Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Wat doe je hiermee? [kind wil niet leren fietsen en zwemmen]

Ik heb een zoon, die in februari 5 is geworden. Het is een slim mannetje en heeft een duidelijke eigen mening. Allemaal niks mis mee.
Maar zijn eigen wil is zo sterk, dat meneer nog steeds weigert om te leren fietsen en te leren zwemmen.
Zwemles hebben we geprobeerd, maar dat werd een regelrechte ramp. Hij durft zich niet over te geven in het water, wat er in resulteert, dat hij dus niet durft te drijven op zijn rug en op zijn buik al helemaal niet.
Fietsen wil hij ook niet, omdat je dan kunt vallen. Hoevaak we hem ook uitleggen, dat je met rennen ook kunt vallen, of dat zijn zus ook wel eens is gevallen, maar er nooit iets aan de hand is en het dus allemaal wel mee valt, het maakt allemaal niet uit. Hij weigert pertinent. Het maakt hem ook niet uit dat al zijn vriendjes wel kunnen fietsen en op zwemles zitten.

Ik heb op het moment geen idee meer hoe ik dit moet aanpakken. We hebben naar mijn idee alles, althans al veel, geprobeerd.
Overigens is het met eten hetzelfde, dat doet hij 's avonds ook erg slecht. Groenten weigert hij ook te eten.

Wie weet raad?

groetjes van de moeder van een weigeraar.....Charlotte

Helemaal niets

Dat kwam als eerste gedachte mij me op toen ik je posting las. We zijn altijd meteen geneigd om er wat achter te zoeken en er een etiket op te plakken. Ik denk dat je het moet laten gaan en er geen druk op moet zetten. Zolang de rest wel goed gaat, why bother? Je kunt voor jezelf wel op een rijtje zetten of het weigeren met zwemmen en fietsen altijd zo is geweest of dat je een patroon ontdekt. Ik geloof niet dat ik er meer achter zou zoeken. Mijn dochter van vijf luistert al vier jaar niet, om maar wat te noemen. Ook maakt ze absoluut geen aanstalten om ook 's nachts zonder luier te doen. Ze is meer dan bijdehand en heeft ook een enorme eigen mening. Zo heeft ieder kind wel wat.

Tango

Tango

02-10-2011 om 21:16

Even laten rusten

Ik zou het gewoon even laten rusten, dat fietsen en zwemmen. W.s. werkt het alleen maar averechts nu dat je steeds maar blijft aandringen. Met de zwemles gewoon even een half jaartje wachten en dan kijken hoe hij het op dat moment doet. En het fietsen, fietst hij helemaal niet of nog steeds met zijwielen? Als hij wel met zijwielen fietst, is er nog niets aan de hand natuurlijk. Er zijn echt wel meer kinderen die met 5 nog zijwielen hebben. Als hij helemaal niet fietst, is misschien een loopfiets een idee? Je hebt ze volgens mij ook wel in een wat grotere maat. Of gewoon de trappers van zijn fiets afhalen. Krijgt hij wel evenwicht-gevoel van, maar hij kan gewoon zijn voeten aan de grond houden.
Wat ik niet helemaal begrijp is waarom hij geen groente wil eten. Bij het andere, zwemmen en fietsen, is er een risico van vallen of verdrinken, maar groente eten is juist belangrijk. Wat zit daar achter bij hem, of is het alleen maar koppigheid? Eet hij wel fruit? Ik zou me daar niet teveel zorgen over maken. Geef hem gewoon wat hij wel lust, misschien komkommer of tomaat tussendoor of een multi-vitaminepilletje voor je eigen gemoedsrust.

Charlotte1

Charlotte1

02-10-2011 om 21:39 Topicstarter

Koppig

Bedankt voor jullie snelle reactie's.
Tot nu toe leggen we hem ook niet echt druk op. Met zwemmen zijn we gestopt en het was de bedoeling om verder te gaan als hij 6 wordt, dat heeft hij zelf voorgesteld. Maar nu is hij het al aan het verzetten naar 7.
Wat betreft het eten van groenten, ook daar doen we niet meer al te moeilijk over, want het is ons wel duidelijk, dat als we hem dwingen, hij nog meer gaat weigeren. Hij moet wel altijd proeven om een toetje te verdienen en de ene keer doet hij dat wel, de andere keer niet.

