Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

liora

liora

15-09-2011 om 14:06

Zo weinig vrije tijd

Beste allemaal,

Mijn zoon heeft zo weinig vrije tijd vind ik. Hij gaat op maandag, dinsdag en donderdag naar de naschoolse opvang. 's Ochtends hebben we weinig tijd, soms kan hij vijf minuutjes spelen. Op de dagen dat hij nso heeft, komen we rond kwart voor zes thuis. Dan kan hij een beetje spelen en gaan we eten. Daarna kan hij misschien een half uurtje spelen en dan in bad. Daarna hebben we nog ongeveer een half uurtje samen waarin ik hem voorlees en we de dag doornemen.
Op woensdag en vrijdag is er meer tijd, maar heeft hij ook vaak een vriendje of speelt hij bij iemand. In het weekend heeft hij op zondagochtend joodse les. Verder moeten we vaak boodschappen doen. Meestal is er ook tijd voor ontspanning op zaterdag- en zondagmiddag, maar dan gaan we ook vaak naar vrienden of familie. Dus dan kan hij wel spelen maar niet thuis. Ik vraag me af of dit normaal is en of ik iets kan doen waardoor hij wat meer tijd voor zichzelf heeft.

Liora

amk

amk

15-09-2011 om 14:17

Tja

in dit geval ben jij de gene die dat kan veranderen.
Als je vind dat hij meer gelegenheid moet hebben om thuis te spelen moet je meer thuis zijn. Netto gevolg minder afspreken in het weekend.
Minder bso is geen optie, maar daar spelen ze ook gewoon. Het spelen bij vriendjes en vriendinnetjes zie ik gewoon als vrije tijd. Vrije tijd is tijd die je zelf kunt invullen. Ik neem aan dat hij zelf de afspraakjes maakt en dat jij alleen instemt.

Ik zie hetzelfde patroon, op maandag kan er afgesproken worden, maar dat is niet zo lang. Dinsdag,donderdag en vrijdag bso en zwemles (1 of 2x per week) en naar haar vader. Woensdag afspreken en dan gelijk uitschool mee en rond een uur of 5 worden ze gehaald. Zaterdag is de dag van het grote 'moeten', dan moet ze mee boodschappen doen, naar de stad etc.

Maar zondag is onze we doen rustig aan dag. Voor 10 uur zijn wij niet uit bed. En voor 12 waarschijnlijk niet in de kleren. Soms gaan we op visite maar vaak gaan we alleen even een stukje fietsen of lopen of naar de kinderboerderij.

Ik denk dat veel kinderen dit zelfde patroon hebben als bij jou en mij: 3 dagen nso is vrij gebruikelijk. En dan sport en andere clubjes.

Liora....

Vind jij dat? Of vindt je zoon dat ook? Dat maakt nog al wat uit!

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van een kinderbestaan met genoeg lummel-tijd, maar ik denk dat het stramien dat jij beschrijft heel gebruikelijk is voor veel mensen. 3 dagen BSO en een weekend met aardig wat verplichtingen.

Wat vind je precies dat hij mist? Waar wil je dat hij tijd voor heeft? Wie weet gaat ie alleen maar meer afspreken met vriendjes als je hem bv wat minder naar de BSO zou laten gaan (als dat al zou kunnen). Wordt het daar naar jou idee beter van?

Of vind je alles te 'vol' en is er te weinig tijd om idd gewoon te lummelen en hangen en zelf bedenken hoe ie zich kan vermaken. Dan moet je misschien de weekenden wat rustiger houden of zo....

En wat ook kan helpen is voor jezelf bedenken dat 'boodschappen doen met mama' ook vrije tijd kan zijn....je kunt er best een leuk uitje van maken ipv een verplicht nummer dat OOK nog moet op de zaterdag....

