Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Pelle

Pelle

10-09-2010 om 14:10

Weer eens: leesboeken

We komen er niet uit, zoon van 11 moet echt meer gaan lezen van mij maar hij wil eigenlijk alleen de boeken over school van Jacques Vriens. Die vindt hij leuk maar die hebben we helaas allemaal al voorgelezen ;)

Wie heeft nu echt een aanrader voor hem wat ook snel 'pakt' en op hetzelfde leesnivo is als Jacques Vriens? Het liefst iets van een serie zodat ik binnenkort niet nog eens dezelfde vraag hoef te stellen?

Misschien heb je hier iets aan...

...http://www.pluizuit.be/boekenvanaf12.htm

Succes!

Sabrina

Sawo

Sawo

10-09-2010 om 15:25

Toerak en wolf

Hoi Pelle

Mijn zoon las graag toerak en wolf. Wel een serie, leesniveau weet ik niet.
Ook heb je een serie met de grijze jager. Net zo iets maar dat heeft hij niet gelezen.

succes

Saar

Eeehm...

Hij is hier al 100 keer voorbij gekomen, maar de grijze jager reeks is erg leuk. Niet echt over school, beetje meer van de ridderachtige avonturen, maar wel heel leuk. en veel delen. Dus als het aanslaat kun je even vooruit. Misschien wel pittig qua leesniveau als je geen echte lezer hebt. Dus bij nader inzien, bewaar die maar even, en kijk eerst eens naar mijn tip 2:

Andere makkelijk lezende erg lange reeks zijn de 'Deltora' boeken. Was mijn oudste aan verslingerd toen ie een jaar of 9,10 was. Ook wel een ander genre (wederom monster, goed, kwaad en zo) maar ik denk dat het voor jouw zoon heerlijk weg leest. Ik vond het niet echt literair hoogstaand. Het is relatief simpel geschreven, en er gebeurt erg veel in erg weinig bladzijden. Alsof ze lord of the rings deel 1 in 50 pagina;s erdoor proberen te jassen zeg maar. Maar het is op kinder-niveau rete spannend, en omdat er elke 3 regels wel weer iets gebeurt (ietwat overtrokken) denk ik dat het voor een niet al te overenthousiaste leze heel erg aanstekelijk werkt. Er zijn wel 3 series, van elk minstens 6 of 7 delen volgens mij. Dus kijk even goed dat je bij deel 1 van serie 1 begint...maar dan kan ie als het aanslaat echt een hele tijd vooruit!

Wat ik ook heel erg leuk vond was 'Boem' (ook zelf gelezen), van mark haddon. Is er maar eentje, maar het is zo'n hilarisch boek, en toch ook spannend, ik denk dat bijna geen enkel kind dat snel weglegt. Moest hem gewoon even noemen.

Maar begin nou maar met die deltora's, dat lijkt me wel wat voor je zoon.

Ingrid

Pippin

Pippin

10-09-2010 om 16:25

Deltora

Hier ook een zoon die door deltora weer aan het lezen is geraakt. (daar ben ik zo dankbaar voor, dan kan het literaire niveau mij niet zoveel meer schelen)
Wij lazen 's avonds een hoofdstukje voor, en dan was de cliffhanger zo hevig, dat hij er zelf nog een stuk of wat hoofdstukjes aan vast knoopte.
Nu is hij in de grijze jager aan het lezen, maar dat tempo ligt iets lager, maar die zijn ook goed te doen, vinden we.

Guinevere

Guinevere

10-09-2010 om 16:30

Oh, leuk

Welk niveau hebben die Deltora boeken ongeveer? Klinkt goed, ik wil mijn 8-jarige ook wel eens spontaan aan het lezen krijgen. Geronimo Stilton was geen succes, hij leest alleen Spongebob flutboekjes.