Overigens heeft hij een loopfiets en dat begint hij nu wel leuk te vinden. Maar vandaag zei hij dat hij ook niet gaat fietsen als hij 12 is, lopen is veel gezonder ;)

Maar hij is dus vooral erg koppog, hij wil zelf de regie houden.

groetjes van Charlotte

Misschien

met belonen? (hier werkt dat namelijk erg goed) en hoe doen ze dat dan op school want daar zal hij vast en zeker ook dingen moeten die hij niet wilt? Hoe gaat de juf daarmee om?
Misschien hem meer met het eten laten bemoeien? Hij mag eens bepalen wat jullie eten (zal dan vast patat worden) maar hem het gevoel geven dat hij indd dus ook wel wat te zeggen heeft?
Verder zou ik het ook echt niet weten, wel lastig lijkt me.

judiths mama

judiths mama

03-10-2011 om 09:01

Aanhangfiets?

onze dochter heeft leren fietsen met 6,5. Eerder zelf los fietsen kregen we niet voor elkaar. De fietsenmaker zei ook dat ze pas leren fietsen als ze het zelf willen.
We hebben een paar maanden een aanhangfiets gebruikt, waardoor ze meer het idee kreeg wat fietsen nu eigenlijk was. En vlak voor de zomer lukte het ineens wel. Dochter is motorisch niet zo vaardig trouwens, dat heeft er ook wel mee te maken gehad. Zwemles is hier een eindeloos verhaal (maar ze wil gelukkig wel, dat scheelt).

Gaan jullie wel eens zelf zwemmen, beetje watervrij maken?

dc

dc

03-10-2011 om 10:32

Vriendjes

Ik zou gewoon wachten op de groepsdruk. Dat komt vanzelf. Op een dag gaat hij er zelf om vragen, en dan heeft hij het fietsen waarschijnlijk in een week geleerd. Zelfde met zwemmen, gewoon af en toe vriendjes die wel op les zitten meevragen.

erwtje

erwtje

03-10-2011 om 18:35

Regie

Ik denk dat je je kind wel heel veel de regie geeft. Hij wil niet dus gebeurd het niet. Er zijn heel veel kinderen waarbij het leren zwemmen en fietsen niet vanzelf gaat, maar dan kun je ze nog steeds laten oefenen.

Ik zou in elk geval met de zwemles doorgezet hebben denk ik. Leren fietsen was hier in elk geval bij de oudsten ook geen vrije keuze, zodra het jongere broertje of zusje er aan toe was om achter op de fiets vervoerd te worden, dan moest 't kind daarboven zelf kunnen fietsen. Daarbij is uitgebreid geoefend terwijl we als ouders ernaast liepen/holden/vasthielden.

Hombre

Hombre

03-10-2011 om 20:13

Regie

Nou, we hebben hier ook zo'n stijfkop. Die heeft hier dus ook niks in te brengen. Hij gaat naar zwemles omdat het moet (begonnen met peuterzwemmen, we zagen het al aankomen), hij MOET naar scouting en hij MOET binnen 20min z'n bord leeghebben anders mag hij lekker vroeg naar bed (vanavond weer gebeurd toevallig).

Klinkt ongezellig, maar het alternatief is nog veel ongezelliger kan ik je verzekeren. Alles is een strijdpunt voor hem en hij heeft inderdaad graag de regie.

Met fietsen ging het daarentegen prima. Een jaar of zo geloopfietst, een paar maanden een fiets met zijwieltjes, toen een paar weken zijwieltjes en trappers eraf en daarna trapers er weer op. Was binnen een week gepiept eigenlijk. Het scheelde dat leeftijdsgenootjes in de burt al fietsten en dat een ouder buurmeisje hem (letterlijk) het laatste zetje gaf (peer-pressure werkt veel beter dan parent-pressure).

Valkyre

Valkyre

03-10-2011 om 20:38

Poeh

Ik ben blij dat ons Spruitje niet de enige is! Hij wil niet fietsen (trappen), dat heeft hij nooit gedaan, zelfs niet op de driewieler. De loopfiets vindt-ie wel leuk, maar fietsen, ho maar.

Nou ja, we maken vast de volgende maat fiets klaar voor gebruik...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

*bella*

*bella*

03-10-2011 om 22:56

Nee joh

Ik zou niet weten waarom een kind geen stuk regie mag hebben. Ik zie daar ook een hoop voordelen mee. Bovendien kun je vanalles willen, maar werkt het nu eenmaal voor sommige kinderen beter. (ervaring..) Bovendien is het wel leuk, dat we momenteel vanalles voor onze kinderen willen en liefst zo jong mogelijk alles. Maar we slaan enorm door vind ik als we elk kind in die mal willen duwen. Fietsen en zwemmen, het zal allemaal wel, van mij hoeft het echt niet met 5. Ik zou ook eerst eens beginnen met de druk eraf halen, dat maakt het waarschijnlijk niet beter.