Ingrid

Irene

Irene

15-09-2011 om 14:22

Je kunt hem natuurlijk ook lekker even alleen thuis laten als je boodschappen gaat doen. Niks lekkerder lummelen dan wanneer je alleen thuis bent (volgens zoon van 7)

liora

liora

15-09-2011 om 14:28

Wow

Wat een snelle reacties! Ja vaker alleen laten als ik boodschappen doe, is eigenlijk een supergoed idee en hij vindt dat ook leuk.

En misschien moet ik weer wat vaker Albert bestellen.

Verder klaagt hij niet, maar ik loop er tegenaan dat hij nu voor het eerst huiswerk had, en dat we daar dan nauwelijks tijd voor hebben, waardoor hij gisteren pas rond kwart voor negen in bed lag...

Hij krijgt dit jaar alleen af en toe huiswerk, maar toch. Ik weet gewoon niet hoe het dan verder gaat, steeds meer huiswerk (komende jaren), steeds later naar bed... Dat soort dingen.

Hij klaagt niet, baalt alleen dat hij 's ochtends niet kan spelen.

Liora

Didda

Didda

15-09-2011 om 14:52

Bad

En gaat hij elke dag in bad? Ik persoonlijk vind dat niet zo nodig maar goed, iedereen is hier anders in maar wellicht zou je het om de dag kunnen doen en heeft hij in de avond wat meer "lucht".

Asa Torell

Asa Torell

15-09-2011 om 14:56

Ochtend

Hier heb ik zelf s ochtends heel veel tijd nodig en we staan dan ook om 6.45 a 7 uur op om pas om 8.30 het huis uit te hoeven. Zoon is een stuk sneller, staat vaak om 7.30 op en kan dan alsnog zeker een half uur spelen. Ik heb het idee dat die rommeltijd hem goed doet.

Nou inderdaad

Daar had ik nou nog werkelijk geen seconde bij stilgestaan (hoe dom kan een mens zijn), maar als zoon t.z.t. huiswerk krijgt komt dit probleem ook op. Hij zit 4 dagen per week op de NSO. Worden er misschien 3 (als ik een werkdag in twee halve zou splitsen). Maar dan nog: ik mag toch hopen dat kinderen inderdaad op de BSO de gelegenheid krijgen huiswerk te maken. Onze school heeft een continurooster en is om 2 uur uit. Dan is er dus een uur of 4 de tijd, zeker in de winter is het doodzonde om die tijd niet voor huiswerk te benutten en het dan allemaal te moeten doen na het avondeten.

En ik zou zoon inderdaad thuislaten bij het boodschappen doen. Leuk voor hem en scheelt jou stress.

Groeten,

Temet

Overigens

Overigens boek ik NSO ook in onder 'vrije tijd', al is die dan anders vrij dan thuis. Het maakt wel dat ik niet erg de neiging heb achter speelafspraakjes aan te zitten, zoon taalt er ook niet echt naar, maar dat vind ik niet zo gek als je al vier dagen per week tussen andere kinderen zit.

Groeten,

Temet

Asa Torell

Asa Torell

15-09-2011 om 15:03

Verder

gaat zoon niet elke dag in bad, maar telt dat zeker als vrije tijd want hij vindt het heerlijk, speelt er zeker een half uur in.
Het grootste deel van de vrije tijd heeft zoon hier in het weekend, om niet te zeggen dat hij zich dan vaak verveelt en alle vriendjes afbelt. We zijn best veel thuis omdat vooral man in het weekend graag aanrommelt ipv. elke dag iets te ondernemen. De dagen dat die speelafspraakjes lukken zijn hier wel vaak de meest geslaagden voor zoon, heb ik het idee. Dat vindt hij inmiddels toch leuker dan alle uitstapjes die wij verzinnen.
Overigens ben ik zelf afsprekeriger van aard dan man en zeker als ik niet zou samenwonen, zou ik dat ook heel vaak doen. Dus ik zou dan ook moeten schipperen tussen tegengestelde wensen (vrije tijd vs. afspreken).

