Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

reflector

reflector

05-02-2010 om 09:57

Zelfstandig in het verkeer

Hallo allemaal.

Ik heb onenigheid met ex over wanneer zoon (net 11 jaar) in zijn eentje een heel eind door een drukke binnenstad (amsterdam) moet kunnen fietsen. (mag van mij absoluut niet).

Nu ben ik heel benieuwd hoe andere ouders dat doen. Natuurlijk hangt het ook per kind af. Maar volgens mij ook van de route.

Ik ben ook heel benieuwd over de gemiddelde leeftijd van een kind dat hij/zij zelfstandig met het openbaar vervoer gaat reizen.

Ik moet er ook bij zeggen dat mijn zoon altijd met het leerlingenvervoer (busje) naar school wordt gebracht en gehaald en dus relatief veel veiligheid en bescherming gewend is (hij heeft ASS en deze veiligheid ook wel nodig vind ik, dit itt ex).

Ik denk namelijk dat mijn zoon gewoon nog niet zoveel overzicht heeft in complexere situaties (overstappen, omleidingen, onverwachte situaties, spitsdrukte). Maar ik ben wel heel benieuwd hoe dat andere kinderen vergaat! En ik wil mijn zoon natuurlijk niet in zijn ontwikkeling belemmeren.

Ik zou heel blij zijn met wat reacties, alvast bedankt, groeten reflector.

T&T

T&T

05-02-2010 om 10:20

Oefenen oefenen oefenen...

Wij wonen in een dorp met twee verkeerslichten ;) weinig bedreigende verkeerssituaties dus. (alhoewel... als hier de basisschool uit gaat zit ik ook met kromme tenen) Mijn kinderen zijn 7 en 8 en gaan een stukje verderop in de stad naar school. Ik breng ze dus met de auto omdat het anders gewoon te ver is.
Toen we daar net zaten was ik vaak zo verbaasd, hoe vrij klasgenootjes in het stadsverkeer waren! Mijn oudste is nu 8, en zeker de kinderen die redelijk kort bij school wonen komen allemaal alleen. Ik vond het heel spannend als ze eens met een vriendinnetje mee ging en ook door dat drukke verkeer moest (te voet). Intussen zijn we heel wat meer gewend, en ben ik zelf geregeld mee gegaan, dan zie je ook hoe je kind reageert en waar je ze bij moet sturen, dus in de tussentijd loopt ze gerust met een vriendin naar huis, door de stad. Daarin ligt ze voor op haar dorpsgenootjes denk ik, die zien dat verkeer nl niet! De vriendinnen van mijn dochter zijn er mee opgegroeid en weten niet anders.
Zoon is 7, en naar mijn mening nog niet daaraan toe! Hij is te onberekenbaar, en kan moeilijk "improviseren" als een situatie ineens anders blijkt dan gedacht (heeft ook autisme), ik denk dat hij veel langer begeleiding nodig heeft in het verkeer. Maar ook voor hem geld dat het een kwestie is van veel oefenen (juist veel oefenen en in veel verschillende omstandigheden bij kinderen met ASS).
Als ze naar de middelbare school gaan hoop ik toch dat ze zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen, maar dat weet ik natuurlijk nog niet... zeker bij kinderen met ass is dat zo moeilijk in te schatten.
groetjes, Tess

Samen fietsen

Samen trammen, samen bussen. En op een gegeven moment kunnen ze het toch ├ęcht zelf! Mijn oudste zoon (asperger) fietste, toen hij 11 was, in zijn eentje naar mijn zus. Wij wonen in Asd-west, zij in Asd-zuid. Natuurlijk belde zij als hij er was, en ook als hij weer vertrok. Nu kan hij het allemaal zelf. Al zat ik met angst en beven op de bank te wachten (En uit het raam te kijken) toen hij als brugklasser dwars door de stad moest fietsen. Maar ook dat is gelukkig allemaal goed gegaan. Dus, wat T&T al zegt, oefenen! Gr Suus

koentje

koentje

05-02-2010 om 16:21

Oh, nee

'Normale kinderen' hebben pas echt de mogelijkheid tot verkeersinzicht in complexe situaties(wat met de ontwikkeling van de hersenenen te maken heeft)rondom de leeftijd van 12 jaar!
Je kunt jouw zoon dus echt niet met gerust hart alleen laten fietsen. Wat dat betreft zit je man er echt naast.
Mijn tip is:
Fiets eerst eens een poos achter hem en bekijk hoe hij zich in verkeerssituaties gedraagt. Praat ook erover met hem om inzicht te krijgen in hoe hij denkt.

Hij heeft misschien wel de mogelijkheid om met openbaar vervoer te gaan reizen. Dan zul je de route met hem moeten oefefenen en bepaalde situaties heel goed met hem voor moeten bereiden. En dan nog moet je er rekening mee houden dat hij met bepaalde situaties geen raad weet. Overstappen, andere route...

In mijn werk met verstandelijkgehandicapten, soms met autisme erbij hadden we iemand met veel moeite aangelleerd een stukje alleen te lopen naar zijn werk: met een oversteek. Op een dag kwam hij terug nadat hij vlak ervoor was weggegaan: de stoplichten deden het niet en stonden op oranje te knipperen. Wat moet je dan als je geleerd hebt dat je alleen bij groen over mag steken?

Annet

Annet

05-02-2010 om 19:48

Onze ervaring

Ik heb geleerd dat kinderen minimaal 9 moeten zijn om het verkeer goed in te schatten (gaat waarschijnlijk niet om complexe situaties)
Oudste was hier met 9 echt niet aan toe. Ze is motorisch niet zo handig met die fiets en ze is een dromer. Met 11 jaar is ze wel begonnen om zelf naar sport te fietsen.
Nu is ze 12 en fietst ze zelf 6 km naar het vo. De verkeersituatie is redelijk overzichtelijk, hoewel het met sneeuw en zo toch anders wordt.
Ze reist wel zelfstandig met de trein, zolang ze niet hoeft over te stappen. Het overstappen zelf vind ik niet erg, maar wel als het om het centraal station in Utrecht, Amsterdam of Rotterdam gaat. Zij weet wel wat ze moet doen maar ik ben eerder bang voor wat anderen haar aan kunnen doen.
Jongste is nu 7. Hij is heel oplettend. Ik denk dat hij eerder zelfstandig naar sport mag fietsen dan oudste.

reflector

reflector

06-02-2010 om 20:41

Dank

Bedankt voor jullie reacties. Natuurlijk oefen ik al jarenlang met fietsen en openbaar vervoer. Ik heb immers geen auto, nooit gehad ook dus alles gaat hier zelfstandig.

Zoon droomt weg. Hij kan al een hele boel wel. Maar ook een hele boel niet.

Zo heb ik ook gezien dat mijn zoon niet weet wat hij moet doen als er (onverwacht) een ambulance aan komt. Zoon blijft gewoon waar hij is (als verstijfd). Hij versteent gewoon als het ware.

Kortom ik durf mijn zoon nog niet zo goed alleen te laten. Dank je Koentje, voor je reactie.

koentje

koentje

09-02-2010 om 09:45

Wat helpt....

misschien in de situatie van zo'n ambulance. Speel dit na op het speelkleed of teken een verkeerssituatie. Heel concreet vertellen wat hij wil doen; op die manier groeit zijn idee daarover. Succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.