Pippin

Pippin

10-09-2010 om 16:38

Guinevere

Het is jammer, maar Deltora is best eng af en toe, op horror af. Zandwormen, gehypnotiseerde mensen, reusachtige spinnen en kakkerlakken, een stad vol ratten. Er worden mensen opgegeten, verbrand, gedood. Er is een boze magier die mensen als slaven houdt. Ik denk dat het voor een 8-jarige nog een beetje té is. Of jouw zoon moet een koele kikker zijn....

Guinevere

Guinevere

10-09-2010 om 16:41

Oh, dat klinkt wel heftig inderdaad. Zoonlief is wel een ijskoude, maar dit gaat nog iets te ver vrees ik. Ach, over 2 of 3 jaar dan maar.... Dan houden we het nog even op Pinkeltje... :-)

Pippin

Pippin

10-09-2010 om 16:42

8 jaar

Toen mijn zoon acht was, vond hij de modderland trilogie leuk, van o.a. Chris Stewart. Het is erg fantasierijk en vooral erg grappig en absurd. Zoals een echte adhd-er heeft hij het laatste boek niet uit willen lezen, maar hij vond het wel leuk, hij heeft het nog weleens over dingetjes uit dat boek.

vlinder72

vlinder72

10-09-2010 om 17:02

Guinevere

Mijn 8 jarige vindt sommige boeken van Paul van Loon erg leuk. Zoals Meester Kikker, Weg met die krokodil en de Leeuwenkuilserie. Dolfje Weerwolfje vindt hij niet zo leuk.

Wij lezen zo'n boek samen. 's Avonds een hoofdstuk, om de beurt een bladzijde.

Die Deltora serie ga ik zeker onthouden. Klinkt als iets wat mijn zoon straks heel leuk zal vinden. En modderland? Nog nooit van gehoord. Schrijf ik ook op.

Ik hou zelf erg veel van lezen en ik toch zo dat een van mijn kinderen ook een lezer wordt. Ik vind het zelf ook heel erg leuk om die kinderboeken te lezen. Ik snap heel goed dat kinderen paul van Loon leuk vinden. Ik vind het zelf ook grappig. En Geronimo Stilton vind ik zelf meer voorleesboeken. Mijn net 5 jarige vindt ze geweldig. Mijn 8 jarige leest ze wel eens. Hij leest ze razendsnel uit maar volgens mij vindt hij andere boeken leuker om te lezen.

En voor Pelle. zijn de boeken van Thea Beckman niet iets? Of is dat echt veel te oubollig?

Bastet

Bastet

10-09-2010 om 17:47

Ja,thea beckman

Mijn neefje van tien is net in onze Kruistocht in Spijkerbroek begonnen,ik vind die boeken beslist niet oubollig.Mijn zoon vond als elfjarige ook boeken van Astrid Lindgren erg mooi,Ronja de Roversdochter,en de Gebroeders Leeuwenhart.

Ik ben benieuwd pelle....

Hou je ons op de hoogte?

(en vergeet 'boem' niet, als tussendoortje. En lees hem zelf ook!)

Lena

Lena

10-09-2010 om 21:48

Paar

Hoi, mijn zoon heeft een serie over de Astrosauriërs gelezen, vond ie leuk. Een serie over een hotel, is dat niet ook van Vriens? Titels weet ik niet exact, iets met een ober, er zijn er een stuk of vijf. Mocht voetbal een interesse zijn dan is er een serie over de Voetbalbende, ook wel leuk. Succes! Groetjes, Lena

Bastet

Bastet

11-09-2010 om 07:49

En...

