Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Zoon (11) wil niet meer naar drumles

Onze zoon (11 jaar) is ca. 3 jaar geleden begonnen met trommelles bij de plaatselijke slagwerkgroep. 1 Keer in de week kreeg hij 20 minuten trommelles (basistechniek) en 1 keer in de week hebben ze slagwerk (in de breedste zin van het woord) met een groep. Degene die daar de kar trekt doet het fantastisch en ze hebben ook regelmatig optredens. Dus aan afwisseling geen gebrek.
De trommelles is sinds een half jaar omgezet naar drumles (hoe gaaf wil je het hebben).
Nu is onze zoon al een hele tijd aan het klagen, mopperen en nog meer (ook pre-pubergedrag) dat hij het niet meer leuk vindt. Alles is saai. Dat kan best eens zijn, maar hij moet wel doorzetten en we zeggen niet alles zomaar af. Maar het is dus echt al een tijd aan de gang en het lijkt niet te verbeteren.
Wat te doen?: opgeven of doorzetten?

Tango

Tango

18-01-2012 om 10:15

3 jaar

Is toch al wel een aardige tijd dat hij erop zit. Dan zou hij wat mij betreft best iets anders mogen gaan doen. Ik zou het nog even aankijken, bijv. tot de voorjaarsvakantie. Als hij dan nog steeds wil stoppen en je hebt niet voor een jaar betaald, dan mag dit. Als je wel voor een jaar betaald hebt, zou ik hem dit jaar wel af laten maken. Anders is het zonde van het geld.
Wat je ook kan doen is even een praatje met de docent maken samen met je zoon. Misschien kan je zoon aangeven wat hij saai vindt en kan de docent erop inspelen.

Wat ik hier doe....

Muziekles is hier niet verplicht. Het MAG wel, maar de kindern weten best dat het een redelijk dure hobby is, en dat we ons per schooljaar vastleggen bij de pianolerares 9ze zitten alle drie op pianoles).

Ieder jaar zo rond april/mei vraag ik ze om na te denken hoe leuk ze het nog vinden, of ze er genoeg tijd voor willen/kunnen vrijmaken en of ze nog een jaar verder willen. Tegen de zomervakantie verwacht ik een echt antwoord op die vraag. Mogen ze helemaal zelf weten. maar als ze 'ja' zeggen dan weten ze dat ze zich 'committen' om nog een jaar serieus te blijven spelen. Tuurlijk herinner ik ze er wel eens aan dat ze nog wat moeten oefenen, maar in grote lijnen is het HUN ding. En omdat ze dat ook weten, en min of meer beloofd hebben is dat ook heel duidelijk. Werkt hier als een tierelier.

Maar goed, als jij bv per kwartaal kunt opzeggen of zo, dan zou ik er nioet moeilijk over doen. hij heeft al 3 jaar les, en als ie geen zin meer heeft, nou dan stopt ie er maar mee. het is en blijft een vrijwillige hobby toch? Als je echter 600 euro per jaar betaalt dan zou ik hem vriendelijk uitleggen dat nu stoppen een 'strop' van een paar honder euro is, en hem overhalen (als er geen echt duidelijke reden is waarom ie het opeens niet meer leuk vindt) het jaar af te maken. Zou ook best nog eens kunnen dat zijn 'dipje' dan wee over is trouwens. En dan pas je vanaf as zomer gewoon mijn methode toe.

Ingrid

Tja

Het overgrote deel van de kinderen begint niet met een hobby om er vervolgens hun hele leven aan vast te blijven plakken. Dat na drie jaar het enthousiasme weg is, is best begrijpelijk. Persoonlijk hanteer ik wel de regel: maak het seizoen af (wat meestal gelijk loopt met een schooljaar). Zowel qua sport als qua muziek. Bij onze drie kinderen kriebelde het qua muziek rond die leeftijd ook. Voor hen heeft een wisseling van instrument goed uitgepakt. Ik ben blij dat ze nog steeds met plezier muziek maken.

Rafelkap

Rafelkap

18-01-2012 om 11:00

Docent

Ik zou idd wat al werd geopperd allereerst gaan praten met de docent. Ik weet van mijn oude lerares dat zij ongemotiveerde kinderen door het over een andere boeg te gooien weer enthousiast kreeg voor hun instrument.
Een instrument bespelen is ook niet alleen maar leuk.

