Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Zoon denkt dat hij moet plassen

Hallo,
wie weet raad? mijn zoon van bijna 10 heeft altijd weinig moeten plassen. Hij kon het prima ophouden en als hij ging, dan kwam er een zeer krachtige straal en veel. Nooit problemen.

Nu ineens een paar weken moet hij savonds als hij naar bed gaat wel 5 keer. Na een keer komt er nog maar weinig uit. Het lijkt wel een tic te worden ofzo.
Alsof hij van zichzelf steeds naar de w.c. moet.
Hij heeft hetzelfde met zijn melatonine pil die hij neemt. ondertussen slikt hij een placebo, zonder dat hij het weet, omdat hij zonder niet slaapt.
Puur psychisch dus. Dit ook.

wie weet raad?
Zijn broer wordt er gek van, die ligt in dezelfde kamer en probeert te slapen,maar hij gaat steeds een paar keer naar de wc

Jesse_1

Jesse_1

15-09-2011 om 23:51

Stress?

Ik weet dat het wel een bekend verschijnsel is bij kleuters, maar weet niet of het ook 'hoort' bij wat oudere kinderen.
Weinig aandacht aan besteden, dan gaat het weer over - zeggen ze. Ik weet dat ik er knettergek van werd. Bij ons was het gelukkig mogelijk dat hij tijdelijk in een andere kamer sliep (vlak bij de wc) - dat scheelde al een hoop.
Het was zo erg dat hij naar de wc ging, dat ik hem instopte en dat hij dan meteen al wéér moest. Echt knetterdeknetter werd ik ervan!
Moet hij ook overdag vaak, of alleen als hij naar bed gaat?

Merel

Merel

16-09-2011 om 08:36

Lastig

Tja, lastig want het zit nu een beetje verankerd in het slapen gaan lijkt het wel. Heb je dat zelf ook niet, als je in bed ligt en denkt 'heb ik al geplast?" en dan kan ik niet blijven liggen...als ik aan plassen denk, dan lijkt het al of ik moet. En zit ik op de wc dan was het helemaal niet zo. Ik heb het alleen heel soms. Maar jouw zoon denkt blijkbaar op dit moment vaak aan plassen. Ik zou alleen ook niet weten hoe hij dit moet doorbreken. Wellicht een placebo waarbij je niet hoeft te plassen :-) Of hem uitleggen dat als je geplast hebt dat dan echt je blaas niet meer vol kan raken binnen een uur. (hij heeft toch geen blaasontsteking of iets? )

Yura

Yura

16-09-2011 om 08:46

Blaasontsteking

Ik vind het klinken als blaasontsteking eigenlijk. Had het een week of 2 geleden ook en inderdaad als ik in bed lag moest ik er telkens weer uit, want je blijft dat gevoel houden dat je moet plassen. Overdag had ik het minder, misschien ben je dan meer afgeleid en voel je het niet zo.

Stress in combi met gewoonte denk ik.

Hie ook een van de kinderen die dat jaren terug een tijd heeft gehad. Op een of andere manier was het zijn gewoonte om als ie bed lag te lezen nog even te gaan plassen voor hij echt ging slapen. Maar als ie dan nog een tijdje wakker lag moest ie eigenlijk van zichzelf NOG een keer plassen, want als je geplast had net voor je ging slapen wist je tenminste zeker dat je 's nachts niet je warme bedje uithoefde. Nou, als je dat eenmaal denkt is het in no time een gewoonte geworden om in bed aan plassen te denken, en als je maar een beetje aan plassen denkt, dan kun je best anytime voelen dat er best nog wat zou kunnen komen als je probeerde...

Hier hielp het om uit te leggen dat

1. Je blaas niet zo snel weer vol raakt als je niks drinkt
2. Het helemaal niet erg is om 's nachts te moeten plassen (we hebben toen geloof ik een tijd lang een lampje in de badkamer laten branden)b
3. Op een gegeven moment gewoon gezegd dat er bij het naar bed gaan hooguit 2 keer werd geplast, 1 keer als je je tanden poetste, en dan evt later nog een keertje als je na het lezen je lampje uitdeed. Klaar. Niet omdat plassen niet mag of zo, maar om te voorkomen dat kind zichzelf wakkerhoudt met gedachten over 'moet ik nog plassen', 'zal ik nu gaan of zometeen' of weetikveel. Gewoon duidelijk.

En verder niet te overdreven veel aandacht aan besteden. Toen ging het gewoon vanzelf weer over

Roosje Katoen

Roosje Katoen

16-09-2011 om 22:31

Blaasontsteking

Ik zou even zijn urine laten controleren.

Jesse_1

Jesse_1

17-09-2011 om 00:33

Blaasontsteking

Je zou het voor de zekerheid kunnen laten controleren, maar blaasontsteking bij een jongen komt véél minder voor dan bij een meisje (valt meer in de categorie 'zeldzaam'). Bij een jongen zonder verleden hierin is het niet zo waarschijnlijk.

Quin van der Veer

Quin van der Veer

17-09-2011 om 11:22

Interpreteren van fysieke signalen

Eerst fysieke oorzaken uitsluiten. Het kan blaasontsteking zijn of verstopping van de andere uitgang, waardoor hij niet goed kan uitplassen.
Hier een zoon die ook om de haverklap moet plassen, ook als hij net geweest is. Soms is het wel serieus, bijvoorbeeld na het poepen, dan is kennelijk de doorgang weer vrij en loopt ie leeg. Maar hij was er ook toe in staat om zonder aanleiding 3 keer per uur te gaan. Daar heb ik heel veel van gezegd en ben er heel veel tegenin gegaan, wat allemaal niet hielp. Toen ben ik eens heel diep gaan nadenken over de oorzaak. Ik bedacht dat het mogelijk was dat hij (etikettenkind) zijn eigen fysieke signalen op dit vlak niet goed interpreteerde. En dat bleek bingo! te zijn. Zodra hij ook maar íets in zijn blaas voelde, gaf hij zichzelf (of zijn lijf gaf hem) het signaal om te gaan plassen. Een goed gesprek later, over het verschil tussen een volle en een deels gevulde blaas en hoe dat aanvoelt, was het plasprobleem over.

annemir

annemir

17-09-2011 om 22:43 Topicstarter

Thanx

bedankt allemaal voor de reakties.
het is idd eigenlijk alleen savonds als hij naar bed gaat. niet snachts en niet overdag.
blaasontsteking? ja het zou natuurlijk kunnen maar ik denk het niet.
het is net als met zijn melatonine, puur geestelijk. weinig aandacht geef ik eraan,maar zijn broer die in dezelfde kamer ligt gaat erop in omdat hij er gek van wordt.

oke, dus zo min mogelijk aandacht aan geven werkt het beste...ga het proberen.

overigens heeft hij al 3 dagen geslapen zonder melatonine, niet nodig meer zegt hij.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.