Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

mosie

mosie

14-04-2010 om 18:14

Wat heeft ons kind

Misschien herkent iemand de symptomen die ik hieronder beschrijf.

ons kind is houterig, kan op 10 jarige leeftijd nog steeds geen veters strikken, toont geenenkel initiatief, heeft geen hobby's, durft heel weinig, in grote groepen trekt hij zich het liefst helemaal terug, weet zich geen houding te geven, hij weet bv. ook helemaal niet wat er speelt in de klas, zijn vriendjes wel ( bv die is verliefd op die etc...)alles moet tegen hem gezegd worden, hij doet niets uit zichzelf. We moeten hem geregeld het huis "uitschoppen" zodat hij buiten speelt, uit zichzelf zal hij bv nooit iemand opbellen om te spelen.

Ondanks dat is hij absoluut geen meeloper, en heeft hij een aantal vriendjes die vaak met hem spelen, ook is hij leuk om te zien. Thuis durft hij best veel, maar daar buiten niet.
Ik maak me echt heel veel zorgen om hem, omdat ik zie dat het belemmeringen geeft voor hem zelf, maar voor we in de molen van orthopedagogen etc terecht komen, vroeg ik me af, of iemand zijn of haar kind hierin herkent.

Wij vinden het erg moeilijk om er mee om te gaan omdat wij allebei niet zo zijn. Ik heb het idee dat er iets met hem is, maar wat? dat weet ik juist niet.
Een heel verhaal, maar nogmaals misschien herkent iemand dit.
Mosie

mosie

mosie

15-04-2010 om 10:26

Herkent niemand de "symptomen"?

Is er geen ervaringsdeskundige die dit herkent?
Please?

Mosie

Pippin

Pippin

15-04-2010 om 10:55

Mosie

Ik herken het inderdaad niet zo. Als ik je post lees, denk ik niet gelijk: 'O, dat klinkt als.....'. Ik kan wel wat gaan raden: misschien heeft je zoon wel faalangst, misschien heeft hij wel last van dcd http://www.balansdigitaal.nl/sitemanager.asp?pid=41. Ik heb daar zelf kenmerken van en ik heb daardoor ook last van faalangst. Maar ik weet niet of je iets daaraan hebt.
Ik vind altijd, dat wanneer ouders vinden dat er 'iets' is, zij het beste hulp kunnen gaan zoeken. Vertrouw op je gevoel/intuitie. Vooral als je kind door dat 'iets' beperkt wordt in het dagelijks leven. Als een kind nog niet in de puberteit is, is het makkelijker om hulp te zoeken. Als het allemaal niets blijkt te zijn, zal de betreffende hulpverlener dat aan je vertellen en dan weet je dat ook weer.
Ik denk dat ik in jouw geval naar de huisarts zou gaan en vragen wat die ervan vindt. Je hoeft je kind dan (nog) niet mee te nemen, dat praat wat makkelijker. Het is slim om een dubbele afspraak bij de huisarts te maken. Dan hebben jullie wat meer tijd. Succes!

Evennick

Evennick

15-04-2010 om 13:11

Jawel

Jawel, ik herken dit gedrag wel, alleen vind ik het zo naar om gelijk te gaan vergelijken. Want het kind dat ik ken dat zo doet, heeft DCD (en mogelijk ASS erbij). Het is mijn oppaskind, hij is wel een stuk jonger dan jouw zoon. En dit hoeft absoluut niet te betekenen dat jouw zoon dat ook heeft! Mijn oppaskind heeft veel motorische problemen, slechte spierspanning, zit het liefst alleen in een hoekje te spelen, kan nauwelijks handelingen achter elkaar plannen, heeft weinig sociaal inzicht.
Jullie zijn dus wel van plan om het te laten onderzoeken? Wellicht kun je beter beginnen bij een kinderarts dan bij een orthopedagoog, aangezien er dus ook duidelijke lichamelijke aanwijzingen zijn dat je zoon zich niet regulier ontwikkelt.

abc

abc

15-04-2010 om 14:14

Deels

ik herken wel delen uit je beschrijving: durft heel weinig, in grote groepen trekt hij zich het liefst helemaal terug, weet zich geen houding te geven, hij weet bv. ook helemaal niet wat er speelt in de klas, zijn vriendjes wel.

Het doet mij denken aan mijn eigen kind dat ASS heeft -waarmee ik niet suggereer dat jouw kind dat zou hebben, maar het kan geen kwaad om over autisme spectrum stoornis wat te lezen en te zien of dat wat belletjes doet rinkelen.

Positief is in ieder geval dat je zoon vriendjes heeft.

Zijn er klachten vanuit de school, qua gedrag of prestaties?

