Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Bezig Bijtje

Bezig Bijtje

17-02-2012 om 10:59

Wat doen jullie kids na schooltijd of op een vrije middag?

Ik loop er steeds maar tegenaan dat mijn kids zich vervele na schooltijd, en met name op vrije middagen.
Wat ik ook voortsel, niks is goed. Dan hangen ze maar binnen, terwijl ik eigenlijk ook wil dat ze buiten een frisse neus gaan halen. Helaas is er buiten ook niet altijd een vriendje of vriendinnetje voorhanden, dus ik kan me ook wel weer voorstellen dat ze niks weten.
Hoe pakken jullie dat aan? Sturen jullie je kids weleens "verplicht"naar buiten?
Ik weet ok wel dat een goede remedie tegen verveling is: laten vervelen, dan verzinnen ze wel wat, maar eerlijk gezegd vind ik dat vervelend en er komt gewoon weinig uit.
Meestal vraag ik standaard: en, wat ga je straks / vanmiddag doen? "Weet ik niet.....ik heb niks te doen"
Ben benieuwd hoe jullie dat aanpakken...

Hier soms ook

ik verzin dan wat taakjes. Dus dan is het kiezen uit 'kleren opruimen/kamer opruimen' of buiten kijken of er iemand is om mee te spelen. Als ze boven is om op te ruimen verzand dat weer in dansen en zingen dus dan is ze alsnog leuk bezig.

Ik zelf was als kind ook vaak buiten alleen aan het spelen, ik kon uren bezig zijn met rondjes fietsen en in de struiken op zoek naar takjes enzo (heel veel groen en parken etc). Mijn oudste vind het niet leuk om alleen buiten iets te doen, misschien leent deze wijk zich er ook niet voor, te weinig groen direct om het huis.

Ella2007

Ella2007

17-02-2012 om 11:37

Vriendjes, sport, of lummelen

Onze kids gaan geregeld (twee-drie keer in de week) bij vriendjes langs , om te spelen ,te gamen, buiten te spelen, of te hangen.
Als ze alleen thuis zijn wordt er gelummeld, huiswerk gemaakt, getekend of gecomputerd. Samen spelen ze ook regelmatig met playmobil (en nu opeens weer met de duplo !? Ze zijn 8 en 11); of doen ze monopoly, colonisten van catan, of een ander spel (weekenden met name).
Verder doen ze allebei veel aan sport (begint rond 17.00- 18.00, twee tot drie middagen in de week), dus de uurtjes dat ze dan thuis zijn, mogen ze van mij best lummelen.
Ik stel wel paal en perk aan computertijd (oudste heeft dagen dat hij het liefst de hele middag achter dat ding zit).

Als ze zich vervelen (met name als de ander weg is) stel ik wel eens voor om mee boodschappen te gaan doen, of de hond uit te laten. Of ze willen helpen met koken.

En als ik vind dat ze teveel binnen zitten moeten ze inderdaad ook wel eens verplicht naar buiten. Maar dan vooral als ze baldadig worden van het vele binnenspelen. Meestal rond 15.00 op zaterdag- of zondagmiddag. Dan zijn ze al de hele dag leuk aan het binnenspelen, en wordt er steeds meer gesmeten met van alles en nogwat.

Buiten spelen is hier niet favoriet. Bij vlagen gaan ze regelmatig naar buiten, maar ook heel vaak niet. Ik heb het opgegeven om daar wat mee te doen. Ze sporten veel, gaan elke dag op de fiets naar school, spelen bij de overblijf een half uur buiten, dus ik vind het wel best.

Vriendjes, lego of iets met een beeldscherm

Bij ons in de buurt wonen geen kinderen in de leeftijd van mijn zoons, bovendien hebben wij een grote tuin die (relatief) ver van de straat af ligt, dus als ze buiten spelen, spelen ze hier in de tuin. Een beetje voetballen met elkaar of schieten op het doel, trampolinespringen of rondscharrelen.

Een paar keer per week is er een vriendje te spelen of spelen ze bij iemand thuis. Verder wordt de tijd voornamelijk gevuld met diverse beeldschermen (Wii, pc, tv). Qua speelgoed spelen ze voornamelijk met Lego, sporadisch met Beyblades, die magneetdingetjes, Bagudans. Van tekenen houden ze niet, knutselen ook niet echt.

Deze week is één zoon in een creatieve bui. Toen ze pelpinda's aan het eten waren wilde hij een naald en draad en heeft een pindaslinger voor de vogels gemaakt. Vandaag wil hij appeljam maken. Helpen met koken of zelf muffins bakken doen ze ook graag.

skik

Guinevere

Guinevere

17-02-2012 om 18:51

Ik pak dat nauwelijks aan

Behalve dat er hier niet de hele middag achter een pc en de tv gehangen mag worden, doe ik daar niet zo veel aan. Als er geen afspraak is met een soortgenoot, dan hoor ik regelmatig: "Ik verveel me". Als ze 1 minuut binnen zijn dus. Dat corrigeer ik al naar "Nee, je weet niet wat je moet doen, dat is wat anders". In de meeste gevallen is die " verveling" binnen 3 minuten over, want dan komen de tekenspullen tevoorschijn, de lego, de knutselspullen, of er verdwijnt er eentje naar buiten.
Geen probleem dus, als ik hier het probleem bij het kind zelf neer leg, dan komt het bijna altijd wel tot een spontane speelactie. In de zeldzame gevallen dat dat niet zo is, zet ik ze buiten met de skelters.

Hoef het niet aan te pakken

Oudste zoekt na school altijd zijn vriendjes op, of zijn vriendjes staan hier aan de deur. Vaak heb ik een hele club binnen zitten, maar vaak gaan ze ook met z'n allen voetballen op het trapveldje hier vlakbij of zitten ze bij een ander thuis. Geen tips voor je dus, hopelijk gaat het wat beter als ze ouder worden.

Chris

ody

ody

20-02-2012 om 15:41

Hier net zo als bij skik

Tuin is groot maar ligt van de weg af, is ook een doorgaande straat waar ze als gekken rijden. Buiten spelen op straat is er hier dan ook niet bij. Zoon is 8jaar en speelt veel met lego, playmobiel (met tijden) en fisher techniek wat van zijn pa en opa is geweest. Als er een vriendje komt willen ze ook gelijk op de wii maar dan moeten ze eerst wat anders gaan doen, niet de hele middag achter een beeldbuis.
Zoon is graag buiten dus dat is meestal niet zo'n probleem, sommige vriendjes daar in tegen wel.
Knutselen, tekenen en lezen isniet aan hem besteed. Als hij alleen is, vakantie en na school tijden dan verveeld hij zich wel eens maar meestal stuur ik hem dan de keuken in om met zijn lego te gaan spelen. Luid mopperd is hij dan binnen no time verzuild geraakt in een of ander spannend lego avontuur

Verstuurd met de Ouders Online iPad app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.