Sascha2

Sascha2

15-09-2011 om 15:15

Liora

Mijn eerste gedachte was inderdaad wat je zoon er zelf van vindt.
Bij ons is het ritme vergelijkbaar. Uitgaande van mijn oudste: drie dagen nso, woensdagmiddag voetbal en zwemles, dinsdag is om af te spreken. Zaterdag zwemles en voetbal, verder helemaal niets. De boodschappen doe ik meestal 's avonds of net voordat ik de kinderen haal. En vaak laat ik ze bezorgen. Op zich zit zijn lummeltijd op zaterdagmiddag en zondag. En ook 's ochtends vroeg. Mijn kinderen denderen om 06.15 uur hun bed uit en hoeven vaak pas om 08.15 de deur uit. Daar zit ook een beetje lummeltijd in, maar die vind ik minder efficient (ochtendhumeur!). O ja, als mijn dochters op bed liggen, dan lees ik een half uurtje met mijn zoon. Even wat een-op-een-tijd en bovendien goed voor hem, want zijn leesvaardigheden zijn niet denderend.
Ik zou inderdaad eens mijn licht opsteken bij de bso, hoe hun beleid is. Stel dat ze er nu geen ruimte/gelegenheid voor hebben, zou dat misschien op termijn wel kunnen. Dan ben je er op tijd bij.
O ja, over afspreken: ik zie de nso ook als afspreken. Zoon zit bij allerlei vriendjes in de groep. Ik vond het zo sneu dat zijn voetbaltraining van de donderdagavond naar de woensdagmiddag was gezet, waardoor hij alleen nog maar op dinsdag zou kunnen afspreken. Maar ja, eigenlijk speelt hij alleen maar op de nso, met zijn vriendjes, dus heb ik maar bedacht dat dat ook een soort van ontspanning/lummeltijd/afspreken is :)

liora

liora

15-09-2011 om 15:24

Goed plan

Ik zal inderdaad eens op de nso vragen of hij daar huiswerk kan maken! Alleen had hij nu een opdracht waar ik hem echt mee moest helpen.

Ik zie NSO niet echt als vrije tijd. Niet dat het niet leuk is, maar het is niet echt lekker zelf spelen thuis. Het zit denk ik tussen vrije tijd en verplichting in.

Ik kan natuurlijk niet 's avonds boodschappen doen want dan zou ik oppas moeten nemen. Over een jaartje of drie denk ik dat het wel kan. Wat een vrijheid, wat een verademing!!

Liora

Vic

Vic

15-09-2011 om 16:05

Hier

Ik ga maar even uit van jongste, want oudste heeft (naar eigen zeggen) helemaal geen vrije tijd meer sinds ze in de brugklas zit ;-) Jongste gaat 3 dagen per week naar de naschoolse opvang. Op die dagen zijn we rond 17.45 uur thuis, soms vroeger. Ze heeft dan tijd om te spelen tot een uur of 19.15, met uitzondering van de tijd die ze aan tafel zit (20 minuten). 's morgens weinig speeltijd want wij slapen het liefst zo lang mogelijk. Op maandagmiddag ben ik thuis, maar heeft ze zwemles. Vrijdagmiddag is afwisselend bij mij (dan kan ze afspreken) en bij haar vader. In het weekend heeft ze volop tijd om te spelen. Boodschappen doe ik bij voorkeur zonder kinderen (voordat ik naar de bso ga of in het weekend alleen). Ik heb eigenlijk geen sociale verplichtingen in de weekends dat de kinderen thuis zijn, hooguit eens een verjaardag (5x per jaar) dus ik denk dat daar de winst zit.
Overigens hebben ze bij ons op de bso een aparte ruimte waar kinderen huiswerk kunnen maken. Dat is ook gewoon nodig, want je ziet steeds vaker dat kinderen 4 of 5 keer per week gaan.

Tirza G.

Tirza G.