*bella*

*bella*

03-10-2011 om 23:00

Oh ja

Je zegt dat jullie geen druk leggen, tegelijktijd zeg je dat je al heel veel geprobeerd hebt. Ook zonder 'dwang' kan een kind een hoop druk ervaren.

Bang

Je schrijft dat je zoon een sterke eigen wil heeft en dat hij vertikt te doen wat jullie willen (zwemmen en fietsen). Maar meteen daarna schrijf je dat hij bang is in het zwembad en bang is om te vallen bij het fietsen.

Zelf doe je zijn angsten af met "het valt allemaal wel mee, met rennen kan je ook vallen, je zus is ook wel eens gevallen".

Ik denk dat het dus geen onwil van je zoon is, maar angst. En in plaats van hem gerust te stellen en hem stapje voor stapje te begeleiden bagetelliseer je zijn angsten. Dan snap ik dat hij het ook niet meer wil proberen.

Ik zou dus werken aan het versterken van zijn vertrouwen door zijn angst serieus te nemen.

skik

Janna3

Janna3

04-10-2011 om 13:16

Aanvulling op skik

Een heel herkenbaar verhaal. Ik ben het met Skik eens, zoals je het beschrijft lijkt het probleem vooral zijn angst te zijn. En als je dan zou stoppen met zwemles of fietsen bevestig je hem (indirect) in zijn gedrag. Het enige dat werkt is doorgaan, maar wel op een andere manier. Zeggen dat je snapt dat hij bang is maar dat iedereen in dit land fietsen en zwemmen heeft geleerd, dus dat het bij hem ook gaat lukken. Vertrouwen geven. En dan niet vanaf de kant begeleiden maar met hem het water in. Of samen op de fiets. Stapje voor stapje, veel begeleiding, maar wel doorzetten. En geloof me, het kost tijd, maar uiteindelijk werkt het wel.

fiets tikje ot

Weet niet of je zoon lang is, maar volgens mij leren ze het snelst fietsen op zo'n heel klein fietsje, dat hij zijn voeten zo op de grond kan zetten, kleine wieltjes.
Scheelt echt angst, als het zo'n klein gevalletje is- tenminste, zo werkte het bij ons.

Zwemmen jullie zelf trouwens graag/vaak?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hombre

Hombre

04-10-2011 om 18:58

@bella

Het kind mag best regie hebben, maar bij sommige dingen leidt dat tot ongewenste taferelen. Niks eten bijvoorbeeld, daar blijf ik toch moeite mee hebben. Een keer per dag moet 'n bord leeg. Zwemmen moet echt want we wonen op een eiland(je), een ongelukje is snel gebeurd. Scouting moet, want hij kan wel wat extra sociale situaties gebruiken om z'n sociale gedrag te ontwikkelen.

Maar er blijft nog genoeg over om zelf te regisseren. Al is het dan vaak: ik verveel me zo! ;)

Die irritante iphone/ipad handtekening kan ook uit! Settings/OO/Handtekening

Hombre ot

Ja dat KAN wel.. Maar nu begrojpt iedereen waar de speldfouten vandaan komen., zie je? :)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Charlotte1

Charlotte1

05-10-2011 om 11:39 Topicstarter

Fijn

Hoi allemaal,

fijn dat er zoveel reactie's zijn gekomen. Veel met herkenning en een aantal met kritiek. Daar heb ik zeker wat aan. Hoewel ik het niet met alle reactie's eens ben. Ik vind niet, dat ik mijn zoon te veel regie geef. Er zijn genoeg dingen die hij moet. Het is verder een lief en makkelijk kind die ook nog eens heel sociaal is.
Met zwemmen zijn we uiteindelijk gestopt, ook op aanraden van de badmeester. Hij heeft allees aangekeken en ons advies gegeven, dit is toch iemand die er verstand van heeft en daar neem ik dan ook graag iets van aan. Overigens waren we eerder al een keer gestopt en weer begonnen, omdat zoon zei, dat hij wel wer wilde. We gaan regelmatig met hem zwemmen en hij heeft ook al vorderingen gemaakt, maar nog niet voldoende om weer te beginnen. Wat betreft die angst, ja daar kan je wel eens gelijk in hebben. Misschien bagetaliseer ik het teveel. Maar ik wil er ook niet te veel in mee gaan. Hij heeft een oudere zus en ziet, dat zij het ook kan en dat wij haar beschermen, daar waar nodig.
Iemand had het erover om hem te dwingen te leren fietsen. Dan zou ik zeggen: wil je mij eens voor doen hoe dat moet. Ik kan hem nog zo vaak op zijn fiets zetten, maar als hij weigert te trappen zal dat echt lastig worden hoor :).
De tip van de aanhangfiets vond ik een hele goede. Ik ga direct op marktplaats kijken of ik er een kan vinden.

