Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

angel3

angel3

26-03-2010 om 18:24

Wat zijn de ongeschreven regels? (buurtkinderen en spelen)

Net van het 'buitengebied' naar een kinderrijke buurt verhuisd. Er wonen HEEL VEEL kinderen in de leeftijd van baby tot 8 jaar. Mijn kinderen zijn 7 en 4. Nu het mooi weer begint te worden speelt iedereen op het binnen plein. Heel leuk. Maar er staan er ook zo 6 in onze tuin bij de trampoline. Geen probleem. Have fun! Maar nu kwam zoon: mam mogen de kinderen mee naar binnen?
Ja weuh, nou euh, jemig is dat nodig? tja nou nee eigenlijk niet. Ga maar naar buiten. Later kwam hij er aan met 2 (een zusje en broertje). Even een half uurtje elkaar verkend en 'gesnuffeld', helemaal prima. Maar jemig hoe pak ik dat aan? Laten jullie 5 buurtkinderen zo in je huis spelen en in en uit lopen, want daar komt het dan vaak wel op neer. Wat zijn bij jullie de afspraken?
We zijn mateloos polpulair want de enigen met een ingegraven trampo. Dat boeit me verder ook niet, iedereen is welkom en als ik het zat ben stuur ik iedereen weg. Maar hoe doe ik dat met binnen spelen?

Dat moet gevraagd worden

Als buurkinderen mee naar binnen willen nemen, moet dat even gevraagd worden. Soms mag dat, soms ook niet. Ik vraag dan vaak even door wat het plan is, boven spelen met de lego vind ik vaak goed, maar als er geen duidelijk plan is dan blijven ze maar lekker buiten :) En twee kinderen meenemen vind ik ook prima, maar als het er vijf zijn zal ik ook eerder nee zeggen. Eigenlijk hangt het er vooral vanaf of het mij op dat moment uitkomt of niet.

Nee

Hier zijn buitenkinderen echt voor buiten. Want voor je het weet zitten er 6 kinderen boven die van alles uitspoken (overkwam me een keer).
Dus met mooi weer wordt er door iedereen buiten gespeeld en hebben de eigen kinderen geen zin dan gaat de schuif gewoon op de schutting. Meeste kinderen hier weten dat als de schuif eraf is iedereen welkom is.

Was hier ook zo

Met name toen mijn oudste twee wat jonger waren, hadden wij hier ongeveer hetzelfde probleem. De kinderen kwamen altijd bij ons voor wat drinken, wat lekkers, een ijsje, wc-bezoek, pleisters enz. Op een gegeven moment had ik daar wel genoeg van en heb ik mijn kinderen aan het verstand proberen te brengen dat ze niet met 6 kinderen in hun kielzog om een ijsje moesten komen vragen. In het begin deelde ik lekkers uit aan de kinderen die in mijn tuin stonden en aan die paar die dan heel zielig op het pleintje stonden. Dan geef ik ook gewoon iedereen wat lekkers. Tot het moment dat andere kinderen doodleuk met ijsjes op het plein gingen lopen, onderwijl vertellend: "Ik heb lekker een ijsje, jij lekker niehiet". Toen op een gegeven moment ook snoepjes werden uitgedeeld op het plein en een aantal kinderen werden overgeslagen, was voor mij de maat vol. Ik doe het ook niet meer. Als er ijsjes worden gegeten, dan gewoon in de tuin met de poort dicht. En ik fungeer ook niet meer als openbaar toilet. In het begin vond ik het moeilijk om er iets over te zeggen, maar op een bepaald moment moet je toch gewoon kunnen zeggen dat je geen zin hebt in al die kinderen in je huis? En als het over en weer zou gaan, zou ik er nog geen probleem mee hebben, maar ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ze ergens anders zo weer weg gebonjourd werden. Het ging zelfs zo ver dat er hier speelgoed uit de schuur werd gehaald als wij niet thuis waren. Toen heb ik voor mezelf gekozen. Als ik er nu geen zin in heb, zeg ik het gewoon.

