Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Wat te doen? speen/duim

Hallo,
onze dochter was erg gek op haar speen. Met 4 jaar wilden we dat ze stopte. Het werd 4 jaar en 3 maanden. maar wat miste ze haar vriendje! Het is wel gelukt. slapen meteen zonder problemen,alleen was ze wel smorgens rond 5 uur wakker.

ze pakte in plaats van de speen haar duim, dat mocht niet van ons en we zeiden er iets van. maar snachts zijn we er niet bij.
nu gaat ze steeds vaker duimen. niet tijdens spelen,maar wel tijdens tv kijken of liedjes luisteren op de p.c.

wat nu te doen? speen is beter volgens mij. als we hem snachts zouden geven en savons bij tv kijken is dat genoeg.
of haar laten duimen? of actief haar ervan afhelpen en hoe dan?

graag advies

Ik zou terug gaan naar de speen..

..en het dan gewoon nog een half jaartje aankijken.
Mijn zoontje stopte met de speen toen hij 3 1/2 was. Dat was geen succes. Veel huilen en niet kunnen inslapen én ik zag hem binnen een paar dagen aan het duimen beginnen. Ik heb hem per direct de speen terug gegeven. Nu is hij net 4 en we zijn weer gestopt. Niets meer aan de hand en ook geen neiging tot duimen meer! Wanneer je dochter eenmaal aan de duim gewend is, zal je haar daar echt niet meer vanaf krijgen! Dan duimt ze als ze 8 is misschien nog wel! Wie weet is ze er over een maand of vier wél aan toe om te stoppen met haar speen, zonder dat ze hem vervangt voor een duim?
Ik heb even een stukje gekopieerd van een website van een tandartspraktijk. Daarin zeggen ze dat je moet stoppen met duimen/speen vóór het vaste gebit er komt:

Wat is beter, een duim of een speen?

De speen is uiteindelijk beter dan de duim. Het is wel zo dat het schadelijk effect van de speen groter is dan dat van de duim. Maar omdat je de speen af kunt pakken, is dit op vroegere leeftijd af te leren. Hierdoor werkt de speen veel minder lang en is het uiteindelijk effect minder schadelijk.
Wanneer moet we het gebruik van de speen/duim gaan stoppen?
Probeert u zo snel mogelijk om de speen/duim overdag uit te bannen. Kinderen snappen al heel snel dat de speen/duim alleen in bed mag.
Probeer voordat het kind 3 jaar wordt, de speen af te leren.
Het is aan te raden het duimen zo snel mogelijk af te leren, maar in ieder geval voordat de blijvende voortanden doorbreken (6, 7 jaar).

[email protected]

Vies spulletje

Als je haar wilt laten ophouden met duimen zou je (in elk geval overdag) Byte X kunnen proberen, bij elke drogist te koop. Het is ongelooflijk bitter. Werkelijk enorm vies, ik heb het gekocht omdat zoon ineens fors bleek te nagelbijten. Het heeft hier erg goed geholpen, maar niet iedereen heeft zo'n succesverhaal. voor die paar euro per flesje is het de poging wel waard denk ik.

Ik zou niet teruggaan naar de speen eigenlijk, maar dat is meer omdat ik een groot kind met een speen zo raar vind, dus die mening slaat nergens op.

Groeten,

Temet

memmie

memmie

12-03-2011 om 22:19

Heit vond

dat dochter met 2 jaar echt van de speen af moest en die had ze toen alleen met slapen (en soms lange autoritten)
Toen heb ik de speen afgepakt en het ging goed tot ik bij haar op de kamer kwam en zag dat ze haar duim in de mond had (had ze echt nog noooooooit gedaan.) Toen heb ik haar de speen weer gegeven.
met 2,5 een nieuwe poging gedaan en nu gaat het goed mist de speen niet en pakt ook niet haar duim.
Had ze wel weer haar duim gepakt dan had ze van mij weer haar speen gekregen.
Ik had op de mavo een meisje die in de klas nog met haar duim in de mond in de klas zat en daarom ben ik heeeeeeeeeeel erg tegen duimen en voor de speen die je ooit af kan pakken.