15-09-2011 om 16:34

Huiswerk

Echt serieus huiswerk krijgen ze pas in de brugklas, toch? En dan gaan ze niet meer naar de NSO, althans, hier niet.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

15-09-2011 om 16:34

Boodschappen

Kun je niet in je lunchpauze (een deel van) de boodschappen doen? Moet maar net kunnen, maar ja, je weet het maar niet.

Tirza

Ecak

Ecak

15-09-2011 om 18:06

Druk

Hier ook wel een druk programma hoewel ik niet het idee heb dat de kinderen te kort komen.
Maandag tot en met vrijdag naar school, 2x per week naar de BSO, 3x per week gelijk naar huis. Als we thuiskomen van de BSO is het 18:00 en dan is het koken, eten, bad, samen spelletje spelen en voorlezen en dan slapen. Ze liggen er niet voor 20:30 in maar eigenlijk kunnen ze alleen tijdens het koken echt vrij spelen. 'S ochtends is daar ook geen tijd voor. Na aankleden, ontbijten en klusjes doen + de dieren verzorgen blijft er geen tijd meer over.

Verder hebben ze verschillende clubjes (op dit moment te veel eigenlijk, vanaf januari gaat er wat afvallen dus dan komt er wat meer lucht). Verder gaan we elke week minstens 2x naar oma. Zondagmorgen is ook weg want dan gaan we naar de kerk + na afloop socialiseren en dan vaak ergens lunchen.
Boodschappen kan ik meestal wel zonder de kinderen doen dus dat is wel fijn maar er zijn ook wel eens dagen dat het niet kan. Soms moeten ze ook wel eens mee naar mijn vrijwilligerswerk (maar dat vinden ze ook wel weer leuk)
Dan reken ik vervolgens alle ad hoc dingen (uitjes met vrienden, familie, verjaardagen, feestjes van andere kinderen en dergelijke niet eens mee) We worden ook wel vaak uitgenodigd of nodigen zelf mensen uit.

Overigens heb ik niet het idee dat mijn kinderen er onder lijden. Ik vind wel dat we nu te veel activiteiten hebben. Ze hebben nu zwemles, kung fu, ponyrijden, toneel en jeugdclub van de kerk. Volgende maand gaan ze afzwemmen en in december stopt kung fu en in januari toneel. Dan wordt het al weer een stuk rustiger.

Ecak

Ecak

15-09-2011 om 18:09

Asa

Mijn man is ook meer thuisblijverig ingesteld. Dat vind ik juist wel handig want dan kan hij zaterdag met de kinderen thuis blijven en dan spreek ik lekker met vriendinnen af!

Tango

Tango

15-09-2011 om 21:41

Korter afspreken

Je kunt ook de speelafspraken op woensdagmiddag wat inkorten. I.p.v. tot 17.00 u tot 16.00 u. bijvoorbeeld. Hier doen we dat eigenlijk altijd. Ik vind van 12.00 u tot 17.00 u. erg lang en mijn kinderen vinden het ook altijd wel prettig om na een speelafspraak thuis nog wat aan te rommelen.

guera

guera

15-09-2011 om 22:08

Geen sport?

zit hij nog niet op een sport? dan is er nog minder tijd. Hier zelfde hoor. Mijn kind heeft er wel n beetje last van. Dat hangt van het kind af. Zoon gaat 2 dagen naar de NSO. Ze kunnen vrij spelen maar hij vindt dat echt geen vrije tijd. Met een eigen vriendje na school spelen vind hij wel vrije tijd. Naast 2 dagen nso, 2 keer sport training en 1 keer wedstrijd. Effectief 1 lange middag om te spelen en 1 korte. Hij zat ook nog op een ander clubje maar daar zijn we mee gestopt. Nog minder tijd om te spelen. Ik vind het ook best pittig en wou dat het anders kon. Soms arrangeer ik speelafspraken ipv BSO. Ik zeg dat ook eerlijk tegen betreffende ouder en zorg dat het niet te vaak gebeurt zodat men het niet als verkapte oppas ziet :). Maar dat is ook nog een optie. Dat je een keer in de zoveel tijd ipv NSO een speelafspraak regelt.

liora

liora

15-09-2011 om 23:44

Reactie

Zoon spreekt op woensdag nooit lang af hoor, meestal tot 15 uur, of 15.30. Op vrijdag komt er ook weleens een vriendje mee.
En hij sport op ook, op woensdag helemaal eind van de middag. Wedstrijden maar af en toe.

