Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ayla

ayla

01-02-2010 om 09:45

Weer wat vragen van dochter

waar ik geen antwoord op weet.
Kunnen er andere planeten op de aarde vallen (mijn antwoord was trouwens nee), maar als de andere planeten allemaal van steen zijn gemaakt dan kunnen ze toch ook tegen onze aanbotsen, ik uitgelegd dat die veel te ver weg waren. Maar blijkbaar had ze iets gehoord over meteorieten ennu wilde ze weten hoe groot de kans was dat zo'n meteoriet op de aarde terecht komt.
ze wilde weten hoe de eerste planten zijn gana groeien als de aarde eerst een vuurbal was net als de zon.
en waarom zijn de mensen zich tot mensen gaan ontwikkelen en zijn de apen maar apen gebleven.

Hoe moet ik dt nou allemaal uitleggen aan een 5 jarige. Ik heb een boek van de hema maar die gaat niet zo gedetailleerd als zij het wil weten

Hop, naar de bieb!

Ook mijn vierjarige kan soms verrassend diepzinnige vragen stellen, meestal geheel per ongeluk overigens. Regelmatig zeg ik gewoon 'jongen, ik zou het werkelijk niet weten'.
Maar goed, als dat niet meer voldoet, dan is er gelukkig de bibliotheek met fijne boeken over allerhande onderwerpen.

Overigens klopt het niet dat mensen zich verder ontwikkeld hebben dan apen. Ze hebben zich alleen in een andere richting ontwikkeld. Het idee dat mensen beter zijn dan de chimpansee zal je m.i. rap verlaten als je eens op een hoogte van 1,5 m. probeert van de ene boom naar de andere te springen ;-)

Groeten,

Temet

ayla

ayla

01-02-2010 om 10:22

Klopt ja

maar wat zij wil wetenis als wij dezelde voorvaderen hebben waarom hebben de mensen dan geleerd wat wij nu allemaal kunnen en waarom zijn apen 'maar' apen gebleven

Mamvantwee

Mamvantwee

01-02-2010 om 11:13

Andere leefomgeving

Ik beantwoord ook zoveel mogelijk dit soort vragen van mijn 5-jarige (die kan er ook wat van). Daarnaast haal ik dan specifieke boekjes uit de bibliotheek. Vaak zul je net zien dat als je dan een mooi boekje hebt gevonden over het heelal/leven onder de grond/de spijsvertering/je hersenen/vliegtuigen de aandacht net is verplaatst naar een andere prangende vraag...maar goed.

Over de evolutie had ik het toevallig dit weekend. Mijn dochter begtijpt het wel toen ik uitlegde dat sommige visjes op het land kropen en daar zich aanpasten aan het lopen, andere visjes leerden beter zwemmen. Met apen en mensen kun je dat ook doen lijkt me: wel of niet in het bos blijven wonen.

groet, Mamvantwee

Kadonaj

Kadonaj

01-02-2010 om 12:59

En internet....

zoonlief hier heeft ook altijd van die geweldige vragen, nu voornamelijk over evolutie en god (gaan echt lekker samen die twee ;))

Wij zoeken meestal een hoop op internet, wikipedia en zo, ik lees en vertaal dan in kleutertaal, zit het juiste er niet bij, zoeken we weer verder...

En boeken natuurlijk, eigenlijk zijn de meeste boeken niet echt voor zijn leeftijd, maar hij begrijpt ze, dus onze privebieb is al aardig groot ;)

ayla

ayla

01-02-2010 om 13:34

Nou

het wordt denk ik maar weer een rondje bieb. die dunne informatieboekjes zijn misschien wel handig, zijn die ook al leuk voor kleuters?

Toen ik voorstelde dat ze de juf eens zou vragen omdat die vast ook wel veel weet antwoordde ze dat die dat niet kan weten want alleen de meneeren die naar de ruimte kijken weten dat allemaal :-)

Internet is vaak ook een optie maar ik vind het vaak zo lastig uitgelegd en boekjes kan ze zo handig zelf inkijken als ze weereens zon buik heeft

God of darwin?