O ja, en dat ik alles heb geprobeerd. Daarmee wil ik zeggen, dat we hem niet zomaar zijn zin hebben gegeven. Je moet, vind ik althans, toch wat verschillende methoden proberen om te kijken of hij er toch aan wil.

Nogmaals, bedankt voor al jullie berichtjes.

groetjes van Charlotte

ps. Ik denk dat ik ga proberen het wat meer te laten rusten, en inderdaad, wat maakt het uit als hij pas op zijn 7de fietst en zwemt. (als het maar geen 12 is ;))

Hombre

Hombre

05-10-2011 om 15:24

Smoesjes

*LOL*

Maar spel en tikfouten komen doordat je te lui bent je zinnen nog eens over te lezen. ;)

Charlotte

Je kan een kind inderdaad niet dwingen om te fietsen. Mijn zoon weigerde ook te trappen. Hij wilde gewoon níét fietsen. Punt. En dat zijn tweelingbroer en jaren jongere kinderen het wel konden boeide hem niet. Tot op een dag (hij was al 7,5) hij een fietsje pakte, zelf ging oefenen en het diezelfde dag nog kon. Na twee weken fietste hij net zo goed als zijn tweelingbroer die het al 3,5 jaar kon.

skik

Janna3

Janna3

05-10-2011 om 19:00

Wel gedwongen

Haha, wij hebben onze oudste wel gedwongen om te fietsen, hij was 5,5 jaar. De reden daarvoor was dat ik met een enorme hoogzwangere buik, een grote kleuter achterop en een 3-jarige peuter voorop niet meer veilig door de stad kon fietsen. Het was dus zelf fietsen of lopen...
Bij de middelste waren we coulanter en de jongste (net 5) moet nog in training. Maar ook bij onze kinderen was/is het een soort faalangst waardoor ze niet wilden. En dat hebben we wel met veel geduld en vertrouwen kunnen doorbreken. Met zwemles heeft het bij de jongste 5 maanden geduurd en lukte het bij de tweede badjuf. Fietsen gaan we doen als we een periode veel tijd eraan kunnen besteden.

Valkyre

Valkyre

05-10-2011 om 23:35

Janna

Hoe begon je met dat fietsen dan? De eerste stap? Ik weet niet waar te beginnen...

groet, Valkyre

Janna3

Janna3

06-10-2011 om 11:23

Stap voor stap

De eerste stap is aankondigen dat het kind nu echt gaat fietsen zonder zijwieltjes. Niet omdat andere kinderen al lang kunnen fietsen, maar omdat jouw kind er aan toe is. De meeste kinderen zijn niet gevoelig voor wat andere kinderen kunnen, maar sommige kinderen kunnen daar juist heel onzeker van worden.
Daarna de zijwieltjes eraf en weg. Zorgen dat er geen andere fiets is. Dan stap voor stap, eerst het kind vasthouden en voortduwen. Dan zelf laten trappen en af en toe loslaten. Daarna zelf op de fiets ernaast. We doen het kind een rugtas op met een handvat aan de bovenkant, zo kan je het makkelijk vasthouden. Eerst rechte stukken, dan bochten oefenen. Vervolgens oefenen met op- en afstappen.
Niet pushen naar de volgende stap, maar wel heel consequent elke dag een kwartiertje, half uurtje oefenen. En als beloning een mooie fiets accessoire, zodra kind zelf naar de winkel kan fietsen. Succes!