Rafelkap

Rafelkap

18-01-2012 om 11:03

Toevoeging

Met dat laatste bedoel ik: soms moet je met je instrument even over een hobbel heen. En dan loopt het ineens weer.
Of ga eens naar een concert van Han Bennink met hem!

cienepien

cienepien

18-01-2012 om 12:03 Topicstarter

Bedankt!

Dank jullie voor de antwoorden. En het ligt inderdaad wel een beetje in de lijn hoe ik erover denk.
Onze zoon moest een muziekinstrument spelen: ik ben ervan overtuigd dat het heel goed is voor je ontwikkeling. Maar het klopt inderdaad: 3 jaar is een mooie tijd en als het dan echt geen plezier meer geeft is het niet zomaar opgegeven.
Ik heb eind december de rekening overigens gekregen voor 2012 (nog niet betaald) dus het is nog maar de vraag of ik nog kan afzeggen. Maar goed, dat is misschien nog wel te regelen.
Goeie tip: volgende week ga ik inderdaad in gesprek met de leraar.
Nogmaals bedankt, ik heb wat aan jullie idee├źn.

Marjolein

Marjolein

18-01-2012 om 13:33

Ik lees mee

Onze drummer is bijna twee jaar geleden begonnen op eigen verzoek. Toen hij het echt leuk vond, moesten we op zoek naar een drumstel en kwamen we uit praktische overwegingen uit op de aanschaf van een electronisch drumstel. Heel erg duur dus.
Toen hebben we gezegd dat hij wel minstens twee jaar moest blijven spelen en oefenen. Dat weet hij.
Dit jaar ging hij naar het VO en werd in de selectie ingedeeld, daardoor oefent hij nu weinig. Hij heeft het echt heel druk voor zo'n brugpieper, ik hoop dat hij het leuk blijft vinden en daar lijkt het wel op.

Marjolein

Marjolein

18-01-2012 om 13:35

Rafelkap

Han Bennink heb ik meteen opgezocht, wat ontzettend leuk! Hij zit voorlopig helaas in de USA.
Heb je nog zo'n leuke tip?

Rafelkap

Rafelkap

18-01-2012 om 13:58

Marjolein

Ik zou zeker met een zoon die drumt naar een van zijn concerten gaan, het is echt heel bijzonder hoe hij drumt. Han Bennink is volgens ons een van de Groten van de wereld. Je kan natuurlijk ook een c.d. van hem kopen, maar zien zou wel erg enthousiasmeren. Wij houden ook erg van het I.C.P.

Nog een tip: vroeger waren er vroeger in het (oude) bimhuis in Amsterdam workshops, waar iedereen die een instrument bespeelde aan mee kon doen. Ik zag net op de site dat ze dat nog steeds doen: GAAN met je drummer/blazer/muzikant.
Als je niet in de buurt van A'dam woont zijn er wellicht andere jazzcentra waar ze dit soort dingen doen.

Marjolein

Marjolein

18-01-2012 om 15:02

Rafelkap

Bimhuis klinkt wel Heel leuk en bereikbaar met de trein, maar wel een beetje groot en eng, of zie ik dat verkeerd? Ik heb niet van die dappere dodo's ;)
En: een gitaar neem je zo mee, maar een drumstel? Of staat daar een drumstel en hoef je alleen stokken mee te nemen?
Als de voetbaltraining terugloopt zouden we daar zeker eens heen kunnen gaan. Of in de meivakantie?
En wat is I.C.P.?
Leuk Rafelkap, dat je er zoveel van weet!

Rafelkap

Rafelkap

18-01-2012 om 18:36

Marjolein

Bel anders het bimhuis even. Ik zou gewoon samen gaan en ik neem ook aan dat je echt niet een heel drumstel moet meesjouwen.
Het ICP een soort adhoc orkest, Instant Composers Pool, met o.a. Micha Mengelberg en Han Bennink. http://www.icporchestra.com/
Zoek hem anders eens op youtube, bv.
http://www.youtube.com/watch?v=crrKIZfwyL4

Ik ben wel eens naar concerten van het ICP geweest, kom helaas niet meer zoveel. Maar om je kind (weer) enthousiast te maken voor z'n instrument (m.n. drum/blaasinstrument)zou ik zeker eens live naar Han Bennink gaan kijken of naar zo'n workshop gaan. Er komen meer jonge mensen.

Marjolein

Marjolein

18-01-2012 om 21:09

Helaas, gaat niet gebeuren....

