Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

sova

sova

28-09-2011 om 14:40

Wanneer is het nodig om je kind voor sova aan te melden?

School dringt aan op een sova-training voor dochter, een en ander is vooral gebaseerd op problemen die er vorig jaar waren in de klas, die eigenlijk vooral veroorzaakt lijken te zijn door de leerkracht die alleen in zwart/wit kan denken. Dit jaar is er namelijk nog nauwelijks iets bijzonders aan de hand. Ikzelf zie geen grote problemen, behalve dan dat dochter bepaalde vaardigheden nog wel moet leren, maar ze is pas 8. Ik denk dat, met de juiste steun van volwassenen, ouders en leerkrachten, dat het ook wel zo op te lossen is. Of is een sova-training altijd wel goed?

Kool en geit

Als je die sova eigenlijk onnodig vindt maar ook de school niet tegen de haren in wilt strijken dan kan je misschien erom heen draaien dat je er over nadenkt maar dat het nu even niet uitkomt want (al zo druk, net de bof gehad, poes gejonkt... affijn, verzin een list). En dat je het even aankijkt, en dan over een half jaar misschien alsnog...

En als over een half jaar alles nog steeds goed gaat kan je zeggen dat het nu zo goed gaat dat het eigenlijk niet nodig is.

Of, als school niet weet of een kind wel of niet gaat kan je natuurlijk ook zeggen "ja, dat gaan we waarschijnlijk binnenkort inderdaad doen" Vervolgens doe je niks. Zo af en toe laat je vallen dat je dochter veel nieuwe vaardigheden heeft opgedaan. En zo lost het probleem zich vanzelf op ;-)

Groeten,

Temet

Kallisto

Kallisto

29-09-2011 om 10:31

Hier ook

Zoon moest van zijn juf uit groep 3 ook naar een sova-training (of liever nog een psycholoog), omdat hij erg onzeker was en in elkaar kroop als ze haar stem verhief. Omdat dit alleen op school speelde en ik zelf ook niet weg was van deze juf, heb ik even afgewacht hoe het bij een andere leerkracht zou gaan. In groep 4 en 5 kreeg hij een aardige, rustige meester en het probleem was meteen verholpen. Ik hoor nog wel regelmatig hoe eng de bewuste juf wel niet was. Zoon is een gevoelig jongetje, maar nu hij wat groter wordt, gaat hij zich alles wel wat minder aantrekken, dat helpt. Ik denk dat hij zich na deze goede ervaringen minder druk zou maken als hij weer een "enge" juf zou krijgen.

sova

sova

29-09-2011 om 20:34

De training

wordt op school gegeven, ik kan dat truukje dus helaas niet toepassen. Heb het formulier wel ingevuld, maar weet eigenlijk niet eens wat ik er op moet zetten. Ik wacht het intake-gesprek ook wel even af, en overleg dan wel even of dit nu echt nodig is.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

29-09-2011 om 20:53

Waarom niet

Je kind zal er niets van krijgen en waarschijnlijker toch wat steviger in zijn schoenen gaan staan. Vaak leren ze ook dingen beter te verwoorden en dat is alleen maar fijn. Zo'n training is geen straf, maar een mooi extraatje. Als het verder niets kost en je er ook geen uren voor hoeft te reizen, lekker laten gaan.
Dendy

sova

sova

29-09-2011 om 21:20

Ik ben nu juist wel bang

dat ze er iets van krijgt, vorig schooljaar is ze zo enorm de naar beneden gehaald door de leerkracht dat ik bang ben dat ze nu weer het gevoel krijgt dat het aan HAAR ligt.

Ely

Ely

30-09-2011 om 08:11

Maar....

Ligt het probleem dan niet anders? Nl aan de kwaliteit van de training? En is het dan niet aan te raden daar iets mee te doen? Want als leerkracht het bij jouw kind deed bestaat de kans dat het bij anderen ook gebeurd.

Just a thought op een zonnige ochtend.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Kallisto

Kallisto

30-09-2011 om 11:13

Snap het wel

Snap wel dat je er huiverig voor bent. Ik wil ook niet dat iemand aan mijn kind gaat knutselen als ik zelf niet overtuigd ben van het nut en de noodzaak. Sommige dingen gaan ook vanzelf wel over. Ik zou geloof ik toch iets vaags zeggen, dat ik eerst eens met de huisarts/kinderarts/andere deskundige die toevallig toch al in beeld is zou willen overleggen. En als ik me zorgen zou maken, zou ik dat ook inderdaad willen, dan ga ik niet op de school af. En dat overleggen kan wel even duren. Het is wel makkelijk dat het op school is, maar ik zou het zelf juist liever buiten de school doen. Dan heb ik er voor mijn gevoel meer zicht op en houd ik de regie over wat ik erover aan school vertel. Scholen willen nog wel eens van een mug een olifant maken, is mijn ervaring.

sova

sova

30-09-2011 om 21:43

Meerdere kinderen

ja, helaas zijn er meerdere kinderen die last van deze juf hadden. Het is nogal triest. Maar alle kinderen die vorig jaar "problemen" hadden, blijken dit jaar toch ineens minder problemen te hebben.

Sova

Wordt die andere kinderen ook aangeraden om naar sovatraining te gaan? Of is dat alleen of bijna alleen voor jouw kind?

Groeten,

Temet

sova

sova

01-10-2011 om 22:17

Goede vraag

dat weet ik niet. Weet ook niet of juf/IB dat mag vertellen.

Sova

Nee, dat mag de IBér of juf helemaal niet. Hoewel je natuurlijk wel kan vragen of er meer kinderen uit de klas zijn aan wie het is aanbevolen, dan miszeggen ze m.i. niks.
Maar weet jij welke kinderen er vorig jaar nog meer problemen hadden met juf? Dan kan je die ouders misschien een keer aanschieten en vragen of die ook naar Sovatraining worden gedirigeerd.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.