Waanzinnig om te weten,is dat wat,die serie?leeskilometers maken kan natuurlijk ook met informatieve boeken,mijn dochter leest ze graag.
Bastet

Marjoleine64

Marjoleine64

11-09-2010 om 09:35

'de vijf'

is wel een beetje oubollig, maar onze bijna 11-jarige vindt dat plotseling toch leuk om te lezen. Kan hij gelukkig weer even vooruit, en zijn veel delen van.
Marjoleine

Bastet

Bastet

11-09-2010 om 10:32

Pelle

Ik hoop gewoon zo dat hij eens zélf een boek pakt....
dat snap ik,maar dat gaat uit van de stelling dat lezen leuk zou moeten zijn.Maar voor veel kinderen die er moeite mee hebben,is lezen niet leuk.
Nog een paar tips: strips,kindertijdschriften.Wat ze lezen maakt niet zoveel uit,als ze maar lezen.
Bastet

Bastet

Bastet

11-09-2010 om 13:15

Is ook zo

Ik snap het.Ik zal de komende tijd alert zijn,als ik iets leuk zie,meld ik het!!
Bastet

Bastet

Bastet

11-09-2010 om 14:17

Roald dahl

De boeken van Roald Dahl,zoals de GVR,De griezels,Maltilda,kent hij die al?

Oude dikke boeken

Dat de kinderen boeken van je man van Thea Beckman niet willen lezen hadden we hier ook .....Tot jongste een keer bij toeval een modern uitgegeven boek van Thea Beckman tegenkwam bij de bieb...Ikke verbaasd...Maar dat wilde je toch niet lezen??? (zelfde titel dan we thuis ook hadden!) Nou deze nieuw vormgegeven zag er dus wel aantrekkelijk uit...Na 2 van die nieuwen van de bieb had ze 'm door...en waren de ouden van mij van dezelfde schrijfster geen probleem meer...Want dat waren "Thea-Beckmans" geworden....
Geen oude saaie dikke boeken dus.
groeten albana

Guinevere

Guinevere

11-09-2010 om 20:27

Ouderwets

Haha, zoon hier is ook ouderwets. Thuis leest hij Pinkeltje en op school "De Kameleon".
Ik vind het erg leuk dat hij van dezelfde boeken geniet als wij vroeger zelf lazen. En van dezelfde muziek, en van hetzelfde eten, dezelfde soort vakanties.... Wij hebben gewoon een ouderwetse zoon!!! :-)
By the way, we lezen nu Tom Sawyer aan hem voor. Over klassiekers gesproken. Extra leuk is dat Tom Sawyer 100% zeker óók ADHD had.

Julia64

Julia64

12-09-2010 om 11:43

Kippenvel-reeks

Mijn zoon van 9 is ook een moeizame lezer, maar is sinds kort in de ban van de Kippenvel Junior-reeks.
Dat is voor jouw zoon misschien al te kinderachtig, maar je hebt ook een gewone Kippenvel-serie.
Misschien is dat wat? Je hebt er in elk geval heeeel veel titels in, staat rijendik in de bieb bij ons.

Pelle....

Misschien moet je hem uitleggn dat smaken verschillen?

Dat geldt voor dingen als eten, kleren, sporten, spelen en noem maar op. De een houdt wel van komkommer, de ander niet. En ga zo maar door.

Je kunt het trouwens ook anders benaderen...als de 'iederenen' die deltora zo stom vinden echt 'zijn' types zijn (dus kinderen die vaak dezelfde dingen leuk vinden als hij)...dan moet ie eens aan ze vragen wat zij nou echt LEUKE boeken vinden! Dikke kans dat hij dat dan ook leuke boeken vindt!

En als er een echte lees-aversie heerst in zijn klas, of er al een typisch puberale 'alles is stom' sfeer heerst heb ik nog een andere tip voor je. Laat hem een top 10 geven van zijn favoriete boeken aller tijden. Zoek ze op bij Bol.com. Bij elk boek dat je in beeld krijgt zie je (rechts geloof ik) een kolommetje...'liefhebbers van dit boek bestelden ook..... '. Moet je daar maar eens wat titels uit plukken voor je bieb-reserveer sessies.

En anders vertel je hem gewoon fijn dat ie zelf 10 boeken mag uitzoeken uit de bieb. Dat ie elke avond (of dag) een hoofdstuk gaat lezen, en elk niet leuk boek mag wegleggen na 2 of 3 hoofdstukken, en dan aan de volgende begint. is misschien ook wel een leerzame ervaring....

