Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

annie

annie

31-10-2008 om 20:05

Zoon 5 groeit niet goed

Zoon van ruim 5 en een half jaar is nu 113 cm lang. Groeicurve is van de gemiddelde lijn (toen hij 3 was) naar de lijn eronder verschoven. Moet ik me zorgen maken?

Hij is erg dun (altijd geweest) maar erg sterk en nooit ziek.

bertje1

bertje1

01-11-2008 om 14:42

Niet helemaal mee eens

de groeicurve is er juist om goed te kunnen zien of de curve afbuigt! of je nu klein of lang bent, dat maakt niet uit, als je je 'curve' maar volgt. Kijk eens of de curve structureel afbuigt (natuurlijk is er soms een dipje) en ga naar de huisarts.

mijk

mijk

02-11-2008 om 11:54

Dit jaar

gaat hij toch ook naar de schoolarts. Tot die tijd zou ik ook lekeer rustig afwachten. Groeien gaat meestal toch met spurten. Sinds de zomervakantie is mijn zoon (6) al vier centimeter gegroeid. Daarvoor in een jaar vrijwel niets.

Mijk

annie

annie

02-11-2008 om 18:37

Antwoorden

Pelle, zoon weegt 18.5 kilo. Dat is de onderste lijn geloof ik. Gewicht/lengte curve dus ook een stuk onder het gemiddelde, maar die buigt niet af.

Mijk, ik had hetzelfde idee, lallen loopt de schoolarts hier nogal achter op schema, de kinderen die nu in groep 3 zitten moeten nog allemaal komen voor de afspraak die ze in groep 2 hadden moeten hebben...

Kinderarts

mijn dochter is onderzocht door de kinderarts, zij heeft een zeer grillige groei, er is getest of ze wel genoeg groeihormoon aanmaakt en dat viel net binnen de geaccepteerde warde. Verder bleek ze een jaar botgroei achterstand te hebben. We moeten als ze 7 is weer voor controles want ze moet niet onder die groeicurve schieten, we hopen dat ze de 1.60 m haalt. OP zich is haar issue niet die geringe lengte maar dus de regelmaat waarmee ze groeit, maakt ze wel regelmatig genoeg dat hormoon aan. De arts gaat er wel vanuitdat ze iets later ongesteld wordt en dus ook nog iets langer doorgroeit zodat ze dat jaar botgroeiachterstand in kan halen.

Dus het heeft niet zoveel zin om alleen naar de afgelopen maanden te kijken, je moet de hele curve bekijken en als hij afgelopen maanden nauwelijks of niet is gegroeid en er een duidelijke knik of afbuigende lijn te zien is dan zou ik dus even een doorverwijzing vragen voor de kinderarts. Er wordt dan bloed afgenomen en er worden foto's gemaakt van de handjes.

annie

annie

03-11-2008 om 21:55

Manda en pelle

Hoe "grillig" is die curve van je dochter dan? Op zich zijn groeispurts niet gek, en ook met de onzuiverheid van meten meegenomen is het niet gek dat de lijn niet mooi recht loopt maar wat hoekig.. Ik ben even op zoek naar wat nog normaal is en wat niet?

Wij ouders izjn allebei boven gemiddeld lang, net als zijn zusje. Vandaar dat ik me bij hem ook soms wat zorgen maak.
Schoonmoeder is wel extreem klein, schoonvader was extreem groot.

Pelle, waarom vraag je naar het gewicht? Wat zegt dat?

Annie

Ik heb de groeicurve niet helemaal in mijn hoofd zitten maar het heeft niet zoveel zin om te vergelijken met mijn dochter. Mijn dochter heeft een periode van zo'n 9 maanden niet gegroeid. Het is abnormaal om als peuter zo'n lange tijd niet te groeien. Afgelopen zomer is ze weer gegroeid en dat is dan echt feest, nieuwe kleren, nieuwe schoenen, dochter blij, wij ongelucht. En dan hopen we dat ze over en tijdje weer groeit en niet weer een jaar stil staat. Verder eet dochter goed, ontwikkeld zich perfect is zelden ziek geweest.

Als je je echt zorgen maakt dan is het goed -als moeder- daar iets mee te doen. Liever een keer te veel naar de dokter dan te weinig en thuis zitten piekeren.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.