Tandarts

Onze tandarts adviseerde ons destijds om dochter geen speen meer te geven, maar hij voegde daar direct aan toe dat als ze zonder speen zou gaan duimen we haar speen weer terug moesten geven.

Geen probleem

Ik heb ook geprobeerd toen ze 4 was geworden te stoppen (en waarschijnlijk ook wel eerder). Toen ik na anderhalf uur ging kijken op haar kamertje lag ze nog steeds wakker, dat vond ik zóóó zielig. En tegelijkertijd zo schattig omdat ze niet ging zeuren of zo. Ze heeft er nooit mee op straat gelopen, en laatst toen opa was overleden wou ze bij oma overdag weer een speen en later thuis dus ook weer als ze even moe was. Nou ja, vooruit dan maar. Maar dat is gelukkig alweer over. 's nachts vind ik het dus geen probleem. En ze gebruikt hem alleen voor inslapen, de rest vd nacht niet. Volgens mij gaat het vanzelf wel over.

annemir

annemir

13-03-2011 om 08:37 Topicstarter

Dus toch

bedankt voor jullie reakties. dus toch wat we zelf al dachten. beter de speen teruggegeven en duidelijk zijn dat het alleen voor slapen is en als ze savonds nog even tv kijkt.

het rare is dat ze prima ging zonder speen, zonder huilen. alleen twee dagen dat ze zei dat ze hem zo miste,verder niet.
het duimen gebeurt steeds meer en dat wil ik dus niet.

bedankt!!

annemir

annemir

13-03-2011 om 08:38 Topicstarter

Overigens

overigens mocht ze van mij vanaf 3 jaar de speen niet meer buitenshuis en met spelen. ik vind dat ook raar staan zo'n speen bij een ouder kind.

Wat gebeurt er als je duimt

Misschien dat je dochter niet goed weet hoe ze zich anders kan reguleren. Wat gebeurt er als je ergens op zuigt (duim/rietje/lolly): je ademhaling gaat naar beneden, je wordt rustig en alert, je raakt gefocust. Onze tandarts zei dat 80% van de kinderen voor hun 6de afleren te duimen, uit zichzelf. Ik zou als ik jou was, en je maakt je zorgen, ook even jullie tandarts bellen.. misschien kan hij je verwijzen of heeft een tip voor je wat betreft artikel of boek oid.

annemir

annemir

13-03-2011 om 15:06 Topicstarter

Doe ik

Ik zal morgen idd even bellen. Tandarts had eerder gezegd zich geen zorgen te maken als ze zou stoppen voor haar 5e

(null)

annemir

annemir

13-03-2011 om 19:21 Topicstarter

Ze heeft hem

Ze heeft hen nu en ze is zo blij. Ze straalde helemaal toen we hem gingen kopen. En ze ging zo ontspannen in bed liggen. Zo schattig

(null)

Hier geen drama

Mijj dochter van 4,5 is nogal een drama queen en lastig van dingen af te houden/leren. Zo ook dacht ik dus dat het echt drie weken slapeloze nachten zou kosten om haar van de speen af te hebben. Voortanden stonden al erg naar voren, dus hadden man en ik afgesproken net haar vierde verjaardag er de gang in te zetten. Dochter soort van voorbereid en verteld dat het toch wel slecht voor haar tanden was etc. Wat schetste mijn verbazing dat ze zonder ook maar een kik van haar speen af was, klaar in een poging! Remedie: ze had voor haar verjaardag een radio/CD- speler gekregen en daar mocht ze naar luisteren, bleek voor haar een goeie afleiding van de speen te zijn.
Ik was nog even bang voor een terugval, maar de duim werd ook niet als vervanger gebruikt. Nu, een half jaar later, staan ook haar tanden weer zo goed als normaal. Ik ben er zo blij mee!
Trouwens, ik duimde nog toen ik zes jaar was, totdat mijn opa en oma me een fiets gaven. Nooit meer geduimd ;-)

annemir

annemir

18-03-2011 om 18:11 Topicstarter

Ook geen drama

nou, hier dus ook geen drama geweest. maar ze ging steeds meer duimen.
we hebben haar weer een speen gegeven. savonds na het eten mag ze hem en in bed. overdag vraagt ze er niet om.
over een paar maanden maar weer opnieuw proberen..

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.