Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Weerbaarheid jongens?

Vanmiddag in de speeltuin is er iets voorgevallen tussen mijn zoon van 5 en drie leeftijdsgenootjes. (waarvan een jongetje die hij nog kent van het KDV en twee vriendjes van dat jongetje). Wat weet ik niet (was buiten mijn zicht) en mijn zoon zal ook vast iets gedaan hebben... Ik vind dat ze op deze leeftijd ruzietjes samen moeten proberen op te lossen. Maar hij kwam in dit geval aanrennen met die drie jongetjes achter hem aan die hem vastpakten en begonnen te duwen en trekken. Ik ben er direct tussen gesprongen en op dat moment begon mijn zoontje heel hard te huilen. Tegen de drie jongens heb ik gezegd dat het heel gemeen is om met drieën tegen een te doen.

Waar ik nu mee zit is hoe ik mijn zoon moet leren omgaan met dit soort situaties. Slaan mag niet, maar wat als de ander begint.

En ik ben er niet altijd bij om het voor hem op te lossen...

Sommige kinderen zijn weerbaar van zichzelf,, maar bij mijn zoon merkte ik dat hij wel probeerde weg te komen, maar niets terug deed. Stop hou op-zeggen had hij gedaan, maar dat hielp niet.

Tegelijkertijd weet ik ook niet of hij er (nadat hij weer rustig was) net zo van onder de indruk was als ik...

Wie heeft tips of ervaring hiermee? Alvast bedankt!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Guinevere

Guinevere

18-08-2011 om 16:31

Te jong

Naar mijn mening is 5 jaar veel te jong om te verwachten dat een kind zelf zijn ruzies oplost. Op die leeftijd is er gewoon nog veel sturing nodig. Verder vind ik persoonlijk dat er voor een 5-jarige nog toezicht nodig is in de speeltuin. Dat kan van een afstand zijn, maar wel toezicht.
Weerbaarheid leer je in de praktijk, door langzaam losgelaten te worden door je ouders. Maar in het begin wel met veel steun en niet door te vroeg in het diepe te springen.

Maaike02

Maaike02

18-08-2011 om 22:48 Topicstarter

Tips?

Eens met wat je zegt toezicht bij buiten spelen/speeltuin is nog nodig (hoe hierin stap voor stap los te laten vind ik wel lastig) en zoals ik zei ruzies proberen samen op te lossen. Ik vind dat dat vaak al heel aardig gaat, en ook helpen t op te lossen gaat in thuissituatie prima (als er een vriendje is).

Hoe meer vrijheid te geven bij buiten spelen, en hoe weerbaarheid te leren...ik heb wel ideeën en ook gevoel erbij. Maar ben ook blij met tips of ervaringen van moeders met wat oudere jongens in hoe zo'n ontwikkeling gaat!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.