Grappig, afgelopen week kregen wij dezelfde vraag van onze 5-jarige zoon. Ook vroeg hij hoe de eerste mensen heetten? Tja, Adam en Eva, toch?

Neehee, zei mijn man, da's niet volgens de evolutietheorie. Klopt, dan hebben ze inderdaad geen namen, of wel.

Wij zijn niet gelovig, dus Darwin ligt voor de hand. Maar ja, een kind van 5 wil niet alleen maar feiten, ook namen! Dus toch maar Adam en Eva en zij stammen af van de apen.

Dat begrijpt hij nog niet, we proberen alles zo goed mogelijk uit te leggen.

Momenteel is het genre vragen toch van "eerste / oudste / grootste". Zal ook wel weer een fase zijn.

Ik zit nog steeds met het voorlichtingsverhaal in mijn maag, dat vind ik moeilijker uitleggen dan de evolutie. Hoewel dit toch erg aan elkaar verweven is.... ;-)

Linda

ayla

ayla

01-02-2010 om 14:30

Linda

moeilijk he, wij hebben uitgelegd dat het verhaal van adam en eva niet klopt, dat de bijbel zolang geleden geschreven is dat die verhalen ook niet kunnen kloppen. Nu weten we door onderzoek dat god de aarde niet heeft gemaakt en dat adam en eva niet hebben bestaan. Ze snapt het verhaal van de evolutie wel alleen wil zij bij alles weten waarom, waarom is de aarde afgekoeld en de zon niet, als de aarde van steen is hoe konden er dan planten op groeien want op steen kan toch niets groeien. waarom hebben mensen leren denken en waarom zijn apen zich op een andere manier gaan ontwikkelen.
het komt vaak ook uit de heldere lucht vallen die vragen van haar. 2 weken niets en opeens ben je een uur alles aan het uitleggen over aardevingen, orkanen etc.

Ayla: meneren

"Toen ik voorstelde dat ze de juf eens zou vragen omdat die vast ook wel veel weet antwoordde ze dat die dat niet kan weten want alleen de meneeren die naar de ruimte kijken weten dat allemaal :-)"

Ayla, ik denk dat het goed voor je dochter is om haar meteen ook te vertellen dat er ook veel "mevrouwen" zijn die naar de ruimte kijken en die veel weten...

Kadonaj

Kadonaj

01-02-2010 om 20:31

Oerknal en god...

Wij zijn hier dus wel gelovig, maar wat je zegt, inmiddels weten we veel meer dan de verhalen die weet ik veel hoe lang geleden zijn opgeschreven in de bijbel. Wij vertellen dus ook dat de verhalen van de bijbel niet altijd helemaal kloppen omdat ze zoooooo vaak zijn verteld en aangepast en zo...

Tihama

Tihama

01-02-2010 om 20:50

Waanzinnig om te weten

Ik raad je aan om op de bieb eens te gaan zoeken naar de Kluitmanreeks Waanzinnig om te Weten.

Die bestaat er over talloze onderwerpen. Officiëel bedoeld vanaf 10 jaar, maar daar hoef je je niets van aan te trekken. Het zijn heel toegankelijke boeken. Zoon ging hier altijd op vakantie met minstens 10 delen en manlief en ik lazen mee.

De boeken zijn ook niet duur, dus perfect geschikt om heel wat verjaardagen mee te vullen (iets van 6 euro).
Ik meen dat je dochter ook al redelijk leest. Het leuke van de boeken is dat er veel met plaatjes, stripjes en kaderteksten verluchtigd wordt. Dat maakt het ook voor beginnende lezers goed te doen.

Tihama

Naturalis

..woon je een beetje in de buurt?
Daar wordt het allemaal prachtig in beeld gebracht.