Ik heel enthousiast over de workshops in het BIM huis. Drummer: "Ja, denk je dat ik gek ben, met al die mensen die naar me kijken dat ga ik dus niet doen." Oke, drummer is blijkbaar niet echt van plan op te treden...
Dan geprobeerd bij gitarist/puber: "Nee" "waarom nee?" "nou, gewoon nee".
Kortom: het enthousiasme is groot bij de mannen... NOT. Misschien dat ik nog een paar keer probeer, of ik neem ze gewoon een keer mee om te kijken alleen.
Wat een leuke link, die ga ik zeker een keertje laten zien aan drummer. Ik hou de site van Han Bennink in de gaten, dat is inderdaad de moeite meer dan waard!

cienepien

cienepien

19-01-2012 om 11:26 Topicstarter

Follow-up

Wat een leuke reacties allemaal. En Marjolein, zo'n reactie zie ik bij ons zomaar komen. Pre-puberale antwoorden misschien??
We moeten inderdaad per kalenderjaar betalen, en nadat de rekening binnenkwam kwamen eigenlijk de moppertoestanden pas.
We hebben een knoop doorgehakt: ik mag een half jaar betalen (ik wil niet meteen opgeven, misschien is even een dipje) en dan mogen we in juni beslissen of hij stopt of doorgaat. Ik denk dat dat een goede oplossing is, ook om het signaal naar zoon af te geven dat er meteen naar iedere kik geluisterd wordt.
In de tussentijd maar eens naar Han Bennink o.i.d. gaan zoeken....
Bedankt bedankt!

cienepien

cienepien

19-01-2012 om 11:28 Topicstarter

*herstel*

... ik bedoel natuurlijk 'niet meteen naar iedere kik'. Doorzetten komt niet in zijn woordenboek voor, en dat moet ie toch leren.

Opgeven?

na 3 jaar stoppen zou ik niet opgeven noemen, dat is bepaald niet stoppen bij de eerste hobbel. Netjes seizoen afmaken en dan iets anders kiezen zou ik zeggen.
Loes

Agchie

Agchie

26-01-2012 om 09:44

Eigen ervaring

Ik ben op mijn 10e begonnen met een muziek instrument. Ik wist dat ik me voor 2 jaar vastlegde. Halverwege het eerste jaar...geen zin meer, begreep iets niet en het lukte een tijdlang niet om daar doorheen te komen. Maar ja, ik moest door. Eind 1e jaar....ik vond het weer leuk, ik ging door. Halverwege 2e jaar zelfde probleem, eind 2e jaar vond ik het weer leuk, ging dus door.

Uiteindelijk heb ik 12 jaar muziekles gehad, waarbij soms lange tijden dat ik er weinig tot geen plezier in had. Telkens toch weer plezier in gekregen. Daarna ben ik 13 jaar lang gestopt en sinds een half jaar heb ik het weer opgepakt.

Nu vind ik het heerlijk, de druk is eraf, geen moeten meer. Maar ik heb wel veel plezier van de 12 jaar dat ik les had: praktisch alles kan ik nog, dat is zo sterk geautomatiseerd!

Mijn boodschap: na drie jaar stoppen? Ik zou proberen toch de motivatie weer op te krikken, via de docent. Want met drie jaar heb je eigenlijk in mij beleving net de basisbeginselen onder de knie. Daarna gaat het pas echt leuk worden, leukere muziek, meer mogelijkheden om samen te spelen.

Groet,

Agchie

mirreke

mirreke

26-01-2012 om 19:25

Ik weet niet of je nog leest hier: slagerij van kampen

Ook heel inspirerend. Ik weet niet of ze nu optredens hebben.

Of laat hem eens kijken op de website van Mike portnoy, was drummer van dream theater. Geeft ook drum workshops die op dvd verkrijgbaar zijn, maar je kunt veel op YouTube vinden

mirjam

Fiorucci

Fiorucci

26-01-2012 om 21:32

Agchie ot

Ik ben toch niet helemaal met je eens dat je drie jaar nodig hebt voor grondbeginselen en dan pas aan leuke dingen toekomt. Juist muziekles voor kinderen is zo ingericht dat je als snel iets wezelijks kunt spelen, anders is de lol voor sommige kinderen er snel vanaf. Mijn zoon speelt nu anderhalf jaar metalgitaar en heeft al een eerste optreden achter de rug, met de band waarmee hij band-les volgt.

Fiorucci

Fiorucci

26-01-2012 om 21:34

Cienepien

Kan hij zijn interesse misschien verbreden, zoals percussie of djembe spelen? Of misschien is bandles mogelijk? Alhier kunnen kinderen bandles volgen, elke week oefenen onder leiding van een docent en twee keer per jaar een presentatieavond.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.