Salie

Salie

15-04-2010 om 20:21

Herkenbaar

Ja, ik herken het wel heel erg. Zou zo mijn dochter kunnen zijn hoe je het opschrijft. Het is hier al genoemd, maar mijn dochter heeft DCD. Mijn dochter is trouwens 6 jaar.
Maar dat ik dit herken wil natuurlijk nog niet zeggen dat jou zoon dit ook heeft hoor.
Dochter is ook houterig, heeft moeite met fijne en grove motoriek, maar gelukkig niet heel erg ernstig. Ze is faalangstig, vraagt veel bevestiging, korte termijngeheugen is niet goed, is traag. Nou ja, heel veel dus. Oja, ook zij heeft weinig aansluiting, maar toch zijn ze heel lief voor d'r. Heeft wel wat vaste vriendinnetjes. Weet zich vaak geen houding te geven, onzeker.
Ik zou eens kijken op een site hierover. Wie weet herken je iets of helemaal niet.
Succes.
Gr. Salie

Marjoleine64

Marjoleine64

15-04-2010 om 21:59

Herken wel iets

Onze oudste (nu 12) heeft ook nooit een soepele motoriek gehad. Als kleuter viel het heel erg op dat hij bijvoorbeeld geen koprol kon maken en zijn 2 jaar jongere broertje wel. Wij dachten toen aan dyspraxie, maar de arts die hem onderzocht heeft vond de symptomen niet duidelijk genoeg (wel herkenbaar). We hebben met hem bijna 2 jaar kinderfysio gedaan, gewoon leuke motoriek oefeningen. En hij kreeg op school extra gym met een klein groepje wat om uiteenlopende redenen gekozen was (t/m groep 3). Dat heeft duidelijk wel geholpen, maar hij zal nooit echt goede motoriek krijgen, net als zijn vader. Hij heeft ook hoogtevrees, en is sociaal altijd wat onhandig geweest. Maar niet zo dat hij geen initiatief nam, juist wel maar dan zo dat het niet door andere kinderen gewaardeerd werd. Hij heeft dan ook niet veel vrienden. En zijn handschrift is verschrikkelijk, tenzij hij heel erg zijn best doet is dat vrijwel onleessbaar. De fijne motoriek die nodig is voor technisch knutselen (Knex etc) heeft hij juist weer geen problemen mee, dat gaat perfect. Hij heeft echt alleen moeite met de vloeiende bewegingen, zowel grof (hardlopen, bal gooien/vangen) als fijn (schrijven).
Nou ja, ik weet niet of je hier veel aan hebt, maar als je toch al van plan was om je kind te laten onderzoeken dan kan dit je wellicht helpen om verder in te lezen als voorbereiding.
Marjoleine

mosie

mosie

16-04-2010 om 07:38

Ben blij met de reacties

Ik denk dat ik allereerst eens met de huisarts ga praten, en kijken op welk spoor ze ons zet.
Ik heb gekeken bij DCD en ASS. Ja, sommige kenmerken komen overeen, maar ook een heleboel weer niet, moeilijk hoor! Dat er iets is met hem, is voor ons wel duidelijk, misschien komt het wel door de bevalling. Tijdens de bevalling is zijn hartslag even helemaal weggeweest ( hoelang weten we niet) er was niemand in de verloskamer toen het gebeurde, mijn man zag het en ging meteen iemand halen.Op zich was het een snelle bevalling, binnen 3 uur. Ik heb 50 min. perswee├źn gehad en door heel wat kracht heb ik hem er uiteindelijk uit weten te persen ( zelf daardoor veel hechtingen gehad), hij huilde niet, was een beetje blauw, maar zijn mondje werd niet uitgezogen. Achteraf bleek dat hij veel vruchtwater binnengekregen had en heeft toen 1 week op de babykamer gelegen in het ziekenhuis.
Wij wisten toen helemaal niets op dat vlak, maar nu, achteraf gezien, proberen we te achterhalen of dat er mee te maken heeft misschien, of hij toen niet misschien zuurstof tekort heeft gehad. Ik weet het niet!

Wat ons ook heel erg opvalt is, dat wij alles tegen hem moeten zeggen, dat er niets vanuit hemzelf komt. Van 'wat moet ik aan' tot, 'ik weet niet wat ik moet zeggen' etc...
Het blijft lastig, maar ik hoop dat de HA iets voor ons kan betekenen.
Bedankt voor jullie reacties.
Mosie

Marleen

Marleen

18-04-2010 om 13:30

Lastig

Hoi Mosie,
Lastig kan dat zijn he, zoeken 'wat heeft ie'. Ik heb met mijn zoon ook een hele zoektocht gehad. Ik heb uteindelijk veel herkend in NLD, non-learning-disorder. Hij loopt cognitief neit achter, maar dingen als veters strikken, ruimtelijk inzicht, links/rechts, sociaal inzicht en uit zichzelf iets gaan doen zijn allemaal lastige zaken voor hem. Hij is er niet op getest, hij is wel een paar geleden getest toen kwam er pddnos uit. Zijn iq is laatst wel getest, daar kwam een grote Vp-kloof uit, iets wat wel past bij NLD. Misschien heb je er iets aan. Het valt te googlen, groetjes, Marleen

Wat in mij opkomt

taalverwerkingstoornis, auditieve verwerking, sensorische integratie, ADD?

Kan vanalles zijn. Er is een overlap in kenmerken tussen kinderen met autisme, taalverwerkingsstoornis en ADD/ADHD.

Snuffel eens in het archief van zorgenkinderen.

Succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.