Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

mama 78

mama 78

20-09-2008 om 18:19

Zelf naar huis fietsen

Vanaf welke leeftijd laten jullie je kind alleen naar huis fietsen? Bijvoorbeeld na een speelafspraakje?
Mijn kind is zit nu in groep 6 en dan is het "not done' meer om opgehaald te worden. Ik vind het wel eng, maar moet een beetje vertrouwen geven. Ze heeft wel eerst moeten bewijzen aan me dat ze goed uitkijkt.
Hoe gaat dat bij jullie?

koentje

koentje

20-09-2008 om 21:01

In ieder geval

is het niet ter zake wat well done of not done is: jij doet wat jij verantwoord vindt en je doet niets anders omdat de vrienden va n je kind dat ook mogen.
Ten tweede: kinderen zijn gemiddeld pas echt verkeersveilig als ze rond de 12 zijn . Let wel dan gaat het over verkeerscomplexe situaties.
Hoeft hij niet over kruispunten of drukke wegen, dan wordt het een kwestie van mogelijkheden overwegen zoals het karakter van je kind en de situatie.

Groep 7

Dan doen ze pas het verkeersexamen. Behalve dat is het net zoals Pelle al zegt, van heel veel factoren afhankelijk. Woon je in Amsterdam dan is het heel wat anders dan in een dorpje op het platteland.
Kinderen van groep 6 kunnen in het algemeen vrij aardig fietsen maar missen vaak toch nog het nodige verkeersinzicht en de reactiesnelheid die vaak wenselijk is.
(ik zie ook kinderen van groep 4 al hele stukken alleen fietsen, ook door een middelgrote stad, maar ik vind dat niks voor mijn kind)

parparit

parparit

20-09-2008 om 23:13

Wij zijn net begonen

Onze zoon is bijna 9 en zit in groep 6. Hij wil graag alleen fietsen. We wonen nogal ver (nouja...ruim 2 km) van de school en het eerste stuk is vrij gevaarlijk. De rest fietspad. Zijn sport is nog verder. In de vakantie en nog steeds hebben we de weg vaak samen gefietst. Hij weet waar hij op moet letten en hij stopt eerder een keer te veel, dan dat hij voorrang neemt. Dus dat is wel veilig. Hij gaat nu op woensdag alleen naar huis (we fietsen in de ochtend vaak samen), omdat hij dan later uit is dan zijn jongere broer. Hij vindt het wel stoer.

Alleen speelt wel weer een ander probleem. Hij is onlangs gepest en bedreigd door jongens uit groep 8. De school heeft de jongens wel aangepakt, maar hij is toch bang dat ze hem pakken als hij alleen naar huis fietst. Hij durft dus niet zo goed meer. Ik ga hier nog wel even op school over praten en dat komt wel goed. Alleen merk ik zelf wel dat ik daarmee de meeste moeite heb. Stel je voor dat hij door een (willekeurige) groep jongens wordt lastiggevallen. Je hoort tegenwoordig wel vaker van dat soort verhalen. Dat vind ik dus nog enger dan het punt van de verkeersveiligheid (want dat doet hij goed).

Hangt af van kind en situatie

Het hangt helemaal af van mijn kind en de situatie (lees: weg die ze moeten fietsen). Oudste is een rustig en serieus kind en lette altijd goed op in het verkeer. Middelste is een flierefluiter en soms drukker met wat er allemaal om haar heen gebeurt dan dat ze op het verkeer lette. Inmiddels is dat een stuk beter. Middelste zit inmiddels in groep 8 en fietst bijna overal alleen naartoe, alleen nog niet in het donker. Ze heeft ook een vriendinnetje die op een 'ongelukkige' plek woont. Daar mag ze dus absoluut niet alleen naartoe fietsen, ondanks dat ze al in groep 8 zit.

Hier fietsten ze ongeveer vanaf groep 5 alleen naar school (hele rustige weg). Je moet gewoon naar je eigen kind kijken. Als jij het nog niet verantwoord vindt om hem alleen te laten fietsen, moet je dat gewoon nog niet doen. Doe het anders in kleine stapjes. Vanaf het huis van vriendje A mag hij misschien wel een keer alleen naar huis fietsen, maar van vriendje B nog niet.

Maar jij moet er vooral een goed gevoel bij hebben.

Emmalynn

Jesse_1

Jesse_1

21-09-2008 om 15:55

Hier

Kinderen in groep 5 (een jaar of 8 dus) zitten op de dependance. Door kleinere broertjes/zusjes 'moeten' een aantal van hen dus al alleen naar huis (of naar school).
Eind vorig schooljaar is onze zoon ook al wel eens alleen van een speelafspraakje naar huis gekomen. De moeder van vriendje zorgde dan wel dat hij veilig de drukste weg (vlak bij hun huis) was over gestoken.
Jesse
NB stadje met dorpse allure ;-)

Vera*

Vera*

22-09-2008 om 08:58

Bellen

Toen de kinderen jonger waren mochten ze wel zelf naar huis komen maar dan moest er wel even gebeld worden dat ze vertrokken. Je weet dan dat je ze kan verwachten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.