En P: vrijdagavond boodschappen doen met de jongste? hij is twee! Hij moet slapen 's avonds! Dat is echt geen optie. Bovendien is vrijdagavond mijn relax avond, moet er niet aan denken om dan boodschappen te gaan doen. Bah!

Maar wel bedankt voor alle tips! En ook fijn dat het op zich een normaal programma is, misschien wat veel socialisen, maar dat komt natuurlijk ook echt doordat ik alleen ben en echt niet blij wordt van het hele weekend alleen maar met de kinderen praten. Hoe leuk dat zeker ook is!

Liora

Snuggle's

Snuggle's

16-09-2011 om 00:21

Socialisen

Misschien is het een idee om de afspraken in het weekend wat vaker bij jou thuis te plannen? Dan heb jij je sociale contacten en zoon kan gewoon lummelen.
Ik weet niet hoe het bij jou in de buurt zit, maar hier zijn steeds meer supermarkten op zondag open. Dus mocht je hem niet alleen thuis willen laten dan is zondag tijdens zijn joodse les boodschappen doen misschien een optie?

Snuggle's

billie

billie

16-09-2011 om 00:48

Tirza

Nou, valt mij tegen hoor. Hier best veel huiswerk. (en het is nog wel een huiswerk-vrije school, haha) Wel pas vanaf gr 6, maar toch. En mijn zoon zou dat niet op bso kunnen doen, maar dat ligt vast aan mijn zoon.(heeft er hulp bij nodig)
Liora, wat bij mij opkomt is een oppas aan huis, al is het maar om één bso dag te schrappen. Of een gastgezin, wellicht is het meer 'vrij' daar. Maar misschien teveel vanuit mijn eigen kinderen bekeken, die hebben heel veel behoefte aan 'vrije tijd', tijd thuis vooral. (en speelafspraakjes worden altijd als vrije tijd gezien door hen) Mijn kinderen zouden 3 dagen bso niet trekken. Hoewel eea bij ons niet nodig is, herken ik wel wat. Ik ben veel thuis en ga er heel graag op uit. Maar kinderen lopen vaak liever te niksen thuis in weekend, en dat botst soms wel. En hoewel ik weinig werk en de kinderen veelal opgevangen worden door grootouders, vader etc, vind ik het soms wel een gepuzzel het hele plaatje rond te krijgen, zeker wat betreft huiswerk en andere verplichtingen die zoon heeft. (lichamelijke oefeningen die zoon moet doen, clubjes)

Asa Torell

Asa Torell

16-09-2011 om 09:49

Ecak

Ja, daarvoor is het inderdaad heel handig! Ik kan ook makkelijk naar feestjes enzo. Het probleem zit hem meer in afspraken in het algemeen (hier, buiten de deur, moeten 'oppassen'), man heeft graag veel vrije tijd. Waardoor we er dus achter zijn gekomen dat dat voor zoon ook geldt.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

16-09-2011 om 22:30

Joodse les

Is dat ook een soort school? Dan zou ik dat skippen op zondagochtend, kan hij tenminste in het weekend rustig aanrommelen...

Maylise

Maylise

17-09-2011 om 00:18

Roosje

Het lijkt me dat als Liora de Joodse les heeft ingepland ze dat heeft gedaan omdat ze het heel belangrijk vind. Voorstellen om dat te skippen zou zo'n beetje het zelfde zijn als voor te stellen om kerk/synagoge/moskee bezoek maar over te slaan. Dat is niet hetzelfde natuurlijk als een zwemclubje of zo.