Jeemig, klink nu geloof ik wel een beetje als een oude zeur...

Maar ik zou je in ieder geval willen aanraden om het vooral aan te geven dat je het niet prettig vindt. Ze hoeven echt niet de hele tijd in en uit te lopen. Als 't mooi weer is, kunnen ze lekker met z'n allen buiten gaan spelen.

Emmalynn

Oh ja

Soms komt het wel voor dat er 1 binnen komt spelen (zo streng zijn we ook weer niet), maar dat wordt dan even gevraagd. En de deal is dan ook wel 1 vriendje/vriendinnetje per kind.

margje van dijk

margje van dijk

26-03-2010 om 21:35

Hier spelen er dus wel regelmatig 6 tegelijk binnen. Maar dat is langzaam zo gegroeid. In het begin had ik ook een beetje zo'n houding als die jij nu hebt. Maar na een tijdje begin je die kinderen wel te kennen, en weet je ook wel wat je eraan hebt. Er zaten kinderen bij die ik echt niet in huis wilde hebben (die waren wat ouder, en die zijn er nu ook niet meer bij). Maar op dit moment is er een heel leuk clubje jongetjes wat met elkaar optrekt (en ook 1 meisje) en die mogen dus best bij ons in huis spelen. Ze gaan trouwens vanzelf ook wel weer naar buiten iedere keer, het zijn echte buitenspelers.

En als ik er een keer geen zin in heb stuur ik ze gewoon naar buiten, dat is volkomen geaccepteerd.

Wat ik zelf wel grappig vind is de nieuwe generatie: kleine meisjes van 4 jaar, die dus echt een 'generatie jonger' zijn dan mijn eigen kinderen, en die net zo goed bij ons naar binnen lopen, enigszins schuchter, maar daarna honderuit vragen. Dan gaat er weer even zo'n wereld voor me open die bij ons (gelukkig) alweer geweest is.

Margje

Jesse_1

Jesse_1

26-03-2010 om 21:43

Eerst zeggen.

Laten jullie de kinderen die binnen willen spelen niet eerst thuis zeggen dat ze bij jullie binnen zijn?
Hier is het niet zo vaak aan de orde hoor, maar ik zou er op zich niet zo heel veel problemen mee hebben, als er maar leuk _samen_ gespeeld wordt.
Jesse

Tango

Tango

26-03-2010 om 22:14

Veel

5 kinderen extra vind ik persoonlijk wel erg veel. Het gebeurt hier wel regelmatig dat er buurtkinderen spelen, maar dan 1 of hooguit 2 per kind. Als het er meer zijn laat ik ze lekker buiten spelen. De kinderen moeten van mij wel altijd tegen hun ouders zeggen dat ze hier zitten.
Het maakt ook vaak nog uit welke kinderen het zijn. Het ene kind laat je wat makkelijker binnen komen dan het andere. Hier in de buurt een aantal jongetjes van 6 jaar die als ze bij Tangozoon in zijn kamer spelen er zo'n puinzooi van maken dat je ze echt geen tweede keer laat komen. De meiden die bij Tangodochter komen spelen kunnen er soms ook wat van, maar die zijn dan weer ouder dus zien dan ook in dat er ook opgeruimd moet worden.
Het bij elkaar spelen gaat hier overigens aardig over en weer, dus dat is ook wel prettig.
Snoep, drinken en ijsjes uitdelen vind ik ook altijd wel een lastige. Wie geef je wel en wie niet. Meestal geef ik mijn eigen kinderen en de kinderen met wie ze spelen. Zijn het er weinig kan er best eens een (goedkoop) ijsje van af. Zijn het er veel dan is het meestal een snoepje uit de trommel en een wegwerpbekertje aanmaaklimo. Maar je hebt altijd wel andere kinderen die dan ook buiten lopen en dan roepen dat ze ook wat willen.

