Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Manon

Manon

05-10-2010 om 09:02

Zo hard

Mijn dochter van 6 heeft meerdere vriendinnetjes, 1 ervan speelt ze al mee vanaf de psz. Spreken vaak af na schooltijd, gisteren wilde ze weer afspreken maar dat kon niet dus verschoven na vandaag. Zegt dat meisje tegen mijn dochter ik denk niet dat ik met jou ga spelen ik ga eerst met die en die afspreken. Dit is al vaker gebeurd, en als die andere dan niet kunnen is mijn dochter weer goed. Ik wil mijn dochter laten inzien dat ze zo niet met haar om moeten laten gaan, dat ze daar best iets van kan zeggen.... Als ik het aankaart bij de moeder van het meisje hoor ik alleen dat kinderen nou eenmaal keihard zijn.
Wat vinden jullie?

Niet van te voren afspreken

Mijn dochter had ook meerdere vriendinnetjes die allemaal wilden afspreken en vond het altijd erg lastig als vriendinnetjes al voor de volgende dag (of verder) wilden afspreken.Soms waren al meerdere dagen in de week "geclaimed" Ze kon niet vooruitkijken en zien of ze die dag wel zin had om te spelen, of zin om met dat ene vriendinnetje te spelen, of gewoon te moe had. Dus die deed soms hetzelfde als het vriendinnetje van jouw dochter.
Dat mocht dan weer niet van mij, omdat ik dat zo onaardig vond en toen hebben we als oplossing bedacht dat ze niet meer vooruit moest afspreken, maar alleen voor de dag zelf. Dat werkte goed. Ze zei dan: dat weet ik nu nog niet , of ik morgen wil spelen.
(met als gevolg dat er dan de volgende ochtend soms 2 vriendinnetjes tegelijk op haar afstormden, maar dat was makkelijker op te lossen)

koentje

koentje

05-10-2010 om 09:19

Klopt

kinderen zijn hard tegen elkaar en je moet je daar niet te veel mee bemoeien . wij als volwassenen voelen er vaak van alles bij, terwijl kinderen onderling vaak heel gemakkelijk accepteren dat een ander kind hen op een moment even niet wil.
J3e kunt kinderen ook óversocialiseren'Als je ze te veel rekening laat houden met anderen, zijn ze niet meer eerlijk naar zichzelf. En je moet je kind niet te veel willen beschermen. Laat het maar gebeuren!

Hanne.

Hanne.

05-10-2010 om 09:33

Niet via de moeder

Ik zou dat niet via de moeder spelen, maar via je dochter. Ga met je dochter in gesprek over of ze dit leuk vindt, en geef inderdaad aan dat ze dat ook tegen het vriendinnetje kan zeggen.

Kortom. Los het probleem niet op, maar geef je dochter handvatten om er mee om te gaan.

Mijn oudste heeft ook een vriendje dat dergelijke dingen doet (heeft hij niet van een vreemde want z'n ouders doen het ook). Als ik het zie gebeuren zeg ik tegen vriendje dat ik dat niet aardig/eerlijk/netjes vind. En ik heb het met oudste er over gehad wat hij daar van vindt.

Tegenwoordig kan hij (soms) tegengas geven. En dat blijkt te werken. Vriendje draait als een blad aan de boom om als hij er achter komt dat anderen niet naar zijn pijpen dansen.

angelina ballerina

angelina ballerina

05-10-2010 om 11:09

Idd niet van te voren afspreken

Mijn dochter van 5 doet dit ook vaak. Als iemand op dinsdag aan haar vraagt om vrijdag af te spreken dan zegt ze uit enthausiasme vaak ja maar vrijdag is ze het of vergeten of heeft ze alweer andere plannen en dan gaat het dus mis. Ze doet dit niet expres en bedoeld het niet slecht maar zo komt het natuurlijk wel over.
Ik heb met haar afgesproken dat afspraak ook afspraak is maar dat ze voortaan alleen op de dag zelf mag afsrpeken omdat het anders wel eens fout kan gaan (ik heb ook uitgelegt dat dat niet leuk is voor anderen). Soms spreekt ze 1 dag van te voren af maar die afspraak telt alleen als het met de moeders is afgesproken. Dan zeg ik ook 's morgens al duidelijk dat ze met die heeft afgesproken en dat we het dus ook zo gaan doen. Voor haar is het ook dab pas definitief, als het echt is afgesproken en niet als ze het in de pauze hebben besproken als mogelijke optie (zo ziet zij het). Dus afgesproken met moeders erbij is een duidelijke afspraak die dus moet worden nagekomen, verder alleen afspreken op de dag zelf. Vragen ze het eerder aan mij dan zeg ik ook altijd, dat zien we op die dag wel.
Het blijft natuurlijk vervelend voor je dochter en natuurlijk mag ze daar iets van zeggen ook vindt ik dat moeder van het meisje wel iets duidelijker mag zijn naar dochter toe dat afspraak ook afspraak is.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.