-2011 om 12:12

Je stalt een extra fiets bij Ayla op school en koopt alsnog die ouder-kindtandem. Eenmaal op school ga je op je gewone fiets door naar het werk.

Vera

Ayla

Wij hebben net een 'mini on me' aanhangbike aangeschaft, en die kwam uit Nederland. Er is ook een merk 'Roland' geloof ik die ongeveer dezelfde aanhangfiets maakt. Beiden zijn heel makkelijk aan de drager te monteren en er past nog een zitje bij. Die kan je of bij de school vastzetten met een slot, of bij je werk gewoon naast je fiets weer met een slot.

Helaas is hij voor onze grote zoon van 4 nog iets te groot dus wij hebben hem nog niet gebruikt, maar hij ziet er goed uit.

vlinder72

vlinder72

05-04-2011 om 13:06

Op school laten

Ik zou een goedkope fietskar op Marktplaats kopen. Eentje die makkelijk van je fiets los te koppelen is. Je brengt je kinderen naar school. Koppelt daar de fietskar los. Laat hem op school achter (je kan een fietskar vast wel ergens aan vastzetten met een fietsslot) en je fietst zonder kar verder naar school.

En ik zie hier ook wel eens iemand fietsen met twee kinderen achterop. Meestal een tweeling. Is dat geen optie?

ayla

ayla

05-04-2011 om 13:12

Hmmm

twee kinderen achterop zie ik niet zo zitten, is toch 40 kilo wat ik dan extra meesleep. En een fietskar is volgens mij ook niet heel geschikt voor dat gewicht, zijn toch meestal peuters en kleuters die daarin vervoerd worden en geen kinderen van 7 en 4. het meeste neig ik toch naar oefenen in het weekend en vaak genoeg de route fietsen en de meest rustige route uitzoeken. Mocht dat niet lukken ben ik toch bang dat ik tot de auto veroordeeld blijf.

Hanne.

Hanne.

05-04-2011 om 13:42

Fietskar kan best

Nadeel van fietskar/aanhanger maar ook de auto etc vind ik dat ze niet zelf oefenen en dus ook niet leren omgaan met het verkeer. Op die manier moeten ze als ze 12 zijn nogsteeds naar school worden gebracht.

De fietskar kan voor af en toe overigens best. Hier zitten ze er regelmatig nog met z'n 2'en in (5 en 6.5). Vooral als het regent of als ik snel moet zijn vind ik het een uitkomst. Misschien kan je dus een combi maken. Helft van de dagen fietsen. Helft van de dagen in de fietskar. Er hoeft er bovendien maar 1 in de fietskar. De ander kan achterop.

ayla

ayla

05-04-2011 om 14:17

Op school laten

geen goed idee, als jullie wisten in welke buurt de school lag zouden jullie het begrijpen. ik denk dat ik na 3 dagen geen fiets meer zou hebben.

amk

amk

05-04-2011 om 15:27

Heb je al

naar die follow-me gekeken, want die kun je ook combineren met een fietszitje en fietstassen achter.
Haar fiets laat je dan gewoon op school, en als ze bv bij een vriendinnetje gaat spelen neemt ze haar fiets zelf mee.

Ja follow-me

is ideaal. Als je dochter op een 20-inch fiets kan fietsen heb je ook nauwelijks last van haar gewicht, want dan trapt ze functioneel mee. Voordeel is dat dit ook nog wel een tijdje kan, ze is er niet over een half jaar te groot voor. Je kunt haar dan ook een deel van de weg mee laten fietsen en een deel "aangekoppeld". Het koppeldeel zit aan jouw achteras bevestigd. Als de kinderfiets er niet aan vast zit kun je het opklappen en met een band aan je bagagedrager vast maken. Je fiets wordt hier wel wat zwaarder van maar dat merk je alleen als je hem bv. wegzeg en van achteren optilt.
Wij hebben zelf een follow-me. De eerste keer ben je er wel even mee bezig om het goed in te stellen. Daarna is aan- en afkoppelen in een minuut gebeurd. We zijn er mee op fietsvakantie geweest toen onze dochter 5, 6 en 7 was. Dat ging prima. Het is wel handig om een spiegeltje op je stuur te hebben zodat je haar in de gaten kunt houden zonder dat je achterom moet kijken.

Rafelkap

Rafelkap

05-04-2011 om 17:18

Ook

Ik fiets nog gewoon met twee kinderen van 4 en 6 jaar (zo'n 36 kg, maar met dikke jassen aan meer) achterop naar school, ook in een drukke stad, ca. 15 minuten. Ik durf oudste ook voorlopig niet zelf te laten fietsen met die drukke kruispunten. Ben wel van plan het in de zomer op rustige momenten (zondagen) te gaan oefenen. Als het achterop te zwaar wordt en hij nog te slecht luistert wil ik ook aan de follow-me!
Ayla, als jij weer met de auto gaat wordt het nog drukker in de stad waardoor weer nog minder mensen met jonge fietsertjes durven te fietsen :-)

ijsvogeltje

ijsvogeltje

05-04-2011 om 17:58

Follow me

Stop met dubben over een aanhangfiets of fietskar, maar koop een follow-me. Wij hebben ontzettend veel gefietst met de kinderen (oa fietsvakanties), in alle mogelijke combi's en geloof me: jullie moeten zo'n follow-me hebben.
Voordeel daarvan is dat je dochter ook zo nu en dan zelf kan laten fietsen en haar op die manier kan laten wennen.

Yura

Yura

05-04-2011 om 18:27

Handig zeg

Ben al een tijdje uit die leeftijd (kinderen zijn 11 en 13), dus ik vroeg me af wat een follow me was en even gegoogeld, dat is superhandig. Overigens heb ik gewoon met jongste voorop en oudste achterop gefietst tot jongste vijf was, maar die was nogal klein voor haar leeftijd.

*bella*

*bella*

05-04-2011 om 22:50

Fietsen

Fietsen ging hier altijd prima, ook door de stad. Vond het tot voor kort nog wel hard werken voor mezelf, want ik lette meestal op twee kinderen.(oudste is vrij lui maar jongste wilde al vroeg zelf fietsen) Eentje is harstikke goed te doen. Na een maand zal ze prima fietsen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.