angel3

angel3

26-03-2010 om 22:34

Het lastige is

dat we er echt net wonen. De kids hebben 2 keer buiten gespeeld met de andere kinderen en zo staan er 6 kids op je stoep. Als het nou echt al vriendschapjes zijn dan is het ook alweer anders. Nu staan er 6 op de stoep varierend van 3 tot 7 jaar.....
Zoon vroeg het wel maar ik vond het niet nodig. Later dus wel 2 dat was wel oke. Ik ben op zich niet moeilijk daarin,. Ik neem ook weleens 3 vriendjes mee van school. Hoeft niet perse 1 op 1 te zijn.
Het betreft hier een totaal afgesloten hof met hekken en circa 30 huizen. Je ziet snel waar je kind uithangt. Dus ze hoeven niet te zeggen als ze ergens naar binnen gaan (is bij mijn kids nog niet voorgekomen en vader van betr kinderen zei dat het nuiet hoefde want ik heb het even gechekct of hij wilde dat we het kwamen melden)

Dank voor de reacties

Nieuw=interessant

Ik denk dst het feit dat jullie 'nieuw' zijn het ook interessanter maakt dan het is....kinderen hebben dat ook hoor! Dus dat je in het begin véél aanloop hebt en dat het erna wel afneemt...En of je ze nu in groepjes van 6 of 2 binnen laat....op een gegeven moment is de nieuwigheid eraf en wat dan overblijft zijn de echte vriendjes....Wij wonen vergelijkbaar en vorig jaar was hier een 'nieuw gezin' met 2 kinderen en toen was het even héél interessant om daar te spelen...Ze zijn gewoon nieuwschierig...hoe ziet de moeder er uit,de vader...de inrichting, hebben ze leuk speelgoed etc.etc. En als dan alles bekend is, is het weer gewoon zoals de andere buurkinderen. Dus w.s. zul je er ook even doorheen moeten. Wel leuk voor je kinderen...er groeien vaak echte vriendschappen uit. En dan kan je zelf kiezen...doe je het in kleinere groepjes of in grotere? In grotere groepjes is de nieuwigheid er wel eerder af...Ik zou het in het begin even laten gaan en dan pas paal en perk stellen. Als hier grotere groepen naar binnen dwalen...stuur ik ze meestal naar de tuin en anders stel ik de 'eis' dat ze wel leuk spelen...Dus geen gerace door huis of dat ik politiechef moet spelen de hele tijd. Anders stuur ik ze zo allemaal weg. Uitdelen (snoep of ijs) doen wij uit een speciale snoeppot waar 'los' snoep in zit...b.v. dropjes...En dan mag iedereen er 1....Voor gewoon uitdelen of tussendoor hebben we wat luxer snoep (lees duurder) die is er alleen voor als ze met z'n 2-en zijn. Drinken is alleen binnen..geen geloop met bekers overal. En ijs zijn die eenvoudige invriesijsjes van 10 voor 1 euro. Als we gewoon ijs willen hebben we wel anderen (raketje ofzo). De rest van de buren doen het ong. hetzelfde, het is hier ook wel gelijkwaardig...soms deelt die en soms deelt die dat scheelt denk ik wel. Voor de trampoline (ook enigen in de buurt) hebben we wel apparte afspraken...niet meer dan 2 erop, tijd via eierwekker in de gaten houden..geen geruzie over wie mag en zo wel is het afgelopen, voor dorst is er water en verder als wij (man en ik) er genoeg van hebben sturen we ze weg. Eigenlijk gaat dat best goed.
Veel succes ermee!
groeten albana

angel3

angel3

29-03-2010 om 11:33

Allemaal nieuw

het leuke is dat we allemaal nieuw zijn. Een hele nieuwe wijk. En nu de winter voorbij is komen alle kindjes uit hun holletje. Erg leuk!
We laten ze maar vollop snuffelen en dan zien we wel hoe de vriendschappen lopen. Zoon is al dik met overbuurmeisje. Zo erg dat ander jongetje bij ONS kwam vragen of 'meisje' soms bij ons was, ha ha. Schattig hoor
Dank voor de reacties

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.