Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Cindy

Cindy

11-09-2009 om 09:06

Zoon doet steeds minder; help!

Onze zoon is nu zes jaar, wordt bijna zeven. En sinds school begonnen is, zie ik hem wegzakken. Op school zit hij weg te dromen, heeft zijn werk niet af, maakt (veel) fouten bij sommen die hij twee jaar geleden al beheerste. Bij zwemles oefent hij alleen als de zwemmeester naast hem staat. Thuis voert hij steeds minder uit, behalve als ik hem dingen aandraag. En ondertussen kijkt hij steeds suffer uit zijn ogen en klaagt over buik- en hoofdpijn. Maar hij is, voor zover ik dat kan zien, absoluut niet ziek.
Wat moet ik daar nou mee? Help!

amk

amk

11-09-2009 om 09:21

Klinkt als

te weinig uitdaging. Heb ik vroeger ook gehad, met als resultaat uiteindelijk (mede gebaseerd op de handicap van mijn zus) een advis lhno/lts.
En ja daar kun je lichamelijk behoorlijk ziek van worden.
Je zegt het zelf al, hij doet best wel iets maar dan moet het aangedragen worden. Sommige kinderen kunnen moeilijk zelf de uitdaging zoeken, dat is ook iets dat je moet leren. En daar moet de school, en ook de ouders bij helpen.

Fiegel

Fiegel

11-09-2009 om 09:25

Eens met amk

Dat was ook mijn eerste gedachte: te weinig uitdaging. Logisch toch dat je niet meer geïnteresseerd bent in sommen die je 2 jaar geleden als beheerste? Hoog tijd voor moeilijkere dingen!!
Mijn zoon reageerde precies hetzelfde toen voor hem groep 1 niet meer uitdagend genoeg was.

Cindy

Cindy

11-09-2009 om 09:43

Ja, maar...

Te weinig uitdaging is absoluut waar; daar hebben we vorig jaar met school ook afspraken over gemaakt. Maar de juffen zien het niet. Die zien een kind wat een beetje zit te dromen, z'n werk niet af heeft en bij de "makkelijke" sommen veel fouten maakt. Die zien het niet zitten om het moeilijkere dingen te geven, want ze zijn bang dat hij de basis onvoldoende beheerst; en dat kan hem later weer opbreken. En ik heb geen idee hoe ik hem hier doorheen moet helpen; ik kan toch moeilijk naast 'm gaan zitten om hem te dwingen dingen te doen?!

Vorige week ben ik overigens wel met hem langs de dokter geweest, die kon ook niets vinden.

Mamvantwee

Mamvantwee

11-09-2009 om 10:21

Doortoetsen

Vraag aan school of ze je zoon willen doortoetsen op de citotoets. Daarmee kun je nagaan wat zijn niveau is. En op basis daarvan kan de school dan (toch) moeilijkere stof aanbieden. Dat hoeft niet meteen een versnelling te zijn, dat is een uiterste middel eigenlijk, maar in zijn eigen klas kan hij dan weer op zijn eigen niveau aan de slag.

Wel aan de bel blijven trekken hoor, dit is zo sneu voor je zoon.

Succes, Mamvantwee

Fiegel

Fiegel

11-09-2009 om 14:21

Doortoetsen inderdaad

Jep, inderdaad doortoetsen, en misschien eens met de ib-er praten over je zoon, ipv met de juffen? En kijk anders eens op het forum van hiq!

Rosanne

Rosanne

12-09-2009 om 08:48

Te weinig uitdaging?

Klinkt inderdaad als te weinig uitdaging.
Mijn dochter vertoonde vergelijkbaar gedrag op school vorig jaar in groep 3. Het ging een week of 2 goed, daarna ging het bergaf. Ze kreeg haar werk niet af, scoorde matig op een leestoets met 3 letterwoordjes terwijl ze zichzelf al in groep 2 had leren lezen. dagelijks buikpijn, regelmatig hoofdpijn. En ook thuis was ze zelden echt helemaal blij en ontspannen. Ze was thuis wel bezig met dingen die haar echt interesseren, maar had tegelijk erg weinig energie.
School is (op mijn aangeven) begonnen met doortoetsen, maar juf deed dat niet op een goede manier en de ib-er had geen tijd. Ze vonden ook dat ze getest moest worden maar daar was geen geld voor.
Om een lang verhaal kort te maken, in de zomervakantie is ze getest door een buro dat gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid, en dat bleek dus het 'probleem' te zijn.
Ze is nu 4 weken bezig op een Leonardoschool, en we hebben ons blije kind weer terug!
Buikpijn is weg, ze slaapt 's avonds om 8 uur (was altijd 9 - 9.30), eet beter en komt blij uit school.
Nu onze dochter weer zo gelukkig is zie ik pas goed hoe erg ze afgelopen jaar veranderd was.

o ja, en met zwemles moest ik haar altijd naar het volgende groepje praten. Ook daar was de uitdaging er vaak na een aantal lessen weer af, zodra ze in een hoger groepje kwam ging ze haar best weer doen. Met een beetje geluk heeft ze straks na 2 jaar haar diploma.

Wat ik zelf erg lastig vond was dat ik soms het gevoel kreeg dat ik zo'n moeder was die haar kind zo geweldig vindt. De reacties op school als je zegt dat je denkt dat je kind misschien hoogbegaafd is! Af en toe ging ik daardoor behoorlijk aan mezelf twijfelen, maar ik ben erg blij dat we doorgezet hebben.

Cindy

Cindy

13-09-2009 om 15:08

Jullie hebben gelijk!

Komende vrijdag hebben we een gesprek met de juf over zijn welbevinden en het werk wat hij doet. De juf is erg bang voor gaten in zijn kennis, maar op deze manier gaat het toch ook niet goed... Ze moeten eerst maar eens kijken wat zijn gaten dan precies zijn.

Afgelopen vrijdag heb ik 'm een dagje thuis gehouden en hij leefde helemaal op! Hij heeft heerlijk gespeeld, is dingen op gaan zoeken en aan het eind van de dag straalden zijn ogen weer. Af en toe eens een baaldag houden we er ook maar voor 'm in!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.