Jacobien

Jacobien

01-02-2010 om 22:27

Herkenning

herken die vragen van mijn zoon (draadje ouder en school). Als ik het niet weet zoek ik soms de antwoorden op internet, maar meestal geef ik aan dat ik het niet weet. En op sommige vragen is ook gewoon geen antwoord te geven of is elk antwoord goed. Mijn zoon had het laatst over wat er eerder is: kip of ei. Zo grappig. Uiteindelijk kwam hij zelf tot de conclusie dat de kip er eerst was, toen de eieren, maar die mochten we niet opeten, die waren er voor de kuikens, zo kwamen er meer kippen en meer eieren, en nu zijn er zoveel eieren dat we ze wel mogen opeten.

Groetjes Jacobien

ayla

ayla

02-02-2010 om 09:24

Wauuww

Naturalis, dat was echt iets voor ayladochter, helaas helemaal niet in de buurt maar misschien toch leuk om eens ene keer te doen, misschien in de carnavalsvakantie

Tihama, die boeken zoek ik zeker op

ik kreeg gisteravond een tekening in mijn handen geduwd. Een grote zon, met daarnaast een kleine rode stop (aarde voordat die 'opgedroogd' is). Daarnaast de ronde aarde met allemaal huizen. Eronder een man in een ruimtevaart pak met allemaal sterren en planten erom heen. daarnaast een dier (aap) met een pijltje naar een mannetje en vrouwtje en dat zijn wij dan. Daarnaast een groot vraagteken als teken dat wij denken dat het allemaal zo in elkaar zit maar het niet helemaal zeker weten

Tihama

Tihama

02-02-2010 om 10:36

Gesprekken

Hoi Ayla

Ik herinner me nog een grappig gesprek van toen onze zoon 5 was.
"Mam, hoe komt het dat lava heet is?"
"Omdat het in de aarde zit en in de aarde is het heel heet omdat er een dikke schil omheen zit"
"Hoe komt het dan dat het stolt als het erbuiten komt?"
"Omdat de wind er dan omheen kan waaien zodat het afkoelt".

Even stilte, toen:
"Hoe kan het dan dat de zon zo heet is terwijl die in de ijskoude ruimte hangt?"

Mijn man grijnsde met een blik van :'Red je daar maar eens uit'

Dus ik antwoordde (met een blik naar mijn man):'
"Dat komt omdat er in de zon kernfusie plaatsvindt"
"Mam, wat is kernfusie?"

Mijn man en ik hebben allebei een behoorlijke beta-opleiding, maar vanaf dat onze zoon 7 was, moesten we al echt gaan nadenken over de antwoorden. En sinds zijn 9e stelt hij vragen waarvoor wij zelf eerst de boeken erbij moeten pakken. We lezen niet per ongeluk die Waanzinnig-serie;-)

Tihama

ayla

ayla

02-02-2010 om 11:21

Geweldig tihama

dat doet me echt aan mijn dochter denken. waarom is er bij ons op aarde leven en opd e andere planeten niet, hoe kan het dat de aarde afgekoelt is.

zijn er veel vulkanen, wat gebeurt er als een vulkaan uitbarst, hoe lang is het geleden dat er ene vulkaan uitgebarst is en nu naar aanleiding van haiti, wat zijn kleine aardbevingen wat zijn grote, heb je die hier ook en waarom wel en waarom niet. waardoor wordt een aardbeving veroorzaakt

Ik vind het heerlijk zo'n nieuwsgierige dochter, het verveelt zeker niet snel al die vragen

Mathilde

Mathilde

02-02-2010 om 16:16

Zon

Hier precies dezelfde vragen van dochter (6). Ik geniet ervan! In Artis heb je trouwens zo'n koepel met daarin een film over het heelal, heel mooi vond dochter dat.

ayla

ayla

03-02-2010 om 11:09

Bieb geweest

Gisteravond naar de bieb geweest en niks kunnen vinden wat geschikt was. de waanzinnig serie was net uitgeleend en verder waren het vooral boeken voor kinderen vanaf 13 of 14 jaar. Ik zoek dus nog maar even verder

Mamvantwee

Mamvantwee

03-02-2010 om 11:32

Er is toch zoveel in de bieb?

