Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

mik

mik

09-09-2011 om 16:18

Wanneer u zeggen

Wanneer gaan kinderen u zeggen of beter gezegd: wanneer moet je dit aanleren?

Mijn zoon is 5 en zegt nog geen u. Niet zo gek, want wij hebben hem dat nog niet geleerd. Maar op vakantie werd ik door een klein meisje van 3 aangesproken met 'mevrouw' en 'u'. Ik was er helemaal van onder de indruk en vroeg mij af of ik niet al te laat ben met dit aanleren aan mijn zoon. Overigens word ik door zijn vriendjes nooit aangesproken met u hoor dus leeftijdsgenootjes doen het nog niet, maar wanneer 'hoort' het? Wil mijn zoon wel netjes opvoeden.

Serwe

Serwe

09-09-2011 om 16:53

Gelijk

Ik leer de kinderen om als ze beginnen met echt te praten om u te zeggen. Ze weten dus dan al van 'u' af. Natuurlijk doen ze het niet altijd goed als peuter maar dat geeft niet. Ik herinner ze er af en toe aan. Als ze ouder worden gaat het 'u' zeggen vanzelf beter en dan krijgen ze ook een steeds beter idee tegen wie ze 'u' moeten zeggen. De regel hier is 'u' zeggen tegen alle grote mensen tot deze mensen je vertellen dat ze 'jij' mogen zeggen.

Mijn zoontje van 5 kent theoretisch het verschil tussen 'u' en 'jij' heel goed. In de praktijk gaat het meestal goed maar hij vergist zich af en toe wel. Geen probleem op deze leeftijd. Mensen vinden het nu nog schattig. Ik vind wel dat het belangrijk is om hier jong mee te beginnen zodat het echt de gewoonte wordt. Als hij namelijk 7 of 8 is vinden mensen het vast al weer minder schattig. Mijn tweeling van 7 weet precies tegen wie ze 'u' en 'jij' moeten zeggen. Dat gaat altijd goed. Zij waren ook vroeg goede praters dus zij hadden inderdaad toen ze 3 waren ook het verschil grotendeels al door. Mijn 5 jarige sprak als 3 jarige net korte zinnen dus 'u' en 'jij' zat er nog helemaal niet in bij hem.

Ik zou inderdaad nu beginnen met het verschil uit te leggen aan je zoontje. Geen probleem als het af en toe misgaat maar het is toch fijn als hij in elk geval van het verschil op de hoogte is.

Massi Nissa

Massi Nissa

09-09-2011 om 21:17

Ja, meteen

Ik ben er ook meteen mee begonnen, met een jaar of anderhalf a twee. Dochter is nu ruim viereneenhalf en het gaat redelijk. Ze vergeet het nog vaak, maar het begint echt te komen nu.
Groetjes
Massi

dc

dc

10-09-2011 om 00:21

Nooit

we wonen in engeland hihi ;-)

ff serieus, ik vind het vrij lastig. Als we in nl komen, dan zien we vooral familie die we jij-en, dus mijn kinderen leren niet echt u zeggen. In het frans (vaderstaal) hetzelfde, en dan zijn de u regels in het frans en nederlands ook nog subtiel anders, dus of ze het ooit goed gaan doen? Ik weet het niet, dus stiekem hoop ik dat het gewoon uit de nederlandse taal verdwijnt...

anna

anna

10-09-2011 om 07:23

Dc - moedertaal

Ik woon in Australië en wou graag jou wat vragen stellen over moedertaal aanleren; vind je het goed als ik je email?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

dc

dc

10-09-2011 om 08:28

Tuurlijk

mijn email is dcouders apestaartje gmail.com

En er is ook een yahoogroep voor tweetalig opvoeden waar je vragen kunt stellen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.