Valkyre

Valkyre

06-10-2011 om 13:17

Euh

Trappen doet hij nog helemaal niet... Ik bedoelde meer: hoe krijg ik hem ueberhaupt op de fiets (met zijwieltjes nu eerst)? Maar ik denk dat ik er wel wat mee kan, gewoon aankondigen en doen. Bedankt voor de "gebruiksaanwijzing."

groet, Valkyre

Irene

Irene

06-10-2011 om 15:25

Fietsen

Hier heeft een loopfiets enorm geholpen. Ze kunnen dan namelijk zelf oefenen zonder dat je bij hoeft te zijn. Voor types zoals die van mij die liever stiekem zonder publiek oefenen en het wel komen laten zien als ze het echt kunnen is dat een uitkomst. Kunnen ze goed uit de voeten met een loopfiets, dan hebben ze het echte (zonder zijwieltjes) fietsen eigenlijk al zo'n beetje onder de knie. Begin op een heel lage fiets waar ze ook heel goed bij de grond kunnen met hun voeten.
Zwemmen vond zoon trouwens 2 ook ver-schrik-ke-lijk! Van ons moeten ze A en B verplicht halen en dat was bij hem elke week weer een drama. Terwijl we ook pas begonnen zijn toen hij al 5 en een half was en we voordien heel vaak gingen zwemmen. We hebben het wel doorgezet overigens. Tussendoor heel vaak samen gaan zwemmen (dan ging hij vaak ook ergens in een hoekje stiekem oefenen...) en na zijn B wilde hij opeens zelf door met C. Nu is hij 7 en bezig met diploma "snorkelen 1" als vervolg op het C diploma!

Janna3

Janna3

06-10-2011 om 18:35

Valkyre

Ja precies, gewoon aankondigen en doen. Maar wel op een moment dat je gedurende enkele weken daar dagelijks tijd aan kunt besteden. En zonder emotionele betekenis. En of je een grotere of kleine fiets moet gebruiken weet ik niet. Onze middelste kon zijn evenwicht helemaal niet bewaren op zijn kleine fietsje, toen we een maatje groter gingen fietste hij makkelijk weg.

Loopfiets

Koop een loopfiets, eentje die groot genoeg is. Dan leert hij zijn evenwicht bewaren, vaartmaken, sturen en kijken. En als laatste stap naar de echte fiets hoeft hij alleen nog maar dat alles te doen wat hij al kan + trappen. Misschien is het wat teveel om allemaal in 1x te doen. Ga nooit aan de zijwieltjes.. het gevoel voor evenwicht op de fiets wordt er door verstoort. Het is een stap achteruit ipv vooruit.

Eten

Eten is iets dat wij hier niet meer dwingen. Alles wat je opnoemt, is overigens iets wat je alleen uit vrije wil doet (eten, fietsen, zwemmen). Als je hem gaat dwingen te eten dan forceer je iets dat je wilt dat vrijwillig gebeurt en waar hij plezier aan beleeft.

Maw, forceer je niet teveel? Hier eet zoon ook heel vaak niet goed of helemaal niet. Ik negeer het eten maar niet m;n zoon. Dus uj praat over koetjes en kalfjes maar niet over het eten. Maar ik heb ook wel wat 'truukjes': dwz kleine hoeveelheden op het bord, van alles wat, en als je nog een keer vlees wil, of iets anders dat je lekker vindt, eerst groenten op en dan krijg je van alles nog een beetje. Dat hoeft niet op, maar dan krijg je ook geen extra aardappeltjes of extra vlees. Wel een toetje (tenzij je echt nauwelijks iets gegeten hebt). En toen zoon een hele periode hopeloos at, heb ik alles geprobeerd.. Op een keer heb ik wel eens voor de grap hem 1 sliert spaghetti op zn bord gegeven (zo, en meer eet jij toch niet) en schepte voor de rest wel gewoon op). Nou, meneer was beledigd en liet wel even zien dat hij dat wel at. Prima :-). Niet teveel complimenteren (wel doen maar niet te) want anders benadruk je jouw belang ervan (en dat je er mee te 'chanteren' bent).

En zwemmen: oef dat is lastig als ze niet watervrij zijn. Misschien kan je eens kijken of er geen verwarmd binnenbad is waar zwemles wordt gegeven. En misschien moet hij eerst even geen les krijgen en moet het plezier terugkomen. En misschien kan dat beter met opa bijvoorbeeld. Ik bedoel, die zetten wij in voor dat soort dingen (ongehaast, rustig, veilig en plezier maken). Soms wil ik ook te veel met en van mn kind. En wordt onbedoeld dat wat we doen, verheven tot een soort examen-achtig iets. Dat is mijn valkuil (met eten vooral, omdat ik er hier een heb met een mondprobleem).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.