Ik ben verbaasd dat je in de bibliotheek niets kon vinden! Er staan bij ons hele kasten vol met informatieve boeken, per onderwerp. Een boekje met 'alles' over vulkanen bijvoorbeeld, of alles over de spijsvertering, of je ogen, of de aarde, dinos. Met prachtige plaatjes of doe-elementen zoals schuifjes en omklapbare plaatjes.
Ik lees dat soort boekjes wel voor natuurlijk, ze zijn te moeilijk om zelf te lezen door dochter van 5. Maar je kunt er dan vanalles bij vertellen of juist weglaten.

Maar goed, succes met de zoektocht verder.

groet, Mamvantwee

amk

amk

03-02-2010 om 11:34

Hangt erg van je bieb af

bij mij in de stad zal er voldoende te vinden zijn.
Bij mijn ouders in het dorp is geen bieb, en in het dorp verderop is het maar een heel kleintje. De kinderhoek bestaat daar totaal uit 10 kasten, die zeker niet vol staan.
Je kunt wel boeken aanvragen, maar dat snuffelt niet lekker.

ayla

ayla

04-02-2010 om 09:06

Vanaf maandag boekjes lidl

Vanaf maandag zijn er infoboeken over heelal, aarde, menselijk lichaam en dinosaurussen in de aanbieding bij de lidl, iemand enig idée of die leuk zijn?

Ga naar de slegte

daar hebben ze prachtige encyclopedie achtige plaatjesboeken van Winkler Prins, 3 voor een tientje, over allerlei onderwerpen. Glanzende kaft. Heet E-encyclopedie omdat er ook weblinks (verouderd) bijhoren.

Ik heb echt het idee dat je met die serie profiteert van de neergang van uitgeverijen die hun encyclopedieen niet meer kunnen slijten terwijl ze nog prachtig foto- en tekstmateriaal hebben liggen. Het gaat echt voor een habbekrats!

Ik had eerst één deel gekocht voor jongste die wilde weten hoe je lijf er aan de binnenkant uitziet. Eenmaal thuisgekomen zag ik de '3 voor een tientje'- sticker en toen heb flink ingeslagen. Ook nog voor 15 euro een dikke encyclopedie met een scala aan andere onderwerpen.

Bijbehorende website:
http://www.winklerprins.com/encyclopedie/

Dank, rodebeuk

Dat wordt dus een tripje naar De Slegte. Voor welke leeftijd zijn die boekjes ongeveer?

Groeten,

Temet

Rafelkap

Rafelkap

04-02-2010 om 14:16

Encyclopedieën

Wij hebben nog een stuk of 20 encyclopedieen (sorry, de puntjes kan ik niet vinden) liggen, weliswaar uit begin jaren 60 dus niet helemaal up to date. Maar er staan zulke mooie plaatjes in van het heelal, zo mooi wordt er niet meer gedrukt vrees ik! De Slegte is ook een goeie tip! Ben er erg voor de kinderen zelf allerlei weetjes te laten opzoeken.

Leeftijd boeken bij de slegte

Temet (en andere lezers..), ze zijn gewoon voor schoolkinderen en volwassenen maar mijn zoontje van vier kijkt wat plaatjes.

Ik had eraan voorafgaand de gewone boekhandel bezocht en het aanbod aan plaatjesboeken viel me tegen. Veel te wild, onrustig, sensatie. Geen rustige uitleg. Gewoon niet één boek met een heldere opbouw.

Het stomme was dus dat ik veel meer geld had willen uitgeven dan ik bij de Slegte heb neergelegd, en eigenlijk zijn die Winkler Prins boeken ook nog veel mooier.

Nou ja, zoals ik al zei, het is gewoon lijkenpikkerij doordat de encyclopedie-uitgevers de concurrentie met internet hebben verloren.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.