Guinevere

Guinevere

17-09-2011 om 11:08

Misschien je werk anders indelen

Ik vond ook dat oudste te weinig vrije tijd had. Twee keer in de week naar NSO, één keer had ik hier zelf oppaskinderen over de vloer wat ook enigszins beperkend werkte. Bleven er dus maar 2 echt vrije middagen over per week.
Toen jongste 4 jaar werd, heb ik mijn werktijden fors veranderd, aangezien we daardoor van de hele dagen KDV af waren. Nu werken wij op één dag na volledig onder schooltijd. 4 Dagen in de week worden de kinderen dus door onszelf bij school opgehaald en zijn de middagen, op de muziekles na, vrij in te delen. Ik moet zeggen dat dat heel veel rust geeft, ook al moet ik nu meer dagen werken (en meer kilometers vreten). Misschien kun jij dat ook doen zodra je jongste naar school mag? Mijn baas was er gelijk blij mee toen ik het voorstelde, omdat ik nu méér dagen aanwezig ben.
Verder ben ik het met mijn voorgangsters eens dat NSO ook best mag zorgen dat het eventuele huiswerk wordt gedaan.

Ik ken weinig gezinnen

zeg geen, waar er s'ochtends gespeelt kan worden. Dat is altijd gehaast. Verder schijnen we nogal snelle eters te zijn, dochter al helemaal want die wil na het eten buiten spelen met de hordes kinderen hier.
We eten rond kwart over 6/half 7 en ze gaat om 8 uur naar binnen en ligt er om half 9 in. Zodra ze de straat in stapt na een nso dag (half 6 thuis) is ze buiten aan het spelen, of binnen hier of bij de buren en dan pluk ik haar rond etenstijd weer van straat of ze gaat wat rommelen in haar kamer, tv kijken of met zusje spelen. Ze speelt ongelovelijk veel. Hier nog geen huiswerk voorbij zien komen (groep 5). Ik denk dat wij veel minder sociale verplichtingen hebben en inplannen, meer dan 1 visite/bezoekje doen per week wil ik absoluut niet, heerlijk om met zijn vieren thuis te zij of te gaan wandelen oid in de duinen etc.

Badderen en douchen gebeurt hier zo'n 3x per week max, morgen lekker lang met haar zusje in bad. Op de dagen dat ze gymles heeft gehad (douchen verplicht) doucht ze niet ook nog eens thuis.

Oh trouwens

mijn dochters gaan 2x per week naar de opvang, vanaf voglende maand een dag minder zolang ik niet meer werk heb en dat vindt mijn oudste nogal jammer want ze heeft er 2 goede vriendinnen, verder worden er leuke dingen aangeboden (knutselen, knutselen en nog meer knutselen, af en toe bakken en toneelspelen).

dus ik denk dat het ook nogal afhangt hoe jouw zoon het heeft op de nso. Hier dus erg tevreden.

liora

liora

18-09-2011 om 09:15

Opvang

Mijn zoon vindt het heel leuk op de opvang, is bijna altijd aan het voetballen als ik hem ophaal. Als ik het zo haar heeft hij het net als de meeste kinderen. Stoppen met Joodse les is inderdaad geen optie!

Monet

Monet

18-09-2011 om 12:03

Liora

BSO tijd is toch ook vrije tijd? Hij kan daar doen wat hij wil, kan ook luieren met een duckie op de bank, maar kiest er daar voor om te voetballen. Is toch een prima vrijetijdsbesteding?

liora

liora

18-09-2011 om 13:14

Monet

Ja je hebt gelijk hoor! Misschien is vrije tijd ook niet wat ik bedoel, maar bedoel ik thuistijd. Zoiets. Maar het valt wel mee denk ik nu.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.