Ingrid

*bella*

*bella*

13-09-2010 om 10:14

Leuk toch

zilvertand, maakt toch niet uit? Hier een goede lezer, maar wijkt regelmatig uit naar heel makkelijke boekjes, het nivo boeit blijkbaar niet, de inhoud wel.
Zilvertand is Paul van Loon, toch? De griezelbussen zijn hier verslonden.
Hoewel zoon hier dus een goede lezer is, zijn er hele periodes dat hij niet leest, alleen maar strips. Omdat ik graag wil dat hij een beetje ´erin` blijft, stimuleer ik ook. Ik zoek bijv regelmatig boeken waarvan ik denk dat hij het leuk kan vinden, want vindt hij het eenmaal leuk dan leest en leest hij. Ik lees vaak zelf eerst om te kijken hoe het is. (vind ik geen straf, lees zelf heel erg graag) Deltora ben ik aan begonnen en heb de eerste bladzijde niet eens af kunnen krijgen:-) heb deze dus niet aangeraden aan zoon. Eigenlijk vind ik zelf kwaliteit toch prevaleren boven kwantiteit, ook voor kinderen. (niet dat mijn kinderen niet alles mogen lezen als ze er zelf mee aankomen)
Ik doe het ook, vaak eerst een stukje voorlezen. Moet wel oppassen dat het dan niet gelijk in de categorie ´voorleesboek` belandt wat zoon betreft. (hij is nog wat jonger) Moet het er duidelijk bij zeggen, dat het een aanloopje is. Dit ook omdat zoon zich snel in zijn hoofd haalt dat een boek te moeilijk voor hem is, hetgeen ik niet zo geloof, omdat hij bijv hp niet moeilijk vond. Altijd een aanrader trouwens, heeft hij die al gelezen? En misschien kun je eens luister cd´s proberen? Zo kan je zoon zich een beeld vormen van leuke boeken. (zo kwam ik erachter dat zoon kameleon heel leuk vindt, was ik zelf niet opgekomen) Ik ben nu begonnen zoon voor te lezen uit ´het eiland onder zee`(geloof ik) van Isabel Allende, heel leuk! Hoop dat hij het zelf gaat lezen.

Bastet

Bastet

13-09-2010 om 13:17

Griezelbus

Ik zou de Griezelbus introduceren,met als opmerking: Van de schrijver van Zivertand,maar dan voor grotere kinderen...:)
Bastet

vlinder72

vlinder72

13-09-2010 om 16:42

En harry potter?

Als hij deel 1 leuk vindt dan kan hij daarna voorlopig nog wel verder. En hier vindt zoon ook de boeken van de serie Monsterjacht leuk. Van de schrijver Adam Blade.

Complot 365

Zijn ze helemaal weg van hier in huis.

Best wel spannend met aan het eind van ieder deel een ware "cliffhanger". Tijdens de vakantie echt geen kind aan de kinderen gehad. Die zaten er echt in.

vlinder72

vlinder72

16-09-2010 om 19:47

Roald dahl

Simpel begonnen met De Reuzenkrokodil en onze zoon is verkocht. Heerlijk geschreven (met niet te eenvoudige zinnen) en leuke tekeningen. Tja, voor mijn zoon is het uiterlijk van een boek nog heel belangrijk. Geen leuke voorkant of geen leuke tekeningen in het boek en meneer begint er niet eens aan. Maar als hij dan eenmaal is gaan lezen dan kan hij er ook echt van genieten.

Wij gaan nu zaterdag naar de boekhandel om nog een Roald Dahl boek uit te zoeken. Zal wel de Griezels worden of Joris en de toverdrank of de Heksen. Ik vind het zelf nu al leuk om het boek samen met hem te lezen (wij lezen altijd 's avonds. Om de beurt een bladzijde).

De gvr

Van Roald Dahl, die is ook leuk! Ik heb dubbel gelegen en mijn kinderen ook, om het taaltje van die reus.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.